Ahoj,     omlouvam se pokud spamuji a toto tema tu je, resp vim ze je, jen jsem tam nenasel uspokojive odpovedi:)     Od pristiho roku budeme mit deti ve skole a proto se zacnu orientovat na letni exotiku ktera splnuje - more, prales ci podobna unikatnejsi flora, lehka poznavacka na cca 14 dnu, relativne bezpecno..     Mate nekdo tipy prosim kam v lete? Aby tam nebyla brutalni rainy season (vim ze vetsinou je to hodinovy dest), nebo letenky nad 17k za osobu. Zatim za sebe jsem si rikal Panamu, Vietnam ci Gambii..jenze ve vsech uz jsem byl a taky chci videt neco noveho:)    prosim o Vase tipy, pristi leto je daleko, ale az vyskoci treba uz na podzim nejake akce tak abych byl pripraveny. Prece jen je nas 5:)     dekuji Jirka    www.jorgus.webnode.cz  .

Exotika v lete

Založil ve fóru Co se nevešlo

Jaký návrat roušek??? Něco mi uniklo? Nedělejte si srandu...

0 Citovat

V Německu od 1.10. respirátory v dálkových vlacích a letadlech. :-(

0 Citovat

Mandarinka napsal(a):

Vyrážíme do Malajsie a na Borneo příští týden, tak mám pár dotazů.

- Vím, že jste letěli s SKS Airways, my s nimi máme let na Redang. Jak moc hrotí těch 7 kg? Převažovali zavazadla? A hlídají, zda mají tekutiny jen 100 ml?
- Už jsem zakoupila balík roušek a moc se na jejich návrat teda netěším- hodně to hrotí?
- MySejahtera app už není nutná pro vstup do země, ale v oficiálním dokumentu se píše, že ji mohou chtít někde vidět, setkali jste se s tím? Nestačí jen vytištěné certifikáty?

Díky moc:-)

Váží se všechno, protože je letadlo malé a potřebují to mít přesně vyvážené. Zváží tedy i vás :) Zavazadla ale nikdo neřešil. Je pravdou, že jsme měli 1 velké 16kg a pak menší 8kg. Byli jsme 3 (2 dospělí a prcek) a i kdyby váhu sčítali, tak je to 21 < 24 kg. Nikdo nic doplácet nechtěl a neřešil. Otázkou bude, jak to vypadá když letíš ze Subangu, kde mají základnu a asi i nástroje na zkasírování.

Tekutiny se na vnitrostátním letu nehlídají.

Roušky jsme měli do metra, Grabu a vnitřních klimatizovaných prostorech. Jinde jsme to neřešili. Na ostrovech to neřeší vůbec nikdo. Horor to určitě nebyl.

MySejehtera jsem nainstaloval sobě, protože to ještě vyžadovali a ženě už ne. Nikde ji nikdo nechtěl a pokud to bylo vylepené na výloze, tak jen proto, že to nikdo ještě nesundal.

 

My jsme od Redangu upustili kvůli tomu, že jsem našel jen 1 resort za 15k na noc a úplně jsem nevěděl, jak se pak dostat na Perhentiany. Lodě nakonec jezdí na výlety prakticky pořád a určitě by se dal domluvit i odvoz za 100-200 MYR. Jenže z resortu chtěli snad 800 MYR, tak jsem se na to vykašlal úplně.

0 Citovat

diky za tip na ten Tioman, mel jsem ho taky napsany jako jednu z moznosti, dekuji za informace, zatim muj favorit:)

0 Citovat

Pavel Planespotter napsal(a):

V Německu od 1.10. respirátory v dálkových vlacích a letadlech. :-(

Tahle povinnosti nebyla v Německu zrušena a platí i teď, Němci jsou zcela mimo.

2 Citovat

popr nejaky tip kde je primy let do vetsiho zajimaveho mesta z Vidne, Berlina, nebo Mnichova, kde jde se pak dostat nejakou lokalni leteckou linkou nebo treba busem, relativne rychle a bezbolestne dostat na nejaky ostrov?

