Ahoj všem, rád bych podnikl cestu kolem karibiku a mám dotaz ohledně dostupnosti plynových kartuší v zemích jako Kuba, Dominikána, Mexiko, Kostarika, Kolumbie atd. Zda má někdo zkušenosti s touto problematikou budu moc rád když se podělí. Hezký den   .

Kartuše ve střední Americe

Založil ve fóru Co se nevešlo

22 reakcí

Ahoj všem, rád bych podnikl cestu kolem karibiku a mám dotaz ohledně dostupnosti plynových kartuší v zemích jako Kuba, Dominikána, Mexiko, Kostarika, Kolumbie atd. Zda má někdo zkušenosti s touto problematikou budu moc rád když se podělí. Hezký den 

0

Plynové kartuše samozřejmě seženeš i v těchto zemích, problém může být snad jen ta Kuba.

Ale je mi záhadou, co s nimi chceš dělat a na co je budeš potřebovat.

0 Citovat

Tam všude se můžeš stravovat buď v hospodách, levných stáncích, kdy si to sníš tam nebo odnos... klasická kuřata, rýže, fazole, pizza.. nebo pokud budeš chtít ušetřit tak supermarkety - chleby a konzervy, třeba tuňák. V Mexiku v supermarketech se dají namixovat i saláty s dresinkem na váhu, nebo akce v určité dny na pizzu 2+1 zdarma. Nejlepší pizzu v životě jsem zatím jedl v Bogotě... Jen v Mexiku si nedávej Subway, chutná jako bláto. V Kostarice klidně kuřata nebo levnou pizzu od Číňanů. Taky nechápu, na co kartuše, ledaže potřebuješ dělat nekde dlouhé treky mimo civilizaci a potřebuješ teplé jídlo. Já za sebe třeba měsic teplé mít nemusím.

0 Citovat

Díky za reakce. Chystám se cestovat i mimo civilizaci resp. mimo velká města. Chtěl bych si v nouzi udělat alespoň instantní polévku, kafe, čaj, těstoviny. Máte zkušenosti v kterých typech obchodů se ty kartuše dají koupit ? 

0 Citovat

Karibská kuchyně je obecně chudá, lidi tam nikdy neměli peníze nazbyt, takže převládají levné místní suroviny, jako kuřecí maso, fazole, rýže, různé placky z těsta, smažené, plněné vším možným, zelenina k tomu, moc zdravé to není, zkus si třeba přečíst ten poslední cestopis z Mexika tuším od Dennyho, o stravování tam toho píše dost. I v menších městech a vesnicích fungují podobné zradelny. Nouzi tam mít nebudeš určitě a představa vaření vlastních instantních nudlí... 

0 Citovat

Já projel Salvador, Guatemalu, Belize, Honduras, Nikaraguu a žádné kartuše nepotřeboval. Všude se dá normálně najíst. Jsou tam i velká obchodní centra kde prodávají prakticky to samé co si nás i menší prodejny s outdoor vybavením

Nějaké kempování a vaření na kartuších si tam neumím vůbec představit, je to nesmyslné a hlavně nebezpečné. Běžně tam jsou na ulicích bezpečnostní pracovníci s brokovnicemi a  policajti se samopaly, všude samé mříže a žiletkové dráty.

0 Citovat

Padrino, asi tak... souhlas... Nejhůře bych asi bezpečnostní situaci hodnotil v Ekvádoru, kdy fakt za bílého dne tam rozbíjeli v Quitu siby od aut... Ale najíst se tam dalo. Takže tazateli bych doporučil, aby si nedelal starosti ani v odlehlých oblastech. V nejhorším si tam koupi studené parky s nějakou dovezenou americkou BBQ omáčkou....

0 Citovat

Státy jako Salvador, Ekvádor a Honduras nejsou v plánu. Nechtěl jsem spekulovat o způsobu cestování spíše mě zajímali ty plynové kartuše. Vzhledem k častému spaní venku, stopování a postávání u silnice by se něco teplého hodilo.

