Ahoj, zajímalo by mne, zda jste někdo cestoval bez problémů po roce 2021 do USA po předchozí návštěvě Kuby? Usa totiž zařadilo v roce 2021 Kubu do teroristických států a dočetla jsem se, že je možné, že bez víz B2 mne nepustí. Nemáte někdo zkušenost, že vás pustili pouze s Estou? Na Kubě jsem byla v r 2018 s cestovkou. Nikde žádné konkrétní informace, zda se to vztahuje i na mne. Mohou to na letišti nějak poznat i když nemám v pase kubánské razítko? Díky moc za zkušenosti  .

Vstup do USA po předchozí návštěvě Kuby

Založila ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

Kajman77 napsal(a):

No, tak to je opravdu výborně popsaný důvod, proč si návštěvu Strýčka Sama trvale odpustit 😀

zas bych to tak neprozival. sance, ze budete mit problem, je limitne nulova.

navic mi ted tedy prijde, ze na imigracnim pri priletu do statu jsou ted mnohem vyklidnenejsi, nez pred covidem. 

posledni zkusenosti (IAD a JFK) - pri priletu na imigracnim jen orazitkovani pasu a zadne dalsi otazky … coz nebyvalo.

 

0 Citovat

No, ono USA obecně na mém žebříčku priorit zaujímá místo spíše ve spodní čtvrtině, takže mě to až tak netrápí.

1 Citovat

Zajimave, jaka se tu rozvinula diskuze o jinem tematu.  Budu rada, kdyz se vratime k menu problemu. Myslite, ze kdyz mi schvali Estu, ( mam nejake fotky z Kuby na sitich, tak by videli, ze jsem tam v 2018 byla), ze me na imigracnim neotoci? Schvalena Esta asi jeste nutne neznamena zaruceny vstup do USA, ze? 

0 Citovat

Ano, přesně tak. To samé ale znamená také o schváleném vízu. Ani to nezaručuje vstup do USA či kamkoliv jinam.

0 Citovat

Chceš slyšet, že to bude oukej? Nejspíš jo. Pokud budou chtít, můžou tě na základě kombinace Kuby a ESTA nevpustit do Států? Můžou. Chceš riziko minimalizovat? Zařiď si vízum.

Fakta jsou jednoduchá, Kuba na seznamu teroristických států je a byť není zmíněna v žádosti o ESTA, tak návštěva státu na tomto seznamu ruší možnost vstupu do USA bez víz. Všechno ostatní je doufání a spekulace. Když dojde na lámání chleba, rozhoduje úředník a ten si to podle zákona i snadno obhájí (ale ani nebude muset, prostě tě pošle domů). A prokazatelné lhaní může vést i k horším výsledkům než je nevpuštění.

Jinak souhlasím, že poslední dobou (SFO, IAD, IAH, CBX, SJU) byly vstupy docela v pohodě, ale teď jsme v El Pasu vedli dlouhý dialog o I-94, ale tomu jsem spíš přispěl já zmateným výkladem o tom, kde žiju, kde pracuju a co chci v USA.

K SSSS bych doplnil protipól - dvakrát se mi na boarding passu sám od sebe objevil PreCheck, aniž bych si něco takovýho jakkoli vyřizoval. Je to loterie :)

0 Citovat

… a pokud chcete mit uplnou jistotu, ze clovek udelal pro bezproblemovy vstup do usa maximum, tak si vyridte to vizum. jediny negativum viza je , ze to stoji asi 160 usd , ale pak uz jsou jen pozitiva (… a socialni jistoty)

0 Citovat

Ptát se na českém webu, zda vás americký imigrační úředník neotočí po vědomě zatajované návštěvě Kuby je totálně mimo mísu. Podmínky pro udělení víza/esty po návštěvě těchto zemí jsou z pohledu USA naprosto jasné, tak nevím proč podmínky nedodržovat :) 

2 Citovat

Tak žije v USA, manžel Amík, nedivím se jí, že jí to prudí.

1 Citovat

Tu "nadstandardní" prohlídku na letišti UVF na Sv. Lucii jsem absolvoval před letem Deltou do Atlanty taky. Nic hysterickýho, prostě prohrabávání příručních zavazadel, otázky na důvod cesty, proč takový itinerář, proč layover v USA na 24 hodin atd. Bral jsem to jako ten důvod "neobvyklý nebo komplikovaný itinerář" - zatím co v Evropě před odletem do USA už jsou na český pasy zvyklý a pouze trochu prudili dotazy typu: "to nemůžete letět do Karibiku z Evropy napřímo, proč musíte zrovna přes USA:-)", prostě na Sv. Lucii jste s východoevropským pasem trochu za exota. Akorát jim prostě nebylo rozumět, že nás vyvolávají..

