KOUPÍM ANNUAL PASS NARODNI PARKY
Zpět k tématu, tedy národním parkům v USA. To, že stačila při nákupu annual passu kreditní karta, není nic zvláštního. Na té kreditní kartě je jméno, takže jim to stačí k přiřazení jména ke konkrétnímu annual passu v systému. Američané žádnou občanku nemají, většinou nemají ani cestovní pas.
Pro ně je důležitý řidičák a hlavně kreditní karta (protože bankovní skore tam rozhoduje o spoustě věcí v životě a proto chtějí u půjčení auta kreditní kartu a dost dlouho jim trvalo pochopit, že u Evropanů to tak horké není a už občas akceptují i debetní s určitými podmínkami). Doklad obvykle chtějí až když mají podezření, že kreditní karta je ukradená apod. A kdyby chtěl třeba na sebe vyřídit kartu spolujezdec, tak ani ten řidičák u sebe mít nemusí.
Takže proto jim stačila kreditní karta. Cash už za annual pass (a za spoustu jiných věcí, třeba za parkoviště u zábavních parků atd.), platit vůbec nejde, takže tím to mají vyřešeno a vždy mají jasnou identifikaci majitele.
Já jsem omylem chtěl platit cash, usměrnili mě, že jen kartou, tím asi pochopili, že nejsem Američan a rovnou si řekli o cestovní pas.
Jak jsem psal o zhruba 50% případů, kdy pak byly doklady vyžadovány i u vstupu do jednotlivých parků a brali si je i do budky ke kontrole (ne jen ukazání na dálku), tak to bylo v top sezoně v srpnu.
V mimosezoně to samozřejmě může být volnější a taky je to určitě park od parku a i v rámci parků podle typů vjezdů a frekvence tam. Vjezd mimo pracovní dobu parku bez platné vstupenky nebo náhodný průjezd prázdnou branou (risk, že tam nikdo nebude), je samozřejmě porušení pravidel, ale tohle je ta nejjemnější varianta, která je asi nejméně riziková - v USA jsem nikdy nezažil, že by někdo kontroloval oprávněnost uvnitř parku.
V Kanadě to bylo jinak - tam byla přímo povinnost mít vstupenku vyvěšenou za oknem auta i na parkovišti, nevím, jestli tam tahle praxe funguje i teď po pár letech (tím sami sobě dávají větší volnost nemít obsazené ty vjezdové budky, návštěvník ale ví, že si musí koupit vstupenku ve visitors centru uvnitř a dostane k tomu i tu vývěsku do auta - podle typu toho pasu samozřejmě i k ročnímu - jasně, že pak už nikdo nezkontroluje, kdo zrovna je tam fyzicky, když je tam auto zaparkované a návštěvník je někde na túře.
Američané a Kanaďané nebyli dlouho připraveni na podvody středoevropanů právě typu přeprodávání vstupenek, vymazávání podpisů, vracení použitých věcí do obchodů po pár týdnech nošení s tím, "že mi to fakt nesedí" a jiných dalších ostud.
K jednotným nebo rozdílným cenám - zejména u rozvinutých zemí, kde určitě není průměrný/obvyklý/mediánový příjem místních výrazně nižší než průměr návštěvníků bych očekával jednotné ceny pro místní i pro turisty. Turisté přispívají i jinak (letenky, hotely, transfery, atd.). Zrovna v USA na to už mají i tak dost vyvinutý systém (viz nabídky pro rezidenty u zábavních parků atd. - prostě rezidenta tam musíte nějak nalákat, aby tam chodil opakovaně, když už to viděl tolikrát a bydlí často hned vedle - i když roční lístky mají i pro nerezidenty v zábavních parcích tak výhodné, třeba za menší cenu než lístek na dva dny, tak by jim tohle mohlo stačit, ale to je prostě obchodní politika).