0 Citovat

@Miguelas: Je to OT na dotaz Matta, protože do Ekvádoru se nechystá, ale kdy jsi tam byl? A byl jsi i jinde mimo Quito? Ekvádor má bezpečnostní situaci nesrovnatelně lepší než Honduras, Salvador a případně Venezuela, což by mohlo být cestou okolo Karibiku (edit tam se nechystá, ale i tak jsou asi i jiné státy v oblasti nebezpečnější než Ekvádor). Já jsem strávil 2 měsíce v Ekvádoru před 8 lety a vše bylo v pohodě až na vykradení nějaké elektroniky z batůžku, který měl kluk sedící vedle v busu u nohou (což byl ale tehdy častý případ v okolí Quita, o kterém jsem se dočetl na netu). Dokonce i v Quitu jsem se procházel za tmy v centru a podél hlavní směrem k moderní části, ale je fakt, že v Quitu se doporučovala různá bezpečnostní opatření (podobně ve městech v Kolumbii - jak mé chození tak doporučení).

Jinak jsem v té oblasti kromě Kolumbie a Venezuely nebyl (v Kolumbii jsem měl na trek zbytek plynu v kartuši z Peru a ve Venezuele jsme si půjčili na Roraimu nějaký místní velký vařič asi na líh), ale souhlasím s předřečníky i na základě cest v podobných zemích jinde. Jen bych nebyl tak optimistický, že se kartuše snadno seženou v chudých zemích, kde nejsou běžné treky na hory nebo sopky. Ono nebylo jednoduché najít kartuše ani jinde v Jižní Americe, kde se běžně na treky chodí, zvlášť pokud chce člověk určitý typ.

0 Citovat

@Matt: Tady ani na jiném českém webu odpověď na svou otázku s největší pravděpodobností nedostaneš, protože tak jezdí jen minimum lidí. Zkus najít cestopis nebo blog někoho podobně cestujícího se zájmem o vaření při stopu, možná i v angličtině pro rozšíření možností.

0 Citovat

@Libor_S: Děkuji za tvou reakci. Ve většině případů se setkávám s podobným tvrzením, že kartuše se v těchto zemích shání obtížněji. Třeba na nějakou narazím.

0 Citovat

Kartuše na cestách taky hledáme a vždy se dá něco sehnat. Doporučuji však v hlavním městě po příletu, jinde už to bývá složitější. Většinou velké obchoďáky nebo outdoor obchody. Vlastní zkušenost v Guatemale, Kolumbii i Ekvádoru.

Hlavně už dnes i v těchto zemích jde přes google najít konkrétní prodejny.

0 Citovat

Libor_S jen v krátkosti, ať mu tady nespamuju. Asi taky před 6-7 lety a ještě v Guayaquilu, kde to bylo subjektivně s bezpečností lepší. Býval jsem ranař a neměl jsem problém být v noci venku v GC, Salvadoru, SPS, Tegusu a jinde, ale vykradacky na vlastní oči za bílého dne a vymlacovani sib dlazebnima kostkama přímo v centru jsem zažil jen v Quitu. Samozřejmě všude je všecko zamřížované a večer po úbytku lidí stejně jako ráno se doporučuje nevycházet z hotelu.

0 Citovat

@Miguelas: Je fakt, že Guayaquil taky nebyl mimo promenádu a kopeček u řeky a blízké okolí v centru moc doporučovaný na procházky a cestou tam na zástavce u města Machala (kam ale turisti prakticky nejezdí) nastoupil do busu viditelně ozbrojený policajt nebo voják a zůstal stát u předních dveří, což asi bylo záměrně. Jinak ale mimo tato 2 největší města a neturistické okraje země jako jihozápad, severozápad, pohraničí s Kolumbií a kromě možných, ale nepříliš pravděpodobných přepadení nočních busů z Quita (kterým se dá v Ekvádoru na rozdíl od jiných zemí J.A. vzhledem k malé rozloze snadno vyhnout) je při zachování nějaké opatrnosti, třeba u bankomatů, Ekvádor na poměry Latinské Ameriky poměrně bezpečný (pokud se to nezhoršilo v poslední době).

0 Citovat

Matte, i podle toho, jak jsme si psali, vypadá že jsi začátečník, z tvého nastřelu Karibiku bych si asi vybral Mexiko (Yukatan by měl být v pohodě), Dominikánu nebo Kostariku, i vzhledem k tomu, ze země byly i během covidu relativně otevřené, ohledně stopování neporadím, sám nevím, jestli bych v těchto zemích stopaře naložil, to jak píše Libor ti tady asi nikdo neporadí. V Kolumbii bych si netroufl stopovat, i v Guatemale tuším byl případ, kdy dva jeli na kole a pak je našli v příkopě kaput. 

