Zdravím. Pár dnů zpět jsem měl let z Pekingu do Bangkoku společnosti Air China. Původní čas odletu měl být 20:00. Když jsme však byli v letadle a už čekali na odlet, z ničeho nic jsme museli letadlo opustit a jít čekat do haly. Odlet byl odložen o 3 hodiny. Nikdo z Air China se k tomu nijak nevyjádřil. Rád bych se zeptal, zdali je z mé strany nárok na nějakou kompenzaci. Zkoušel jsem hledat na internetu, ale našel jsem jen Denied Boarding Regulation, které se vztahuje jen na Evropu. Máte někdo nějaké info ohledně Asie? Děkuji .

Kompenzace za zpožděný let?

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

Zdravím. Pár dnů zpět jsem měl let z Pekingu do Bangkoku společnosti Air China. Původní čas odletu měl být 20:00. Když jsme však byli v letadle a už čekali na odlet, z ničeho nic jsme museli letadlo opustit a jít čekat do haly. Odlet byl odložen o 3 hodiny. Nikdo z Air China se k tomu nijak nevyjádřil. Rád bych se zeptal, zdali je z mé strany nárok na nějakou kompenzaci. Zkoušel jsem hledat na internetu, ale našel jsem jen Denied Boarding Regulation, které se vztahuje jen na Evropu.

Máte někdo nějaké info ohledně Asie? Děkuji

0

Řekl bych, že v Asii to nijak regulované zatím není. NIcméně 3 hodiny nejsou nic, za co se dávají na dálkovkácj kompenzace.

0 Citovat

Dobrý den,

cestou SA jsme zakoupili 2 multicity letenky v kombinaci Oman air a Malaysia air

MUC-Seeb-KUL -KUCH a zpět Kota Kinabalu-KUL-Seeb-MUC.Vše na jedné letence.

Asi 6 hodin před nastoupením prvního segmentu zpátečního letu přišel email od Malaysia air,flight change notifikation-první segment byl přeložen o více než 2 hodiny, tím pádem nenavazuje spojení v KUL a dále.

Po konzultaci s Oman air nový routing KUCH-KUL-SEEB-FRA a do Mnichova vlakem ,vše hrazeno leteckou společností .Od Malaysia air byl poskytnut voucher na občerstvení v místě odletu Kota Kinabalu a transfer hotel v KUL.

Celkové zpoždění při cestě zpět bylo 18 hodin ,má smysl žádat kompenzaci, když odlet byl z Evropy ?

A případně obrátit se na Oman air nebo Malaysia air nebo prodejce letenek, který upřímně řečeno,pro nás neudělal vůbec nic, vše jsem si vybavila sama.

Dík za názory

0 Citovat

Legislativa upravující kompenzace se u letů ZPĚT do EU vztahuje jen na aerolinie registrované v EU.

0 Citovat

myslela jsem si to ,ale děkuji za potvrzení názoru . Nakonec postarali se o náš návrat do Evropě dle možností.

0 Citovat

chci se jenom zeptat, jestli už se někomu povedlo dostat z Volotea plnou kompenzaci ?

Mě po půl roce už nabídli 100 EUR a voucher na 150 EUR (začínali s voucherem na 50 EUR a postupně přidávají :D)

0 Citovat

Nas Norwegian let zo Singapuru mal z technickych dovodov zdrzanie 63h.

k tejto situacii mam dve navzajom suviciace otazky:

1) je mimo 600eur narok na kompenzaciu za uslu mzdu, resp za nutenu dovolenku (3 dni v riti nie je malo)? bavil som sa s nemcom zo stejneho letu, a hovoril, ze podla nemeckych zakonov by to uhradit mali.

2) po 5 posunoch odletu som volal na Norwegian hotlink a pytal sa, ako dlho bude trvat, kym nas prebookuju na ine lety. Odpoved bola, ze ziadna lehota v zakone neexistuje. Pochopil som to tak, ze pokial je aerolinka ochotna hradit hotel a zradlo, moze nas na mieste drzat, dokedy chce, bez povinnost nas dostat domov v urcitom casovom horizonte. Je to tak?
0 Citovat

no podla EU 216 su tam aj taketo podmienky

Rerouting under similar conditions to the intended final destination at the earliest opportunity

aj ked co znamena pre aerolinku earliest opportunity ... to uz nikto nepovie..ale SIngapur nie je nejake letisko v strede pacifiku, kde to lieta raz tyzdenne

0 Citovat

norbic napsal(a):

chci se jenom zeptat, jestli už se někomu povedlo dostat z Volotea plnou kompenzaci ?

