Zdravím. Mám velice smutný dotaz. V dubnu jsem měla letět s kamarádkou do Vegas, s British Airways. Již 2 týdny jsem se s ní nemohla nijak spojit, ani na mail, ani na telefon, ani na messenger. Dnes se mi ozval její manžel, že 14.12. zemřela na náhlý kolaps jater. Jsem z toho úplně vyřízená, byla mladá, pouze 45 let.  Letenky jsem kupovala přes letuska.cz, bez pojištění, protože já mám dobré cestovní pojištění v rámci kreditky world elite u ČSOB a kamarádka si chtěla zařídit pojištění sama. Tak vůbec netuším jestli je nějaká šance, že by její manžel dostal aspoň nějakou částku zpět a co by proto měl udělat. Já osobně nevím, jestli se mi bude samotné chtít letět, ale to teď neřeším. Už jsem ve Vegas sama byla 2x, tak to není problém, spíš jde o to, že jsem se těšila, jak jí tam vše ukážu, ona nikdy v USA nebyla. Jsem z toho stále v šoku, ale ptám se, jestli někdo ví, co se v takovém případě dělá. V mém případě bych uplatnila pojištění na kartě, ale ona neměla žádné. Letenky jsem kupovala a platila já. Pokud někdo ví, moc prosím, do soukromé zprávy, přece jen to není úplně téma, které bych chtěla řešit tady na fóru, bojím se některých možná necitlivých příspěvků. Předem moc děkuji.   .

Spolucestující zemřel

Založila ve fóru Co se nevešlo

31 reakcí

Dovolím si podělit se s vámi, jak se vyvíjí vyřízení refundace v případě mé zemřelé kamarádky. 26.4., což byl mimochodem den, kdy jsme měly odletět do Vegas, mi přišlo oznámení od British Airways, že refundaci kladně vyřídili a že částka za kamarádčinu letenku mi bude zaslána zpět na účet "v blízké budoucnosti". Dodnes nic nepřišlo. Budu vás informovat v den, kdy peníze zpět na mou kreditní kartu dorazí. Ani ve snu mě nenapadlo, že to bude tak dlouho trvat. Jaký kontrast vůči ČSOB pojišťovně, kdy mi byla částka za mou letenku vyplacena přesně týden od nahlášení pojistné události. 

2 Citovat

British jdou bohužel v poslední době hodně dolů. A to jsem je dřív měl rád. 

2 Citovat

Nevíte někdo jak dopadl ten borec s těmi letenkami do Austrálie, jak se všichni tři jmenovali stejně a dvě letenky mu zrušili?

3 Citovat

Neodletěl, protože nedokázal zjistit, komu z nich zůstala platná letenka. Všechny vypadaly stejně.

0 Citovat

Kupoval nové letenky na letišti a pak to vymáhal po OTA. Myslím, že to byla Letuška. 

0 Citovat

Tak peníze za zrušenou letenku přišly na můj účet včera, t.j. 9.6.2025. Žádost o refundaci včetně úmrtního listu byla zaslána 13.1.2025, čili to trvalo 5 měsíců. Jsem ráda, že je to vyřízeno a že jsem částku mohla konečně poslat manželovi mé zemřelé kamarádky. 

10 Citovat

Sue Ellen Ewing napsal(a):

Nevíte někdo jak dopadl ten borec s těmi letenkami do Austrálie, jak se všichni tři jmenovali stejně a dvě letenky mu zrušili?

Zatím jsem ještě nedopadl nijak. Na radu právníka jsem poslal letušce 2 výzvy k uhrazení částky, ale dle jejich podmínek prý "za nic neručí". Neboli mě znovu odkazují na leteckou společnost, se kterou si to prý mám řešit sám.

Nicméně jestli jsem ještě neuvedl, tak alespoň původní cenu letenek uznali a následně vrátili peníze jak China eastern tak letuška, takže chybu sice uznali, nicméně stále je rozdíl ve třech letenkách přes 70 tis. 

Neví někdo o právníkovi, který by se touto tematikou zabýval? 

0
31 reakcí