Ahoj,     omlouvam se pokud spamuji a toto tema tu je, resp vim ze je, jen jsem tam nenasel uspokojive odpovedi:)     Od pristiho roku budeme mit deti ve skole a proto se zacnu orientovat na letni exotiku ktera splnuje - more, prales ci podobna unikatnejsi flora, lehka poznavacka na cca 14 dnu, relativne bezpecno..     Mate nekdo tipy prosim kam v lete? Aby tam nebyla brutalni rainy season (vim ze vetsinou je to hodinovy dest), nebo letenky nad 17k za osobu. Zatim za sebe jsem si rikal Panamu, Vietnam ci Gambii..jenze ve vsech uz jsem byl a taky chci videt neco noveho:)    prosim o Vase tipy, pristi leto je daleko, ale az vyskoci treba uz na podzim nejake akce tak abych byl pripraveny. Prece jen je nas 5:)     dekuji Jirka    www.jorgus.webnode.cz  .

Exotika v lete

Založil ve fóru Co se nevešlo

Ahoj,

    omlouvam se pokud spamuji a toto tema tu je, resp vim ze je, jen jsem tam nenasel uspokojive odpovedi:)

    Od pristiho roku budeme mit deti ve skole a proto se zacnu orientovat na letni exotiku ktera splnuje - more, prales ci podobna unikatnejsi flora, lehka poznavacka na cca 14 dnu, relativne bezpecno..

    Mate nekdo tipy prosim kam v lete? Aby tam nebyla brutalni rainy season (vim ze vetsinou je to hodinovy dest), nebo letenky nad 17k za osobu. Zatim za sebe jsem si rikal Panamu, Vietnam ci Gambii..jenze ve vsech uz jsem byl a taky chci videt neco noveho:)

   prosim o Vase tipy, pristi leto je daleko, ale az vyskoci treba uz na podzim nejake akce tak abych byl pripraveny. Prece jen je nas 5:)

 

  dekuji Jirka

   www.jorgus.webnode.cz

0

Kolumbie, když nebude chodit o půlnoci do slumů, tak je bezpečná. 

0 Citovat

Kolumbie me taky napadla, jen manzelce nechci moc vysvetlovat ze vlastne uz je bezpecna vicemenne..proto radeji kdyztak Panamu:)ta zni bezpecneji:)

0 Citovat

zapomel jsem rict ze mam 3 deti, takze hledam taky takovou zemi treba typu Kostarika kde je relativne v pohode pristup do NP, nejake aktivity pro decka..kolibrici, zipline atd..:)

0 Citovat

K tem detem. Mam deti ve skole, 1.stupen. A nic to nezmenilo na obdobi cestovani, v lete jsme o prazdninach vetsinou po Cechach, ven jezdim ve skolnim roce, problem to neni. Ted letime na 14 dni na Azory, deti to rychle dohoni, skola z toho vedu nedela, nejsme jedini. Dava ti vic moznost koupit letenky levne, min lidi vsude …klasicky cestujlevne.

3 Citovat

Jak píše Mandre, přes letní prázdniny většinou Čechy nebo Evropa, ideálně už koncem června a začátkem července, kdy ještě není všude tolik lidí a je levnější ubytko a půjčení auta. Přes prázdniny jsme byli i v Kanadě nebo na Bali, ale to byli letenky za dobrý peníze, tak jsem to vzal a bylo to v pohodě.

Jinak se víc snažím vytěžit podzimní, vánoční a jarní prázdniny. Většinou mají týden volna, + to protahnu ještě jeden týden a je to. Kromě vánoc se dají sehnat i levnější letenky a za týden nic ve skole nezameskaji. 

0 Citovat

ja mam problem, ze jedno ze 3 deti, mam prave jen 3 tydny o prazdninach, takze letni prazdniny je nejdelsi doba co mohu se vsemi jet dohromady, tydenni jarni prazdniny o tom nema cenu jezdit daleko a protistranna nedovoli si to treba o tyden prodlouzit:)

Proto hledam dle pozadavku na toto obdobi, samozrejme i ja bych radsi letel nekam na rovnik v zime a ne v lete, ale bohuzel jinak nemohu:)

0 Citovat

Exotika v letě, kdy je u nás horko je letět někam do zimy - Island.