Jako ten Tioman, dat si Singapur a pak ten Tioman je 150 km do pristaviste a pak lodi..jeste nejaky tip na takove dvojkombo?:)

dekuji Jirka

0 Citovat

Na Redangu máme týden v resortu v splnou penzí a výlety za cca 9,5 tis na osobu, dalo se toho tam najít dost, ale budeme až v září, což je konec sezóny.

0 Citovat

Taky jsem SKS Airways poslala dotaz, zda můžeme mít jen jedno 14.kilové zavazadlo pro dva, ale poslali mi jen takovou obecnou odpověď, ze které vyplývalo, že ne.

0 Citovat

David Eiselt napsal(a):

Juara na Tiomanu za mě velké zklamání - právě proto, že ji všichni vychvalují. Nic krom nekonečně dlouhé písečné pláže tu není.

Podle toho co jsem viděl v Singapuru a KL, tak bych se nebál ani západní části a dokonce ani toho Thajska. Počasí se dost změnilo a monzuny už tu nejsou, přijde spíš jeden vydatný déšť a vytopí polovinu města, než aby tu týden v kuse pršelo.

Někteří hledají právě takovou pláž s minimální infrastrukturou. Předpokládám, že tam teď nejezdí přímý trajekt a musí se jet taxíkem po silnici případně lodním taxi. V roce 2017 nejezdil, takže tam bylo výrazně míň lidí než na západním pobřeží. Za mě je z těch delších pláží nejlepší, ale nejvíc se mi líbily malé pláže v Monkey Bay (ubytovat se tam nedá a stezka je prý špatná). V jižní části západního pobřeží jsem nebyl.

V KL, Singapuru a ani třeba v Cameron Highlands by podle statistik neměly být větší deště než jindy, spíš menší. V Kuala Lumpur jsem byl několik dní v červenci 2018 a v pohodě a podobně to bylo v dubnu, který tam má být deštivější.

 

Jinak při delší dovolené, pokud by se přidávalo Borneo, tak Kuching a okolí má nejsušší z měsíců červenec a můžu potvrdit z mé červencové návštěvy, že snad byla za asi 5 dní jen 1 přeháňka později odpoledne. Jsou tam sice krásné pláže v NP Bako, ale málokdo vleze do vody kvůli krokodýlům. Nějaké bezpečné koupání v moři snad u města je. Prales a stezky jsou v NP Bako, dá se tam i přespat, ale bývalo nutné mít rezervaci pár dní předem. V okolí Kuchingu jsou třeba i jeskyně a malá zoo s krokodýly vyskakujícími z vody pro žrádlo zavěšené na laně. Na prales a navíc velké jeskyně je nejlepší ze Sarawaku NP Gunung Mulu. Tam jsem byl 6 dní v červenci a měl jsem snad jen 1 silný déšť pozdě odpoledne, který jsem přečkal v návštěvnickém centru v expozici o parku.

0 Citovat

Jiri Sindelar napsal(a):

Jako ten Tioman, dat si Singapur a pak ten Tioman je 150 km do pristaviste a pak lodi..jeste nejaky tip na takove dvojkombo?:)

Ze Singapuru se nemusís hnát až na Tioman,  plážové / resortové ostrovy jsou celkem bez problémů dostupné i okolo Singapuru trajektem za pár dolarů.

Ale Tioman je super, to zas jo.

0 Citovat

ja byl v Singapuru nekolikrat, vzdyjsem si rikal ze musi byt hned nejaky ostruvek kousek od nej:)mas nejaky tip?:)

0 Citovat

Začal bych Sentosou, kde jsou kromě pláží také Universal Studios a spousta dalších aktivit pro děti různého věku. Pak Pulau Ubin a dvojka St Johns a Lazarus. Případně zajet do Indonésie na Bintan nebo na Batam.

