Nevím jestli to zde není, ale dceru dnes ve Valencii okradli. Ukradli ji na pláži telefon, oblečení a pas.  Naštěstí na ubytování měla nechaný ještě občanský průkaz. Šla na policii, nějak ji odbyli, že potřebuje imei a má přijít zítra a ohledně pasu na ambasádu. Ale ta je až v Madridu. ani ji nedali potvrzení o krádeži. Zkusí to ještě zítra ... nemáte zkušenost, jak je to s hlášením ztráty, zda by to nestačilo jen telefonicky a nebo mailem ... s tím, že by o nový požádala až v ČR (vracet se bude až v červnu). Teoreticky, lze o doklad požádat i na jiné než České ambasádě, pokud sídlí ve Valencii, nebo se toto vztahuje jen na případ, že nemá čr v celé zemi zastoupení ? Ještě jedna věc, nemá někdo cestu do Valencie v následujících dnech, abych poslal telefon se sim kartou ? Ještě si říkám, jakou platnost má pas vydaný v zahraničí, zda má cenu o něj vůbec žádat ... jestli nevydávají jen nějaký jednorázový ..  .

Ukradené doklady

Založil(a) ve fóru Cestujlevne.com

17 reakcí

Nevím jestli to zde není, ale dceru dnes ve Valencii okradli. Ukradli ji na pláži telefon, oblečení a pas.  Naštěstí na ubytování měla nechaný ještě občanský průkaz. Šla na policii, nějak ji odbyli, že potřebuje imei a má přijít zítra a ohledně pasu na ambasádu. Ale ta je až v Madridu. ani ji nedali potvrzení o krádeži. Zkusí to ještě zítra ... nemáte zkušenost, jak je to s hlášením ztráty, zda by to nestačilo jen telefonicky a nebo mailem ... s tím, že by o nový požádala až v ČR (vracet se bude až v červnu). Teoreticky, lze o doklad požádat i na jiné než České ambasádě, pokud sídlí ve Valencii, nebo se toto vztahuje jen na případ, že nemá čr v celé zemi zastoupení ? Ještě jedna věc, nemá někdo cestu do Valencie v následujících dnech, abych poslal telefon se sim kartou ?

Ještě si říkám, jakou platnost má pas vydaný v zahraničí, zda má cenu o něj vůbec žádat ... jestli nevydávají jen nějaký jednorázový ..

0

Volal bych na ambasádu. Přesné informace Vám dají, zkušenosti mohou být různé.....

 

0 Citovat

Unika mi neco? 

Je ve spanelsku a ma obcanku …  proc resite ted pas? ten si vyresi az se vrati, jak sam rikate.

at zitra zavola na ambasadu (z hotelu ji snaf nechaj), tam ji ohledne ukradenych dokladu poradi vse potrebne

4 Citovat

Jasně, stačí občanka. Ale měla dva doklady právě pro případ krádeže ..   Jde o to, jak zablokovat pas a jestli vyřizovat nový pro případ, že ji okradou znovu, což doufám, že ne. I když Španělsko je na tohle katastrofa ..

Bohužel ještě na pas měla vyřízený doklad na jízdy metrem zdarma ... takže musí vyřídit novou průkazku s dokladem OP. Jinak ji zavolat snad nechají spolubydlící, je na erasmu ... nebo zavolám já ..

 

0 Citovat

A na co potrebuje ted pas? OP ji staci, mobil si tam i simku koupi a ceskou si necha vydat pak. Jenom zablokovat puvodni cislo.

3 Citovat

Nový doklad vyřizovat až ji okradou po druhý. Teď ji ten pas bude stejně k ničemu a zařizovat ho bude jen oprus. Tímhle stylem byste ji měli pořídit pasů šest kdyby ji náhodou pětkrát okradli. 

0 Citovat

Asi ano, pas nevyřizovat, jen nějak na ambasádu asi nahlásit ztrátu .. kvůli zneužití. S telefonem je to horší, na sim jsem zablokoval odchozí hovory + sms. Nechám vydat operátorem novou je pod moji rámcovou smlouvou, ale asi ji budu muset poslat, kvuli bankovnictví.  Na španělské sim nepujde aktivovat.

Dík za rady. Asi s tím víc nenadělám.

