Prosím sem směřutje veškeré diskuse o tom: zda Covid existuje či ne zda je to jen chřipečka zda očkování nebo promoření zda lockdown nebo všechno otevřít zda opatření jsou prvním krokem k totalitě nebo k naší záchraně a tak dále V ostatních diskusích diskutujte Covidu pouze s konkrétní situací související s tématem serveru - cestováním. Pokud se tak objeví obecné Covid téma, požádejte je o přesun sem a přiložte odkaz. Děkuji  .

Covid obecné téma

Založil ve fóru Co se nevešlo

Jakub S napsal(a):

Já teda taky nechci povinně očkovat děti, to fakt ne ... 

Na druhou stranu ty kecy o pomalém nástupu totality a zkoušení "co si nechají lidi líbit" mi fakt přijde na úrovni Mikir, co umí hezky psát. Tuplem, když to někdo píše z dovolené v Egyptě. Bych Vám fakt přál bydlet v Asii nebo Austrálii/NZ. A tou Asii samozřejmě nemyslím jenom Čínu, abych to tady neschytal jak Jarda, ale jenom z mého okolí pár příkladů ... Známý neviděl svoji japonskou snoubenku dva roky, kolegyně z Vietnamu nebyla doma 33 měsíců, další známé trvalo dostat se 14 měsíců od začátku pandemie za snoubencem do Austrálie ... 

Ale v Evropě se prostě široká dostupnost fungující vakcíny a snaha ji dostat do lidí, aby se nemusela omezovat zdravotní péče považuje za nástup totality. To, že se dá cestovat za dodržení nějakých elementárních podmínek a debilní nesmyslný administrativy, to je vlastně úplně jedno. 

Od odjezdu vlakem z Káhiry do Asuánu jsem si 2 týdny neotevřel CL, abych si nekazil cestování, a toto vlákno jsem si přečetl ještě později, tak ještě odpovím teď na toto.

Vždyť já jsem tu víckrát psal, že u nás je to s opatřeními na covid (a hlavně s jejich vynucováním) ještě relativně v pohodě (aspoň někdy od května 2021) v porovnání s některými jinými zeměmi, takže s tím souhlasím. Myslel jsem to tak, že u nás si toho po zkušenostech s minulým režimem nenecháme líbit tolik nebo tak snadno jako jinde, kde občani nemají tak negativní zkušenosti v předchozími vládami. To se ale může časem zhoršovat, když se lidi nechají zmanipulovat a nebudou protestovat proti nesmyslům. (Vůbec ale neříkám, že se dřív, když ještě nebyly vakcíny, nebo i s nimi, když hrozilo zahlcení nemocnic, nemělo nic dělat.)

Nakonec se to ukázalo rychleji, než jsem čekal, už 23.12., kdy byly oznámeny ty změny o nutných testech po návratu ze zahraničí a po 5 h. odvolány. Asi tu nikdo nevěří, že šlo o nedorozumění. Rozvinula se tu zajímavá diskuze, kdy i JardaM pochopil, co jsem mu dříve opakoval, cituju Jardu: "Ale ať se nediví, že velká část společnosti ve všech státech podléhá konspiračním teoriím o různých spiknutích, atd., vždyť tohle fakt není normální."

2 Citovat

Libor_S tady na mě několikrát rýpavě naráží, takže i já se k současné situaci vyjádřím, kdyby náhodou někoho zajímal názor člověka, který byl zezačátku pro ty rozumná nařízení, respirátory, snažil se nešvejkovat a zavedl by povinné očkování nad 70 let.

Očkovat třetí dávkou se mi po listopadovém prodělání fakt nechce. Nerozumím už asi ničemu, nechápu, proč se máme očkovat třetí dávkou na alfu, když je tady omikron a za rohem možná další mutace. Nechápu, proč někdo tvrdí, že prodělání alfy nebo delty + očkování na alfu na omikron nestačí, ale třetí dávka očkování na alfu je spásná. Je mi celkem jasné, že je na světě prostě moc vyrobených očkovací dávek na alfu a dokud ji do lidi nenarvou, tak asi vyvíjet očkování na další mutace nebudou. 