0 Citovat

Sentosa je super na layover, ale ne na exotickou dovolenou :) Pokud jedeš na 2-3 týdny minimum, tak určitě vyrazíš do destinace, kterou můžeš objevovat a procestovat. To Sentosa nesplňuje. Je to navíc extrémně drahá sranda, ale to byl Tioman taky vlastně :D

0 Citovat

Tioman byl drahý?

0 Citovat

My byli se synem (v té době 7 let) přes letní prázdniny (konkrétně červenec) na Guadeloupe v karibiku - 2019, na dva týdny. Z toho nám pršelo jedno dopoledne, jinak nádherné slunné počasí - žádná prádelna. Z mého pohledu je to ideální exotika pro začátek s dítětem, jelikož je to francouzský depártment, jedna z výhod např. volání/data jako v EU. Ideálně si rozložit ostrov na dvě ubytování s tím, že ostrov je ve tvaru motýla a každá z polovin má úplně jiný charakter a co nabídnout. Z toho co vidět, např. výšlap na sopku  La Soufriére tyčící se do výšky 1467 metrů nad mořem, vnitrozemské vodopády, kde se dá i koupat. Botanická zahrada s papoušky, ZOO, minerální prameny, muzea (např. muzeum rumu je zábavné i pro děti, jelikož tam mají obrovskou expozici motýlů a brouků + modely lodí) nádherné pláže a každá je jiná (bilý, žlutý, červný písek). Ostrov je kompletně sjízdný autem z půjčovny (infrastruktura jako ve Francii). Jako základnu mohu doporučit ospalé městečko Deshaies a na druhé straně ostrova Sain Francois. Z pláží jednoznačně mohu doporučit: Plage de Clugny, Plage de Grande Anse, Plage de la Perle, Plage de Bois Jolan, Plage Carabele. Lidé jsou tam moc fajn, protože mají díky Francii dobrou životní úroveň a tak na turistky nekoukají dolarově. Must have je výborné kuře na kokosovém mléce s kořením Colombo. Výhodou jejich kuchyně, že není pikantní, což rodičě s menšími dětmi rozhodně ocení.

9 Citovat

Ano francouzský Karibik je dobrý nápad, i v létě. Leti se výhradně z Paříži do Pointe a Pitre (Guadeloupe), ... Byli jsme tam s dětmi ještě před covidem (5 a 8 let) a hodně se užili: pohoda, dobre jídlo, památky, pláže, rum, mile lidí. A jak předtím bylo napsáno, určitě doporučuji najít 2 různé ubytování (jedná část ostrova je víc plážová, druhá je sopečná: prales, vodopády, botanické zahrady, zoo...). Je fakt hodně co dělat..já bych jela znovu! Jediné co musí co může být problém jsou ty řasy které můžou zničit úplně celý ostrov a pláže jsou nedostupné. Ale tohle dřív než týden před odletem se nedá odhadnout. 

0 Citovat

btw jaka exotika hezke more, neco zajimaveho na vylety) je v nejlepsim pomeru cena/ vykon?

Za me posledni dobou Gambie, kam jsem letel parkrat s Vuelingem za 5k a ubytko, jidlo je tam tak na 75% nasich cen.

nejake jine tipy? Mimo Egypta, Kapverd s ck..jeste totiz hledam dovolenou na zimu..leto diky tomuto vlaknu mam vyresene, dam tu Malajsii:)

diky Jirka

www.jorgus.webnode.cz

0 Citovat

mate nekdo aktualni tip na exotiku v lete? porad planuju s 3 detmi neco mimo hranice Evropy (nejstarsi dcera v dobe skolni vyuky nemuze) na 14 dni..celkem cokoliv co dava smysl..ne tedy Arabsky poloostrov, Severni Afrika kde je teplo atd.

