Prosím sem směřutje veškeré diskuse o tom: zda Covid existuje či ne zda je to jen chřipečka zda očkování nebo promoření zda lockdown nebo všechno otevřít zda opatření jsou prvním krokem k totalitě nebo k naší záchraně a tak dále V ostatních diskusích diskutujte Covidu pouze s konkrétní situací související s tématem serveru - cestováním. Pokud se tak objeví obecné Covid téma, požádejte je o přesun sem a přiložte odkaz. Děkuji  .

Covid obecné téma

Založil ve fóru Co se nevešlo

Tečku nemám. A ostatní zdroje neuvádí jen 9 měsíců. Třeba Ministerstvo zdravotnictví na https://koronavirus.mzcr.cz/ocko...-covid-19/ píše: Od 15. února se zkracuje platnost očkovacích certifikátů na 270 dnů od dokončeného očkování. Ale covidportál https://covid.gov.cz/situace/reg...ecna-davka , pod kterým je podepsané stejné ministerstvo, uvádí: Od 15. února 2022 došlo ke zkrácení platnosti očkovacích certifikátů (na území ČR) na devět měsíců.

Neřešil bych to a bylo by mi to fuk, pokud by ten rozdíl pro mě nebyl zásadní v souvislosti s mou plánovanou cestou. Mají v tom soudruzi na Ministerstvu zdravotnictví trochu bordel.

EDIT: podle odpovědi z MZČR je to 270 dní a je to uvedeno v https://www.mzcr.cz/wp-content/u...2-2022.pdf. Že/pokud Tečka ukazuje něco co je v rozporu s těmi 270 jsem s MZČR neřešil, protože ji nemám a není to pro mě podstatné.

1 Citovat

Na obzoru se objevuje další konspirace, která se stává realitou - povinný EU covid pas na věčné časy - 

https://ec.europa.eu/info/law/be...U-COVID_cs

0 Citovat

Čemu vůbec měl Covid pass zabránit? Snad ne šíření nákazy? A jak se mu to povedlo?

 

1 Citovat

Jednotný európsky covid pas je len NÁSTROJ na preukazovanie testovania/očkovania/prekonania a pokiaľ platí nariadenie o jednotnom európskom covid pase, znamená to len, že ostatné EU štáty ak budú vyžadovať pri vstupe test/očkovanie/prekonanie, tak musia akceptovať strojovo čitateľný covid pas, vydaný v ktoromkoľvek inom EU štáte. Neznamená to, že ho musia vyžadovať, Napokon, už pár krajín deklarovalo, že v lete nebudú od turistov z EU požadovať nič.

Ak by európske nariedenie o jednotnom covid pase neplatilo, znamenalo by to len to, že ak by nejaký štát požadoval pri vstupe test/očkovanie/prekonanie, že by si si musel doklady prekladať do ich jazyka, používať iba certifikované labáky v ich krajine, prípadne iné podmienky, ktoré by si daná krajina nastavila. 

2 Citovat

Ahoj, prosím ví někdo, jak to je stran covid restrikcí na Kypru v praxi? Podle ofiko informací na severu už dvě dávky jsou nedostatečné prakticky všude, na jihu snad stačí dvě dávky, ale nesmí být doba od poslední delší než 9 měsíců.  děkuji

0 Citovat

Jak je to vlastne s prokazovanim se napr. testy (tam kde to chteli) pri nastupu do letadla? Mela jsem za to, ze se bud musi ukazat EU certifikat o provedenem testu z ocko.uzis s QR kodem (ktery asi nikdo nenacita) anebo digitalne v Tecce treba. Ze klasicke potvrzeni v Aj z laboratore s razitkem je nedostacujici, nema QR kod a je snadno vyrobitelne. Ted me presvedcoval clovek, ze s takovym papirem bezne lita a nikdo se ani nepozastavuje nad tim, ze vydavatel je z uplne jine zeme, nez on odleta🧐🙄. 

0 Citovat

Asi má dotyčný “komunikační schopnosti” na vysoké úrovni :-)

0 Citovat

Ahoj, začátkem dubna poletím s dcerou z Bratislavy do Záhřebu, stačí mi pouze potvrzení o očkování?Nebo je potřeba ještě nějaký formulář?

Předem díky

0 Citovat

Mandre napsal(a): Jak je to vlastne s prokazovanim se napr. testy (tam kde to chteli) pri nastupu do letadla? Mela jsem za to, ze se bud musi ukazat EU certifikat o provedenem testu z ocko.uzis s QR kodem (ktery asi nikdo nenacita) anebo digitalne v Tecce treba. Ze klasicke potvrzeni v Aj z laboratore s razitkem je nedostacujici, nema QR kod a je snadno vyrobitelne. Ted me presvedcoval clovek, ze s takovym papirem bezne lita a nikdo se ani nepozastavuje nad tim, ze vydavatel je z uplne jine zeme, nez on odleta🧐🙄. 