Zrovna u národních parků mi to ale přijde zbytečné a jasné politické rozhodnutí. Ten rozdíl je příliš velký a prostě nelogický. Přijatelné by bylo třeba zdražení třeba na 120 USD pro všechny nebo 120 US a ostatní 150. Jenže to už by se voličům muselo vysvětlovat to zdražení. A zdražení třeba na 80/120 by zase nesplnilo cíl naplnit dostatečně kasu.
Proto ten extrém, který podle mě přitáhne letos možná ještě celkem hodně návštěvníků (protože využijí naposledy annual passy z 2025). Pak bych řekl, že přijde pokles, ale pak si zvykneme, mávneme nad tím rukou a pojedeme tam stejně :-)
Při poklesu zájmu ten rozdíl může dokonce vyrovnat nebo i překonat pokles cen letenek a ubytování, prostě 80 nebo 250 jednorázově nehraje roli. Ale fakticky ekonomicky to může zbytečně způsobit mnohem větší pokles výběru daní a poplatků v celé ekonomice kvůli emocím okolo (a to spíš od Kanaďanů než od Evropanů).
Třeba u Afriky na to nemám jednoznačný názor - přijde mi ale, že když už mají mít místní velmi levný vstup (nevím, ale jestli je to levné na "jejich poměry"), tak by Evropan/Američan měl mít tak nějak přijatelnou cenu alespoň na své poměry - ale nemělo by to být extrémní odírání, kdy už se i my rozmýšlíme, jestli na to fakt máme - na tohle ale fungují modely a celé je to o elasticitě ceny a mezním užitku - takže buď to mají takhle výpočtově/ekonomicky podchycené / odůvodněné, že to fakt celkově na výnos funguje nebo to prostě jen tak stanovili, protože si myslí, že peněženka Evropana a Američana to snese.
Ve chvíli, kdy se musí dělat rezervace i na pouhý vjezd do parku a není problém čekat na vjezdu hodinu a půl, tak mi zdražení pro cizince na trojnásobek příjde pořád fér.
Uznávám, že třeba Grand Teton byl v létě totálně plný daleko za hranou (30 minut objíždění parkoviště u Jenny Lake, prostě jsem spolucestujícího radši vypustil, ať si to jde užít, byl jsem tam už poněkolikáté, tak jsem se v tu chvíli smířil s rolí průvodce), Yellowstone ještě tak nějak na hraně.
Ostatní parky v srpnu úplně v pohodě (ale na jihozápadě jsme měli tentokrát nejzápadnější Arches, protože jsme jeli z východu a pak zpět, takže jsme projížděli víc těch méně atraktivních).
Při vjezdech nikdy fronta delší než 10-15 aut ani v tom GT nebo Yell. Třeba to teď bude trochu horší. Největší fronta uvnitř parku (asi na 10km extrémně pomalé pojíždění, každou chvíli zastavení), když se objevil medvěd na 500 metrů a všichni ho museli vidět dalekohledem (a ono na takovou dálku i trvá ho najít, i když víš, že tam je).
Buďme všichni rádi, že se uznává letos ještě annual pass 2025 a zatím udrželi politiku, že těch 250 USD od 2026 je pro 1-4 lidi bez příplatků. A dětem udrželi taky vysoký limit, do kdy to mají zdarma, 15 let (zazněl tady dotaz, jestli kontrolují počet lidí v autě - myslím, že ne, protože to by ještě museli každému kontrolovat věk - a u nějakého vanu pro 6-8 lidí by se z toho museli zbláznit už úplně). A dneska u 14-15 letého často nepoznáš, jestli mu je 15 nebo 20. Jiné téma je, že se můžou zeptat a při odpovědi, že jedeš 4+2 nezletilí riskuješ, jestli si to náhodnou nepůjde ověřit (ale riziko je velmi nízké, přeci jen, není to policie). U jiných podobných kontrolních otázek - na letišti s vodou a různými věcmi v batohu, u potravinových kontrol při vjezdu do Kalifornie, atd., bych to teda neriskoval.
hugonovak napsal(a):Falšovanie annual passu bude pravdepodobne brané ako federálny podvod z dosť drsnými následkami.
