Ahoj, chtěl bych se zeptat. Přítelkyně přiletěla do EU a zůstává tady (legálně). Nicméně, musela koupit zpáteční letenku a cesta zpátky by propadla. Teď mi přišlo upozornění od společnosti, že mění čas odletu u zpáteční letenky. Odlet o šest hodin, přílet o dvanáct. Mění se i číslo letu. Změnu udělali 3 týdny před odletem. Má někdo zkušenosti/informace, co musím a nemusím přijmout? Jestliže změní číslo letu, mohu odmítnout i jiný let který by letěl o hodinu jinak? Pokud mám nárok na refund (což bych měl mít), měli by vyplácet poměrnou část a nebo celou letenku?   .

Právo na refund u posunutí času zpáteční letenky

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

20 reakcí

Ahoj, chtěl bych se zeptat. Přítelkyně přiletěla do EU a zůstává tady (legálně). Nicméně, musela koupit zpáteční letenku a cesta zpátky by propadla. Teď mi přišlo upozornění od společnosti, že mění čas odletu u zpáteční letenky. Odlet o šest hodin, přílet o dvanáct. Mění se i číslo letu. Změnu udělali 3 týdny před odletem.

Má někdo zkušenosti/informace, co musím a nemusím přijmout? Jestliže změní číslo letu, mohu odmítnout i jiný let který by letěl o hodinu jinak? Pokud mám nárok na refund (což bych měl mít), měli by vyplácet poměrnou část a nebo celou letenku? 

0

Na klasicky refund ne, kdyz je zmena vice nez 14 dni pred odletem mohou proplatit hotel a dopravu do nej. (Me zaplatili i pcr testy, kdyz se s tim jeste blbnulo) ale financni kompenzace tam neni.

1 Citovat

Podle mnoha informací, refund je při důležité změně a pravidla se liší země od země. Proč zmiňuji čísla letu. Podle dalších informací je potom let považován za zrušený, ne přesunutý (tady i změnili let přes Mnichov místo přes Frankfurt). Na což by zase měli platit pro mě výhodnější pravidla. 

Bohužel, internet je zaplevelený agenturami nabízejícími kompenzaci za zrušený let, takže dohledat informace je obtížné. I vzhedem k tomu, že aerolinky nemají důvod o tom psát a vyhovuje jim nula informací o daném tématu, aby lidi přinutili změnu přijmout.

Píšou o tom třeba tady

If you're moved to a different flight altogether (ie, a different flight number) you'd likely be covered under different, far tighter EU flight cancellation laws (the Government insists these won't change when the UK leaves the EU on 29 March 2019), where you'd get a full refund or new flight, and possible compensation. This sometimes happens when an airline fails to sell enough seats, so cancels the flight.

Ale to je jeden z mála zdrojů. Prakticky všechny zdroje řeší US či UK. Proto se ptám, neboť s tímto se určitě už pár lidí setkalo.

Kdyby mi to oznámili méně než 14 dní předem, napíšu si o kompenzaci a neřeším to. S tím už zkušenosti mám. Ale tady si nejsem jistý svým právy.

0 Citovat

Ach jo.

V první řadě by opravdu neuškodilo se podělit, o jakou jde aerolinku, odkud a kam.

Jinak je to věštění z kávové sedliny, neb každá aerolinka může mít tento případ ošetřený jinak - vzhledem k tomu, že ke změně došlo dříve, než 14 dnů před odletem, tak do toho EU regulaci vůbec netahejte.

Zbytek toho posledního příspěvku jsem pak vůbec nepochopil, ve vší úctě.

2 Citovat

Oman airlines (Lufthansa první let), Praha - Bangkok, koupeno přes Student Agency.

