Zdravím, bohužel jsem nezaregistroval, že ke konci dubna skončila platnost 8. série švýcarských franků. Nestihl jsem si je tak vyměnit v ČR. Ve Švýcarsku je však možné je po neomezenou dobu zdarma vyměnit v 15 pobočkách bank za nové, viz https://www.snb.ch/en/mmr/refere...tes.en.pdf . Pokud by vám nevadilo do banky podniknout cestu, směním je se slevou 500 Kč oproti kurzu ČNB. Mohu předat v Praze nebo zaslat Cenným psaním na dobírku.  .

Vyměním 500 CHF (švýcarských franků) se slevou

Založil(a) ve fóru Cestovatelský bazar

Zdravím,

bohužel jsem nezaregistroval, že ke konci dubna skončila platnost 8. série švýcarských franků. Nestihl jsem si je tak vyměnit v ČR. Ve Švýcarsku je však možné je po neomezenou dobu zdarma vyměnit v 15 pobočkách bank za nové, viz https://www.snb.ch/en/mmr/refere...tes.en.pdf .

Pokud by vám nevadilo do banky podniknout cestu, směním je se slevou 500 Kč oproti kurzu ČNB. Mohu předat v Praze nebo zaslat Cenným psaním na dobírku.


svycarskefranky.jpg

0

To je jako nějaký vtip? Fakt čekáš, že to někomu za to pětikilo bude stát? Tak v tom případě hodně štěstí.

3 Citovat

Nerozumím. Proč jako ne? Já bych to bral. Na pětikilo může vyjít Airbnb pro jednoho člověka. Někdo bude procházet kolem banky, tak se staví. Navíc je to oproti kurzu ČNB, oproti směnárně to bude ještě více.

0 Citovat

Až se budeš chtít těch papírků fakt zbavit, nabízím 8 tisíc.

1 Citovat

To už by se mi vyplatilo tam zaletět na otočku a udělat si aspoň prohlídku města.

0 Citovat

mxp napsal(a):

Až se budeš chtít těch papírků fakt zbavit, nabízím 8 tisíc.

Asi tak. Ale kupovat švýcarský franky za skoro 12.000 abych ušetřil 4%? To fakt nemůže nikdo myslet vážně. To i ta doprava do banky a zpět bude stát skoro víc. 

1 Citovat

K tomu, kde je jistota, že jsou pravé, že...?

@greenwork: Bez urážky, jsi tu nový a jeden z prvních příspěvků je, že chceš poslat poštou větší obnos za (snad) prošlé švýcarské franky. 

0 Citovat

Nabízet falešné peníze veřejně na internetu by nebyl asi úplně nejlepší nápad. Každopádně, zjistil jsem, že u KB je možné neplatné bankovky vložit zdarma na účet v cizí měně. Takže vyřešeno.

0 Citovat

Michal napsal(a):

K tomu, kde je jistota, že jsou pravé, že...?

@greenwork: Bez urážky, jsi tu nový a jeden z prvních příspěvků je, že chceš poslat poštou větší obnos za (snad) prošlé švýcarské franky. 

Nemyslím si, že by byl novým členem na fóru, když se přidal před 4 lety. 

0 Citovat

Stejně nechápu, z jakého kraje někteří diskutující jsou, že jim 500 Kč dolů připadá málo. A hlavně, co teda vlastně dělají tady na serveru, když se tu nabízí letenky v ceně pár stovek. Těch do byznys třídy Etihad Airways jich tu moc nebude.

0 Citovat

Spíš si polož tu otázku obráceně. Jaká je pravděpodobnost, že se někdo chystá do Švýcarska, navíc do města, kde má banka pobočku (a těch není moc), a potřebuje relativně dost hotovosti? 

0 Citovat

Chystám se do Švýcarska 3. - 6. 7. a zvažoval jsem, že bych se dohodl, ale...

Budu celou dobu v horách = cesta do města (minimálně) +1 hodina; cesta z města +1 hodina; parkování a čekání v bance a samotný proces výměny +1 hodina. Celkem tedy 3 hodiny práce z mé strany. Standardně je moje hodinová taxa 500 CZK, nepočítám už náklady na PHM nebo samotné parkování, které se podle zběžné analýzy obvykle pohybuje od 5 CHF. A je třeba neopomenout čas, kdy budu schůzku domlouvat a setkávat se v Praze kvůli výměně.