A to jak někteří odborníci tvrdí, ať se člověk klidně nechá naočkovat hned po prodělání a někteří zase tvrdí, že je to kontraproduktivní a možná až nebezpečné a počkat minimálně tři měsíce... já nevím, asi už na to moje kritické myšlení nestačí :D Ale alespoň mám tu sebereflexi a dokážu si to přiznat, že fakt už nevím komu a čemu věřit.

11 Citovat

To se cení... Kolik nás je takovejch, pane Mára.

0 Citovat

Žblepty:

  • statistiky ukazují, že očkování v roce 2021 zachránilo dost lidí. Tečka.
  • také ukazují, že prodělání má ještě lepší účinek než očkování. Délku efektu ale neznám.
  • omicron má působivé šíření, takové grafy jsme ještě neviděli. Skoro 3 mega za den, respekt.
  • podle různých zemí to vypadá, že šíření trefí nějaký strop a neroste do nebe. Nebo došly kapacity testování
  • je pravděpodobné, že podzimní vlna Česko imunizovala proti omicronu a tvrzení o vysokých desítkách tisíc nakažených denně se ukáží nepravdivá. Můj tip je max 40K za den a čekám rychlý pokles po 2-3 týdnech.
  • omicron jde spíše po horních dýchacích cestách než po plících, což je dobrá zpráva.
  • omicron by mohl vytlačit jiné varianty, jako taková živá vakcína. Že by ilumináti?
  • mutace vznikají furt; tvrzení že budoucí varianty budou slabší a slabší, je jen přání. To spíše my budeme více promoření a proočkovaní, což nám dává výhodu.
  • nižší procento vážných případů krát vyšší počet nakažených je furt špatně, což pochopí každý člověk, který měl z matiky aspoň trojku
  • v USA je vidět rostoucí trend těžkých případů na JIP
  • proč se nabízí současné vakcíny na omicron, který je má prolamovat, moc nerozumím
  • mám 3. dávku, ale jen pro to, že potřebuji zvýšit šanci, že v následujících 4 týdnech zůstanu nenakažený
  • povinné očkování mi teď nedává smysl
  • mechanická ochrana skrze respitátory je znakem ohleduplnosti, aby člověk snížil množství viru, co by šířil. Kdo to nedělá v uzavřených prostorách / davu, je hulvát.
  • chaos na ministerstvu pokračuje. Je to marné, marné, marné.

coronavirus-data-explorer.png

7 Citovat

Leoši, to slovo žblepty se týká čeho? Vždyť většina z toho, co jsi postnul, je s předchozími příspěvky v souladu nebo aspoň není v rozporu. Psal jsem hlavně o posledních týdnech a následujících měsících, co by se mělo a nemělo dělat. Takže přidám ještě 1 delší příspěvek k těm bodům, kde mám výhrady, ale spíš je to upřesnění než rozpor v podstatných otázkách dneška.

Nikdo nezpochybňuje, že vakcíny zachránily životy (přímo jsem i psal, že ano).

Těch případů by mohlo být i víc, ale nevím, jestli budou stačit kapacity PCR testů.

Proč zmínka o iluminátech, když je to přirozená vlastnost velmi nakažlivého viru? Nevím, že by to někdo zpochybňoval.

Varianty vznikají, ale musely by být nakažlivější než omikron, aby ho vytlačily. Nemusí být méně virulentní, ale je to pravděpodobnější, protože takové mají evoluční výhodu a takto to obvykle funguje. Promoření a na těžké následky i očkování funguje, což není v rozporu s výše uvedeným.

Samozřejmě, že několik týdnů na vrcholu omikronu to bude těžké, ale nedalo se tomu vyhnout. To je vidět v covid hysterické, téměř hermeticky uzavřené Austrálii, jak se jim to vymklo z kontroly. Jsem zvědavý na Čínu, jestli raději vyhladoví po Si-anu postupně všechna města nebo jestli po nástupu omikronu přijme, že se chová jako chřipka. Není jiný způsob ochrany před dalšími variantami, než se teď promořit.

