V březnu plánuju přelet z Bangkoku do v thajského Udon Thani a chtěl bych na pár dní kouknout do Laosu. Jak to chodí na pozemním přechodu v Thanalengu? (Laos friendship Bridge - viz: http://goo.gl/maps/L0mw5 ) Je to tam obdobné, jako např. v kambodžském Poipetu? Doufám, že ne horší  .

Laos - vízum "on arrival"

Založil ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

4 reakce

V březnu plánuju přelet z Bangkoku do v thajského Udon Thani a chtěl bych na pár dní kouknout do Laosu. Jak to chodí na pozemním přechodu v Thanalengu? (Laos friendship Bridge - viz: http://goo.gl/maps/L0mw5 ) Je to tam obdobné, jako např. v kambodžském Poipetu? Doufám, že ne horší smiley Co jsem se dočetl, cena by měla být 30 USD za visa on arrival, platí to?
Jelikož to beru z časových důvodů nyní v březnu pouze jako "seznamovací odskok", uvítám i nějaké rady, co se dá dělat a kde jít v okolí Vientiane během cca 3-4 dnů, které budu mít k dispozici. Mám to letos nějak narychlo, informace zatím žádné smiley

0

Helou
s tímhle přechodem nemám osobní zkušenosti, ale slyšel jsem, že je civilizovanější než přechod Kambodža-Laos, kde jsem byl loni. Popíšu tu tak aspoň ten. V podstatě kromě malicherné korupce nešlo o nic zvláštního. Jelikož z hranice neexistovala žádná veřejná doprava, jel jsem s jakousi cestovní agenturou z posledního většího města v Kambodži do prvního většího města v Laosu. Pár minut před hranicí "pan delegát" začal obcházet autobus a chtěl po nás pasy a 40 USD jako poplatek za zařízení víza. Několik lidí mu na to skočilo, ostatní ne. Začal vyhrožovat, že si nemůžeme vyřídit vízum na hranici sami, a že na nás nebude čekat a ujede. Několik dalších lidí mu dalo pasy, ostatní mu řekli, kam může jít. Na hranici jsme si vyzvedli krosny z kufru a vydali se ke kambodžskému exit checku. Celník v uniformě chtěl po každém "manipulační poplatek" 2 USD, ale kdo na něj dostatečně dlouhou dobu blbě zíral nebo mluvil česky, ten dostal výstupní razítko zadarmo. Pak šup kolem závory k budce s laoskou imigrací. Za vízum platí každá národnost jinou sumu (pro mě to bylo tuším 28 USD nebo tak nějak) plus úplatek 2 USD plus úplatek za chybějící fotku 1 USD, obojí se dalo vyřešit opět blbým zíráním. Za pár minut přijela z Laosu jakási bílá dodávka, řidič se nikoho na nic neptal, všechny nás naložil a odvezl do města. Toť vše. Když jsem za měsíc Laos opouštěl v Huai Xai, bylo všechno absolutně bez problémů a nikdo uplácet nechtěl.
Co se okolí Vientianne týká, nevím o ničem, co by stálo za vidění (a ve městě se málo kdo zdržel víc než den), ale extrémně se mi líbilo v Pakse a okolí - týden byl málo. Náhorní plošina, vodopády, milí místní, česká restaurace, nově postavená silnice, kde se člověk na motorce nemusel bát, ziplining, angkorský chrám...)

0 Citovat

Díky za info, s těmi "manipulačními" poplatky tak trochu počítám a myslím, že budu asi taky jen "zírat" smiley Pokud to absolvuju, chci jít přes ten most "přátelství" pěšky a za imigračníma si vzít do Vientiane tuktuk. Vím, že ve Vientiane nic moc asi není, myslel jsem spíše, jestli je co k vidění kolem - podle mapy by měly být kousek dva N.P. - "Phou Phanang" a "Phou Khao Khouay". Pokud to nebude stát za to, asi Laos nakonec vypustím. Mám bohužel na tuto cestu do TH celkem jen 14 dní, takže se snažím slepit alespoň nějakou seznamovačku, než se s přítelkyní vyplácnu na pár dní na jihu TH u moře. S Air Asia vychází letenky levně, tak jsem si říkal, že než ležet na jednom místě, omrknul bych ten Laos smiley ...no každopádně další cesta bude Barma - Laos a na déle smiley

0 Citovat

Mezi Vientianne a mostem jezdí místní bus za pár šlupek, nový a klimatizovaný (pokoušel jsem se s ním jet na do parku buddhů, cesta měla zahrnovat přestup u mostu z busu na bus, ale k parku mimo předražených taxíků nic nejelo, tak jsem se prošel k mostu a jel zpátky do města).
Pokud to máš takhle expresní, a pokud se do Laosu dostaneš příště, imho se vyplatí zůstat v Thajsku - slyšel jsem, že v Isanu je hezky, a za sebe můžu 100% doporučit např. Kanchanaburi a okolí nebo Mae Salong a okolí, případně Mae Hong Son, ale to je daleko od čehokoliv.

0 Citovat

Zdravím.

 Do Laosu jsem jel 2x, pokaždé letecky brzo ráno Bangkok(Don Mueng)-Udon Thani,(letiště) tukem do města, tam snídaně a busíkem na hranice, most přátelství. Fotka,20, 30 usd, už přesně nevím. Čekání cca 10 min a vízum v pase. Za hranicí bus do Vientine, tam už rykšou k hotelu. Je zajímavé, že pokaždé mě ve Vientiene oberou tuktukáři :-). Tam vždy dám jednu noc, a ráno rykšou na busstejšn a šup do vang Vieng. Laos opouštím v Huaxai kam dojedu po dvou dnech na lodi(super jízda) z Luang Prabang.

0
4 reakce