Ahoj cestovatelé, chtěli bychom v dubnu nebo na přelomu dubnu a května na roadtrip po západě USA, nicméně nevíme, zda toto období je dobré, jak z hlediska počasí, tak z hlediska otevřenosti Národních parků. Najde se tady prosím někdo, kdo tento roadtrip absolvoval v tomto období a napsal by nějaký závěr nebo doporučení, jestli to stálo za to, a jestli to doporučuje? Zároveň bych se rád zeptal, zda je roadtrip vhodný i pro těhotnou, protože jsme se snažili vybrat nějakou bezpečnou destinaci s dobrým zdravotnictvím. Ale je to teprve 2. trimestr, kdy se lítat smí, tak jenom, jestli jsou nějaké negativa co se týče USA a těhotenství.   Moc děkuji  .

Roadtrip po západě USA v dubnu/květnu - je to možné?

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

11 reakcí

Ahoj cestovatelé,

chtěli bychom v dubnu nebo na přelomu dubnu a května na roadtrip po západě USA, nicméně nevíme, zda toto období je dobré, jak z hlediska počasí, tak z hlediska otevřenosti Národních parků. Najde se tady prosím někdo, kdo tento roadtrip absolvoval v tomto období a napsal by nějaký závěr nebo doporučení, jestli to stálo za to, a jestli to doporučuje?

Zároveň bych se rád zeptal, zda je roadtrip vhodný i pro těhotnou, protože jsme se snažili vybrat nějakou bezpečnou destinaci s dobrým zdravotnictvím. Ale je to teprve 2. trimestr, kdy se lítat smí, tak jenom, jestli jsou nějaké negativa co se týče USA a těhotenství.

 

Moc děkuji

0

Tehotenstvi neni sice nemoc, ale ten dlouhy let pro tehotnou je vycerpavajici, zejmena to sezeni. Osobne bych doporucula spis zapadni Evropu, pokud vubec neco.

0 Citovat

Mandre napsal(a):

Tehotenstvi neni sice nemoc, ale ten dlouhy let pro tehotnou je vycerpavajici, zejmena to sezeni. Osobne bych doporucula spis zapadni Evropu, pokud vubec neco.

Nebojte, žena to zvládne :-) Spíš potřebuju vědět opravdu to počasí, snad se někdo ozve. 

0 Citovat

Absolvovali jsme menší 14-denní roadtrip počínaje 30. dubnem (LA-Joshua Tree-Las Vegas-Grand Canyon-Valley of Fire-Death Valley-Sequoia Park-Yosemite-SF-LA) a ohledně počasí naprosto bez problémů. Na jihu (Joshua, Death Valley, LV) bylo už hodně vedro, v Sequoia bylo chladno, deštivo a zbytky sněhu a v Yosemite už zase nádherné teplé počasí, ideální na vycházky. Na plážích u LA už se dalo koupat.

0 Citovat

Termín aj miesto ste si vybrali dobre, pochybujem, že existuje na svete pohodovejší road trip ako po západe USA.

Termín môžem len odporučiť, aj keď v niektorých rokoch môže byť vo vyšších polohách na ceste sneh. Niektoré vysoko položené cesty sa otvárajú koncom mája, príp. až v júni, napr. Tioga Pass.

Počasie je asi ako u nás v tom období, ale stalo sa nám v roku 2013, že Bryce Canyon bol začiatkom mája jemne zasnežený, v Death Valley bolo 40 stupňov v tieni, a o 2 roky neskôr sme tam mali 10 stupňov a silný studený vietor, v Sequoia and Kings Canyon začiatkom mája sme mali slnečné počasie, ale o 3 roky neskôr bol pod snehom.

Obdobie je mimo sezóny, tak je tam menej turistov. Všetky informácie o NP USA, vrátane uzávier a výstrah sú na www.nps.gov

S tehotnou ženou sme nikdy v USA neboli, ale niektoré chodníky v NP sú uspôsobené aj pre vozíčkarov, hlavné zaujímavosti sú neďaleko parkovísk, veľa trás je fyzicky nenáročných, vyhliadky s malým parkoviskom hneď vedľa cesty, každý NP má návštevnícke centrum, kde sú toalety s tečúcou vodou, na mnohých parkoviskách v NP sú suché WC, takže v pohode.

Zdravotníctvo v USA je na veľmi vysokej úrovni, ale je treba mať dobré poistenie.

 

 
1 Citovat

Květen je OK. My většinou létáme buď v květnu nebo v září, oboje je na počasí fajn. Loni jsme byli v květnu např. v Yellowstone, přesně 16.5, a bylo tam ještě dost sněhu. Vstup přes Grand Teton byl otevřen od 8.5., což byla klika, jelikož jsme vyjížděli z Jackson Hole (Wyoming) a pokud by byl tento vstup zavřený, museli bychom to velice dlouze objíždět. Jinak např. Arizona je úplně v pořádku, tam bude už vedro, stejně tak v Nevadě v Las Vegas. Chce to vybírat hotely nebo motely s bazénem. Do USA létáme už od roku 2000 každý rok, mimo covidové uzávěry, tak pokud máte nějaký speciální dotaz, pište SZ.

 

1 Citovat

Za mě je květen ideální na JZ (včetně spaní ve stanu). Yellowstone raději až od června. Ale třeba Joshua tree už je začátkem června po sezóně - zrovna zavírali půlku kempu, když jsem odjížděl. Yosemite nebyl v květnu mimo sezónu ani za krize 2009, kdy jinde bylo míň lidí. Tam byly kempy plné a nutnost rezervovat předem. Asi díky tomu, že vodopády jsou v nejlepší kondici na rozdíl od 2. části léta. Letos napadlo asi víc sněhu než jiné roky a některé silnice viz výše (týká se hlavně Yosemite) se budou asi otvírat později než obvykle.

0 Citovat

Yosemite bude stejně loterie. Každý rok se to otvírá jinak. A i když bude Tioga pass otevřený, tak může být všude plno sněhu a vody. Spíš bych volil jižnější trasu přes Yoshuu a pak nahoru. Rezervaci ubytování bych nechal až na místě a po příletu teprve dle podminek naplánoval trasu. Tedy pokud vám nevadí trochu adventure styl, kdy nevite přesně kde budete druhý den večer, ale víte, kam všude se chcete podivat. Těch zajímavých věcí je tam spousta, že můžete jezdit každý rok a pořád objevovat něco nového. Na pojištění bych raději nešetřil, ty oblasti jsou tam dost odlehlé. 

1 Citovat

Tioga pass asi nebude otevřený, ale to není vůbec podstatné pro návštěvu NP, jen to znamená objížďku při cestě na východ. Já měl zavřený, ale aspoň byla čerstvě otevřená silnice na vyhlídku na Half Dome. Stezka podél hlavního vodopádu a kus dál vrchem byla bez sněhu a v pohodě stejně jako další níže položené cesty. Souvislý sníh na stezce jsem měl jen východně od hřebene nad Onion Valley asi nad 3000 m n.m., ale tam moc lidí nechodí asi ani bez sněhu.

0 Citovat

hugonovak napsal(a):

Zdravotníctvo v USA je na veľmi vysokej úrovni, ale je treba mať dobré poistenie.

Těhotenství a případné komplikace spojené s ním jsou zpravidla předmětem výluk z cestovního pojištění.

2 Citovat

Presne, riziko komplikaci prevazuje nad zazitkem. Pak je akorat pru… zdravotni i financni.

0 Citovat

Pojištění pro těhotné samozřejmě není problém.

https://www.allianz.cz/cs_CZ/poj...hotne.html

 

 

0
11 reakcí