Mě po půl roce už nabídli 100 EUR a voucher na 150 EUR (začínali s voucherem na 50 EUR a postupně přidávají :D)


Ano, riesilo sa to v inom vlakne https://www.cestujlevne.com/disk...strana-19. Ja zufalo cakam na odpoved od uzivatela petrdob, ktory to vyhral. Mala som totiz uplne rovnaky let a chcela som najprv Volotei pohrozit, ze kamaratovi to uznali, nech to nemusim riesit cez agentury. Ale ked ani neviem ako sa "kamarat" vola, tak mam asi smolu :D

0 Citovat

tonic napsal(a):

no podla EU 216 su tam aj taketo podmienky

Rerouting under similar conditions to the intended final destination at the earliest opportunity

diky, to som potreboval vidiet. hodlam sa o to bit, totiz 600eur za 3 dni cakania, statia v rade na transfer desku a nakladov za novu letenku z londyna je za mna hovno kompenzacia, ked mam 3 dni dovci dole. spolocnost ma ucelovo nereroutovala, imho by mala zaplatit naklady. som zvedavy, ci si s tymto poradia spolocnosti, ktore riesia bezne claimy, alebo to bude treba hodit pravnikom.

0 Citovat

takyto "kamarat" sa aj mne ozval, ze on dostal kompenzaciu priamo od Ryanu ... ked som mu napisal aby mi poslal podklady, nech urychlim to trapenie "vymahacov" a ze mu zaplatim aj 100 euro, tak on ze vsetko vymazal ked dostal peniaze :D

0 Citovat

@mato: ad 1) nárok na náhradu za ztrátu na výdělku je, jen ti musí nějaký výdělek skutečně ujít. Domluv se se zaměstnavatelem, ať ti to nepíše jako dovolenou, ale neplacené volno (dovolenou máš proplacenou a výdělek ti neujde).

ad 2) tam se postup liší podle toho, jestli byl let zrušen nebo jen zpožděn. Tonic cituje povinnosti při zrušení letu a "při nejbližší příležitosti" se vykládá tak, že nejdříve, jak je to možné, tedy na první let byť jiné společnosti, ketrá má na palubě volné místo. Pokud by tě tam chtěli nechat trčet, můžeš si letenku na dřívější termín koupit sám a claimovat její proplacení. Pokud je ale let zpožděn, tak tě tam trčet můžou nechat, nicméně po jednom až dvou dnech by už se (IMHO) daly analogicky aplikovat nároky jako u zrušeného letu.
0 Citovat

1) to bude pekny boj, pretoze moj zamestnavatel ma striktnu 'najprv dovca, potom neplatene volno' policy

2) dvakrat opozdeny, po cca 1.5dni zruseny. nasledne bol nastaveny novy let s inym cislom. k reroutingu ale aj tak nedoslo.


skor mi ide o realnu skusenost niekoho, kto podobnu situaciu zazil a co z nej bol schopny  vydolovat.

0 Citovat

Dle mýho názoru náhradu ušlé mzdy bez žaloby z nich nedostaneš ani omylem.

To samý s tím reroutingem, určitě už to bylo na hraně, respktive za hranou, ale zase krom kompenzace z nich určitě bez žaloby nic nedostaneš, pokud se o vás postarali jak měli (hotel, jídlo)

Osobně bych to viděl tak, že to prostě občas k cestování patří a je to, ať chceš nebo ne, daň za cestování low costem - myslím jejich ochotu na přebookovaní na let jiné aerolinky. Myslím, že 600 euro kompenzace je dobrá náplast.

0 Citovat

eremi, suhlasim s tebou, ze bez zaloby to nepojde. preto zistujem, ci sa toho chce ujat nejaky pravnik, alebo to za to nestoji.

postarane o nas bolo slusne, to nehovorim (Crowne Plaza @ Changi s plnou penziou mi vazne nevadila, to priznavam).

ALE - stale zostava druha otazka. dokedy ma mozu nechat niekde trcat, pokial budu platit hotel a zradlo? uz nejaky cas prechadzam zakonne naroky na roznych strankach, a nenasiel som ziadny narok na claim nahradnej letenky, ktoru si zaobstaram sam, maximalne na refund starej - v tomto pripade OW bolo <100eur, tzn by som nadherne prerobil a tych 600 by padlo presne na toto. imho pokial to nie som ochotny spravit, naozaj tam mozem visiet tyzdne, aj viac, a k nicomu sa nedopracujem (nasobny pokus riesit situaciu cez call centrum Norwegianu zlyhal na plnej ciare).

0 Citovat

Aerolinka zodpovídá za přepravu z A do B. Že bod A v tomto konkrétním  případě je v Londýně byla tvoje svobodná volba a současně riziko.

0 Citovat

Nechají Tě tam trčet do dalšího jejich letu, přesně jak to udělali. Že to není v pořádku a v souladu se Směrnicí je věc druhá, kde není žalobce není soudce. Stejně tak jako nárok na proplacení letenky budeš mít, pokud si ji koupíš sám, protože přepravce nesplnil svou povinnost a neposadil Tě na letadlo při nejbližší možné příležitosti, ale jako naprostá většina lidí sis to zjevně nelajzl, koupit letenku za stovky eur a opět se o proplacení možná muset soudit. Znovu opakuju, tohle je riziko letu s low costy, většina klasických dopravců by Tě přebookovala na první volný let jinou společností.