Má tvůj covidový guru Gibiš nějaké vysvětlení na ty hlavní dnešní sporné otázky, na které ty nemáš odpověď tj. hlavně povinné vakcinace, jak to správně rozebral JardaM? Btw. dostal ode mě za to lajk, tak snad nevadí, že to zmiňuju :-)

1 Citovat

žblepty se týká mě, je to uvození mého textu

Ilumináti je pokus o vtip, že omicron vznikl uměle jako vakcína

Hromada lidí zpochybňuje, že vakcíny zachraňují životy. Těch magorů je. 

Budoucnost nás vždycky překvapí. Teď jsem ale mírný optimista, takže jsem koupil letenky a hotel na konec března do Ženevy na víkend.

 

3 Citovat

Jo tak to jo. Kdyby měli omikron na svědomí ilumináti nebo někdo takový, klidně to mohou přiznat a dostanou Nobelovu cenu. Proti vakcíně podávané přirozeně kontaktem mezi lidmi by neprotestoval žádný antivaxer, ale farmaceutická lobby jistě ano.

0 Citovat

S tím vytlačením omicronu pouze nakažlivější variantou by to platilo za předpokladu, že se omicronem nelze promořit a lidé se jím budou běžně opakovaně nakažovat. Pokud ale prodělání omicronu ochrání před omicronem (tedy nebudou běžné opakované nákazy), tak nová varianta prolamující prodělání omicronu nebude mít problém se šířením.

1 Citovat

Omlouvám se, že do toho vstupuju, ale covid není mor. Není třeba tu děsit s opakovanýmimi nákazami omicronem plus tucet dalších variant. Už jsem zmiňovala, že pokud by v době španělské chřipky měli dnešní diagnostické metody, zjistili by přítomnost viru v populaci ještě roky po jejím oficiálním odeznění? Samozřejmě že vliv covidu na populaci bude menší a menší. Už víc jak dva roky si média zvykla ohromovat kohokoliv, kdo ještě sleduje zprávy, "rekordními" čísly nakažených. Chci ještě vidět, co tak hrozného slavný omicron udělá. Jako nezlobte se na mě, ale nemůžeme donekonečna žít v tomhle režimu kvůli nemocnicím. Uvědomte si, že JIPky byly plné vždycky. Ostatně je za ně od pojišťoven víc peněz. To opravdu není oprávněný důvod nutit lidem vakcínu, která je víceméně (většině z nich) na nic a buzerovat s testováním.

P.S. Zhruba před rokem byl problém distribuovat vakcíny, protože farma průmysl chtěl nejdřív rozšířit kapacity na výrobu miliard dávek vakcíny v dalších dvou letech. Už tehdy jsem před tím varovala jako před špatným znamením. Ale žila jsem v tom, že se evropské státy nezávazaly všechny ty vakcíny odebrat. Očividně jsem se mýlila. A ne, nebyla to chyba ani opomenutí, to se na téhle úrovni neděje.

4 Citovat

Nezlobte se na mě, ale s těmi JIP žvaníte totální nesmysly. Pokud nevěříte médiím, statistikám, tak sledujte konkrétní lékaře na twitteru.

4 Citovat

@LL: Ty teda počítáš ve tvé úvaze s tím, že omikron by nakazil všechny obyvatele na světě a vymizel? Pak by ale nová varianta, která by omikron prolamovala neměla z čeho vzniknout. Musela by být schovaná někde v odlehlé oblasti a teprve po vymizení omikronu se začít šířit zase pěkně od alfy klidně s menší nakažlivostí.

I když se omikronem většina Evropy promoří rychle, určitě se tak nestane (alespoň ne během 2-3 let) všude v Africe s ohledem na mnoho odlehlých vesnic s min. kontakty na okolí a s ohledem na jejich lepší imunitu danou přirozenou stravou, pohybem, dostatkem slunce atd., takže rezervoáry zůstanou. U lidí se špatnou imunitou, kterých se v Evropě mnoho, nevydrží ochrana před omikronem dlouho ani po prodělání, takže k definitivnímu promoření nedojde.