O víkendu peníze nevyměním, budu tak muset směnu provést až v pondělí/úterý a přizpůsobit se otevírací době 9-15, která mi zablokuje většinu dne. Během zbytku dovolené nestihnu tolik hotovosti utratit (už kvůli tomu, že se ve Švýcarsku na spoustě místech hotovost ani nepřijímá), takže v Čechách budu stejně muset měnit zpátky na CZK a bude tam další kurzová ztráta.

To vše v zemi, kde je jedno z nejdražších ubytování v Evropě a já budu místo hor běhat po bankách. Odměna 500 CZK je prostě strašně málo, přemýšlel jsem, že bych nabídl 10 000 CZK, ale nevyplatilo by se mi to. Píšu to jen proto, že zakladatel fóra evidentně nevnímá náklady související s celým procesem.

Jak ale vidím, greenwork svůj problém asi vyřešil... (Jestli má účet v CHF u KB) Pokud se náhodou nezadařilo, můžeš zkusit ČS, kde jsem takhle asi před rokem měnil neplatné libry, i když poplatek tam byl asi 15 %.

0 Citovat

Směnárna na adrese Moskevská 14, Most píše na svých webových stránkách www.citymost.cz, že propadlé CHF vyměňuje. Takže si můžete udělat výlet do Mostu, je to přece jen blíž než Bern nebo Zürich. 

1 Citovat

Tak po dvou dnech jsem zpátky. V té směnárně v Mostě mi řekli, že za propadlé švýcarské franky dávají 15 CZK za frank. To znamená, že si strhnou provizi šílených 35%. To  má význam jenom pro lidi, kteří mají pár desítek franků. Já se svými 2 600 CHF (cca 60 000 CZK) bych přišel o víc než 20 000 CZK. To už si radši osobně zajedu do Švýcarské národní banky (Bundesplatz 1, Bern) a tam to vyměňují kus za kus. Například u firmy ČSAD Tišnov je cena zpáteční jízdenky na autobus Brno - Bern - Brno 4000 CZK.

0 Citovat

Ahoj, příští týden (a pak asi ještě jednou v srpnu) se chystám do Zurichu a při té příležitosti se stavím v SNB vyměnit svoje prošlé švýcarské bankovky. Kdyby někdo chtěl také směnit, provedu za provizi ve výši 10%. Výměna při osobním setkání Praha, nebo HK/Pardubice.

 

0 Citovat

Proč myslíš?

0 Citovat

@Štěpik: PJM tu občas jednorázově vyblije nějaké své výplody, tohle není poprvé.

0 Citovat

Great!

0 Citovat

Tak jsem tam včera byl - SNB v Zurichu. Proces je to rychlý, přijdete na přepážku a vymění vám starou za novou, kus za kus. Za 3 týdny jedu do ZRH znovu, kdyby někdo měl zájem ;-)


20220721-114116.jpg

0 Citovat

Ty franky vymění i některých kantonálních bankách, které působí jako agentury SNB, vyzkoušeno v Schaffhausenu.

 

1 Citovat

Ahoj,

Mně zbylo po letošní lednové dovolené 100 franků. Měl by někdo prosím zájem si je, řekněme, za 1000kč ode mne vyzvednout(Praha) a užít si je? Tedy pokud plánuje cestu do Švýcarska ;o)

 

0 Citovat

Me by se to hodilo, ale není lepší zabehnout do směnárny? 

0 Citovat

No, já jsem ve  směnárně(na Chodově) byl právě minulý týden, že si je vyměním za CZK a chlapík mi řekl, že tato serie(asi 8. serie) byla ukončena k 04/2022 a lze to vyměnit pouze na švýcarské půdě, konkrétně u pobočky centrální banky(Curych?). Právě kolegové výše to tu řešili, tak mne napadlo jestli je to ještě aktuální...

0 Citovat

V lednu a zřejmě i v únoru se chystám opět do Zurichu (kdyby náhodou měl opět někdo zájem směnit své prošlé CHF) -> sz

0 Citovat

Dnes mi propadlé švýcarské franky normálně vyměnili ve směnárně v Brně na ulici Česká, ta směnárna je hned vedle Stopkovy pivnice. Kurz dali 21 Kč.

 

2