 

3 Citovat

chapu Island, ale chtel bych jet s detmi nekam kde je prales, palmy atd atd..a mam na to jen leto..chapu Vase osobni preference, taky bych urcite volil jinak..Island,Norsko v lete, a v zime napr ta Kostarika ci Malajsii..bohuzel mohu jen tri tydny v lete..nejake tipy dle kriterii z prvniho meho prispevku prosim?:)

 

0 Citovat

Ještě jsem byl v létě v JARu a Tanzánii. V JARu to na koupání není, leda tak v bazénu, ale džungle a zvířata tam jsou. V Tanzánii to můžeš zakončit na pláží v Zanziku. 

0 Citovat

Tanzanie diky za tip, ale tu bych si rad nechal az deti budou odrostlejsi, prece jen je to skoro to nej co lze v ramci "volne prirody" mit, tak at si to pomatuji:)mam decka 3,5,11let..:)ty dve nejmladsi by tolik asi neocenili, nerad bych si to vyplytval:)proto hledam nejakou zemi jako treba Panama, kde je vse relativni prumer, ty TOP jako NP USA,Ladakh, Patagonii chci az trochu pozdeji s nima:)

0 Citovat

Co Kapverdy? Ale jestli je to dostatecne exotika… anebo Tropical Islands 🤣🤣🤣 ale 3 nedele v hangaru asi byt nechcete

0 Citovat

:))fakt ne..ani ty Kapverdy..vzdyt tam nic neni uprimne:)

0 Citovat

A proc to musi byt exotika? Uprimne detem je to celkem jedno, prizpusobi se a v Evrope je idealni letni pocasi a destinaci spousta.

2 Citovat

protoze po Evrope mohu s nima litat prave na ty podzimky, jarni prazdniny..ale chci letet s nima jednou rocne mimo Evropu a okolni blizke staty, tim padem potrebuju na to vice casu a prave to mohu jen o letnich prazdninach:)samozrejme detem je nejlepe u nas na chate, ale i my dospley se chceme nekam podivat, tak proto hledam staty, ktere jsou pro decka v pohode, neprsi tam v lete, jsou relativne bezpecne, je tam co videt pro deti, proste nejake poznavacky se zaverecnou treba 4 denni koupackou:)

0 Citovat

....tak je vem do Karibiku lodí. Je tam bezpečno, můžou hodně vidět a každý den něco jiného. Ve vodě, v pralese, i nějaká ta památka se najde. A každý večer při večeři je můžeš přepočítat, zda jsou všechny. Navíc v dětském klubu se přiučí jazyky :-)

0 Citovat

Co Seychely? Nebo Mauricius, Reunion, pripadne kombinace obojiho?

0 Citovat

Tohle je jinak dost absurdní diskuse - letět se dá prakticky kamkoliv a v pásmu mezi obratníky je to na koupání prakticky celoročně vždy (snad kromě Pobřeží koster). 

Pokud řešíš cenu tak potřebuješ kombinaci levné letenky a levné destinace. Pokud má být bezpečná - stačí se podívat kam vozí své klienty velké CK a  nemůžeš šlápnout vedle. Když budeš sledovat akční nabídky letenek, tak se dříve či později něco objeví a pak zní otázka jestli po tom skočit, nebo ještě dále vyčkávat.

Ona ta varianta, že trváš na jedné destinaci a ještě v konkrétním prázdninovém termínu je zpravidla ta nejdražší volba. To už se pak vyplatí nějaký LM s CK.

 

6 Citovat

Lenka K. napsal(a):

Co Seychely? Nebo Mauricius, Reunion, pripadne kombinace obojiho?

byl jsem, moc se mi nechce jezdit tam kde uz jsem byl, vyjimky se najdou viz Oman 7x..ale snazim se videt vzdy neco noveho:)dekuji za tip

0 Citovat

Sue Ellen Ewing napsal(a):

Tohle je jinak dost absurdní diskuse - letět se dá prakticky kamkoliv a v pásmu mezi obratníky je to na koupání prakticky celoročně vždy (snad kromě Pobřeží koster). 

