Chystané změny v oblasti práv cestujících v letecké dopravě v EU.
Barney Flyer napsal(a):To opravdu kupujete batohy podle toho kterou velikost kde povoluje tarif? Já to teda dělám tak, že vím jak velký batoh/kufr pro danou cestu potřebuji a podle toho si zaplatím velikost zavazadla u aerolinie. Rozhodně si nekupuji batoh podle nejnižších povolených rozměrů.
“moc drahy”
Ad. kompenzace: Je iluze myslet si, že ty aerolinky to platí ze "svého". Platí to z peněz, které vydělají přepravou cestujících. A i náklad na "riziko" kompenzace je prostě náklad, který se musí promítnout do ceny letenky = kompenzaci si platíme sami vyššími cenami letenek. Čím vyšší kompenzace, tím vyšší náklad.
Navíc cesta paušální kompenzace je taky dost divná logika. Jeden cestující na ní raketu vydělá, jinému nepokryje ani půlku...
To BarneyFlyer: S těmi kufry/batohy jsem si dělal trochu legraci, já jich mám zrovna z různých cest tolik, že si fakt můžu vybrat jakoukoli velikost :-) Ale je fakt, že me trochu otravuje to sledovat, stalo se mi teda jen jednou v HNL na přeletu mezi ostrovy, že mě vyhmátli kvůli pár cm a stálo to +50 USD a přišlo mi to hodně nefér, vyloženě hledali jakékoli odchylky už mezi cestujícími před gatem a znovu a znovu měřili (i když na centimetry měli pravdu oni, tak to musím uznat). Třeba náhoda, na jiných letech po ostrovech úplně v pohodě.
Co se týká inflace, tak samozřejmě s tímto nemá spotřebitelská inflace vůbec co dělat, ale do téhle ekonomické / metodické debaty se v diskuzi radši nepouštějme, nedopadlo by to dobře :-)
Já tu regulaci vnímám celkem jako přiměřenou a dlouhodobě docela přísnou (o pár hodin zpoždění hned platit celkem vysoké částky, které často převyšují i cenu letenky), na druhou stranu by se to asi zvrtlo v různá svinstva aerolinek, kdyby nebyli regulovány. Třeba proti Smartwings nic vyloženě nemám, ale často vidím jejich strategii změny a rušení letů přesně 15 dnů před odletem, takže si dokážu představit, co by se dělo, kdyby taková aerolinka měla úplnou volnost. Úplně se mi nelíbí, že když aerolinka má možnost úplné změny zrušení / změny 14 dnů předem, tak si myslím, že protistrana by měla mít stejné podmínky. Zdá se to šílené, ale když objednám hodně měsíců dopředu, tak taky pak nemůžu říct aerolince jen tak, že neletím a chci peníze zpět, tak proč má mít takové právo ona říct, že se nepoletí (navíc to komplikuje rezervace hotelů, aut, atd.). Naštěstí hotely / půjčovny se přizpůsobily a naopak často mají storno podmínky hodně vstřícné - a jde to i bez regulace.