Jezdíte někdo lyžovat mimo standard Alpy, Tatry a další středoevropské hory? Láká mě třeba zkusit Turecko, vzit to třeba přes Čedok (s cestovkama nejezdíme nikam, tady bych vyjimku udělala)….jak jsme tady zvykli na upravené sjezdovky, zasnezovani a sluzby, tak tohle si moc neumim predstavit, jak velky rozdil to je🤔😁….cetla jsem, ze radsi nebrat svoje lyze, pujcit si tam, ze se objevuji kaminky na sjezdovkach, ze do techto zemi je to o zniceni lyzi, nevim….+ jakou muzeme cekat pujcovnu, co tam pujcuji za prkna😁….ale zase kdyz to prodava cestovka jako lyzarsky zajezd, tak to nemuze byt uplne pravek🤦‍♀️.  Byl jste nekdo? Treba i s detma nekde takhle mimo Evropu na lyzich? Docela exotika🙃.  .

Lyžování mimo Evropu

Založila ve fóru Co se nevešlo

37 reakcí

Jezdíte někdo lyžovat mimo standard Alpy, Tatry a další středoevropské hory? Láká mě třeba zkusit Turecko, vzit to třeba přes Čedok (s cestovkama nejezdíme nikam, tady bych vyjimku udělala)….jak jsme tady zvykli na upravené sjezdovky, zasnezovani a sluzby, tak tohle si moc neumim predstavit, jak velky rozdil to je🤔😁….cetla jsem, ze radsi nebrat svoje lyze, pujcit si tam, ze se objevuji kaminky na sjezdovkach, ze do techto zemi je to o zniceni lyzi, nevim….+ jakou muzeme cekat pujcovnu, co tam pujcuji za prkna😁….ale zase kdyz to prodava cestovka jako lyzarsky zajezd, tak to nemuze byt uplne pravek🤦‍♀️. 
Byl jste nekdo? Treba i s detma nekde takhle mimo Evropu na lyzich? Docela exotika🙃.

0

Zkus pro začátek Gudauri v Gruzii: https://gudauri.com, za málo peněz hodně muziky, srovnatelné s Alpami, a není to přes půl světa. S Wizzem se dá vzít odbavené sportovní vybavení o váze 32 kg za pár stovek, což stačí pro 4 osoby v jednom balíku. Nebo Azerbajdžán - Shahdag. Dá se ještě např. Maroko, ale tam jsem zatím nebyl.

Mimo Evropu dám tip na lyžování v exotice v Japonsku kolem Saporra či Nagana, problémem jsou občasné dlouhé a vydatné sněhové srážky. V Iránu se lyžuje na Tochalu hned nad Teheránem. V Chile jsou střediska přímo na vyhaslých sopkách...

0 Citovat

Předpokládám, že dotaz je na Kayseri. Podle recenzí bych tomu taky moc nevěřil, ale třeba se tu najde někdo s osobní zkušeností. 

0 Citovat

Mimo Evropu ne, ale jednou v covidu jsme byli v Bulharsku v Bansku a bylo to tam super.

0 Citovat

Lyžovali jsme v japonsku, vše jsme si půjčili, helmy nebyly vůbec k dispozici. Co jsem si všimla dalo se půjčit i oblečení, ale to jsme neriskovali. Půjčené lyže byly úplně tupé. My jsme se zrovna trefili do času  (Vánoce 2019) kdy bylo málo sněhu a tedy se nedalo lyžovat všude a bylo tam strašně moc lidí. Na ubytování jsme dokonce dostali nějaké kuponky, že jsme pak měli skipass za pár kaček. Zajímavý zážitek

0 Citovat

Právě, mně to přijde za cca 10tis. na osobu v lastu super. Ono, asi jinak než v lastu, nejde koupit, kvuli množství sněhu.

Ta Gruzie zní taky zajímavě....budu zkoumat.

Někdo jezdí i do Bulharska, i když Evropa to je, tak nevim no :))...ceny dobré, ten zbytek služby, kvalita sjezdovek/ půjčit tam lyže nebo ne.?....