Ale zas jich není tolik, aby se kvůli nim pokračovalo ve větších opatřeních než dosud na chřipku, kterou byli a budou tito ohrožení podobně. Prostě si budou muset lidi zmanipulovaní médii uvědomit, že jsme součástí přírody, kde viry hrajou důležitou roli, a že smrt je přirozená součást života, zvlášť u starých a nemocných. Tak snad už to byl můj poslední delší příspěvek ke covidu, jak slibuju.

S AS tentokrát souhlas, i když formulace o plnosti JIP asi není přesná, ale vím, jak to myslela (podobně to zmiňovali i mnozí lékaři).

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Prostě si budou muset lidi zmanipulovaní médii uvědomit, že jsme součástí přírody, kde viry hrajou důležitou roli, a že smrt je přirozená součást života, zvlášť u starých a nemocných.

Tesat do kamene. 

Bohužel je to spíš tak, že normální, soudní lidé si toto uvědomují prakticky od začátku této epidemie, ale neuvědomují si to média a mocní to s velkým úspěchem a malým úsilím využívají ke svým cílům...

2 Citovat

Premyslel jsem uz vcera ,jestli mam reagovat na ty Leosovy zblepty bod po pobodu ,nakonec jsem  dosel k nazoru ze je to zbytecne, staci se vyjdrit k par bodum  

Zadny stat na svete nevyzkousel co by nastalo ,kdyz by se neockovalo ,tudiz neni  nijak prokazano, ze by zemrelo vice lidi ,zadna takova statistika neni, kolik zivotu se ockovanim zachranilo a mlci se kolik zivotu, nebo alespon zdravotnich komplikaci hlavne do budoucnosti vakciny zpusobi Laicky usuzuju, ze kdyz uz nic jineho, tak snizeni prirozene imunity  Uznavam, ze na vse  telo nestaci a nekterym nemocem musi lekarska veda pomoct, ale nejsem si jisty zda  tyto aspekty splnuje covid u ktereho ani neni uplna jistota jak vubec vzniknul 

Nevi se jak dlouho pusobi efekt po prodelani covidu ,ale zacina byt cim dal jasnejsi ,ze  vakciny maji cim dal vic mensi  efekt ,zejmena  treti davka a odzkousena ctvrta  Ani druha neni uz  uplne jasna  Je celkem vubec  otazka, jestli misto celeho bussinesu s ockovanim  by nestacilo ohrozenym lidem podat  monoklonalni  protilatky 

Nenoseni respiratoru v uzavrenem prostoru neni zadne hulvatstvi, ani nema nic spolecneho s ohleduplnosti ,nebo si snad covid vybira pri jidle dovolenou,a do tela pronika  jen nosem a  usty ? Navic respirator jako takovy neni v zadnem pripade urcen k dlouhodobemu  noseni, ale je to pomucka pri praci v prasnem prostredi  

A omikron ? Jsem moc zvedavy ,zda se mi podari se nakazit aspon tim ,kdyz uz u me neuspela delta ,mozna jsem zavahal, kdyz jsem mel sanci  byt s zenou hned druhy den co se covidem nakazila  (zrejme od 3x ockovaneho s rouskou v rehabilitacnim sterdisku kde se zamestnanci i testuji ) a byla jeste asi infekcni ,ale treba by se mi to ani tak nepodarilo 

2 Citovat

S tím omikronem bych si mikre nebyl vůbec jistý. Manželka se ani po týdnu intenzivního kontaktu nenakazila a junior taky ne...

0 Citovat

Martin Vícha napsal(a):

S tím omikronem bych si mikre nebyl vůbec jistý. Manželka se ani po týdnu intenzivního kontaktu nenakazila a junior taky ne...

