Pojištění cizinců v CZ
sorry já vůbec neřeším daně. Jen jsme reagoval na ten původní dotaz ohledně cizinky. Co se vyplatí. Ta diskuze se už posunul ajinam.
Já jako účetní na tom mám vyrobené tabulky kde je přesně vidět co se jak vyplatí. Ale to už je myslím hodně off topic. myslel jsem, že řešíme ženu z dovozu a její možnosti pojištění :)
Jinak výpočet je jednoduchý, zaměstnavatel má odvody nějakých 36% navíc takže z toho se vychází když Vám nabídne místo HPP to OSVČ. Ale dál už to fakt nechci rozebírat protože je tam spousta dalších ale z obou stran....
Na to je taky nejjednodušší odpověď - zaměstnat na HPP, byť třeba na zkrácený úvazek. Někam, kde se naučí česky, byť za na houby peníze NEBO někam do korporátu, kde může mluvit anglicky, pokud má vhodnou kvalifikaci.
Ale pozor - pokud bude mezi pracovními smlouvami díra byť jeden jediný den, už se musí koupit komerční pojištění. V době, kdy tu byla jediná správná pojišťovna PVZP, chtělo to snad minimálně roční pojištění a nic nevraceli.
"
Psal jsem to o půlnoci pro chytré lidi... Teď jsem tam doplnil pár dalších slov, aby to pochopil úplně každý.
Přechod na IČO se začíná vyplácet až od 50k a výše na HPP. Za předpokladu, že ti zaměstnavatel převede většinu odvodů NEBO i s nižším příjmem, pokud budeš komplet kašlat na spoření na důchod a pojištění pracovní neschopnosti, případně jsi cizinec, co nebude mít nárok na český důchod nebo si to myslí.
Do té tvé kalkulace jsi ještě zapomněl zahrnout státní svátky (cca 12 dnů), spolu s dovolenou se dostáváš na 1,5-2 měsíce, které nefakturuješ. Dále pryč stravenky, penzijko, multisport, služební tarif, další benefity, kupuješ si vybavení za své.
V tom příkladu, co jsi psal, pak už rozdíl je jen kolem 150k ročně. Z toho máš dolů dalších 11k za stravenky, 11k za příspěvek na penzijko, 6k na služební tarif, 15k na noťas, co si musíš rozpočítat (u paušální daně ho ani odepisuješ, mám pocit), příspěvek na multisportku. Z toho, co ti zbude bys měl vzít komerční pojištění pracovní neschopnosti (pokud je ti pod 30, můžeš na to zatím kašlat) a pak nějak investovat/odkládat na důchod a vzhledem k tomu, že na důchod od státu, i kdyby byl pak podle současného poměru k platu, nemůžeš jako ičař spoléhat, 3k měsíčně budou minimum. Někdo si najme účetní, někdo jen koupí účetní software. Do toho se ještě musí uvážit nulové odstupné, když se tě firma zbaví. A u ičaře to jde fakt snadno a rychle. Taky je možné, že ti za rok přijde objednávka na méně jak těch 200-220 MD.
Samozřejmě, zbyde tam i tak pár desítek tisíc ročně, ale je otázka, zda to stojí za ty ojeby a zejména problémy při dokazování příjmu pro přechodný/trvalý pobyt pro tu cizinku.
Na fakturování fakt minimálně 5000 za den, spíš více. "
no já nevim, při 100k nákladech firmy máš na IČO 90 v čistym (paušál). Ale když tě zaměstnaj, tak ti dá 75k hrubýho, bo 25k odvedou, a to ti hodí nějakých 60k čistýho, takže jseš na 90/60, což je v podstatě o půlku víc.
Asi záleží, jaká firma to je, a jaký jsou vztahy. Když se fakturuje měsíčně, ičař stejně o svátcích nepracuje, a "dovolenou" (volno) dostane tak jako tak, páč firmu stojí pořád stejně, jako zaměstnanec, tak proč mu ji nedat?