Teď jsem si koupila nové lyže a jezdit po kamenech nechci. :)))Letos teda asi ne, máme Kaprun před Velikonocema týden.....jde mi hlavně o to, na co koukat. Je mi jasný, že tohle srovnávat nelze, ale někdy takovou odpočinkovou lyžovačku za pár korun....

0 Citovat

Ala napsal(a):

Mimo Evropu ne, ale jednou v covidu jsme byli v Bulharsku v Bansku a bylo to tam super.

A tam jste jeli autem?

0 Citovat

My jsme tam tehdy jeli autem. Ale překvapilo mě, že na sjezdovce tak polovina lidí byli Angličani, místních málo (asi to pro ně bylo moc drahé). Takže ti Angličani museli přiletět do Sofie a nechali se odvézt do hotelu hotelovým transferem a vybavení si půjčovali na místě. Půjčoven tam byla spousta, ale nijak jsem je nezkoumala, když jsme si přivezli svoje krámy. Ceny za permice byly nižší než u nás, zrovna jsme se trefili do období, kdy bylo hodně přírodního sněhu a bylo tam krásně, sjezdovky dobrý (ale popravdě já to nedokážu tak posoudit, protože my nejsme zrovna moc dobrý a nadšený lyžaři) a bylo málo lidí (ale to mohlo být i covidem, byli jsme tam poslední rok covidu v době, kdy Italové zase nějak zavírali sjezdovky a já jsem schválně vybrala Bulharsko v očekávání, že Bulhaři budou mít covidový opatření u prdele, což se taky potvrdilo). Bydleli jsme v apartmánu hned vedle gondoly na sjezdovku, i ten byl levnej (asi 1000 CZK za noc), ale to bylo možná taky kvůli covidu, protože když jsem se na to koukala o rok později, tak už byl docela dražší.

2 Citovat

Jezdit nějak cíleně lyžovat mimo Evropu nedává moc smysl, protože v Evropě jsou nejlepší lyžařská střediska a nejlepší poměr cena/výkon. 

USA a Kanada jsou cenově úplně mimo, Gruzie, Arménie, asijská část Turecka, Maroko, atd. je spíš exotika, která začátečníka nebo nějakého průměrného lyžaře někdy může uspokojit ale kromě nějakých LM nabídek CK tam jet cíleně za lyžováním opět nedává z hlediska poměru cena/výkon vůbec smysl.

Kdo jde po ceně, může vyrazit do Francie, kde i béčkové areály mají běžně přes 100 km sjezdovek. Ani to Bansko se tomu nevyrovná a autem do Bulharska prostě nechceš. 

Dubaj je úplný bizár pro youtubery.  

5 Citovat

Francie je pro mě taky exotika - sice Evropa- ale mám to v hlavě zařazené, jakože drahá destinace pro rodinku. I když pro každýho "drahé" je něco jinýho. Ale jestli se tam dá i "levně", vyveď mě z omylu.

Teď se mi podařilo pro nás 4 (děti 12 a 14) rezervovat u Kaprunu hezký dvouložnicový apatrmán za 690Eur/týden těsně před Velikonocema, tzn. ubytování a permice budou za cca 35tis. za všechny 4. :)))...děti zdarma permice.

Brácha teď koukal na Alpy o jarnakach  v unoru a to je mazec (ZOH zamavaly s cenama hodně).

0 Citovat

Francie se dá sehnat už za 500 Kč/os a den - ubytování a skipass.

Samozřejmě níže položené středisko a okraj sezony, ale vzhledem k obrovské kapacitě co tam mají se dá vždy něco najít za rozumnou cenu, jen je potřeba sledovat jejich a evropské prázdniny, to pak cena násobně roste. Ubytování nejčastěji apartmán na sjezdovce s kuchyňkou.

Výhoda je doprava autem až na místo a přes 90% po dálnicích. Není tak problém s přepravou vlastního vybavení.  

Přehledný výběr je například na snowtrex.cz.

0 Citovat

Já se to většinou snažím napasovat na druhou pulku března nebo pak těsně před Velikonoce. Což teda potom musí být nadmořská výška alespoň 2000m, spíš výš. 

0 Citovat

[citace="Mandre"]

Právě, mně to přijde za cca 10tis. na osobu v lastu super. Ono, asi jinak než v lastu, nejde koupit, kvuli množství sněhu.