Vim psal jsi, jenze v Irsku  narust  v posednich dnech 20 tisic  ,26 tisic , 23 tisic ,,,ale asi bych musel vyrazit do Dublinu Nakonec  to ja jen  tak ,  proc se kvuli  pulrocnimu cestovatelskemu klidu umyslne chtit nakazit ? Porad jsem spis presvedceny  ze ta hysterie  musi skoncit a ze se stejne covidem nenakazim ,kdyz jsem tu v Irsku  nemel ani chripku za 18 let 

0 Citovat

Libore, já jen rozvíjel tvou myšlenku, že omicron nedovolí rozšíření dalších variant covidu a snažil se ukázat, že to fakt nemusí být pravda.

Ta tvoje pasáž, citovaná Martinem Víchou, zní správně a nedá se s ní nesouhlasit. 

To musím říct doktorům, že by tu hysterii kolem AIDS měli konečně opustit. No bóže, pár milionů lidi umřelo, každý umře. Stejně je to spiknutí kondomolobby a docenta Holého a těch zmanipulovaných médií, co vytřískaly majlant z úmrtí Freddyho. A vůbec, šukání bez kondomu s random lidmi je děsně fajn a partnerky žádající ochranu porušují má ústavní práva a jsou ovce.

Absurdní, že? (aby sis to zase nevzal osobně: nic takového netvrdíš) Mě zase přijde absurdní akceptovat stav, když každé dva dny umře lidí, jako by spadlo letadlo. Však jsou to jen staří a lidi se špatnou imunitou a vůbec. Všem úmrtím zabránit nelze. Je ale třeba najít kompromis, kdy společnost může s rozumnými omezeními fungovat a situace je pod kontrolou.

5 Citovat

Problém je, že pro každého jsou rozumná opatření něco jiného a s délkou jejich trvání tu je určitá tendence s nimi méně a méně souznít. Z části kvůli nelogičnostem jako pracovní karanténa nebo stále nefunkčnímu trasování.

1 Citovat

@LL: Ty máš občas zvláštní myšlenkové pochody. Říkám snad, že má přestat lékařský výzkum a léčení nemocných? Říkám jen, že k omikronu se máme chovat jako dosud ke chřipce, protože má podobné následky (v procentech, celkové množství bude vyšší, ale zase to bude obdoba očkování). Lidi jako ty jsou ale už tak zblblí, že když jim média budou hlásit, kolik lidí umřelo na chřipku, budou se dožadovat opatření, jako byla dříve u covidu.

Kompromis se hledal vždy, ale každý si ho představuje jinak. Třeba covid fanatici jako iniciativa Sníh (a mnoho vlád) prosazovali nulové počty úmrtí na a s covidem, což se ukázalo jako nesmysl, protože pokud vůbec to fungovalo, tak jen dočasně. Nakonec se nedávno celkem jasně ukázalo, že mezi ČR a Rakouskem (i Slovenskem) byl téměř stejný vývoj počtu pozitivních testů bez ohledu na velmi přísná opatření a jejich dodržování v Rakousku a přísná asi s horším dodržováním na Slovensku a u nás, kde se to kvůli končící vládě moc neřešilo (a vzpomeň si, jak koncem listopadu mnoho mediálně známých odborníků strašilo Vánocemi se zahlcenými nemocnicemi, grafem tvaru stolové hory atd.) Tj. vyzkoušeli jsme si, že ta opatření moc význam nemají.

A tu pasáž citoval mirjur.

5 Citovat

Někde mají totalitu, jinde na všechno kašlou. Bohužel A/B testování neuděláme a těch faktorů, které mohou ovlivnit výsledky různých zemí, je fakt hodně. Jsem zvědav, zda někdo dokáže důvěryhodně spočítat reálný efekt jednotlivých opatření.

Já si jen přeju, aby Omicron neměl moc obětí a marginalizoval Covid. Sem tam někde vypukne lokální nákaza, novináři budou mít o čem psát, ale celkově to bude jen špatná vzpomínka (v Česku přes 40 tisíc obětí).

