Ahoj, má někdo zkušenosti s wifi voláním u T-Mobilu? Oficiálně funguje jen přes Wifi z ČR (čili s českou IP adresou). Na cestě v Řecku jsem se to v režimu letadlo snažil neúspěšně protlačit přes VPNku na mém domácím NASu. To by mělo danou podmínku úspěšně obejít. Teoreticky. Avšak zahlásilo mi to, že musím vypnout režim letadlo. Po vypnutí režimu letadlo si už nejsem jistý, jestli to šlo přes síť nebo wifi. Na mobilu to není vidět. Postupně mi vybouchly všechny bezplatné nebo skoro bezplatné způsoby, jak jsem volal z ciziny za místní volání/zdarma (naposledy Skype). Chtěl bych to využívat z roaming zóny 3.  .

Volání přes wifi

Založil ve fóru Co se nevešlo

29 reakcí

Ahoj, má někdo zkušenosti s wifi voláním u T-Mobilu? Oficiálně funguje jen přes Wifi z ČR (čili s českou IP adresou).

Na cestě v Řecku jsem se to v režimu letadlo snažil neúspěšně protlačit přes VPNku na mém domácím NASu. To by mělo danou podmínku úspěšně obejít. Teoreticky. Avšak zahlásilo mi to, že musím vypnout režim letadlo. Po vypnutí režimu letadlo si už nejsem jistý, jestli to šlo přes síť nebo wifi. Na mobilu to není vidět.

Postupně mi vybouchly všechny bezplatné nebo skoro bezplatné způsoby, jak jsem volal z ciziny za místní volání/zdarma (naposledy Skype). Chtěl bych to využívat z roaming zóny 3.

1

slyšel jsem, že u vodafounu to jede kdekoli. Možná na nějaký větší cestování a volání by se hodilo to?

0 Citovat

To jsem dřív používal, ale teď by to znamenalo si pořídit další SIMku s nijak extra lákavými cenami.

0 Citovat

WiFi volani ze zahraničí blokuje O2 i T-M. Možná nějaká cesta jak blokaci obejít existuje, ale netuším jaká. Vodafone to má i v zahraničí povolené včetně SMS a MMS https://www.vodafone.cz/wifivola...1Z-gOPm4gI . Většina novějších mobilů Wi-Fi volání umí. 

0 Citovat

Jojo borci z Vodafonu. Posláním SMS si automaticky aktivujete roaming a hned jste v tom za 2 kila. 

0 Citovat

Ručně zvolit operátora, který není v dané zemi roamingovym partnerem VF. Pak není možné roaming aktivovat i kdyby se VF rozkrájel...

Navic jde volat nejen přes Wi-Fi, ale i přes místní datovou (e)sim přes VoLTE. Viz podrobný popis https://myego.cz/item/jak-volat-...keho-cisla

0 Citovat

Nejak mi teda uchazi duvod proc to zkouset v Recku, kde je EU roaming, ale jinak zajimavy napad

0 Citovat

@superweb; Zjevně jen zkoušel jestli/jak to funguje když byl zrovna v Řecku. Přečti si poslední větu jeho příspěvku.

@Michal: zkus Odorik. Vyzkoušeno na Androidu, iphone i noťasu s Windows a všude fungoval (dokonce i z Číny jsem s ním volal při vypnutem VPN!). Minuta volání do ČR stojí pár desetniků.

2 Citovat

@divan: Přesně tak - chtěl jsem to zkusit někde mimo ČR a ideálně ještě v rámci euroroamingu a zrovna jsem byl v Řecku. O víkendu mám nový pokus. Jinak se kouknu na ten Odorik. A čeká mě delší pobyt v roaming zóně 3.

0 Citovat

@Michal: Pokud bys uváděl do chodu Odorik, doporučuji přečíst si návod včetně poznámek. Nekdy je totiž nutné zadat IP adresu při konfiguraci použité VOIP app. ručně, protože si app. s výchozí adresou (myslim sip.odorik.cz) neporadí. A myslím že to bylo nutné v app. pro iPhone. To byl ale jediný "zádrhel", jinak vše fungovalo na první pokus.

Dokonce se za určitých podmínek dalo nastavit, aby se volanému zobrazovalo tvé běžné české mobilní číslo, přestože voláš přes Odorik. Což může být někdy výhoda.

V Androidu používám pro Odorik aplikaci ZoiPer. Je spolehlivá a pro základní volání stačí free verze.

0 Citovat

U Vodafonu stačí zapnout režim letadlo, zapnout wifi a volám bez problémů. Nic dalšího. Vyzkoušeno x krát.

3 Citovat

divan napsal(a):

@Michal: zkus Odorik. Vyzkoušeno na Androidu, iphone i noťasu s Windows a všude fungoval (dokonce i z Číny jsem s ním volal při vypnutem VPN!). Minuta volání do ČR stojí pár desetniků.

K Odoriku jsem pred casem neco napsal. Melo by to asi porad fungovat. Kdyz mas lokalni sim s cislem pro prichozi hovory, pomoci dvojiteho redirectu si tam muzes presmerovat ceske mobilni cislo free (pokud mas v CR neomezene volani). A velmi levne se pak da pres odorik callback - zadas cislo volaneho a volajicho a Odorik to propoji.

https://www.zajedeme.cz/roaming-...er-zdarma/

v clanku jsem pred to doplnil dalsi informace o esim apod, ale po trose scrollovani tam navod na puvodni "roaming hack"  stale je.