Odlétá to z EU, takže se na to vztahuje EU regulation 261/2004, bez ohledu na aerolinku. Mám zkušenosti, že zákony čtu špatně, tudíž se ptám. Je tam napsáno

Cancellation

1. In case of cancellation of a flight, the passengers concerned shall:

(a) be offered assistance by the operating air carrier in accordance with Article 8; and

 

Right to reimbursement or re-routing

1. Where reference is made to this Article, passengers shall be offered the choice between:

(a) - reimbursement within seven days, by the means provided for in Article 7(3), of the full cost of the ticket at the price at which it was bought, for the part or parts of the journey not made, and for the part or parts already made if the flight is no longer serving any purpose in relation to the passenger's original travel plan, together with, when relevant,

- a return flight to the first point of departure, at the earliest opportunity;

(b) re-routing, under comparable transport conditions, to their final destination at the earliest opportunity; or

(c) re-routing, under comparable transport conditions, to their final destination at a later date at the passenger's convenience, subject to availability of seats.

2. Paragraph 1(a) shall also apply to passengers whose flights form part of a package, except for the right to reimbursement where such right arises under Directive 90/314/EEC.

3. When, in the case where a town, city or region is served by several airports, an operating air carrier offers a passenger a flight to an airport alternative to that for which the booking was made, the operating air carrier shall bear the cost of transferring the passenger from that alternative airport either to that for which the booking was made, or to another close-by destination agreed with the passenger.

 

Kompenzací se týká artickle 7, takže jsem si jistý že to nemíchám.

Ale jak jsem napsal, mám problémy číst zákony a nejsem si moc jistý, kdy právničinu chápu správně.

 

0 Citovat

A co takhle tam zavolat nebo napsat, že chceš refund, oni ti něco řeknou a pak až se ptej co dál. 

3 Citovat

Tak tím bylo zodpovezeno, jestli "refund za celou cestu" nebo "refund za část cesty". jednoznacne to rika, ze refund za neproletenou část letenky (protože nemůže být řeš o tom, že by "cesta pozbyla svého smyslu".

Uz jste se podívali do správy rezervace, jestli tam možnost refundu zbylé cesty je, v důsledku této změny?

Jinak, protože je to kupováno přes student agency, je možné, že to bude nutné řešit nikoli s aerolinkou, ale se student agency. Nejjednoduší bude zavolat tam.

0 Citovat

V této situaci máte nárok si nechat vrátit poměrnou část ceny letenky za cestu zpět, pokud ji nebudete chtít využít. To je bez debat, viz EC261, aerolinky to musí respektovat a v naprosté většině případu v praxi i respektují.

Ta poměrná část nemusí (a zpravidla není) rovna polovině, přesná kalkulace závisí na nastavení tarifu, pokud víte tarifní třídy, jde to dohledat přes IATA matrix, někdy to je vidět i na fare details, pokud vás tam dopravce pustí (u letenek přes OTA většinou ne, ale někdy ano).

Jelikož je letenka koupená přes OTA, musí se refund vyřídit přes ně. Přes aerolinky jde občas ukecat napřímo změna, ale refund prakticky nikdy. Taky bude záviset na tom, jestli to agent SA bude umět/bude ochoten vyřídit. Nicméně nárok na to je, aerolinka storno zbývající části umožnit musí, ale bohužel tady budete záviset na SA, bez nich to nevyřídíte. Když se budou cukat, nárok sice máte, ale vymáhat ho může být těžké. SA budou skoro jistě chtít poplatek, který je právně sporný, leč v praxi obvyklý a je těžké se mu vyhnout, když už jste to přes OTA koupili.

5 Citovat

To jsou pak přesně ty chvíle, kdy si drbete hlavu, že jste to nekoupili napřímo. Já takto naletěl u Pelikána. Potřeboval spojit dvě letenky a tak to koupil u nich. Pak jsem neproletěl zpateční let a chtěl vrátit aspoň taxy. Nejdřív jsem volal přímo leteckou společnost. Není problém, ale žádost musí jít přes prodejce. Ok, volám Pelikána. Není problém, ale bude to za poplatek. Ok a kolik teda dostanu zpět? To zjistíme, až podáte žádost. Výsledek? Taxy byly přesně o 150 korun míň, než byl poplatek. Takže já nedostal nic a Pelikán shrábnul taxy za skoro 3 tisíce.