"pak už rozdíl je jen kolem 150k ročně" no když se budeme pohybovat konzervativně kolem průměrnýho platu, dáme náklady firmy 85k, máš to zhruba 75/50. 25x12 mi vychází spíš 300k ročně rozdíl.
"11k za stravenky, 11k za příspěvek na penzijko, 6k na služební tarif, 15k na noťas" - tohle jsou benefity u vás v korporátu, který nejsou běžný, naopak počítač ti rozumná firma dá (už kvůli bezpečnosti, nepotřebuješ honit údaje firmy a klientů po kompromitovanejch zařízeních), takže to si taky nemyslim, že by bylo směrodatný.
Pojištění neschopnosti je zase o tom, jak to funguje, slušná firma tě nechá doma, nebo částečný HO, když je ti blbě, tedy nevidím to jako nutný, ale pro KOPRy určitě lepší zaměstnání.
Důchodu úplně nerozumim...však ičař taky platí socku, ne? Bude pak mít o hodně nižší důchod? Nevím, ptám se.
Takže ano, ičařovi v korporátu zbyde možná pár desítek tisíc, ale ičařovi v rozumný firmě spíš 300k. Pak je asi na každym, jestli mu to za ten případně nižší důchod stojí. Já jsem to tu zmiňoval proto, že pokud neodpracuješ 35 let, máš v obou případech důchod nula, a v takovym případě je to 300k v čistym ročně navíc, který neni důvod vyhazovat oknem...
jinak update k tématu - navštívil jsem teď pobočku fabrika, a paní říkala, že při prodloužení smlouvy se čekací doby znovu neaplikují. Ve VPP to bohužel nenacházím. Nicméně přemýšlím to vzít stejně na dva roky, páč ceny mi aktuálně přijdou velice příznivé...
Ještě technicky. Kdyby pojištěnec s přechodným pobytem dělal na IČO (třeba half-time), tak stejně musí platit komerční, a od placení veřejného je osvobozen, chápu to dobře?
Díky.
pokud si pojištění platí ať už zaměstnavatel nebo ičař sám tak je ti jedno jestli máš trvalý nebo přechodný pobyt.
pak už to komerční podle mě něplatíš ani v jednom případu. Ženě jsem zrušil komerční pojištění hned jak začala dělat a to neměla ani přechodný pobyt kvůli kreténům na cizinecký.
právěže do veřejnýho můžeš buď s trvalým pobytem, nebo coby zaměstnanec, tj. ičař s přechodným platí pořád komerční, jak to studuju...
no přijde mi to debilní ale možný to je, sice nějak nechápu jaký je rozdíl v tom si to platit sám nebo přes zaměstnavatele ale úřad má asi jiný názor.
Jsem rád, že už toho období máme za sebou, je supr mít kolem sebe lidi, kteří už byli v dašlí fázi a předávali nám zkušenosti.
mě pak pomohl jeden týpek s trvalým pobytem.
My jsme se tím provedli sami za přispění:
Tam má jako cizinka nárok na právní pomoc zdarma. Např. s žádostí o přechodný pobyt.
já taky, poctivě jsem si prolezl ministerské weby a naučil se vše protože úřednice na cizinecký v Příbrami byly vše jen ne chytré. Teda některé. Nemít to nastudované líp než ony tak jsem se párkrát nechal poslat domů, že mi něco chybí. Fakt zabít málo.
U trvalýho jsem myslel, že můžeme požádat až po 2 letech přechodnýho. Jenže chyba lávly, to že jí to kreténi dali až po roce nemá vliv na ten nárok, ty dva roky se počítají od doby co je tady. Takže jsem tam hned zajel se žádostí jak to šlo. Samozřejmě pinda mektala něco, že ne ale naštěstí její kolegyně jí tam řekla vzadu, že by to šlo :) Tak já jaký šlo, na to je zákon, to Vy opravdu nemůžete rozhodovat.