Pokud řešíš cenu tak potřebuješ kombinaci levné letenky a levné destinace. Pokud má být bezpečná - stačí se podívat kam vozí své klienty velké CK a  nemůžeš šlápnout vedle. Když budeš sledovat akční nabídky letenek, tak se dříve či později něco objeví a pak zní otázka jestli po tom skočit, nebo ještě dále vyčkávat.

Ona ta varianta, že trváš na jedné destinaci a ještě v konkrétním prázdninovém termínu je zpravidla ta nejdražší volba. To už se pak vyplatí nějaký LM s CK.

 

tak samozrejme nejedu nikam poprve, spise mi slo o osobni zkusenost, zda nekdo treba ted v lete byl s detmi v nejake zajimave exotice na vlastni pest..pak uz si sam ulovim nejaky error, ale jak to u erroru byva tak musis byt rychly, proto chci vedet kam:)

samozrejme ze si umim vyfiltrovat kde jsou monzumy, kde je bezpecno..ale neni nad osobni zkusenost nejakeho zcestovaleho rodice:)

0 Citovat

Jiri Sindelar napsal(a):

... v zime napr ta Kostarika ci Malajsii..bohuzel mohu jen tri tydny v lete..nejake tipy dle kriterii z prvniho meho prispevku prosim?:)

Ostrovy na východním pobřeží pevninské Malajsie mají krásné moře, výborné šnorchlování, pláže i prales se stezkami (na Tiomanu i zpevněnou silnici s minimálním provozem, místy velmi strmou) a nejlepší sezónu v létě (v zimě je přístup omezený nebo nemožný). Byl jsem kromě Tiomanu na Perhentian Kecil a Kapas. Na Kapas šnorchlování extra nebylo, ale nebyl jsem tam na lodním výletě, kde bylo na jiných ostrovech u sousedních miniostrůvků vždy lepší, ale jinak levnější (ani jinde draho nebylo) a míň lidí, pěkná stezka pralesem skrz ostrov i podél pobřeží na vyhlídku).

Pro představu, co dělat na Tiomanu, kopíruju mé 5 let staré poznámky:

 Jel jsem z Kuala Lumpur busem do Mersingu, odkud jsem odpoledne prejel asi 40 km trajektem (300 Kc zpatecni) na ostrov Tioman do osady Air Batang zvane ABC podle nejstarsiho resortu Air Batang Chalets tedy ABC. Vede tam jen asi 1,5 metru siroka betonova stezka podel plaze, po ktere mistni jezdi na motorce nebo motorce s postrannim vozikem a nemohou projet ani do vedlejsi obce. Tam jsem stravil 5 dni v pekne chatce u plaze s koupelnou za 230 Kc. Plaz nebyla zas tak hezka a ve vode je skalnate dno, ale vyhled na horsky hreben (vyhasla sopka, coz v Malajsii jinak moc neni) az pres 1000 m vysoky zvedajici se za zalivem u sousedniho mestecka (jedineho na ostrove) byl krasny. Koupal jsem se tam jen za prilivu.

Mel jsem lodni vylet kolem ostrova s navstevou obce Juara na druhe strane, kde je nejlepsi plaz, a hlavne jizni casti, kde je uzasny pohled na Dragon's Horns (Draci rohy), coz jsou skalnate vrcholky rostouci z dzungle u brehu do vysky pres 600 m n.m. Jde se tam asi 10 minut po betonove stezce na vodopad Asah, kde jsem se vykoupal i s vodni masazi nad nim pod hornim stupnem. Na uvod a zaver bylo snorchlovani. U ostruvku Renggis jsem pozoroval pres 1 metr dlouheho zraloka cernoploutveho klidne plavajiciho zprava doleva asi 4 m prede mnou asi 2 m hluboko a trochu jsem ho jeste pronasledoval. Nekteri mistni, kteri poradaji tyto vylety, maji uvedeny tento druh zraloka v zavorce u jmena ostrova, takze je jeho pozorovani asi bezne, ale ted jsem ho videl jen ja.