Ještě mě napadá na Jamajce (kam bych se ale osobně už nevrátil), ne kvůli bezpečnosti, která tam taky není nic moc hlavně v Kingstonu, ale třeba i v MoBay jsem byl svědkem ozbrojeného přepadení banky v roce 2020 těsně před covidem - jezdí sběrné taxíky mezi všemi městy nebo levné chicken busy (jako všude jinde v Karibiku), to se ale nedá brát jako autostop, ale bezpečnější to bude určitě. 

S jídlem bych si fakt hlavu nedělal, všude fungují hladová okna a i v té nejmenší vesnici pro tebe rádi zabijou kuře a ubytujou tě za pár $ ve vlastním domě.

No a pak jsou v Karibiku destinace, kam pokud přijedeš s úmyslem stopovat, spat venku atp., tak tě tam ani nepustí, typicky Dominika (byl jsem svědkem výslechu Čechů a nebyly to socky, ale učitele, či je tam málem imigrační nepustili), dále si dej velký pozor na Bahamách a z doslechu vím, že byl i problém na Panenských ostrovech.

 

0 Citovat

@Miguelas: To asi myslíš ty 2 cestovatele kolem světa, které zabili v Mexiku poblíž Guatemaly: https://www.idnes.cz/zpravy/zahr...anicni_aha

Matt evidentně nechce poslouchat rady zkušenějších ohledně způsobu cestování a myslí si, že když mu to fungovalo v Evropě nebo třeba i jinde, že to bude pro něj nejlepší způsob cestování i tam. Myslím, že bude nejlepší, ať si sám vyzkouší, že to pro tuto oblast není vhodné a asi často ani možné. Buď se přizpůsobí na místní realitu nebo se bude trápit a moc si to neužije nebo pojede domů. Jinak je mi takový způsob cestování sympatický a má své výhody, ale záleží na konkrétní zemi. Třeba na Nový Zéland, kde jsem já s větším cestováním začínal před 24 lety, a částečně i v Austrálii, kde jsem po NZ pokračoval, nebo i před 2 lety na severu Norska to je ideální způsob, jak levně a bezpečně cestovat a poznat místní, naučit se jazyk atd. Jenže to chce používat spíš v bezpečných a méně osídlených (ne ale úplně pustých) oblastech. Při stopování na NZ jsem ale spal většinou v kempech nebo horských chatách, na které jsem měl průkazku, v Austrálii to byla jen menší část cesty a někdy mě řidiči nechali přespat u nich doma. Jinak jsem se spíš podílel na nákladech na benzín s jinými cestovateli v jejich autě a spali jsme v kempech.

Taky myslím, že v těchto zemích stopaře moc neberou, ale nejlepší bude najít si zkušenosti a rady na možné způsoby svezení zdarma např. na tomto webu: https://hitchwiki.org/en/Colombia  Sám jsem to jednou neúspěšně zkoušel na jedné silnici vedoucí přes NP na jihu Kolumbie, kde jsem vystoupil z busu a prošel si to tam. Po asi půl hodině naštěstí jel přeplněný bus, kam jsem se vešel na schůdky otevřených dveří, což na zatáčkovité štěrkové horské cestě nebylo ideální, ale lepší než tam zůstat (další už by nejel).

0 Citovat

Libore, přesně o těch jsem psal, jen jsem myslel, že zarvali až v Guatemale. Obecně ale ten způsob cestování, jak chce Matt může být zajímavý, jen furt nechápu to vázání se na ohřívana jídla na vařících. 

Mě se zrovna v Guatemale (po přechodu čáry z Belize) stala ta nepříjemná věc (a mnohým dalším taky), že mi vyplivla MC, na Vise jsem měl kulové, v Benque Viejo jsem nedokázal vybrat cash, ani ve Floresu a dalších padesáti ATM, poslední $ jsem dal za hotel a Tikal a dva dny jsem nejedl. Banky cash advance nedelaly a zachránila mě výměna MXP ve značně nevýhodném kurzu, jinak bych tam skapal žízní, a dva dny jsem nejedl nic, až se potom MC chytla v Antigua v Mekaci bezkontaktně. Proto nechápu tu jeho sverepou potřebu si každý den něco ohřívat 😀

 

0 Citovat

@Miguelas: Nepíše, že chce každý den ohřívat jídlo, ale v nouzi. Pokud by se chtěl procházet na vícedenních trekách v kolumbijských horách, bude kartuše poměrně důležitá a určitě ji v Bogotě sežene, i když možná jiný typ (poslední 2 dny na 6denním treku v El Cocuy bez lidí jsem už byl bez plynu, tak mám i tuto zkušenost, ale počítal jsem s tím a měl jsem co jíst).