3 Citovat

Spočítat efekt opatření je bez šance. Jediné poučení pro další epidemii je následovat příklad Švédska (1. měsíc raději opatrněji než tam), kdy to řídí 1 rozumný odborník, který má konzistentní názory, získá důvěru větší části těch občanů, kteří spíš nedůvěřují vládě, uklidní ty vystrašené (psychika má vliv na průběh nemocí) a nekecá mu do toho nějaký "mikromanažer". Myslím, že Jiří Beran by to zvládl. Sice bychom neměli zdaleka tak dobré výsledky, ale pořád lepší, než co máme a hlavně by nebyla tak rozdělená společnost.

3 Citovat

https://www.novinky.cz/zahranicn....seznam.cz

tak si rikam kam to v nekterych zemich  po celem svete dotahli absolutni  ztrata uznavani nejakych zakonu soudu ,dodrzovani ustavy ,proste fasisticka diktatura kam to povede ? Budou se neockovani strilet ? Zavirat do vezeni ?  Jednotna mafie po celem svete,  kam se hrabou drogove kartely  v Columbii  s Pablo Ecobarem  a  dalsimi ,kupodivu mafianske Mexiko je dnes nejotevrenejsi  zemi  bez covidovych nesmyslu ....

Chapu Australany , kteri se treba nemohou vratit do sve vlastni zeme, nebo pak musi byt  v karantenim hotelu  misto aby jeli domu  Nejak nechpu lidi co se nevzbouri nesvrhnou vladu i takove jedince  a tezko lze pochopit  proc se proti  takovym zemim neuplatni  resrikce  v Evrope Rakousko ,Nemecko Francie ale i dalsi kde pouziji proti demonstrantum psy , vodni dela a obusky  Dokud se lidi nesemknou a nepostavi se proti tehle zlovuli mocnych  nic se nezmeni, stale si budou vymyslet nove a nove varianty ,strasit lidi ,omezovat svobodu Je to des 

2 Citovat

Mikire, zklidni hormony.

5 Citovat

Fascinuje mě hrozně jedna věc. Před covidem, během migračních vln spoustu lidí milovalo Austrálii a jejich migrační pravidla, milovalo je za to, že se s tím prostě neserou a nedávají azyl skoro nikomu. Chtělo zavést jejich přístup i v EU. Ale jakmile teď ty samá přísná pravidla doplnili o covid pandemii a chovají se dále stejně, tak jsou hrozní fašisti a co si to dovolují chudáka Djokoviče nepustit, vždyť každý má právo pracovat!

Co Austrálie určitě absolutně nezvládla, tak bylo to, že se nemohli vrátit ani vlastní občané, to je za mě nepřijatelné, ale kauza Djokovič je úplně o něčem jiném.

16.12 je pozitivní, 17 - 18.12 vystupuje na veřejnosti, pak přeletěl do Španělska, což Austrálii zatajil a nakonec Spiegel zjistí, že časové kódy jeho pozitivní testu jsou z 26.12 a on byl prokazatelně na konci roku ve Španělsku. Jako nezlobte se na mě, ale vždyť to je naprosto šílené. Je s ním zahájeno vyšetřování ve Španělsku, v Srbsku, v Austrálii, jeho tým a hlavně on celou situaci absolutně nezvládli a ta hra na mučedníky, co předvádějí jeho rodiče, je odporná.

13 Citovat

Přesně tak. Australani si mohou dělat pravidla jaká chtějí. Pokud s tím má někdo problém, nemusí tam jezdit. Nechci hodnotit, jestli jsou ideální nebo ne vůči covidu, ale jsou  a platí pro všechny. Ale Djokovič si myslel, že pro něho pravidla neplatí. A prostě narazil. 

A hlavně by to taky nebylo fér vůči tenistům, kteří se rovněž nechtěli očkovat, ale kvůli turnaji či turnajům to udělali. Jak by se asi cítili oni, kdyby mu to prošlo. Pravda ještě nevíme, jak to skončí.

9 Citovat

Pokud by stačilo říci "lidská chyba" při lživě vyplněném příjezdovém formuláři, tak je mohou rovnou zrušit. Jak by se třeba tvářil imigrační úředník v USA, kdybyste zatajili pobyt v Iránu?

3