0 Citovat

Pas na ambasádě v Madridu nám vydali s velmi krátkou platností, jen na příjezd do Česka. Vydání trvalo 2 dny. Jsou potřeba 2 fotky. Při okradeni prý na letišti při ceste zpět stačí i fotka občanky

0 Citovat

Neni to moc aktualni, ale nejak jsem si ted vybavil historku z jedne z prvnich samostatnych (bez rodicu) cest do zahranici.

Asi pred 20 lety(nebyli jsme jeste v Shengenu) kamarad ztratil pas v Amstru. Tehdy to byla slusna akce, protoze to bylo asi 2 hodiny pred odjezdem busem do Prahy.

Zavolal si a vyrazil vlakem do Haagu. Nekdo z velvyslanectvi ho vyzvedl na nadrazi, dokonce mu dali nejaky piti a hambace z McD (hladovej nebyl, penize mel), odvezli na ambasadu, vyfotili a behem par minut vystavili nahradni cestovni doklad - vypadalo to jako pas, ale melo to jen par stranek a udaje tam na strance s fotkou byly vyplnene propiskou.

Hodili ho na nadrazi a nekde v jiznim Holandsku se mu podarilo dohnat nas autobus - fungujici zeleznice je uzasna vec.

Doklad se moc nezamlouval nemeckym celnikum na Rozvadove, takze ho tam cekala jeste trochu dukladnejsi kontrola. Ale nakonec prosel.

Jako perlicku nakonec jeste cesti celnici odklonili bus do haly, nechali ho komplet vylozit a nekolik hodin velmi dukladne kontrolovali vsechny cestujici a zavazadla za ucasti nekolika protidrogovych psu..

0 Citovat

Tak nastestí tohle dnes nehrozí.  OP dcera má a karty naštěstí  sebou neměla. Hold doplatila na neopatrnost. odešla na pár metrů od věcí údajně na minutu .. Je zvyklá z Řecka, tam při četných návštěvách se nikdy nic neztratilo. I když podle domácích se to i tam zhoršuje ... Ale Španělsko je zlodějinou známé .. však i tady na webu se to píše. Jen nechápu hajz.., že ukradli i ručník, boty a oblečení položené na pláži ... Prostě jih evropy je horší jak balkán ..

0 Citovat

pokus napsal(a):

Pas na ambasádě v Madridu nám vydali s velmi krátkou platností, jen na příjezd do Česka. Vydání trvalo 2 dny. Jsou potřeba 2 fotky. Při okradeni prý na letišti při ceste zpět stačí i fotka občanky

Nejedná se o Cestovní pas, ale Cestovní průkaz, s platností necelý týden, nutností je fotka a dvojí osobní návštěva konzulátu či ambasády. 

 

0 Citovat

Telefon at si koupí ve Španělsku, bude to o milion jednodušší než to nějak posílat poštou a data budou možná i levnější. 

0 Citovat

Jasně, telefon ať si koupí ve Španělsku a klasickou sim nepotřebuje. Necháte si udělat novou simku k Vaší rámcové smlouvě a rovnou si uděláte kromě/místo klasické i eSim, takže si může rovnou vše zprovoznit a pošta netřeba.

2 Citovat

Akorat ty esimky podporuji jen drazsi telefony

https://www.airalo.com/help/abou...pport-esim

0 Citovat

Dík. o té esim jsem už uvažoval, dokonce jsem se díval, že z levnějších telefonu motorola g54 ji podporuje a je slušný. České číslo potřebuje kvuli bance ..  dík všem za rdy a inspirace.

0 Citovat

pokus napsal(a): Při okradeni prý na letišti při ceste zpět stačí i fotka občanky

Kolegu okradli na letišti v BCN a letěl domu jenom na doklad od policajtů, tam už jsou asi zvyklí😂

0 Citovat

Podpora esim do mobilů bez ní se dá lehce dodat (ale ne úplně levně). Stačí trochu zagůglit - esim.me, 5ber.

0 Citovat

Ahoj, na ambasádu bych nespoléhala jako stoprocentní pomoc. V Římě před 8 lety ztráta dokladů. ve 14 h odpoledne na nouzové lince  ambasády nikdo nebyl, bylo to v pátek a v sobotu dopoledne jsme letěli domů.

Řešili jsme sami na policii, vydali potvrzení - na základě kopie dokladu. S tím se dalo vycestovat zpět do ČR bez problémů. Kopie cestovního dokladu na papíře, uložená v mobilu apod. je velmi užitečná pomoc.

0
17 reakcí