Dalsi den jsem sel stezkou v dzungli, ktera pokryva vetsinu ostrova, pres sedlo 320 m n.m. na vychod smer Juara a pak uz po betonove silnici (jedina pres ostrov a pak je v hlavnim mestecku a kus na jih) na vodopad Ali, kde jsem se vykoupal (take v 25,5 st. C teple vode jako mel Asah). Zpet jsem sel po silnici, ktera ale vede az do 450 m n.m. a pak prudce dolu se znackami sklon 40 az 45%. Jezdit tam mohou jen motorky a auta s pohonem 4 kol, i kdyz nebyt prudkych useku, stacilo by normalni. Uz mi dochazela voda, ale prvni, co jsem v Tekeku potkal, byl duty free obchod u maleho letiste s pivem Skol za 14,50 Kc za plechovku 320 ml ci o neco drazsim Carlsbergem v licenci. Bezne se pivo v restauracich v Malajsii nedostane. Malem mi ho neprodali, ze jsem nemel s sebou pas (kvuli celnim predpisum).

4. den jsem jel na vylet na blizky Coral Island s krasnymi plazemi, koraly a rybami a do obce Salang, kde jsem snorchloval a pak jsem si koupil nanuky-kornouty k obedu, zatimco ostatni sedeli asi 1,5 h. v restauraci. Super byla i posledni zastavka v Monkey Bay, ktera je na Tiomanu, ale dostupna jen po spatne stezce, takze jsem se tam na krasnych plazich na chvili prosel sam. Lodni vylety ale byly drahe - 860 a 480 Kc za 5 h. bez jidla. Maji totiz domluvene ceny stejne na celem ostrove.

3 Citovat

Skoda, ze tie poznamky nemas niekde verejne aj z inych ciest co si absolvoval.

To by bola uplna bomba pre niektorych cestovatelov, skvele prakticke info doplnene o vlastne pocity.

1 Citovat

@baca12: Přesněji řečeno jsou ty poznámky maily známým, které jsem průběžně posílal, pokud jsem měl čas a k dispozici počítač, takže to nemám za všechny země. Následně jsem to většinou zkopíroval do Wordu. Párkrát jsem to takto napsal přímo na Hedvábnou stezku (něco krátkého i sem), třeba o Molukách přímo z nich nebo v následujících týdnech z Číny. Zveřejňovat to bez diakritiky není ideální a to už by mělo větší smysl přidat i fotky a vytvořit cestopis, ale na to jsem si neudělal nikdy čas (ostatně ani na vytřídění fotek z mnoha zemí včetně Malajsie). Na vyžádání můžu poslat mailem, pokud mám něco o té zemi sepsaného.

0 Citovat

Tak my se právě vrátili z Malajsie - návštěva Tiomanu a Perhentian.

Juara na Tiomanu za mě velké zklamání - právě proto, že ji všichni vychvalují. Nic krom nekonečně dlouhé písečné pláže tu není. Na výlet k vodopádům jsme nešli. Naopak největší pecka bylo pobřeží mezi Payou a Gentingem - kamenité pobřeží se spoustu malými plážičkami, kde si vždy najdeš místo pro sebe (my tedy měli pro sebe celé pobřeží...)

Během pár týdnů zpracuji průvodce a žena si psala denní rekapitulace na FB, takže z toho půjde udělat i cestopis. Uvidíme, kdy si najdu chvilku času.

Za mě exotika v létě na výbornou. Podle toho co jsem viděl v Singapuru a KL, tak bych se nebál ani západní části a dokonce ani toho Thajska. Počasí se dost změnilo a monzuny už tu nejsou, přijde spíš jeden vydatný déšť a vytopí polovinu města, než aby tu týden v kuse pršelo.

2 Citovat

Vyrážíme do Malajsie a na Borneo příští týden, tak mám pár dotazů.

- Vím, že jste letěli s SKS Airways, my s nimi máme let na Redang. Jak moc hrotí těch 7 kg? Převažovali zavazadla? A hlídají, zda mají tekutiny jen 100 ml?
- Už jsem zakoupila balík roušek a moc se na jejich návrat teda netěším- hodně to hrotí?
- MySejahtera app už není nutná pro vstup do země, ale v oficiálním dokumentu se píše, že ji mohou chtít někde vidět, setkali jste se s tím? Nestačí jen vytištěné certifikáty?

Díky moc:-)

0