2 Citovat

@superweb: díky za link. Naneštěstí nastavení CLIP (tedy aby se volanému zobrazovalo běžné mobilní číslo volajícího, přestože volá přes Odorik) je už dlouho kvůli omezení spoofingu složitější a zdlouhavé - potvrzení formuláře operátorem a pak zaslání Odorikovi. U předplacených karet pak CLIP není možné nastavit vůbec. I callback se tim komplikuje, možná až znemožňuje u některých operátorů. Celá situace se navíc může průběžně vyvijet a měnit... Podrobnosti na webu Odorik.

0 Citovat

Na to byl skvělý Skype. Ten to uměl nastavit na pár kliků. MS ho ale musel zaříznout, aby nahnal pár dalších promile uživatelů na Teams...

0 Citovat

Vodafone je fakt skvělej, wifi vyuzivam furt. Mam u nich "tajnej" neomezen tarif za 490kc, doporučuju poptat.
A na volani do zahranici doporucuju Viber.. sice to neni uplne Skype a appka taky nic moc, ale vicemene funguje.

0 Citovat

Vyzkoušel jsem to přes WiFi s manuální volba sítě a za VPN - neprojde to a stěžuje si, že nejsem v síti...

Mám firemní tarif, takže mi zbývá ten Odorik. Používat Vodníka, od jehož skvělého zákaznického servisu jsem utekl, a platit si u něj nějaký tarif, se mi nechce. Jejich WiFi volání byla jedna z mála dobrých služeb. Topka je skrytí zdražení do malého odstavce v PDF s vyúčtováním.

0 Citovat

U viberu je blbý, že se u volaného ukáže "soukromé číslo" tak mi to lidi nechtějí brát.

fridgy napsal(a):

Vodafone je fakt skvělej, wifi vyuzivam furt. Mam u nich "tajnej" neomezen tarif za 490kc, doporučuju poptat.
A na volani do zahranici doporucuju Viber.. sice to neni uplne Skype a appka taky nic moc, ale vicemene funguje.

0 Citovat

Na mobilu to WiFi volání poznas-zmeni se ikona na tom zeleném tlačítko u klávesnice .. přibudou tam čárky (aspoň u Samsung) a taky když rozbalím vrchní lištu tak je tam taky změna. Problém je u mě v tom že někdy to bez problémů funguje a někdy ne - a to včetně ČR.. zkoušel jsem plno nastavení ale nevím si rady..prostě někdy to skočí na WiFi a někdy ne.. možná to bude tmobilem a ne mým mobilem...

0 Citovat

puketapu napsal(a):

U viberu je blbý, že se u volaného ukáže "soukromé číslo" tak mi to lidi nechtějí brát.

stačí si ho spojit se svým českým číslem a voláš pod identitou. 
Volám takhle na aerolinky a díky statusům spojeným s mým jménem mě to automaticky dává do prioritní fronty.

0 Citovat

Ad to wifi volání a VPNky - to nemůže fungovat. Důvod je technický. Tohle "nativní" wifi volání funguje tak, že si to vytváří vlastní VPNku do systému operátora.

Je to postavené na IPsec, a vyžaduje to otevřených pár specifických portů - a ve spojení VPN over VPN už tak easy není.

0 Citovat

fridgy napsal(a):

Platit "tajně" 490, když se u nich daj neomezený vyjednat pod 300 (stačí si přečíst fóra tomuto se věnující), to už chce fištróna.

2 Citovat

Díky, ale já nevím jak to spárovat se svým číslem...

fridgy napsal(a):

[citace="puketapu "]

stačí si ho spojit se svým českým číslem a voláš pod identitou. 
Volám takhle na aerolinky a díky statusům spojeným s mým jménem mě to automaticky dává do prioritní fronty.

[/citace]

0 Citovat

Daniel Hulenka napsal(a):

Na mobilu to WiFi volání poznas-zmeni se ikona na tom zeleném tlačítko u klávesnice .. přibudou tam čárky (aspoň u Samsung) a taky když rozbalím vrchní lištu tak je tam taky změna. Problém je u mě v tom že někdy to bez problémů funguje a někdy ne - a to včetně ČR.. zkoušel jsem plno nastavení ale nevím si rady..prostě někdy to skočí na WiFi a někdy ne.. možná to bude tmobilem a ne mým mobilem...

Možná to bude tím, že dost veřejných wi-fi sítí tohle blokuje (stejně jako třeba volání přes WA), a že to bude vyžadovat určitou kvalitu a stabilitu sítě? Taky jsem si toho všímal, ale vzhledem k tomu, že benefit to nepřináší, a handovery z wifi do mobilní sítě a zpět nejsou bezbolestné, vypnul jsem to, a je klid. 

0 Citovat

Mıchal napsal(a):

Vyzkoušel jsem to přes WiFi s manuální volba sítě a za VPN - neprojde to a stěžuje si, že nejsem v síti...

Mám firemní tarif, takže mi zbývá ten Odorik. Používat Vodníka, od jehož skvělého zákaznického servisu jsem utekl, a platit si u něj nějaký tarif, se mi nechce. Jejich WiFi volání byla jedna z mála dobrých služeb. Topka je skrytí zdražení do malého odstavce v PDF s vyúčtováním.

Odorik za mne nemá chybu. A nahrávání hovorů beru jako bonus :-D Když mám volat do zahraničí, vždy primárně Odorik

A naopak v zahraničí mimo EU Vodafone VoWifi, někde to funguje i přes data z druhé SIM. Za mne dobrá kombinace na cesty.

0 Citovat

Asi jsem tomhle mimo, ale proc nepouzijete normalne pres wifi nebo i pres data od operatora whatsup nebo treba teams/google meet atd.? 

1
29 reakcí