Kdyby se mu podařilo najít vhodné místo bez lidí třeba na pacifickém pobřeží Střední Ameriky (není to Karibik, ale tam je to asi nejreálnější z té oblasti, co mám povědomí a musel by nejspíš dojít větší kus pěšky, ale s tím asi počítá), bylo by jistě fajn pobýt tam několik dní, občas si udělat kafe nebo čaj a ohřát si nějaké nudle nebo polévku. Jíst delší dobu trvanlivé potraviny, které se nemusí vařit, a pít vodu není ideální a nudle jsou lehké, zaberou míň místa a vydrží oproti třeba pečivu. Většinou ale bude mít v dosahu levné stravování a důvod pro vaření nebude. 

0 Citovat

Hlavne nepodpáliť prales :-) ako tento nešťastník:

https://www.horydoly.cz/cestovat...ahoda.html

 

0 Citovat

To není moc poznámka k věci. Na trekách se běžně vaří na vařiči a navíc v tomto případě se jednalo o benzínový vařič, který je při startování nebezpečnější. Další věc je, že Střední Amerika je od Patagonie dost daleko a asi málokdy tam silně fouká vítr (podobně jako jinde v tropech, kromě hurikánu, kdy ale obvykle i prší).

Jinak to místo, kde shořel sušší les, vypadalo po 7 letech celkem pěkně: https://www.zonerama.com/liborst...2/27556295

Horší byl požár v opravdovém vlhkém pralese v tomto NP koncem roku 2011 v jeho jižní (nejvíce navštěvované části spolu s věžemi v severní části) v době, kdy já byl v jeho severní části. Ten zapálil mladý Izraelec, když chtěl spálit toaletní papír po potřebě provedené venku. Musel jsem park předčasně opustit, ale pak jsem byl při opakované návštěvě po pár dnech sám pod věžemi.

0 Citovat

No nevím LiboreS, ale tebou zmiňovaná Austrálie a Nový Zéland je ještě dál než Patagonie, tak trošku nechápu tvoji poznámku. Příspěvek hugonovaka byl míněn jako vtip, jestli se nepletu, takže tvoji reakci už vůbec nechápu. Krom toho  opravdu nevím, ale Kolumbie že by se dala zařadit do Střední Ameriky to asi ne, takže název tématu jaksi nekorespodnuje s vyjmenovanými zeměmi, což je samozřejmě detail. O tom, že je reálné či nikoliv podobným způsobem tuto oblast procestovat bylo řečeno všechno, ale autor ví svoje, takže nemá smysl o tom tady plkat.

0 Citovat

hugonovak napsal(a):

Hlavne nepodpáliť prales :-) ...

Samozrejme, že to bolo mienené ako vtip, preto ja tam aj smajlík. Rozhodne som nechcel nikoho uraziť.

0 Citovat

@niemandos: NZ a Austrálie nemá vůbec souvislost s tou Patagonií. Můj dřívější příspěvek byl o takovém způsobu cestování, které je univerzální kdekoliv na (obydleném) světě. Hugonovak vypadal, že se pokouší rádobyvtipně radit. Že je to vtip, jsem pochopil, ale podle mě celkem trapný, protože to vypadalo, že se naváží do trekařů, a proto jsem reagoval s upřesněním, co vše nesedí. Kromě typu vařiče nesedělo ani klima a síla větru v těch oblastech, a proto jsem zmínil tu vzdálenost. Tak teď už to snad chápeš.

Kolumbii zmínil přímo Matt, že mj. tam chce jet, tak si příště před případným plkáním přečti předchozí příspěvky. Jinak jsem reagoval už jen na šťourání Miguelase do Matta, kdy jsem se Matta spíše zastával, tak fakt nevím, proč máš potřebu tady ještě ty do toho šťourat (pokud ta poslední věta byla takto myšlena).

0
22 reakcí