Prosím sem směřutje veškeré diskuse o tom: zda Covid existuje či ne zda je to jen chřipečka zda očkování nebo promoření zda lockdown nebo všechno otevřít zda opatření jsou prvním krokem k totalitě nebo k naší záchraně a tak dále V ostatních diskusích diskutujte Covidu pouze s konkrétní situací související s tématem serveru - cestováním. Pokud se tak objeví obecné Covid téma, požádejte je o přesun sem a přiložte odkaz. Děkuji  .

Covid obecné téma

Založil ve fóru Co se nevešlo

pro ostatní mimo M+M+lma: neříká se tomu konfirmační zkreslení? :-)

0 Citovat

Ahoj, zcela upřímně - díky za rozšíření slovní zásoby, upřímně vždy jsem to slyšel jen v angličtině jako "confirmation bias", ale odpovídající český termín jsem neznal.

0 Citovat

není vůbec zač :-) Konfirmačnímu zkreslení podléháme všichni a je těžké se mu vyhnout. ale jen ti vnímavější jsou schopni alespoň připustit, že je ovlivňuje :-)

0 Citovat

Jasně Mikire, a proto je v Americe ze všech úmrtí na Covid, 99,2% nenaočkovanych...

0 Citovat

Nechcete uz resit  treba dalsi paskvil ceskych  chytraku  ? Vetsina statu EU ma  jednotny  system  zarazeni  statu do prislusne barvy  ,ale  magori  v cele s Vojtechem  proste musi mit neco extra  a zarazuji  staty  podle dalsiho prhloupleho kriteria , pardon chytreho jak se to tem nahore hodi a z ktere starny asi  fouka ten spravny vitr a kdyz uz tu tolik operujete temi umrtimi neockovanych  tak  kazdeho pitvali ? Nakazeny zemrel pri autonehode ale prece byl nakazeny tak zemrel na covid ze  ?

https://www.novinky.cz/domaci/di...e-40369660

0 Citovat

Nepitvali. Za loňský rok umřelo o 17tis lidí více než normálně. Na co asi ? Na zdravotní komplikace způsobené covidem. Bohužel, je to prostě tak. Pokud mikire myslíš, že to bylo jinak, tak prosím o vysvětlení jak.

 

0 Citovat

doctorex napsal(a):

Takže anonymní anketa na internetu je podle Tebe relevantnější zdroj, než oficiální statistiky ohledně příčin úmrtí? 

Pro mikira je počet lajků na facebooku potvrzení . Když na stránkách Volného 150 jiných trotlů jako on nějakou jeho stupiditu olajkuje, tak to přece musí být pravda. Holt vysoká škola života.

0 Citovat

mikir napsal(a): Tolik pravniku, to se nenajde jediny co by se  tehle zhovadilosti ujal a poradne to rozjel  ?

Kdyby jsi byl co k čemu, tak už kandiduješ za Volného. Na ulici leží několik set tisíc hlasů mikirů a dělat druhého Bojka, kterého jsem ještě neslyšel říct dvě souvislé věty, bys zvládnul taky. Jenže ty jsi takový užvaněný strejc, který má nejvíc kydů doma v kuchyni, ale v reálu skutek utek.

0 Citovat

Mikire, co ti vadí na míře pozitivity testů? Přijde ti to příliš složité k pochopení, nebo proč máš s tím problém. 

0 Citovat

floodland napsal(a):

Jasně Mikire, a proto je v Americe ze všech úmrtí na Covid, 99,2% nenaočkovanych...

Fakt jo? Ve Spanelsku maji uplne jine zkusenosti v 5. vlne. Ockovani ale urcite snizuje umrtnost, u nejstarsich ve Sp., kteri jsou temer vsichni ockovani, pry 8x. Cituju z elpais.com:

The majority of those who have died were fully vaccinated– the rate is nearly 100% for the over-80s and 97% for the 70-79 group – but their delicate immune systems meant that they were still susceptible to the virus.

“While the deaths were falling among the rest of the groups, the immunosuppressed have continued to register very high mortality rates,” explains José Miguel Cisneros, the head of infectious diseases at the Hospital Virgen del Rocío in Seville. “This is the group that is being worst hit by the fifth wave.”

0 Citovat

https://www.theguardian.com/us-n...vaccinated

0 Citovat

Libore, vakcína není 100%.  Stáří budou mít vysokou míru očkování, takže statisticky budou mezi nakaženými převažovat očkovaní.

