Krádež mobilu v zahraničí
Tady podrobně popsali, jak takovou situaci řešili:
Něco tisknu, něco přeposílám spolucestujícímu. Vůbec si to nepřipouštím, že by se to mohlo stát, bylo by to hodně nepříjemný....
Jinak vozit sebou ještě jeden starý mobil je dobrej nápad, asi začnu.
Starej mobil vozím všude s sebou. Všechny aplikace nastavený, telefonní kontakty, fotky. V případě potřeby stačí vložit SIMku.
Taky s sebou vozím pro jistotu starý mobil, ale ne vždy to musí stačit. Vyzkoušel jsem si to, naštěstí ne v zahraničí, ale u nás, když mi odešel stávající mobil. Stalo se to v sobotu, koupil jsem si nový mobil, většina aplikací se nainstalovala sama a fungovala. Ale některé bankovní aplikace neprojdou, dokud nepotvrdíte odinstalaci v tom původním telefonu, což samozřejmě nešlo. Konkrétně aplikace Raiffeisenbank pro potvrzování plateb na kreditce nefungovala. A protože se mi mělo v neděli zaplatit rezervované auto kreditkou, tak jsem to řešil s bankou o víkendu. Přes infolinku to nešlo, na jedné pobočce mi řekli, že mi to aktivují do 3 dnů, na druhé to mělo jít okamžitě, ale i když se to nastavilo, tak tam pořád byl nějaký problém autorizací. Ze strany banky naštěstí byla ochota mi pomoci, ale přesto to nefungovalo. Ze zahraničí samozřejmě není šance. Nakonec se to nějak pozdě večer rozběhlo a platba prošla.
Takže existují aplikace, které mohou být aktivní jen na jednom zařízení a v záložním bohužel ne. U mne to byly asi 3 aplikace, ty dvě další jsem nepotřeboval, vyřešil jsem později.
Po 2 letech jsem si vyzkoušel upgrade Androidu. Pokud máte fyzickou SIM kartu, GMail, jednu banku, aplikaci Rynairu a Wizzairu a pár her, bude to za pár minut hotové. Dokonce i zprávy se přenesou oproti dřívějším verzím Androidu.
Ale já tam toho mám víc a dělal jsem na tom po večerech 14 dnů a byl jsem z toho na nervy. Nejhorší jsou aplikace bank - každá dělá aktivaci jinak. Unicredit nešla zprovoznit bez SIM karty, protože si kód z SMSky musí načíst sama.
eSIM od T-Mobilu se dá přenést, ale musí být oba dva mobily zapnuté. První pokus selhal, druhý prošel. Ale SMSky se už neobnovily.
A to podotýkám, že jsem měl všechny potřebné údaje i dva funkční mobily u sebe. Ale potřeboval stáhnout cca 100 aplikací, nastavit je, v 1/4 z nich se přihlásit, vyřešit asi 10 bank/finančních aplikací, nastavit zálohu fotek apod.
Vozím taky 2 mobily (Android). Ve starém záložním mám mj. přístup k webovém e-mailu, aplikace mnou používaných leteckých společností, Booking, Airbnb, mapové aplikace, aplikace několika bank, dokonce i WhatsApp (lze zprovoznit i na mobilu bez vložené české SIM: nainstaluje se do něj z webu WhatsApp přes webový prohlížeč mobilu linuxová verze a pomocí QR kódu z WhatsApp "hlavního" mobilu se to zprovozní; má to svá omezení, ale pro základní komunikaci to stačí). Tedy pokud není třeba něco ověřovat přes SMS/volání z českého čísla, dá se velmi dobře použít i ten starý mobil bez vložené české SIM, tedy buď jen přes WiFi nebo s datovou zahraniční SIM.
Ještě může být problém se starými mobily kde jsou starší verze operačních systémů, což může dělat problémy s kompatibilitou aplikací a baterka bývá obvykle na konci životnosti, což v zahraničí nechceš.
Nový základní mobil se dá dnes koupit už cca do 1.500 Kč, žádné dělo, ale na cestách jako záloha poslouží bez problémů.
Můj starý mobil je v rel. dobré kondici vč. baterky a má rel. nový Android 14. Samozřejmě historický mobil ve špatném stavu nemá smysl mít jako záložní.