0 Citovat

@Floodland: Já věděl, že nemám na refund nárok, tudíž jsem ho ani neřešil. Věděl jsem, že přítelkyně přiletí, dostane vízum, neodletí a zpáteční cesta (podmínkou víza byla obousměrná letenka a dvě letenky koupené nezávisle na sobě by vzbuzovaly otázky) propadne. S tím jsem počítal. Tím, že změnili let, mi najednou dali právo s tím ještě něco dělat.

@Goro. Student agency mě kontaktovali emailem se změnou, kterou jsem odmítl. Včera odpoledne mi volala aerolinka a nabízeli změnu (co jsem vyrozumněl z indické angličtiny). Což jsem samozřejmě zase odmítl a trval na původním letu (či velmi blízkém +-2 hodiny, abych nevypadal úplně hloupě).

Když si to shrnu. Musím odmítnou všechny nabízené varianty letů krom velice rozumných a trvat na refund. Když letenka stála 22 000 Kč, mohu počítat se zhruba 11 000 Kč (+- neboť segmenty stojí trochu jinak) a SA ode mě bude chtít poplatek. Když se budou cukat, pohrozit právnikem a klidně mu to předat, protože tohle by se blbě prohrávalo a vzhledem k tomu, že SA je v Čechách, spadá pod českou jurisdikci.

Díky, přesně tyto informace jsem potřeboval.

0 Citovat

Nabralo to zajímavý obrat. 

............................

Dobrý den,

letecká společnost nás informovala, že Vaši letenka byla přebukována na náhradní lety dle Vašeho požadavku.

Jelikož si dopravce převzal Vaši letenku do své správy, nemáme  ní již nadále přístup.

Aktuální itinerář cesty si tak prosím zkontrolujte přímo na webu dopravce ve správě rezervace

........................

Ještě to bude zajímavé. Vzhledem k tomu, že jsem jim nic neodsouhlasil, prohlášení, že letenka byla přebookována podle mého požadavku mě rozesmála.

0 Citovat

Takže nejhorší možná varianta. Letenka je přebookovaná, na refund momentálně není nárok a SA je z obliga. Ta změna by mě tedy vůbec nerozesmála, protože si nedovedu představit, jak to budeš chtít reklamovat. Ve výsledku je tak jediným pozitivem to, že až budeš chtít zpátky taxy, tak nebudeš muset platit SA výpalný. 

0 Citovat

mně se poměrně často se děje, že při změně letu aerolinka automaticky změní itinerář na nějaký svůj náhradní, ale tím nejsou dotčena tvoje práva dle EU261, takže stále můžeš chtít změnu zdarma na jiný itinerář nebo zrušení zpáteční cesty a refund.

Pokud si to aerolinka převzala pod sebe, můžeš to zkusit vyřídit přes ně, ale refund nakonec asi bude muset jít přes OTA/SA, to jsem ještě neviděl, že by klasická aerolinka byla schopna poslat zpět peníze (byť jen vrácené taxy), pokud byla letenka koupena přes OTA.

Pokud jsi žádnou změnu nepotvdil, můžeš stále trvat na svých právech dle EU261, tedy chtít plný refund za zpáteční cestu, pokud se ti to tak hodí.

0 Citovat

Teď si mě přehazují jako míček. SA chce abych jednal s Oman, Oman mi říká ať jednám s SA. Vypadá to, že to bude ještě zajímavé. Každopádně, pokud se nedohodnou, co chápu, podle českého práva je odpovědný prodejce, tj. SA

0 Citovat

goro napsal(a):

......Pokud si to aerolinka převzala pod sebe, můžeš to zkusit vyřídit přes ně, ale refund nakonec asi bude muset jít přes OTA/SA, to jsem ještě neviděl, že by klasická aerolinka byla schopna poslat zpět peníze (byť jen vrácené taxy), pokud byla letenka koupena přes OTA.......

 

zažila jsem několikrát. V práci jsme byli nuceni řešit letenky přes zprostředkovatele, vrácené taxy byly běžné.

 

Pozitivní zkušenost s SA i osobní. Musela jsem z pracovních důvodů zrušit Mexiko, nejnom že firma zaplatila celou letenku, bonusem přes SA vráceny ještě taxy. (na dvou letenkách necelých 10k).

0 Citovat

Vyjádření Ománu

Good day,

As we have informed you earlier, the full refund is unfortunately  not  possible. So it supposed to be as per fare rules if you want to do the refund.

