Zdravím všechny cestovatele a dotaz mám především na ty, kteří žijí trvala za hranicemi České kotliny. Ti z vás, kteří žijete v cizině a platíte si místní zdravotní pojištění, případně ho za vás platí místní zaměstnavatel a v ČR jste ze zdravotní pojišťovny odhlášeni, jak řešíte zdravotní pokrytí, když jedete například navštívit rodinu na pár týdnů do ČR? Dočetl jsem se, že cestovní pojištění (to dlouhodobé/roční zejména) nepokrývá cesty do rodné země. Přihlašujete se tedy na těch pár týdnů na zdravotní pojišťovnu v Česku, anebo to vůbec neřešíte a doufáte, že se vám nic nestane? Díky moc za reakce! :-)   .

Zdravotní pojištění ČR: jak řešíte návštěvu v ČR, když žijete v zahraničí?

Založil ve fóru Co se nevešlo

1 reakce

Zdravím všechny cestovatele a dotaz mám především na ty, kteří žijí trvala za hranicemi České kotliny. Ti z vás, kteří žijete v cizině a platíte si místní zdravotní pojištění, případně ho za vás platí místní zaměstnavatel a v ČR jste ze zdravotní pojišťovny odhlášeni, jak řešíte zdravotní pokrytí, když jedete například navštívit rodinu na pár týdnů do ČR?

Dočetl jsem se, že cestovní pojištění (to dlouhodobé/roční zejména) nepokrývá cesty do rodné země. Přihlašujete se tedy na těch pár týdnů na zdravotní pojišťovnu v Česku, anebo to vůbec neřešíte a doufáte, že se vám nic nestane?

Díky moc za reakce! :-) 

0

Pokud jsi pojištěn v EU/EHS a máš kartičku pojištěnce, tak bys měl mít v jiné zemi EU/EHS přístup k (neodkladné) zdravotní péči ve stejném rozsahu jako místní pojištěnci (tedy včetně doplatků případné spoluúčasti dle místních pravidel). Takže pro ČR není třeba nic speciálního řešit, tedy, pokud neplánuješ nějaké extrémní / rizikové aktivity.

Pokud žiješ mimo EU a jsi v ČR odhlášen, tak bys měl mít možnost normálně se pojistit (zahraničním) cestovním pojištěním, obvykle rozhoduje místo skutečného bydliště, nikoliv národnost nebo občanství. Detaily ti asi řekne vybraná pojišťovna, protože variant je mnoho (typicky je omezení maximálního počtu dní pobytu v zemi původu). Mám pocit, že to uměly nabídnout i některé české pojišťovny, ale už je to dávno, co jsem to řešil.

2
1 reakce