Jen jdu kolem, platit tisíce za procházku lesem, na to jim kálí pes, ale myslim, že někteří lidi by se neměli tolik dívat na televizi :-D
Zlatý 90., Golden Eagle Pass stál nejdříve 25, pak 50 dolarů a turistů málo, to byla pohoda🙂
Vieš brume, ja som rád, že ma majú na imigračnom prečítaného a vďaka tomu už prechádzam bez otázok.
Asi si moc nerozumíme, každý občan USA to má za 80USD. Cizinec za 250USD. Nepožadujete žádnou další službu v českém jazyce nebo jakoukoliv jinou výjimku. Jen vstup. Prostě vás zařadí o level niž. Proto jsem si udělal americké Apple ID koupil americké číslo a registroval se do různých výhod pro Američany protože díky EU a GDPR to prostě někdy nejde a světe div se funguje to. Každý kdo trochu cestuje ví, že existuje mnoho způsobů jak tyto nerovnosti narovnat. Ale je to každého zodpovědnost a věc. Nikoho nenabádám, je to pak jen o komunikaci na místě. Věřte, že když se budete chovat slušně a budete s každým mluvit nikdo vás nezavře ani nezatkne. Maximálně vše jen doplatíte, mluvím z vlastní zkušenosti. Přeji všem krásné cestování. Jen bych si přál, aby se v ČR každý choval tak zodpovědně a slušně jako v cizině. Každého slušně pozdravil, poděkoval, přál krásný den atd.. To by se nám hned žilo i doma lépe.
Jo, já mám s policií i s rangery v USA jen opravdu dobré zkušenosti - když se člověk chová zdrženlivě, neprovokuje, nemá arogantní odpovědi, tak se chovají velmi fér a vstřícně. A při těch pár příležitostech, kdy jsem je potřeboval, byli vždy velmi rychle na místě a to šlo o běžné malé dopravní škrábance.
Užij si parky, zásadní pro nás je, že jsi potvrdil, že se vstupem na roční pass vydaný v roce 2025 není žádný problém.
Ten zbytek naší diskuze nemusíme hrotit :-)
A se zdravením a jiným chováním tady v ČR souhlas, je ale na každém z nás, aby to podporoval a v reálu praktikoval a tlačil už do dětí - ono se to samo neudělá :-)
V roce 2022 jsme se nechtěně stali podvodníky. Při naší cestě jsme jako první navštívili Craters of the Moon. U brány jsme si chtěli koupit vstupenku. Obsluha, pravděpodobně Indiánka nám řekla, že pro nás je výhodnější koupit Senior Pass za 20 USD, ten nám bude platit i pro ostatní NP. No samozřejmě jsme souhlasili, zaplatili jsme 20 USD, paní nás ještě poučila, že si ho máme umístit v autě na viditelné místo, což jsme udělali. Nechtěla vidět žádný doklad. V dalších parcích Teton, Yellowstone, Devils Tower, Messa Verde jen chtěli vidět nějaký ID, ukázala ,jsem ČESKÝ řidičák a žádný problém. Až po pár dnech jsem jen tak zkoumala ten Senior Pass a vidím tam, že to platí pouze pro US Citizens, docela mě to znervóznělo, ale jak vidno, nebylo jim u bran parků divné, že vidí český řidičák, vůbec nikdo se nad tím nepozastavil.
jo, většina těch zlevněných nejen v národních parcích je vždy jen pro US-rezidenty včetně těch senior slev. V praxi je ale v méně frekventovaných oblastech vůbec nenapadne, že bys mohla byt odjinud než u USA nebo Kanady (pokud tedy člověk nevypadá na první pohled jako Ind nebo Číňan - a i těch už jsme potkali v posledních letech hodně naturalizovaných). 2025 jsem měl pocit, že návštěvníků z Evropy výrazně ubylo. Za tři týdny jsem nepotkal nikoho z CZ/SK, z Německa, z Rakouska, z Holandska. Italů hodně, ale to byla náhoda (párkrát bus zájezdy jen s Italy). Indové naopak všude, ale možná naturalizovaní.