KOUPÍM ANNUAL PASS NARODNI PARKY
Zdravím všechny, koupím annual pass pro USA národní parky. Potřebuju platnost alespoň do 1.4.2026. Letím za měsíc.
pokud máte někdo na prodej dejte vědět.
děkuju, N.
Já ti jej klidně prodám, ale je na mé jméno, a ze zkušenosti to v cca 50 % případů kontrolovali loni v květnu.
Oni dost často kontrolují i to, jestli je doklad o koupi. Zvlášť, když na to mají čas a není fronta.
Kontrolovat to asi můžou, ale dost silně pochybuju, že pokud bude shoda jména na passu a ID, tak existuje nějaká online databáze držitelů passu nebo, že vás nevpustí, pokud účtenku nemáte.
Odkaz pls? Kupoval jsem si ho dvakrát v USA přímo v parku a nikdy mi nikdo neříkal, že si musím schovat účtenku a vyhazoval jsem u první koše. Letos se mi nechce podporovat surcharge, tak snad seženu.
V létě 2025 po mně při 10+ návštěvách parků doklad o koupi nechtěli ani jednou. Ale téměř pokaždé (odhadem 7-8x) chtěli vidět doklad totožnosti a opravdu kontrolovali v systému soulad. Při koupi pak probíhá registrace do jejich systému dle cestovního pasu. Podpis je tam samozřejmě už jen jeden (nebo díky té registraci možná už žádný, ani nevím), ale vlastně podpis není důležitý, protože se přešlo na tu kontrolu souladu s doklady. O rok dřív jsem měl ještě platný pass se dvěma podpisy a ten můj podpis byl ten druhý a při prvním použití na ten druhý podpis také chtěli cestovní pas a zadali si údaje o "druhém majiteli". Takže kontrola je celkem striktní, protože zneužívání a přeprodávání se asi rozjelo ve velkém (a teď po zdražení na 250 to asi budou kontrolovat ještě o to víc).
Jinými slovy, je úplně jedno, čí podpis na passu bude, důležité je, jestli bude jméno v pasu v databázi kupujících.
jasně, ušetřit se dá asi jen tím, že se mohou při více pobytech za rok přidávat jako 2.-4. osoba různí lidé, protože ty nikdo nekontroluje (jen počet při vstupu). Ale majitel nahlášený při koupi tam musí být vždy. Teoreticky se to může stát, že během jednoho roku třeba poletím s různými lidmi a pak je důležité předem odhadnout, kdo je ten, kdo lítá opakovaně :-) Ale zase abychom to nepřeháněli, bavíme se o 250 dolarech dělených třeba 1-4 lidmi, takže nic co by položilo běžného cestovatele, abychom kvůli tomu museli dělat věci na hraně průšvihu.
Kontrolovali vám někdy počet lidí v autě? Já tam jezdil vždycky s víc než 4 lidmi v autě a nikdy to na bráně neřešili.
Právě jsem v národním parku Grand Cayon. U vjezdu provedou kontrolu ID a pasu a dostanete jen přátelské upozornění, aby jste jméno na pasu neměnili (stejně jako v dalších, ale pozor jen národních parcích, ve státních parcích musíte platit). Žádnou databázi nemají to je blábol. Pokud to nekupujete elektronicky a nemáte jen QR kód, což je novinka. Samozřejmě jsem jej také koupil od kolegy. Platnost Passu je ještě 4/2026. Vracím se na začátku března. Pokud budete mít zájem klidně vám jej pošlu poštou s vymazaným podpisem. S číslem účtu a pokud vám dorazí stačí když mi pošlete 400kc.