Někdo jezdí i do Bulharska, i když Evropa to je, tak nevim no :))...ceny dobré, ten zbytek služby, kvalita sjezdovek/ půjčit tam lyže nebo ne.?....

Teď jsem si koupila nové lyže a jezdit po kamenech nechci. :)))Letos teda asi ne, máme Kaprun před Velikonocema týden.....jde mi hlavně o to, na co koukat. Je mi jasný, že tohle srovnávat nelze, ale někdy takovou odpočinkovou lyžovačku za pár korun....

Láká mě to také. To Turecko je v lastu fakt za málo. Podle mě se to individuálně poskládat nedá. Jde o to, jestli to má pro nás smysl, když máme Alpy 3 hodiny autem od baráku .... 

0 Citovat

Osobně jsem na východě nikdy nebyl, co mám od lidí co tam byli tak, v porovnání cena/výkon se nic nevyrovná Rakousku/Itálii/Francii.
V Turecku to pravěk není, ale je to prostě Turecko, dtto Gruzie. Je tam levněji, ale je to na úkor velikosti střediska, nebo počtu lanovek. Třeba zmíněné Gudauri, sice 80 km, ale z toho jsou 2 černé a 2 červené, stojí to za to? V Turecku jejich červené spíše odpovídají našim modrým.

Skandinávie se také nevyrovná střední Evropě, zejména v počtu km tratí a počtu lanovek. 

V Severní Americe je skipas cenově nesmysl, láká mě Japonsko. V Evropě pak připadá v úvahu jen Španělsko/Andorra.

0 Citovat

Já byl s dětma na Vánoce 2019 v Gruzii s tím, že si zalyžujeme. Bohužel zrovna bylo málo sněhu (20 cm) a místní inženýři sice postavili středisko za x mil USD vč. umělýho zasněžování, ale jaksi zapomněli na vodu... Teď to už možná mají vyřešený. Nám nezbylo nic jinýho, než s dětma bobovat.

V únoru 2021 jsme za covidu byli autem v Bulharsku. To bylo snad jediný místo, kde se dalo za covidu lyžovat. Byli jsme jak v Bansku, tak v Borovci. No, bylo to takový "bulharský". No, prostě nic extra. Starý lanovky a sjezdovky přecházeli plynule z modrý do černý, takže s dětma, který nebyli moc vyježděný to bylo občas hodně zajímavý. Kor Borovci, tam to byl samý led.

To Turecko jsem taky zahledl. Za 8k s polopenzí a skipasem na týden, by to už stálo za zkoušku. 

Jak už psali ostatní, Alpy jsou prostě jistota. 

0 Citovat

To Turecko má svá specifika - za 8k je to jen teď v lednu, běžně to prodávají katalogově za 30k, reálně cca 12-15k. Skipass v ceně je bodový a vystačí cca na dva dny, dále je potřeba dokoupit minimálně ještě 2x. V ceně nejsou nápoje, v okolí nic moc není, apod. Jsou tam také na evropské poměry omezené možnosti sjezdovek i zasněžení. 

Za 8k to dává smysl - vyzkoušet si exotiku, ale za těch 15k už ne. S Alpami se to ale srovnávat nedá.

2 Citovat

hankaa napsal(a):

[citace="Mandre"]

Láká mě to také. To Turecko je v lastu fakt za málo. Podle mě se to individuálně poskládat nedá. Jde o to, jestli to má pro nás smysl, když máme Alpy 3 hodiny autem od baráku .... 

Vzdálenost autem taky zvažuju, Rakousko Alpy máme cca 600km a všechno dál je trošku za trest, proto jsem ani tu Italii nezkousela:)).... takže to letadlo asi dává smysl u těhle destinaci, Francie taky daleko no.

Já bych i to lednové lyžování vzala, holt nebudou týden ve škole, to se nic nestane. Proto mě to Turecko zaujalo.  Jediný, co bojkotuju, jsou jarní prázdniny na horách, zejména v ČR.

