Ahoj, podarilo se nekomu v poslednich tydnech vybrat z bankomatu v Rakousku bez poplatku? Vsechny bankomaty mi ted hlasi poplatek za vyber ve vysi 2-5 eur. Zkousel jsem ruzne karty - Revolut, CSOB (oboji Visa) a Fio (MasterCard) - i ruzne bankomaty (Sparkasse, RB, Euronet, Volksbank). Jde o poplatek bankomatu, u vlastni banky mam vse zdarma. Jeste tak dva mesice zpatky jsem vybiral normalne bez poplatku,tak nevim, co se v Rakousku zmenilo :)  .

Rakousko - poplatky za vyber z bankomatu

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

Ahoj, podarilo se nekomu v poslednich tydnech vybrat z bankomatu v Rakousku bez poplatku? Vsechny bankomaty mi ted hlasi poplatek za vyber ve vysi 2-5 eur. Zkousel jsem ruzne karty - Revolut, CSOB (oboji Visa) a Fio (MasterCard) - i ruzne bankomaty (Sparkasse, RB, Euronet, Volksbank). Jde o poplatek bankomatu, u vlastni banky mam vse zdarma. Jeste tak dva mesice zpatky jsem vybiral normalne bez poplatku,tak nevim, co se v Rakousku zmenilo :)

0

Ahoj, jsem uz pár dni v Rakousku a zatím jsem bankomat bez poplatku nenašel... Budu dal zkoušet, ale už tomu moc nevěřím. 

0 Citovat

Asi je to celosvětový trend. Nevzpomínám si, že bych v poslední době někde z bankomatu ve světě vybíral bez poplatku. Obvykle to dělá 4 eura za výběr, někde víc, někde míň.

0 Citovat

Ja vybiral v Lotyssku bez poplatku, a pred covidem na Ukrajine jeste

0 Citovat

V albansku alebo ciernej hore sa da tiez bez poplatku, len treba hladat. V armensku asi vsetky bankomaty zdarma.

0 Citovat

Já teď chtěl vybírat v Chorvatsku z bankomatu, který byl loni zadarmo a letos už chtěl poplatek. Našel jsem z 5 bankomatů jen jeden, který byl bez poplatku (OTP). Minulý týden v Turecku taky jen jeden snad z 5 pokusů a v Maroku začátkem června jsme nenašli žádný.

0 Citovat

Na foru Revolutu se snaží udržovat seznam bankomatů bez poplatků pro jednotlivé země, samozřejmě to není úplně aktuální ale alespoň pro představu, které bance se vyhnout v dané zemi.

Seznam:

https://www.dropbox.com/s/ajifjm....xlsx?dl=0

Thread na foru:

https://community.revolut.com/t/...by-country

0 Citovat

To jste mě překvapili, já myslel že s Revolutkou mám v podstatě všude zdarma, pokud je to bankomat banky (a ne ty EURO ATM šmejdy). I když koukám podle toho seznamu, že jsem se spíš jen trefil do zemí, kde je výběr zdarma standart :D  To dělají poplatky jen pro turisty, jo?

0 Citovat

Aj pre domacich

0 Citovat

Me se podarilo na Velikonoce vybrat ve Slovinsku bez poplatku, ale az ze tretiho bankomatu. Jinak dnes v Rakousku dalsi pokus, zase chtel poplatek...

0 Citovat

Ja teda nikdy nevybrala  ani 1€ z bankomatu, vzdycky nejakou stovku vozim v hotovosti, ale temer vsechno platim kartou🤷.

0 Citovat

Áčko napsal(a):

To jste mě překvapili, já myslel že s Revolutkou mám v podstatě všude zdarma, pokud je to bankomat banky (a ne ty EURO ATM šmejdy). I když koukám podle toho seznamu, že jsem se spíš jen trefil do zemí, kde je výběr zdarma standart :D  To dělají poplatky jen pro turisty, jo?

To jsou většinou poplatky pro cizí karty. Třeba taková Česká spořitelna účtuje turistům taky slušnou pálku, pokud vyberou z jejich bankomatů v Česku.

1 Citovat

Mandre napsal(a):

Ja teda nikdy nevybrala  ani 1€ z bankomatu, vzdycky nejakou stovku vozim v hotovosti, ale temer vsechno platim kartou🤷.

To asi vetsina lidi vcetne me plati raději kartou. Ne vsude to ale jde. Včera jsem v Rakousku platil skoro 300 € za ubyt cash, karty tam nebrali. A € hotovost si obstarávám z bankomatů v zemich eurozóny. Mám nějaké příjmy v € a tedy mam € účet a k němu € kartu. A proto mi ty poplatky hodně vadí. Každý to má zkrátka trochu jinak... 

2 Citovat

Jáchym napsal(a):

To jsou většinou poplatky pro cizí karty. Třeba taková Česká spořitelna účtuje turistům taky slušnou pálku, pokud vyberou z jejich bankomatů v Česku.