Při cestě do USA jsem na Swiss nahrál pouze výsledek antigenního testu v AJ s číslem pasu, žádný QR kód to nemělo a všechno OK. Na ocko.uzis se to nahrálo až za několik hodin po té, co jsem dostal výsledky z laborky a ještě k tomu blbě, jeden certifikát s datem odběru před půl rokem a druhý s časem odběru v 0:00 a nikdo to nebyl schopen v řádu hodin opravit🤣 Je fakt, že takových testů bych si teď s tímto papírem mohl vyrobit kolik chci. Jinak výsledky z laborek v mnoha zemích žádné QR kódy nemají, třeba v USA, UK atd...

0 Citovat

@Mandre Do nedavna jsem si musel delat pri navratu z CR do Irska PCR test delal jsem ho na covidpointu a z nej mi prave takove potvrzeni prislo drive nez se pak ukazalo na uzis ocko V zahlavi tohoto dokumentu je jsne i v anglictine uvedeno ze slouzi k prekroceni hranic a dale je tam pak detailne uvedeno vse o vysledku testu Vzdycky mi pak dprazil ten EU certifikat z uzisu ocka ale pri dotazu na covidpointu co by nasledovalo kdyz by nedorazil byla informace ze to od nich staci Nikdy jsem se tim prokazovat nemusel ale rozhodne bych se pak treba i soudil kdyz by me nekde nevpustili do letadla 

0 Citovat

Ahojte! Už se v tom motám a nikde jsem nenašla ucelené informace. Vím, že pro cestování do USA není určena platnost očkování (2 dávky), ale co dělat v případě, že mi končí platnost dvou dávek k 30. 4. a letíme do USA 16. 5.? Jak to pak případně bude po cestě zpět - pustí mě do letadla i když budu mít očkování prošlé, tedy budu vedena jako neočkovaná? :/ Bohužel (možná bohudík?) teď procházím covidem, takže ani na 3. dávku se mi v tak brzké době po covidu nechce. Nemáte někdo zkušenosti? Díky za sdílení! M

0 Citovat

Jestli teda tohle staci, tak pulka lidi, co to vi, tak leta dokola s 1 testem, protoze to upravi na PC i cvicena opice, staci mit tam to razitko🙄. Ale nechápu, kdyz je to vydane v jine zemi a leti od jinud, to mi hlava nebere. Ja naposled delala test pred 1,5 rokem a to prave jeste ty EU certifikaty nebyly a pak uz jsme meli ockovani, prodelani ..

0 Citovat

Konecne ode dneska nemusi byt ze zemi EU zadny test i pro neockovane a neni treba nic vyplnovat Otazka je ktere dalsi zeme zavedou totez Zatim jich je jen par ale do dalsich staci antigen Bude zajimave sledovat vyvoj cen letenek ale verim ze  Ryanair s akcemi neskonci jen se to asi vrati k nutnosti kupovat letenky 3 az 4 tydny pred planovanym odletem zatim staci par dnu pred odletem 

0 Citovat

@mikir vim, ale co je ted nemusi byt za pul roku😂…. penezovody se spatne opousti🤷. No s tim nakupem mam jiny nazor, protoze ceny v pujcovnach aut opet atakuji lonske vysky s blizicim se priletem. Navic tedapred nakupem kontrola cen v pujcovnach bude nutnosti, zda se. Takze jsme si koupili letenky na dovolenou v zari. Mam to i radsi z duvodu vyberu ubyt. Ktere slo taky nahoru mmch.

0 Citovat

michaelaf napsal(a): Ahojte! Už se v tom motám a nikde jsem nenašla ucelené informace. Vím, že pro cestování do USA není určena platnost očkování (2 dávky), ale co dělat v případě, že mi končí platnost dvou dávek k 30. 4. a letíme do USA 16. 5.? Jak to pak případně bude po cestě zpět - pustí mě do letadla i když budu mít očkování prošlé, tedy budu vedena jako neočkovaná? :/ Bohužel (možná bohudík?) teď procházím covidem, takže ani na 3. dávku se mi v tak brzké době po covidu nechce. Nemáte někdo zkušenosti? Díky za sdílení! M

Je to tak jak píšeš, cesta tam v poho s antigenem, při cestě zpět bude při propadlém očkování podle současných pravidel potřeba také test, RAT 24 hodin starý nebo PCR 72 hodin. Vracím se 20.5. z Havaje, 10 měsíců po očkování, tak jsem zvědav, co po mně bude Alaska Airlines chtít při odletu, myslím, že jim to bude zcela jedno🙃 A také doufám, že to té doby budou zrušeny restrikce na vstupu pro všechny státy.