Zpět k tématu: pokud je v podmínkách pro ESTU jasně napsáno "...a návštěva Kuby po roce 2020" a dotyčný/á tam byl/a v roce 2018, pak mi logicky vychází, že OK, v opačném případě prostě vízum

0 Citovat

Prave ze to tam presne napsane neni, to bych se jinak neptala. Je tam napsano, ze od roku 2021 se Kuba dostala na ten seznam zemi podporujicich terorismus a ze lide, kteri navstivili zemi, ktera podporuje terorismus, musi zazadat o viza. Tedy neni napsano, ze v roce 2018 jeste Kuba na seznamu nebyla a je to tedy Ok pro vstup, ale ani neni vylouceno, ze je jedno, ze jsem tam byla v dobe, kdy na seznamu nebyla, ze .. tak babo rad..

0 Citovat

Na oficialnej stranke maju napisane toto:

How does Cuba’s designation as a State Sponsor of Terrorism impact my travel to the United States using my approved ESTA?

If a traveler is found to have visited a country designated as State Sponsor of Terrorism, the traveler is no longer eligible to participate in the Visa Wavier Program and must apply for a visa to enter the United States.

Z toho by som chapal, ze kazdy kto navstivil Kubu musi mat viza... 

 

0 Citovat

Na MZV píší toto:

Pokud občan ČR cestoval kdykoliv po 1.3.2011 do KLDR, Iráku, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie, Súdánu nebo od prozatím blíže neurčeného data na Kubu, nemůže k cestě do USA využít Visa Waiver Program, resp. ESTA, ale musí na Velvyslanectví USA požádat o vízum.

1 Citovat

Mimochodem, ted jsem si na tohle vlakno vzpomel, kdyz jsem koukal na podmínky vstupu do USA v timaticu, tak tam jsou tyto země pořešeny takto: 

Passengers who have been in Cuba on or after 12 January 2021 are not allowed to enter with an ESTA authorization.

Passengers who have been in Korea (Dem. People's Rep.), Iran or Syria on or after 1 March 2011 are not allowed to enter with an ESTA

 

0 Citovat

Ahoj vsem! Mam podobny problem s otazeckou. V cervenci letim do usa, estu mam platnou uz z predchozi navstevy, takze mi plati do 2024, ale bohuzel pro mou blbost, sem ja idiot, jeste stihla dovcu na kube v listopadu. Ma otazka teda je, mohu na svou platnou estu vycestovat nebo musim resit vizum ? Razitko v pase nemam 🤣🤣🤣 diiik

0 Citovat

Na tohle vám nikdo neodpoví :) Požadavek američanů je jasný - podle nich v tomhle případně ESTA ne. 

A celé je to o tom,  jak moc do toho chcete jít - a jaká je šance, že američani někde při sběru dat narazili na to, že jste na Kubě byli.

IMHO je to tak, že to na 99% bude bez problémů … a to 1% - je na Vás.

Já na to před šesti lety koule neměl, a i když měl už nový pas, kde razítka Iránu a Iráku taky nebyla, tak jsem si to vízum udělal :).

2 Citovat

arasidova.horalka napsal(a):

Ahoj vsem! Mam podobny problem s otazeckou. V cervenci letim do usa, estu mam platnou uz z predchozi navstevy, takze mi plati do 2024, ale bohuzel pro mou blbost, sem ja idiot, jeste stihla dovcu na kube v listopadu. Ma otazka teda je, mohu na svou platnou estu vycestovat nebo musim resit vizum ? Razitko v pase nemam 🤣🤣🤣 diiik

Tak jak to dopadlo? 🙇🏽‍♂️

1 Citovat

Jen tak k doplneni - dneska jsem vyplnoval ESTu pro manzelku, a tam je “Kubanska” otazka vyresena (primo ve formulari) tak, ze kdo byl na Kube po brezu 2011, tak ESTA nelze a jedine vizum.

