Kypr - předchozí vstup ze severu (TRNC) a následný vstup na jih (ROC)
Ahoj, před mnoha lety jsem navštívil Kypr ze severu (příjezd lodí z Turecka do Girne). Udělal jsem si i krátký výlet na jih (chtěli ukázat pas, takže mají záznam o návštěvě). Vím, že Kyperská republika (KR) dělá problémy se vstupem ze severu a zajímaly by mě zkušenosti lidí, kteří to měli stejně a podruhé se pokusili vstoupit z jihu. Byly nějaké problémy? Na druhou stranu jsem slyšel, že občané EU by měli mít díky dohodám vstup možný po celém ostrově a KR by teoreticky měla umožňovat vstup i ze severu (zatímco nonEU by měli mít vstup pouze z jihu).
Já jsem totiž pár let po první návštěvě letěl s přestupem přes Larnaku a před nástupem do druhého letadla se u mého jména objevilo "denied boarding". Gate agentka se ptala jestli necestuju ze severu. Na což jsem řekl, že letím z Prahy, takže ne. A pustila mě. Teď chci ale letět přímo na ostrov a budu procházet pasovou kontrolou (což jsem tehdy při tranzitu nemusel).
Díky za zkušenosti.
Zkusit jet na OP? Pokud jen do Larnaky / Paphosu a neplánuješ znovu překračovat hranice do KKTC?
Letíme na Kypr, nějak se mi různí informace o vstupu po zemi na Severní Kypr (přílet do LCA)....dle mé dedukce by měl stačit pas platný v době pobytu ....některé informace se různí a píšou s platností 6 měs po vstupu...???
O co jde, dítěti končí pas začátkem dubna 2026, tzn. míjí se ta lhůta 6 měs (pokud by byla potřeba) o několik dnů. Nevím jestli nový pas stihnou udělat (je to méně než 30 dnů do odletu), kdyby ne, pas má, jen končí 4/2026.
+ k tomu jeden dotaz, má tam razítko z Dubaje a dost mu na tom záleží, takže bychom si ho rádi nechali....jaká účinná výmluva na neodevzdání starého pasu mimo ztráty??
Zrovna razítko z UAE s arabskými nápisy všude kolem je v některých zemí jako červený hadr na býka, ale samozřejmě chápu, že si ho chce nechat.
btw jestli tam máš nějaký vízum nikdo kontrolovat nebude, prostě to takhle na úřadě řekni a ten starý pas sebou ani nenos
Mandre napsal(a):Nemáme….
Nikdo ho vidět nebude chtít. Prostě starý pas máte doma a potřebujete ho kvůli platnému vízu.
Ale když pasu zkonci platnost tak vizu také.I neplatný cestovní pas je majetkem ČR tak raději bych nahlásil ztrátu.
Ne vždy končí platnost víza s platností pasu. Do USA se běžně jezdí s dvěma pasy - starý neplatný s platným vízem a nový platný pas. Dokonce se tak dá přijet i do EU, pokud je v neplatném pase osoby z třetí země platné schengenské vízum (s digitální pečetí).
Je běžné nechat si vystavit nový pas, i když je platný starý pas. Stačí říct že je to kvůli žádosti o vízum. Starý pas nikdo vidět nechce, až skončí jeho platnost odevzdate ho nebo nahlásite 'ztratu', pokud si ho chcete nechat. Za ztracený se platí nějaký správní poplatek.
Tak dáma na urade videt pas chtela, ze pry si z nej opisuji udaje (nevim teda😁), nicmene nestaci prijit s RL a obcankou a chtit dalsi pas. Takze pry mam ho prinest, az si pujdu vyzvednout novy pas. Na to jsem ji rekla, ze stale plati, takze si ho zatim nechame…. no moc se ji to nelibilo, rekla jsem, ze potrebuju ten novy kvuli platnosti min. 6mes.
Letos jsem si dělal nový pas. Starý sice vidět chtěli, ale když jsem jim řekl, že tam mám ještě platná víza, tak už je to nezajímalo a ukazovat jsem ho nikomu nemusel. Ale může to být úředník od úředníka.
Já když dělal 2 pas tak se paní ptala proč ho chci tak jsem ji řekl že je to jak v pohádka S čerty nejsou žerty že jedno království má za nepřátele druhé.Jel jsem do Íránu tak sama napsala vizova povinnost pas na jiné ambasádě.
Bude to úřad od úřadu. Můj starý pas vidět nechtěli, jako důvod pro vydání nového jim stačilo, že ho potřebuji kvůli žádosti o vízum...
Kouzelná formulka "z vízových důvodů" mi vždycky zabrala a starý pas po mně nikdo nechtěl, dokud byl platný.