0 Citovat

floodland  ,co mi vadi na mire pozitivit\y  testu ? Treba to, ze je jakysi jednotny system vyhodnocovani statu  EU  a Cesi si zase vymysleji svoje  jine pravidla , Pozitivita testu je hodne odvisla na ruznych podminkach testovani ,jde s tim ruzne svindlovat,  jak se to komu nahore hodi  Udaj o poctu nakazenych na 100000 obyvatel je jasny  a prehledny  Pokud vim tak se vetsinou hodnoti dva aspekty  Vymyslet do toho treti aspekt zavani  snahoou o zarazeni nekterych  statu do rizikovejsich  parametru nez ve skutecnosti jsou  Podivej se na ty staty ktere jsou ted zelene ktere oranzove a ktere cervene a ktere v tech nejhorsich dvou skupinach  a musis mit pochybnost ze to je poctive a nezmanipulovane  Samozrejme korunu tomu dava i to  ze ockovani nemusi nic a neockovanym se hazou klacky pod nohy aby se donutili se nechat naockovat o nicem jinem to neni 

Samozrejme porad je chyba na EU ze jednoznacne nenarizuje vsem statum  stejne vyhodnoceni rizikovosti  a dovoluje zkorumpovanym chytrakum si delat co se jim hodi a mistoi jednoducheho systemu vytvaret  chaos a zbytecne slozitosti  

Precti si tuhle pasaz s toho clanku :

Česko zohledňuje i pozitivitu testů

Mezinárodně uznávaným parametrem pro srovnávání zemí a jejich zařazování na semafor jsou počty nově nakažených v sedmi či čtrnáctidenním intervalu v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Česko má ovšem trochu jinou metodiku. Může se tak stát, že ačkoliv některé země mají nižší počty nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel než jiné, jsou v tmavší kategorii.

Pro příklad je možné uvést Švédsko. To mělo za poslední týden 48 nových případů na 100 tisíc obyvatel a je v červené kategorii, tedy vysoké riziko. Oproti tomu Černá hora má 423 případů/100 tisíc obyvatel týdně a je v nejmírnější zelené kategorii. V zelené kategorii bylo dosud i Chorvatsko s poměrem 57/100,,, 

--------------------------------------------------------------------------------------

Jak to zacina ,,mezinarodne uznavanym  parametrem... tudiz me nejaky pamflet Vojtecha a spol nemusi zajimat  a dale  Svedsko melo za posledni tyden 48  novych pripadu  Cerna Hora  423 pripdu ,,, proc by me mel zajimat dalsi nesmyl o testovani  a proc bych mel zaradit  Svedsko do cervenych a Cernou Horu do zelenechy ? Nevidis  tu snahu o znesnadneni cest do Svedska  ktere k pandemii pristupovalo vyzdycjy svobodomyslne  tudiz s pohledu  covidovych hysteriku spatne ,tak je treba  turisty znechutit , zatimco Cernou horu s 423 pripady je treba podporit i proti Chorvatsku ... to postrada veskerou logiku a neda se to jinak vnimat nez manipulace  a ovlivnovani  skutecnosti 

Uprimne on neni uplne koser ani ten udaj toho pocitani na 100000 obyvatel kdyz se nebere do uvahy  hustota  obyvatel na ctverecni kilometr ,ale to by pak do toho pronikaly dalsi parametry jako turistika a  ,sezona  ,akce  apod, 

Takze  vporadku je nakazenych 50 zelena, je nakazenych 500 cervena  a ne opacne  Nebo snad riziko nakazy je pri 50 nakazenych vetsi, nez pri 500 nakazanych  Ten Vojtech je skutecne jeste vetsi hlupak nez jsem si myslel a ti mudrlanti co tyhle hovadiny schvaluji s nim 

0 Citovat

Leoš Literák napsal(a):

Libore, vakcína není 100%.  Stáří budou mít vysokou míru očkování, takže statisticky budou mezi nakaženými převažovat očkovaní.

To ja vim, a proto se divim te zkusenosti z USA - asi se tam tito moc neockovali. V zemich s hodne starymi lidmi, kteri jsou velmi proockovani, to bude stejne i jinde jako ve Spanelsku, pokud se tam delta takto rozjede. Tito budou umirat na covid i po treti davce, i kdyz mene nez by umirali bez ockovani. Proste proto, ze by mnozi umreli i na lehci chripku nebo jinou nemoc.

@mikir: Ten clanek obsahuje chyby. A miru pozitivity testu brali v uvahu uz loni treba i Nemci. Ma smysl hlavne u chudsich zemi, kde se temer netestuje. Jejich statistiky nejsou srovnatelne s Evropou. U Svedska je to asi blbost, ale na jejich data jsem nekoukal.