0 Citovat

mikir napsal(a):

Konecne ode dneska nemusi byt ze zemi EU zadny test i pro neockovane a neni treba nic vyplnovat............je někde oficiální info? Na MZV je info 3 dny stará aktualizace.

už to neplatí? Je někde info oficiální a aktuální?

https://www.mzv.cz/rome/cz/viza_...blika.html

 

 

 

0 Citovat

michaelaf napsal(a):

Ahojte! Už se v tom motám a nikde jsem nenašla ucelené informace. Vím, že pro cestování do USA není určena platnost očkování (2 dávky), ale co dělat v případě, že mi končí platnost dvou dávek k 30. 4. a letíme do USA 16. 5.? Jak to pak případně bude po cestě zpět - pustí mě do letadla i když budu mít očkování prošlé, tedy budu vedena jako neočkovaná? :/ Bohužel (možná bohudík?) teď procházím covidem, takže ani na 3. dávku se mi v tak brzké době po covidu nechce. Nemáte někdo zkušenosti? Díky za sdílení! M

S certifikátem o prodělání covidu by snad měli pustit do letadla na cestě zpět, když  pro návrat do ČR stačí. Nuny si asi nevšiml této zmínky. 3. dávka hned po prodělání by byla nesmyslná.

https://edit.mzv.cz/preview/774-...2021a.mobi

0 Citovat

Jj, máš pravdu, to jsem přehlédl, takže v tomto případě nic při návratu neřešit👍

0 Citovat

Tušíte někdo jestli i ostatní země EU chystají zrušení příletové buzerace? Protože u nás se to ruší tak bych očekával, že se na tom nějak dohodli napříč EU.

Koukal jsem na to nařízení a prostě jsou tam omezení jen na přílety ze zemí mimo EU.

https://koronavirus.mzcr.cz/wp-c...3-2022.pdf

0 Citovat

Nuny, Libor_S

Díky moc za info, přesně jak jsem si myslela. Testy řešit nebudeme (četla jsem, že nebude stačit pouze potvrzení o prodělání z ocko.uzis.cz, ale i písemné potvrzení od doktora + nějaký další USA vyplněný dokument) a vytiskneme si potvrzení dvě dávky. Úplně bych nechtěla se hádat na imigračním o tom, že očkovaná jsem, ale prošlá :D Naštěstí letíme přes Irsko, takže přinejhorším nás obrátí ještě v Evropě : ))))))))). Díky moc! Určitě budu ráda když pak Nuny dáš info jaký byl návrat. Jinak ten návrat bude tedy určitě v pohodě : ))) Snad do té doby zase něco zruší! :D 

0 Citovat

@Bugr Příletové buzerace už pro EU/EEA zrušilo Irsko, Maďarsko, Rumunsko, Holandsko, Dánsko, Finsko, Island, Norsko, UK, Švýcarsko, Švédsko a dnes my. Je to v pravomocích každého státu, EU do toho nemá co mluvit.

0 Citovat

to samozřejmě je ale předpokládám, že se na tom země v rámci EU nějak shodnou. Aby v tom nebyl chaos. Mělo by to být jednotné aby člověk nemusel před každou cestou studovat několik hodin pravidla.

Irsko je dobrý, rok tam nepustí nikoho a najednou v klidu :)

0 Citovat

@Mandre S tim co bude na podzim nikdo nevi to je jasne ,autopujcovny  jsou problem vsude protoze kdyz se necestovalo prodali auta  a ted maji nedostatek a ceny jsou vsude blbe  Ubytovani celkem neni problem si vybrat i docela pred odjezdem ale kdyz vyberu moznost zruseni co nejblize datu odjezdu a platba na miste tak se da i drive Ono je to na kazdem ja treba radeji vybiram odlety kamkoliv spis pozdeji zari bych ted nebukoval leda by bylo neco hodne vyhodneho 

 

0 Citovat

  • @bugr je fakt ze Irsko melo hodne prisne opatreni ,treba i jen vzdaleni se z domu 2 km, dlouho vyzadovali na priletu  test i  14 dnu karantenu, takze z hlediska turistiky o nicem, pricemz mezi Irskem a Anglii se porad litalo,  ale to jsou typicti Irove a jejich mentalita  Jinak ale prietet se dalo i kdyz pak uz i po zruseni karanteny porad  chteli PCR testy, kdezto jinam stacil antigen  Vcera tu byl St.Patrick day a vse jak pred covidem -)

0 Citovat

@mikir jasne, kupuju jenom vyhodne😂, v akci atd. Jsme 4, takze to pak skace. Ale co je zajimave, treba dost ubytek na bookingu ted ma storno nejpozdeji 30 dni predem, coz driv nebyvalo, takze jsem poprve zabrousila na Airbnb🤷. Asi i zalezi na destinaci. No a auta jsou hrozna, i mimo sezonu- Spanelsko pev., Baleary a Italie🙄…

0