Můžete mi někdo poradit kam vyrazit  na sever za polární září cca na pět dní na konci roku? Jestli máte nějaké tipy na ubytování... ale nechceme si půjčovat auto, tak nějak dostupné veřejnou dopravou nebo kde je možný odvoz domluvit z ubytování.  .

Silvestr s polární září

Založila ve fóru Co se nevešlo

6 reakcí

Můžete mi někdo poradit kam vyrazit  na sever za polární září cca na pět dní na konci roku? Jestli máte nějaké tipy na ubytování... ale nechceme si půjčovat auto, tak nějak dostupné veřejnou dopravou nebo kde je možný odvoz domluvit z ubytování.

0

Bez půjčení auta je nejsnadnější Tromsø a tam klidně ubytko v centru. Na dopravu na místo, kde není tolik osvětlení, i zpět můžete využít běžný denní bus (soumrak bude ve 14 h.), třeba severně od města za vysoký most u letiště a pak kousek pěšky do kopce. Nebo dojdete pěšky - z centra by to mělo být pár km do kopce, ale znám to tam v létě, tak nevím, jak je to osvětlené v zimě, nicméně na kopci je les a na jeho okraji by mohlo být vhodné místo. V zimě jsem měl auto, ale i z kempu na jižním okraji města za mostem je to pár km do centra a šel jsem to i pěšky, tak i okolí toho kempu je vhodná možnost na pozorování polární záře (pokud záře bude a nebude zataženo).

0 Citovat

S Finnairem do Kittila a busem do Akaslompolo. Ubytování hledat na https://www.nettimokki.com/

0 Citovat

Děkuji za odpovědi 

0 Citovat

Vloni jsem strávil Silvestr ve finském Rovaniemi. Je pár kilometrů od polárního kruhu, takže den je delší než v Tromso. Velmi dobrá dostupnost z Helsinek - vlakem nebo autobusem (existují i noční spoje), ale dá se samozřejmě i doletět.

 

Polární záři lze pozorovat i z města (u řeky). Kromě polární záře jsou tam i další aktivity - přímo ve městě, případně si zaplatíte tour. Takže bez auta se určitě obejdete a zábavu na cca 5 dní. Jezdí tam i nějaké místní busy. Ubytování doporučuju rezervovat už teď, protože pak ceny atakují astronomické hranice. Rovaniemi je totiž kolem Vánoc oblíbená destinace kvůli Santa Clausovi.

0 Citovat

Do Rovaniemi jezdí moc fajn noční vlak: https://www.vr.fi/en/night-trains

https://youtu.be/DTOG8UbfNmI

 

0 Citovat

mxp napsal(a):

S Finnairem do Kittila a busem do Akaslompolo. Ubytování hledat na https://www.nettimokki.com/

Minulý týden byla z jezera Akaslompolo vidět polární záře za každé jasné noci. Pokud se člověk ubytuje v chatkách přímo na břehu (yllaslogcabins.com), má to z první ruky, případně i přímo z obyváku či ložnice. V pěším dosahu jezera je ale i spousta dalšího ubytování.

0
6 reakcí