Kodaň-výběr hotovosti
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s výběrem hotovosti v Kodani (ideálně v centru). Nevíte o bance nebo o konkrétním bankomatu, kde se neplatí žádný, případně jen malý poplatek za výběr (např. do 50 Kč). Pochopitelně mi jde o poplatek účtovaný bankomatem, od své banky bych měl mít výběr bez poplatku.
Samozřejmě vím, že v Dánsku není problém všude platit kartou, ale vždy mám raději nějakou hotovost a dánské koruny se u nás poměrně špatně shánějí.
Předem děkuji za odpověď
Ve Skandinávii včetně tedy Dánska je tedy spíš opačný problém, nikdy se mi nestalo, že bych potřebovala hotovost, spíš naopak...bez karty se tam člověk doslova ani nevys..protože i veřejný wc jsou jen na karty. Samozřejmě mluvím o městech, někde v divočině, to může bejt jinak s tou hotovostí. Kde myslíš, že bys ty koruny potřeboval? Mě nic nenapadá, ráda se nechám poučit.
Nejde ani tak o to, že bych hotovost někde nutně potřeboval, ale prostě rád platím v cizině hotově, pokud to jde (i když kartu s sebou pochopitelně vozím taky). V Dánsku jsem už předloni byl a snad ve všech obchodech, občerstveních atd. normálně brali i hotovost (placené WC jsem naštěstí nepotřeboval). Akorát že teď už dánské koruny ve spoustě směnáren v ČR nevyměňují, proto bych si chtěl zkusit vybrat peníze přímo tam. Jen nevím, jak má většina kodaňských bankomatů vysoké poplatky a nechci nutně platit několik stovek za výběr.
Dánský koruny jsem scháněl naposledy před covidem v 2019 a normálně byly k dostání ve směnárnách. Nevím jak teď v Dánsku, ale třeba vloni ve Švédsku bylo platit hotově problém (měl jsem přebytky z posl. cesty z r. 2017). Na férovku - většinou mi řekli, že na cash vůbec nejsou zařízený (možná tak 7 Eleven, free shop na letišti). Letos ve Finsku jsem cash použil 1x, když jim zrovna někde nešla kasa. Skandinávie je od covidu fakt dost bez hotovosti, takže pokud nesbíráte bankovky, tak bych je zbytečně nevybíral
Moc děkuju za odpověď,
Jak jsem psal výše, za mě bylo Dánsko i po covidu trochu vstřícnější. V roce 2023 tam brali hotovost v podstatě všude, tak budu doufat, že se to nezměnilo.
Jox: Ta aplikace ATM Fee Saver není vůbec špatná, ještě jednou děkuju ta tip.
Poplatek za výběr z bankomatu může účtovat tvoje banka - máš to v ceníku, provozovatel bankomatu - to se ti ukáže na obrazovce bankomatu před výběrem a pak hraje roli také kurzový rozdíl, v tomto případě tam lze očekávat ještě účtování přes euro - kurz najdeš na webu tvé banky. A pak také výše vybírané částky.
V Praxi můžeš zkusit, když bude poplatek vysoký, tak nevybírat, platit zatím kartou a jít k dalšímu bankomatu jinde ve městě...není to raketová věda.
Že se ukáže výše poplatku na obrazovce, není univerzální pravda, i když zrovna v Dánsku bych to očekával.
Bankomat mi neukázal poplatek už v několika zemích a nikdy to nebyl Euronet - ten ani nemám v plánu nikdy použít.
Moc děkuju za všechny odpovědi. Plánuju vybírat kartou Revolut mimo víkend, takže nevýhodné kurzy naštěstí nemusím řešit a jejich limit pro výběry zdarma by mi taky měl stačit.
Co se týče upozornění na poplatky, kombinací googlu a té aplikace jsem si našel pár bankomatů v pobočkách velkých bank (Danske bank, Sydbank) nebo aspoň provozovaných podobnými bankami a ne Euronetem. Ty by snad na poplatek upozorňovat měly a v případě vysokého poplatku tak opravdu můžu jít o dům dál.
Mimochodem je docela legrační (i když pochopitelné), že zatímco spousta bank v ČR zrušila ve svých pobočkách hotovostní pokladny a bankomaty většinou zůstaly, v Dánsku je už spousta poboček bez bankomatů.