Já mám s revolutem u České Spořitelny výběry zadarmo 🙂 ... je ale pravda, že kamarád má taky Revolut a když chce vybrat u České Spořitelny, tak to po něm chce snad 150 Kč poplatek. Nechápu ale proč. Máme úplně stejnou kartu Revolut Standard, oba od Visa, ale rozdílné podmínky. 

0 Citovat

Ty se máš 👍 Možná máš Revolut Platinum😉

0 Citovat

No ja nakonec nekde cetl, ze Bawag bankomat by mel byt zdarma a byl - akorat jich moc neni...

Ale co bylo nejdivnejsi, ze jsem po ceste domu ze zvedavosti zastavil v Grosskrutu u hranic, kde jsem predtim vetsinou vybiral. Je tam bankomat Sparkasse - a bylo to porad normalne zdarma. Pritom se stejnou kartou u stejne banky (ve Flachau) mi to hlasilo 5e poplatek. Nechapu to. Nevim, jestli to treba muzou mit jinak v kazde spolkove zemi...

0 Citovat

Nevím, jak je to v Rakousku ale v Německu se ty Sparkasse regionálně liší na úrovních okresů, a někde už jsem taky narazil na poplatek a o pár km jinde nebyl. Například v Dresden poplatek byl ale vedle v Pirně už ne, protože je to úplně samostatná větev. 

Co si pamatuju před pár lety v Rakousku, tak v Tyrolsku byla Raiffeisenbank, ale i Sparkasse s poplatkem, pricemz v Salzburku byla bez poplatku, takže ta situace nejspíš bude stejná. 

Ony ty spořitelny navenek vystupují pod stejným designem a marketingem ale právně to jsou samostatné entity. 

1 Citovat

Moje zkušenost je taková že např. v lyžařském středisku mělo všech 10 bankomatu poplatek, stačilo ale popojet 10 km po dálnici a poplatek nebyl. 

0 Citovat

pravdepodobne Erste group v strednej europe ma vyber zdarma len pre karty v euro (AT,SK) alebo CZK (CZ). Na Slovensku tiez nemozem vyberat z Revolutu zo Slovenskej Sporitelne, kedze hned vie bankomat ze to je britske.

0 Citovat

Několik bankomatů ve Vídni po mě chtělo dnes taky 5 euro, tak jsem pak ještě zkusil na vídeňském letišti (terminal 1 u checkinu) místní Euronet bankomaty. Čekal jsem velký poplatek nebo nevyhodný kurz, jen jsem chtěl vědět jak moc nevýhodné to je, euronet nemá valnou pověst 😁 A světě div se, bez poplatku a s kurzem podle Revolutu 🤑

0 Citovat

Dobrý den,

obracím se na Vás s velkou prosbou, čtu tady na tomto webu, jaký máte problémy s výběry z bankomatu v zahraničí. Jsem redaktorka a točím reportáže pro stanici Prima.

Ráda bych se tomuto tématu pověnovala, vím, že se to děje většinou u Raiffeissen bank v Rakousku, slibuje zákazníkům výběr z bankomatu zdarma a nakonec chce bankomat poplatek až 10% z vybrané částky. RB to sama přiznává, že o tom ví, že to ale není jejich poplatek, ale poplatek provozovatele bankomatu....chtěla bych Vás v této souvislosti moc poprosit, není tady někdo, kdo by bylo ochotný se mnou na toto téma udělat krátký rozhovor, podělit se o své zkušenosti?

Nejlépe na kameru ALE protože si uvědomuji citlivost tématu, můžeme rozhovor natočit zcela anonymně - zezadu, třeba čepice na hlavě popř. umíme změnit i hlas. 

Ráda bychom na toto téma poukázala a možná i varovala další uživatele a klienty bank. 

Prosím byl by někdo ochotný mi v tomto pomoci? Mockrát děkuji za zprávu. 

0 Citovat

To jo! Chudáci lidi, musí platit poplatky. Já bych jim dal vše zadarmo.

Ne vážně, buď si najdu bankomat kterej poplatek nemá nebo ho holt zaplatím. Respektujme právo vlastníka bankomatu si tam dát jakýkoliv poplatek chce.

To, že lidi platí něco co nemusí, není problém. 

1 Citovat

Když EU určuje pravidla zahnutí okurek, mohla by taky určit pravidla "bankovního euroroamingu" a že bankomaty pro EU karty mají mít stejné podmínky pro domácí a přespolní z jiného kouta EU.

5 Citovat

Paní Beránková, taková reportáž by byla k ničemu. V podstatě byste jen upozornila na to, co patří k základům finanční gramotnosti u lidí, kteří chtějí vybírat peníze z bankomatů v zahraničí, tj. nejde o nesplněné sliby bank, ale snad jen o neúplnou informaci.

Jestli chcete upozornit na něco méně známého, podívejte se na DCC (Dynamic currency conversion, česky dynamický převod měny), ale nevím, jak moc je to časté. Pokud je DCC využito, může neinformovaný či nepozorný člověk přijít třeba o 10 % vybírané či placené částky. Některé banky umožňují v posledních letech tyto transakce zablokovat.

2 Citovat

U některých bank jde zablokovat výběr z bankomatů, u kterých provozovatel bankomatu účtuje poplatek pro nerezidenty.

0