Konkretni otazka v este tedy zni takto:

Have you traveled to, or been present in Cuba, Iran, Iraq, Libya, North Korea, Somalia, Sudan, Syria or Yemen on or after March 1, 2011?

Toliko k te casti, jestli je Kuba na este, a odkdy to plati. Ano, neresi to pripad, kdyz uz clovek estu ma a mezitim tu kubu stihl.

0 Citovat

Kuba je az od roku 2021 ne?

https://esta.cbp.dhs.gov/faq?lan...ESTA%3F%20

 

When was Cuba designated a State Sponsor of Terrorism?

The United States Department of State most recently designated Cuba as a State Sponsor of Terrorism on January 12, 2021.

How does Cuba’s designation as a State Sponsor of Terrorism impact my travel to the United States under the Visa Waiver Program?

The U.S. Department of State designated Cuba as a State Sponsor of Terrorism (SST) on January 12, 2021.

With limited exceptions, a traveler who is found to have visited Cuba on or after this date is not eligible for travel under the Visa Waiver Program (VWP) using an Electronic System for Travel Authorization (ESTA) and must apply for a visa to travel to the United States.

Tusim ze loni v ESTA dotazniku to bylo take tak specifikovano.

0 Citovat

Ale rejme v tom maji sami bordel a nevedi co vlastne plati :)

https://www.independent.co.uk/tr...04237.html

Yes. The US State Department insists that the designation is backdated 11 years.  In a statement, The Independent was told: “Any visit to an SST on or after March 1, 2011, even if the country was designated yesterday, renders the applicant ineligible for Esta.”

Confusingly, other official sources – including the American Embassy in Paris, and some travel agents – say the ban on using the Esta scheme applies only from 12 January 2021. This was when the outgoing president ranked Cuba alongside Iran, North Korea and Syria.

1 Citovat

superweb . napsal(a):

Kuba je az od roku 2021 ne?

https://esta.cbp.dhs.gov/faq?lan...ESTA%3F%20

 

When was Cuba designated a State Sponsor of Terrorism?

The United States Department of State most recently designated Cuba as a State Sponsor of Terrorism on January 12, 2021.

How does Cuba’s designation as a State Sponsor of Terrorism impact my travel to the United States under the Visa Waiver Program?

 

 

Joo, to se me neptejte :) jen jsem pro povzbuzeni diskuse (mrk mrk) poslal to, co je v este vyplnovane vcera (pry je to tammod letosniho 6.7).

Maj v tom malinko chaoss, kdyz jsem ted googlil, tak primo americka CBP potvrdila, ze se pro kubu opravdu vztahuje 2021.

a ted babo rad :)

0 Citovat

Mimochodem, podobny problem je Irak - ten uz ze seznamu mel vypadnout, nicmene pulka americkych webu ho stale zminuje, a esta ho stale obsahuje jako no-go…

0 Citovat

Byl jsem v Iráku i Íránu, udělal jsem si druhý pas. 
Estu jsem měl schválenou do 12 hodin bezproblému.

2 Citovat

Je to teda pěkný masakr. No pokud je někdo neustále na listu SSSS, tak někde zakopaný pes bude..

0 Citovat

Lukas Frank napsal(a): Byl jsem v Iráku i Íránu, udělal jsem si druhý pas. 
Estu jsem měl schválenou do 12 hodin bez problému.
Proti tomu asi nelze nic namítat, ale... je to otázka peněz (jako vždycky). Pokud má někdo další přelety v USA nebo tam jen tranzituje, a má zaplacený nějaký další program uvnitř USA nebo mimo USA, tak prostě riskuje, že se to úředníkovi při vstupu objeví na monitoru, a vstup/tranzit do USA nepovolí. To současné propojení různých informačních systémů je neodhadnutelné, a USA jsou v tom bezpochyby na špici (viz. třeba můj oblíbený film Nepřítel státu). Nechci Hollywood přeceňovat, je to jen film, ale přesto, přiznejme si to otevřeně, je to lhaní při procesu získání ESTA.

Zvolil jsem alternativní variantu, a do druhého pasu s desetiletou platností požádal o desetileté vízum. Je to sice o trochu dražší, a v tom období asi o ESTA 5x nepožádám, ale mít vízum v pase je fajn. To píšu při plném vědomí, že ani vízum nezaručuje na 100 % vstup do USA.

0 Citovat

IMHO je vizum v tomhle pripade nejlepsi reseni. vyresil jsem to stejne.

1