Zatim se priklanim ke Sri Lance nebo naopak Kyrgistanu..jen v obou jsem byl..jen cena letenek plus levna relativne bezpecna zeme me zatim davaji nejvetsi smysl..aktualni Aljaska taky nevypada zle.

nekdo nejaky aktualni tip na jine "vyhodne" letecke spojeni na letenku za max 12k/pp?

dekuji Jirka

0 Citovat

Tip nemám, jen poznámku k těm letním teplotám - vloni jsem byl na přelomu červenec-srpen na 14 dní v Maroku a žádná vedra tam nebyla, dokonce jsem si říkal, že je tam větší zima než doma. V Essaouiře přes den příjemně, večer na mikinu, moře chladné... okolo Agadiru už to pak bylo lepší, ale taky žádné tropy.

0 Citovat

jj jasne urcite se najdou vyjimky..Essaouira u Atlantiku urcite bude prijemne..jen v Maroku jsem byl asi 8x proto o nem neuvazuji..vlastne o zadne z tech zemi toho prstence severni Afriky, Blizkeho vychodu, Arabie a Kavkazskych zemi. Hledam neco dal, protoze v lete muzeme mit delsi dovolenou.

Problem je ze jedu s mensima detma, jede nas 5..v nasem lete..chci aby me to stalo na letenkach max tak 70-80k, bylo tam bezpecno..

uz mam udelanych tolik hlidacich psu, tolik feedu odebiram..tak jsem si rikal zda nekdo taky neleti v lete s detmi do exotiky ze by me dal tip..:)

0 Citovat

No, ono záleží na tom, co s dětmi hledáte? Moře? Koupání? Památky? Příroda? Teplo? Protože Aljaška a Srí Lanka jsou dost rozdílné lokality.

U té Aljašky je levná letenka, ale na místě je dost draho.

Srí Lanka je skvělá, ale v létě je tam na západním pobřeží velmi divoké moře, nevhodné pro děti , chce to jet úplně na jih nebo na východ.

Taky jsou už teď na prázdniny dost drahé letenky, kolem 20K, ale kdyby to nevadilo, tak můžete zkusit Thajsko, je tam levné ubytování.

Nebo Kapverdy, Kanáry, Gambie, Senegal, Zanzibar, Mauricius, Florida..............

 

0 Citovat

je nam asi jedno..bud valecka s vylety nebo hory..cokoliv at to dava smysl:)

Aljaska prave prohrava se Sri Lankou z duvodu celkove ceny..

Pak mam v zaloze Panamu, ale tam bych chtel kombinace poznavacky a vylecky, ale Bocas jsou dost daleko a San Blas zase vyjdou dost draho:)a jina alternativa na plaze kvuli kterym tam jet pres pul sveta jsem nedohledal:)

S Ck me to nelaka i kdyz vim ze to bude levnejsi:)

Kapverdy, Kanáry, Gambie, Senegal, Zanzibar, Mauricius...jiz jsem byl:)

 

 

0 Citovat

A jejda, Vy to máte složité, už jste byl na moc místech 😉

A to Thajsko Vám nesedí?

Jako, já miluji Srí Lanku, jela bych tam, ale fakt bacha na to moře, my jsme zvyklí a umíme to ve vlnách a v proudech, ale i nám to naposledy dalo zabrat a přímo před námi se utopil místní muž, který nebyl dobrý plavec, byl drobný a vzalo ho to na moře, nebyl schopný se dostat zpět a nebylo v silách místních ho včas vytáhnout. 

0 Citovat

My jedeme v červenci do Thajska (potřetí, ale někam, kde jsme ještě nebyli), jsme čtyři, tak Vás chápu. Když jsem dlouho dopředu sháněla letenku, tak jsem byla ráda, že ji mám za 18K, červenec je fakt drahý, ale málem mě kleplo. Ale ubytování je tak levné, že to vykompenzuje.

Příští nebo další rok chci zase na Srí Lanku. 

0 Citovat

diky za tip na Thajsko..trosku ho mam procestovane..ale mate nejaky extra tip kam jet, kde to neni tolik turisticke a pritom je v okoli aspon neco zajimaveho na pul denni vylety? Nevadi nam jet treba par hodin busem od letiste:)

0