Bohužel blábolíš Ty a ještě tady nabádáš lidi k podvodu, jen blázen by Ti poslal jakoukoli částku za pass, který je jasně platný jen pro majitele karty - a samozřejmě to kontrolují - ať už proti cestovnímu pasu nebo databázi (doby, kdy majitelé byly dva a taky byly dva podpisy jsou pryč, teď se nekontroluje proti podpisu, ale přímo proti cestovnímu pasu). Takže pokud to někdo od Tebe koupí, zabaví mu to s velkou pravděpodobností hned při první návštěvě (protože prostě často chtějí pas a vidí jméno na tom ročním lístku). Kupoval jsem ten pass 2x za poslední dva roky, pokaždé si k tomu brali cestovní pas a data z cestovního pasu opisovali do systému. A zhruba pak v 50% vstupů do parků si u vstupní budky brali jak annual pass, tak cestovní pas a celkem pečlivě to uvnitř budky kontroloval (žádné jen "ukaž a jeď", ale opravdu kontrola, takže k tomu annual passu vidí jméno v systému určitě). Nabádáš tady k úplně zbytečnému podvodu, který navíc způsobí to, že toho člověka odchytí, v lepším případě to bude pěkná ostuda (jak zase Čechům a Slovákům trochu vylepšit pověst, že), v horším případě zavolají policii, pokuta několik set dolarů, v nejhorší variantě je to porušení federálních předpisů, takže zápis do vízových/ESTA systémů a příště má ten člověk smůlu. Zvlášť teď po zdražení a po cílení na cizince si to určitě budou trošku víc hlídat, je úplně zbytečné riskovat s nesmyslným přeprodáváním (to mělo naposledy smysl, když tam byly dva podpisy a řešily se jen ty podpisy a to, jestli tam je volné místo - poslední roky se ale i informace z pasů podepsaných osob zapisovaly do systému, takže ani v tu dobu už o ty podpisy nešlo, ale o skutečná jména, na která je ten pass napsaný). Vymazaný podpis, který tady chytře nabízíš, to fakt neřeší.
By si sa čudoval, čo všetko je v databázi. Z minulého roku mám rovnakú skúsenosť ako Lukas888, kontrola cestovného pasu, annual passu a zápis do počítača. Celé to netrvalo ani minútu. Falšovanie annual passu bude pravdepodobne brané ako federálny podvod z dosť drsnými následkami.
Kupoval jsem v listopadu… nikdo po me pas pri vjezdu na branu do parku pas nechtel. Vzali si platebni kartu, rekli at si karticku podepisu a valil jsem dal. Asi bych si usetril plameny projevy… kazdyho vec a riziko co dela
Je to síce každého vec, ale môže spôsobiť problémy ostatným. Pamätám si napr. zavedenie víz do Spojeného kráľovstva kvôli zneužívaniu sociálnej politiky UK cigánmi zo Slovenska.
Mě fascinuje, že se stále najdou kolenovrti, co jsou schopní kvůli 4 stovkám falšovat podpis a ještě nabádat ostatní k podvodu.
Pro Američany jsme jasně druhá kategorie. Američan platí stále 80USD a my 250USD. Ano pravidla jsou pravidla, ale kdo někdy nešel na červenou, že. Nikoho nenabádám pokud to někdo chce, tak prodám, a nebo vyhodím do plastu podle pravidel. Sám jsem jej koupil v lednu za 900kc. Trochu úspora proti 250USD. Jen mimochodem viděli jste někdy na státním zámku v ČR, že vstupenka pro občana ČR je třetinová proti cizinci. Ja jsem nyní v USA, ukázal jsem pokaždé náš řidičák a tu kartu a při vjezdu strážce kouknul na shodu a hned mi to vrátil. Asi jsem měl pokaždé štěstí. A mimochodem v Grand Canyonu jsem byl dva dny za sebou a když jsem tam jel v sobotu v 16h na západ slunce, tak ani v jedné boudě ze třech, vůbec nikdo nebyl, takže to tam kontroluju fakt vostře. 🙋🏻♂️
Jarmilslovak napsal(a): Jen mimochodem viděli jste někdy na státním zámku v ČR, že vstupenka pro občana ČR je třetinová proti cizinci.
Mimo EU je to štandard takmer všade (vyššia cena oproti domácim), hlavne pri "must see" pamiatkach. A aj v rámci EU sa občas stretnem s tým, že domáci (s bydliskom v rámci mesta/okresu/okolia) majú zľavu na vstupnom.
V ČR se tohle děje také běžně, akorát je to schované za "prohlídku v cizím jazyce", která bývá běžně dražší než prohlídka v češtině. Jasný jsou s asi tím vyšší náklady a cizinec asi vždy může jít na prohlídku v češtině, ale ve své podstatě to dvojí cena je. Dále různé zlevněné vstupné pro obyvatele daného města jsou taky časté.
Jarmilslovak napsal(a):Pro Američany jsme jasně druhá kategorie. Američan platí stále 80USD a my 250USD. Ano pravidla jsou pravidla, ale kdo někdy nešel na červenou, že.
A kdo koho a v čem bránil to koupit v prosinci 25 na další rok za těch 80 USD ?
Jenom poznámka k těm kategoriím. Je to stejné jako slevy pro důchodce v Česku. Má mít cizinec dopravu zdarma, když nikdy do systému nepřispíval? Taky to není vůči nám fér a stejné je to s americkými parky. Takže já osobně s jinou cenou pro místní a pro ostatní problém nemám. Navíc zrovna v případě americkým parků ty peníze opravdu všechny jdou zpátky a je to na parcích vidět.