0 Citovat

Auto je jako doprava nejvhodnější - je to ode dveří ke dveřím, převezeš si vlastní vybavení, nepotřebuješ si ho tam půjčovat, na místě si můžeš zajet na nákup do supermarketu a nemusíš být odkázán na lokální obchody, platí tam evropský roaming, evropské ZP, atd. Do té Francie se dostaneš za max 12 hodin, prakticky přes noc, téměř celé je to po dálnici. 

Letět někam v zimě na hory se spoustou krámů, připlácet zavazadla, řešit čekání někde v mrazu, přesuny, přestupy, autobusy a transfery, to je fakt za trest.

3 Citovat

Jasně, volil bych Alpy. Ale Mandre se rozhodla pro Turecko, tak jí to přejme :-) Do Alp jezdí lyžovat každý, ale do Turecka??? :-) To se ty fotky na instáči budou vyjímat...

Omlouvám se, trošku jedovaté, ale občas mi přijde, že se člověk pro něco rozhodne a jen hledá, kdo mu to potvrdí. Tzv. konfirmační zkreslení :-)

0 Citovat

Lítám do Laponska, ale na běžky. Sice tam dost lidí jezdí i na sjezdovky, ale areály jsou malé a na týden jenom sjezdovat by byla nuda. Na druhou stranu tam nehrozí rozbředlý sníh.

1 Citovat

Tak ono to Turecko za 8k je jen s odletem teď v sobotu, konec ledna už je za dvojnásobek.

9   10 7 990 11   12   13   14   15   16   17 10 680 18   19   20   21   22   23   24 14 680 25   26   27   28   29   30   31 15 990              

0 Citovat

tbu napsal(a):

Jasně, volil bych Alpy. Ale Mandre se rozhodla pro Turecko, tak jí to přejme :-) Do Alp jezdí lyžovat každý, ale do Turecka??? :-) To se ty fotky na instáči budou vyjímat...

Omlouvám se, trošku jedovaté, ale občas mi přijde, že se člověk pro něco rozhodne a jen hledá, kdo mu to potvrdí. Tzv. konfirmační zkreslení :-)

Já spíš chtěla vědět, kdo takhle byl někde mimo, jak to vypadalo. Instagram nemám.

0 Citovat

Fajn lyžování je v Kazachstánu. Přímo v Almate Shimbulak nebo Akbulak. 

0 Citovat

Rozdíl mezi Evropou a Asií v lyžování samozřejmě je, asi jako když jedeš v létě k moři do Chorvatska, nebo letíš k moři do Maroka. 

Koukni na youtube, je tam toho o těch destinacích mraky.

0 Citovat

Za mě doporučuji Jižní Koreu. Lyžoval jsem přímo ve středisku Yongpyong, kde se jezdily závody ve slalomu a obřím slalomu v rámci olympiády v roce 2018. Moc jsem od toho nečekal, ale byl jsem příjemně překvapený. Sice se jezdilo výhradně na technickém sněhu (mimo sjezdovky nebyla ani vločka), ale tak kvalitní technický sníh jsem ještě v životě neviděl, prakticky k nerozpoznání od pěkně vyzrálého přírodního sněhu. Bývají tam tuhé mrazy a zároveň sucho po většinu zimy, takže dokážou vyrobit skvělý sníh. Lyžování v čistě listnatém lese je také z našeho evropského pohledu celkem unikát. 

Sjezdovky super a prakticky žádní lidé. Ceny skipasu srovnatelné s Evropou. Půjčené vybavení špičkové. Jezdí tam rychlovak ze Soulu do nedaleké vesnice odkud se dá pokračovat autobusem. 

Dále tady už zaznělo Japonsko. Jeden z nejlepších přírodních sněhů na světě (podobně to mají střediska v Utahu a v Coloradu). Krásný suchý sníh, na kterém je lyžování jedna radost. Plno středisek kolem Nagana je skvěle dostupných z Tokia. Po lyžování koupačka v nádherných onsenech + sněžné opice. 

Areály kolem Sappora ještě lepší, ale pokud přiletíte do Tokia, tak ještě musíte přeletět nebo jet vlakem.

Super lyžovaní je i v západní Kanadě (Bannf, Whistler...) ale to už je cenově opravdu vysoko, jako víceméně všude v severní Americe.

3
37 reakcí