0 Citovat

Libore tim chces rict ze tam kde se bude testovat minimalne ale pozitivita  techto  par testovanych bude vysoka   je pak  horsi  nakazlivost nez  tam kde se testuje  pomalu  kazdy kdo si prdne ? Jde to skutecne dokazat ,nebo je to jen domenka ,ktera nemusi byt skutecnosti ? Nemci jsou proste vydrilovany narod  je treba se za kazdou cenu opicit ? 

Neberes taky do uvahy falesnou pozitivitu cim vic se bude nekde testovat  tim vetsi  procento falesne pozitivity bude a naopak pri miniumu testu bude falesne pozitivity  procentne taky mene 

0 Citovat

Tam, kde se testuje minimalne, se nevi, jaka je ve skutecnosti situace, a proto se neda divit opatrnosti tech, kteri maji obavy o zavleceni covidu. Tim nerikam, ze se ma testovat hodne, kdyz je nakazy malo, nebo v promorenych a proockovanych zemich.

0 Citovat

No ja to vidim jinak, tam kde lide na testy nejdou jsou zdravi a nemaji duvod si  nechat starat v nose  nebo podnikat nejake jine testy  a podporovat finenancne nenazrane novodobe zbohatliky  Je treba uz konecne prenest zodpovednost na lidi a ne na  urednicke hlupaky 

Jinak uz se nekdo zacina  starat  a bude podana zaloba k soudu 

https://www.seznamzpravy.cz/clan....seznam.cz

je to hezky vysvetlene jak musi stat zduvodnit proc chce testy za ktere se musi platit ,pise se i o symbolicke cene ale to ovsem bude kamen urazu asi,  uz ted to testovaci firmy obesly  priplatky  ,kterymi se dostanou na svou cenu  a pritom dodrzi maximalni predepsanou cenu statem  Chapu ze za symbolickou cenu se nikomu testovat nebude chtit  

Drzim palce aby nenazrane Ministerstvo zdravotnictvi nebo  firmy co si s toho delaji zlaty dul  dostaly pres prsty ,ale jasne ze stat za to muze taky 

0 Citovat

Nemusi byt zdravi, ale testy jsou spatne dostupne co do vzdalenosti, kapacit i financne. Ani je po nich ty chudsi zeme nevyzaduji jako v Evrope.

0 Citovat

Čau řeším takové zajímavé téma dejme tomu že jsem navštívil zemi která je červená a vyplnit příjezdový formulář vše proběhlo ok a jsme zpět v ČR. Došla mi SMS o příjezdový formular pro ČR ale problém nastává kdy musím do práce a pracuji ve státní sféře. Před odletem do ČR probehl test antigen OK. Jak z toho co nejlépe vyjít? Jít do práce a 5 den se klasický otestovat a předtím vyplnit příjezdový formulář? Nebo vyplnit formulář a být doma jak to má být? A vzít si nucené volno? Nebo ne vyplňovat formulář a jít do práce a pak test? Díky 

0 Citovat

Tak možností jsi de facto vyjmenoval. Nejde to ve tvém případě řešit home officem ukoncenym testem pátý den?

0 Citovat

floodland napsal(a):

Tak možností jsi de facto vyjmenoval. Nejde to ve tvém případě řešit home officem ukoncenym testem pátý den?

To nejde... Ale moc lidí v práci nepotkám... Ale je to státní sféra.., bude to někdo řešit když vyplnim vstupní formular půjdu klasický do práce a pak klasický test? Myslím že pokud nevyplnim forumar tak automaticky pokuta? 

0 Citovat

Příjezdový formulář je v dnešní době už jen fraška. V Praze se nekontroluje, maximálně občanka a ahoj. Robot s automatizovanými SMS přijde každému, mi za poslední týden dvakrát, po přistání v Praze a pak při překročení hranice cestou z Polska do ČR. No a pokud pracuješ ve státní správě tak jsi jim měl čestně prohlásit, že dovolenou trávíš na Máchově jezeře..

