Zdravím, neví někdo jak je to teď s cestami do Belgie? Všude vidím nabídky na letenky a i na webu MZV je, že za splnění podmínek jako všude jinde se tam může. Ale když se podívám na stránky Belgie a covidu, tak tam pořád hlásí, že cestující z tmavě červených zón (kam patří ČR) tam nesmí. Možná ty stránky chápu špatně, ale nezdálo se mi, že bych něco vynechala při pročítání. Jak to tedy je? Děkuji  .

Cestování do Belgie

Založila ve fóru Co se nevešlo

7 reakcí

Zdravím, neví někdo jak je to teď s cestami do Belgie? Všude vidím nabídky na letenky a i na webu MZV je, že za splnění podmínek jako všude jinde se tam může. Ale když se podívám na stránky Belgie a covidu, tak tam pořád hlásí, že cestující z tmavě červených zón (kam patří ČR) tam nesmí.
Možná ty stránky chápu špatně, ale nezdálo se mi, že bych něco vynechala při pročítání. Jak to tedy je?
Děkuji

0

Může se tam, byl tam dPLF, při příletu na Charleroi začátkem března ani nikoho papíry nezajímaly, za pět minut jsme byli venku. Roušky už tehdy byly jen v MHD, a nikdo to moc nehrotil. 

Nebyl to náhodou příjezd z červených mimo EU/Shengen?

0 Citovat

PetrK86 napsal(a):

Nebyl to náhodou příjezd z červených mimo EU/Shengen?

Právě že tam měli vyloženě i rozepsané regiony ze kterých byl omezený/zakázaný příjezd a byla tam i většina částí ČR. Proto mě to zmátlo. Možná jenom dlouho neaktualizovali stránky, kdo ví.

0 Citovat

Kolegové byli v Belgii v uplynulých týdnech x krát na různých EU akcích a nikdo po nich nic nechtěl, jen v hotelech občas chtěli vidět očkování nebo test.

0 Citovat

https://www.info-coronavirus.be/en/barometer/

Code yellow as of March 7 in Belgium
  • Mouth mask mandatory in healthcare and public transport
  • No PLF within the EU
  • No Covid Safe Ticket


    Takže jak jsem psal, nic se od března nezměnilo, akorát zrušili ten PLF.
0 Citovat

No já bych si tím zrušením PLF nebyl tak jistý. Respektive ano, ale v rámci každé země tam jsou výjimky dle regionu. Takže pokud třeba cestujete z Prahy, tak ta je tmavě červená, takže by se PLF mělo vyplňovat:

https://www.info-coronavirus.be/...y-country/

Aktuální to je, poslední úprava proběhla 30.4.2022.

... takže pokud mi někdo nedokáže, že jsem jantar a tohle mi vyvrátí, tak na sobotní odlet PLF určitě vyplním :( ... Jinak by to ale mělo být bez omezení

0 Citovat

V Belgii jsme byli na Velikonoce (letěli jsme z Ryanairem z Vídně na Charleroi). Měla jsem před odletem stejný problém - všude na oficiálním webech jsem našla omezení pro přílety z červených zón, kde je momentálně i ČR. Nakonec jsem dospěla k závěru, že při očkování nebo prodělání (2G) není potřeba nic (karanténa ani test), a povinnost vyplnit PLF platí pouze pro cestující ze zemí mimo EU (nebo Schengen, teď nevím, ale vyjde to nastejno). 

Praxe byla taková, že ve Vídni kontrolovali 2G při check-inu (byli jsme dva a měli jsme jeden odbavený kufr, takže to kontrolovali jen u toho z nás, který měl ten kufr). Nic jiného nikdo nekontroloval. V letadle i na letišti respirátory.

V Charleroi cestou zpět nikdo nic nekontroloval, respirátory někdo měl a někdo ne, v letadle povinný. V Belgii respirátory ve vlacích, autobusech, MHD a na nádražích, ale ne všichni to dodržovali. Jinak vše normálně fungovalo.

0 Citovat

Přímo na stránce jejich dPLF (ale jo, mají to občas trochu zmatečně):

https://travel.info-coronavirus....cator-form

 

The PLF must be filled in by everyone who travels to Belgium from a country OUTSIDE the European Union or Schengen area that is not on the white list, by train (e.g. Eurostar), bus, boat or plane.

In all other cases, you may fill in the PLF, but it is not mandatory .

0
7 reakcí