Best regards,

 

Vyjádření SA

Vaše letenky můžeme stornovat dle podmínek letecké společnosti za uvedených podmínek:

Navrácena by zde byla částka cca  3 348Kč /osoba (kalkulace: storno poplatek 3 997 Kč z ceny tarifu a 13 387 Kč nevratných tax + transakční poplatek 1000 Kč + transakční poplatek, který byl hrazen při koupi letenky, je nevratný).

**************

Takže co chápu, mám dvě možnosti. Buď se soudit a nebo přijmout těch 3 348 Kč. Asi zkusím najít právníka, který se na to zadara podívá a řekne mi, zda to přijme či ne. Přeci jen, rozdíl mezi 11 000 Kč a 3 500 Kč není tak malý 

 

Ještě možná jedna otázka do pléna. Je inteligentní to zkusit řešit přes CAA?

0 Citovat

Nemůžu si pomoct, ale ... nabývá to dost tragikomedických rozměrů, a napadají mě takové ty poznámky jako česká vyčuranost  - takhle se z toho snažit něco vytřískat, i kdyz jste do toho dopředu šli s tím, že to necháte propadnout. Ale to je už vaše volba.

CAA s ničím nepomůže - jeho moznosti jsou v tomto případě nulové.

Pokud si aerolinka myslí (nebo tvrdí), že jsi souhlasil s reroutingem, tak i  šance na to z ní cokoli vymoci se limitně blíží nule. Pokud se s nima budeš chtít soudit a tvrdit, že jsi nic takového nechtěl (což se samo o sobě v případě aerolinky z ománu bude dělat dost obtížně, vzhledem k tomu, že v ČR ani nemáš v této věci koho žalovat, a budeš muset žalovat v zahraničí),  neseš část důkazního břemene.... kdyby šlo o sto tisíc, tak by to smysl mělo. Ale jestli jde o 10K peněz .. 

0 Citovat

Za sporných 10 kKč ten právník nejen, že nevstane ze židle, ale ani jeho sekretářka nezvedne telefon :-) 

 

0 Citovat

Kdyz advokátovi zaplatíš, bude klidne resit i spornou tisícovku ...

Jen je otázka, jestli by se mi chtělo dávat nějakou tu desítku tisíc s takto nejistým výsledkem.

0 Citovat

@Ahmad naprosto stejně jsem uvažoval do září minulýho roku. Řešil jsem smlouvy s právníky a na závěr si povzdechl nad jednou nezaplacenou fakturou pod 20k včetně DPH. Řekli mi, že to budou řešit. Když prohraju, tak platím jejich čas. Když vyhraju, tak protistrana platí nějakou jejich tabulkovou odměnu. V tomhle případě to bylo tuším 7,5k. Soud jsem před 14 dny vyhrál. Takže odteď jdu i do malých případů, pokud s právníky naznáme, že tam je vysoká šance uspět.

0 Citovat

@Pavel Krcho: Tohle hodně Čechů nechápe. Vymahatelnost práva je jedním z prubířských kamenů funkčního státu. Když si člověk nechá kálet na hlavu, jen tomu přispěje. 

Co se morálky týče, ne, u aerolinek se otázka morálky nepočítá. Jejich pravidla jsou silně monopolistická a protizákaznická. Když se bude ke mě nějaký podnik chovat slušně, vyjdu jim vstříc. Maximálně. Ale celé toto odvětví je zaprasené. Šel jsem do toho, že se budu muset vzdát poloviny letenky. Jenže polož si otázku, čí vinou? Kdyby aerolinky neměly protizákaznická pravidla, nemusel jsem. Stejně jako u vízových pravidel. Při vyřizování jejího pobytu jsem ztratil jakékoliv iluze a zábrany. 

Já nenesu část důkazního břemene. Jestli to celé chápu správně, mám právo na refund a oni se spoléhají na to, že mě odradí. Stejně jako to dělají u kompenzací. Zcela morálně ...

**********

Asi půjdu přes CAA. Co chápu, na tyto spory by měli mít páky.

2
20 reakcí