Zdravím přátelé, zajímalo by mě jaké jsou vaše názory na očkování proti japonské encefalitidě při cestách do zemí jako je třeba Thajsko, Vietnam, Kambodža, Indonésie a jíné ''tropické'' země v Asii ? Riskujete to bez očkování, nebo ho pravidelně podstupujete? Přece jenom, je tu hodně lidí co cestuje do jižní a jihovýchodní Asie asi celkem pravidelně, tak proto se ptám  .

Japonská encefalitida

Založil ve fóru Co se nevešlo

6 reakcí

Zdravím přátelé,

zajímalo by mě jaké jsou vaše názory na očkování proti japonské encefalitidě při cestách do zemí jako je třeba Thajsko, Vietnam, Kambodža, Indonésie a jíné ''tropické'' země v Asii ? Riskujete to bez očkování, nebo ho pravidelně podstupujete? Přece jenom, je tu hodně lidí co cestuje do jižní a jihovýchodní Asie asi celkem pravidelně, tak proto se ptám smiley

Díky předem za vaše reakce smiley

0

Kdysi jsem o tom četl, od té doby jsem neřešil a cestuji jen s tyfusem smiley

0 Citovat

Jak napsal Dave, dle mě taky stačí v základu tyfus. Osobně toho sice mám více, ale vědět, jaké jsou běžné podmínky dnes, tak se na to očkování v takovém rozsahu vyprdnu - a to se opravdu nepohybuju v hotelových resortech apod. Pokud člověk dodržuje nějaké základní hygienické návyky, není to takové, jak to líčí "prodejci" všech těch vakcín. A to, čeho se občas bojím, proti tomu se stejně neočkuje (malárie, dengue). Japonskou encefalitidu ale nemám a už ani mít nebudu (mám na mysli očkování, dostat může člověk cokoliv smiley )

0 Citovat

Píšou, že to přenáší komáři. A jelikož jsem ještě nikdy nebyl v Asii, natož v jihovýchodní tak se radši ptám.Ani nevím jestli je tam těch komáru hodně nebo málo. Proto mě zajímají vaše zkušenosti smiley

0 Citovat

Osobně bych nechal naočkovat případné děti - u nich má tahle nemoc závažnější průběh a následky. Nicméně např dengue se dle WHO vyskytne 50-100 milionů případů ročně, zatímco JE asi 68 tisíc. Takže tak.

0 Citovat

Nemám na to kvalifikovaný názor, po Thajsku (Maroku, Brazílii, ...) jsem cestoval jen s očkováním proti hepatitidě A+B, nicméně pozor na jednu věc - v komerčních očkovacích centrech mají tendeci klientům doporučit vše bez toho, aby zjišťovali kam klient v dané zemi pojede, tya hardcore očkování jsou většinou třeba jen pro nějaké extrémní rurální cestování mimo civilizaci, atd. Mám dobré (opakované) zkušenosti se Zdravotním ústavem sídlícím v Rumunské na P2 (http://www.ockovani.cz/ockovaci-centrum ... aze-praha/).

Jinak solidně a nezávisle je přehled doporučených očkování na cesty zpracován zde: http://www.ockovani.cz/ockovani-na-cesty/

0 Citovat

Z mých zkušeností - pokud jedete v suchém období v daném místě, tak stačí silný repelent. Mazat se 2x denně a spát pod moskytiérou a nic vám nehrozí. Pokud cestujete ve vlhkém období tak to zvažte, lítá více komárů a hmyzu všeobecně. Moje zkušenost z Thajska a Indonésie je, že strach má velké oči. Nevyměkli jsme, neočkovali se a vše OK. Ale bylo sucho! Doporučuji kupovat jejich levné a velmi účinné repelenty.

0
6 reakcí