0 Citovat

Libore samozrejme v takovem pripade mas pravdu ,ale berme v  potaz Evropu a normalni podminky ,kdy clovek co bude mit podezreni ze onemocnel  coronavirem to bude  resit s dokrorem a ne se sarlatanem nebo  nejakou samohonkou  a  v takovem pripade budu doma  a vyhnu se kontaktu, abych virus nesiril i kdyz budu mit lehky prubeh 

Miguelasi, nejde to asi zevseobecnovat tu Prahu, po me prijezdovy formular jak v cervnu, tak v cervenci videt chteli  a to bylo Irsko oranzove a nebylo nic dalsiho treba , za dva dny po priletu jsme odletali na Rhodos, radeji jsem sel znovu na antiegen, abych se pak nemusel dohadovat s Rekama, ze to nebylo 48 hodin,  ale 50,  ovsem pak vymysleli  ze bude  Recko cervene  a melo byt  5 dnu karanteny a dalsi test  ,takze jsem to resil  vykaslal se na Prahu  zustali jsme v Recku  a leteli pak rovnou do Irska, kde  staci jeden test pred odletem a po priletu uz nic, ani karantena  Ted verim ze v Praze  po me budou zase priletovy formular chtit  Ale jak se tu uz psalo asi je rozdil mezi T2 a T1 a na priletech na T1  se to kontroluje  a na T2 projdes 

Druha vec je, ze to je skutecne fraska a nejen v CR  i tady v Irsku  kdyz jeste byla karantena  14 dnu,  prisla sms kde jsem, mel jsem potvrdit, ze jsem na adrese  kterou jsem uvedl v prijezdovem formulari , pak dalsi pripominka,  pozdeji s naibdkou  otestovani zdarma po 5 dnech a nakonec po 14 dnech podekovani  a at sleduju vyvoj  

Nevim jak ted probiha  kontrala v Praze,  ale pro jistotu bych vypnul na tech 5 dnu  a vice mobil  s dohledatelnosti polohy nebo ho nechal lezet  zapnuty na adrese co jsm uvedl  a na  test pujdu az se mi to bude  hodit  tak ,aby mi platjl  i na odlet zpatky do Irska  Nemyslim ale, ze nekdo bude mit cas sledovat tisice lidi ,co se odnekud vratili zda dodrzuji samoizolac,i to by by skutecne muselo byt na udani a za normalni situce by to museli nejak dokazat 

Samozrejme v pripade chozeni do prace je to pak problem a zalezelo by na nejakem aktivnim  udavaci  co me nahlasi a jestli v praci vi  kde jsem byl  a meli by to zajem  resit 

TomAJerry,  prakticky  spravne reseni ti napsal  foodland , jestli nejde  tak asi je lepsi  vyplnit ten formular   pak spolehat na to ,ze to v praci nebude nikoho zajimat ani se nenajde nejaky aktivni pritel  Pokud si ale nemusel  nic prokazovat na hranicich,  tak jde asi i varianta nevyplnovat nic,   jestlli je tato varianta lepsi  neumim posoudit, ale je asi neprokazatelne ze jsi nic neposlal kdyby k necemu doslo a budes tvrdit ze jsi poslal 

Ja jsem treba zjistil ,ze kdyz jsem uvedl zahranicni  telefon tak se to neodeslalo ,nevim jestli jen nahoda, nebo to opravdu na  zahranicni  cislo telefonu nefunguje, coz se mi zda divne ,protoze prece cizinci taky vyplnuji PLF a kdyz se v nejakem udaji spletes  tak pak co ? Tak jak pise Miguelas   prijezdovy formular je fakt fraska  Tisice lidi litaji pres Viden pres  Polsko, reknou transit  a nic pak uz neresi  a to neberu  uz v potaz tu sprostotu ze ockovani maji  privilegia 

0 Citovat

Mikire, neockovany clovek v Evrope s podezrenim na covid (a jeste v kontaktu s lekarem) se rad otestuje, protoze je to zdarma a hlavne bude mit po pozitivnim testu pokoj min. pul roku od dalsich testu.

0 Citovat

MIGUELAS napsal(a):

Příjezdový formulář je v dnešní době už jen fraška. V Praze se nekontroluje, maximálně občanka a ahoj. Robot s automatizovanými SMS přijde každému, mi za poslední týden dvakrát, po přistání v Praze a pak při překročení hranice cestou z Polska do ČR. No a pokud pracuješ ve státní správě tak jsi jim měl čestně prohlásit, že dovolenou trávíš na Máchově jezeře..

Přesně tak. Teď ale cestuje každej jouda, takže na oko se musí splnit. I když naše vláda je hlavně směřuje do Bulharska, Chorvatska, Egypta a Řecka, tam se to moc nemá řešit. Zlaté covid časy, kdy se nikam protagonisticky nesmělo, ale všude pohoda přístup a bez turistů. 

0