Takže dle mýho názoru z nich dostaneš kompenzaci, nárok na proplacení ušlé mzdy se bude blbě prokazovat, navíc, pokud s Tebou nebude plně spolupracovat zaměstnavatel a budeš to muset zažalovat sám, myslím, že tohle za Tebe nikdo zadarmo, respektive jen za procenta řešit nebude, protože tady není úspěch jistý jako v případě kompenzace. A navíc, pokud nevyděláváš denně pěknej balík, tak to není ani pro žádnýho advokáta zajímavý.
0 Citovat

Petr76 napsal(a):

Aerolinka zodpovídá za přepravu z A do B. Že bod A v tomto konkrétním  případě je v Londýně byla tvoje svobodná volba a současně riziko.

Petre, tvoj ostrovtip a uprimnost su mi obecne sympaticke, ale prosim, v buducnosti si poriadne precitaj, ake ciele sledujem, a nefabuluj.

nepytam si priamo narok za separe letenku LGW-CZ, to by som to pisal rovno do temy "debilne cestovanie". tvrdim, ze za vsetky nesnaze po ceste naspet sa mi 600eur kompenzacie subjektivne zda ako prilis malo. skrz neochotu posadit nas na najblizsi let a tym nutene vycerpanie niekolkych dni mojej vzacnej dovolenky sa pokusam urobit z aerolinky dojnu kravu.

zaroven ma zaujima, co keby sa technikovi nepodarilo fixnut motor a trvalo by to dalsie dva tri tyzdne? co keby Norwegian nemal volnu 787ku, ktoru by po nas eventuelne poslal? co keby dovtedy neboli ochotni nas prebookovat na ine lety? co keby kvoli takemuto chovaniu aerolinky prisiel o pracu? pytam sa na to, do akeho extremu si moze aerolinka ohybat pravidla a co vsetko si moze dovolit, ked sa jej to zrovna hodi do kramu.

0 Citovat

Tohle vůbec neřeš, protože tohle Ti nikdo neřekne. Určitě by Vás tam nenechali x dní, protože pro ně jsou to taky ohromný náklady navíc a pokud by věděli, že nezprovozní vlastní letadlo, tak by Vás přebookovali nebo jinak dostali domů. I v zájmu aerolinky logicky je dostat x pasažérů z hotelu v drahým Singapuru domů.

Z aerolinky nemáš jak udělat dojnou krávu a sorry, myslím, že 600 euro je kompenzace velmi slušná. Už jsme tady trochu zpovykaní a nenažraní díky EU a kompenzacím, jinde bys dostal leda tak houby a byl bys rád aspoň za ten hotel. Kvůli tomu, že jsi někde zůstal ne vlastní chybou by jsi o práci přijít nemohl, tady Tě chrání legislativa - konkrétně zákoník práce §199/1 a na to navazující nařízení vlády 590/2006 bod 3 přílohy.

A znova na začátek, tohle k cestování patří a vždycky je potřeba počítat, že se může něco stát a člověk někde zůstane a bude k tomu mít nějaké další náklady. Pokud chceš mít do budoucna větší jistotu a je to pro Tebe tak důležitý, leť legacy aerolinkou, která je součástí nějaké aliance...
0 Citovat

dakujem za zodpovedanie otazky o strate prace. je to prijemne zistenie.

mne skratka vadi pristup aerolinky, ktora bude let posuvat o hodiny a drzat ma v neistote, ked nam kapitan nakoniec oznami, ze doba, ktoru sme cakali, je standardna pri oprave danej chyby (predpokladam, ze diagnostika bola vykonana hned pri zisteni technickeho problemu, a bolo im jasne, ze zo Seattlu budu musiet prist nahradne diely a technik).

zaroven ma stve bohorovnost call centra a neochota akokolvek riesit situaciu. ak ma kvoli internym predpisom nemozu reroutovat na let za 2h, ale nemaju problem zaplatit hotely a zradlo v retailovej cene cca 800 EUR, tak sa mi to trosicku nezda. hlavne ked OW letenka SIN-LGW sa dala na originalny den odletu kupit za cca 500eur (pozerane pri cakacke na transfer desku).


ze sme zmlsani z kompenzacii, o tom polemizovat nejdem, mas pravdu. mozeme sa hadat donekonecna, co je malo a co je uz dost. osobne nemam rad, ked so mnou zameta nejaky korporat, a tak z principu zistujem moznosti, ako nanho naspet.

0 Citovat

Já si myslím, že právě proto, že je to korporát, kde nikdy pravá ruka neví, co dělá levá a jedno oddělení neřeší náklady, který platí druhý oddělení (cena letenky vs. náklady na hotel), tak je výsledek takovej, jakej popisuješ. Rozumím Ti, ale v tomto případě největší vítězství je, pokud sis prodloužený pobyt na náklady aerolinky užil + shrábnout kompenzaci :)

0 Citovat

ale vsak ano. som si isty, ze noc v No.1 airport hoteli na svete za ~11k za noc by som si sam nikdy dobrovolne nezaplatil. bola to velmi zaujimava, pravdepodobne once-in-a-lifetime skusenost.

kazdopadne dakujem za vsetky poskytnute informacie.

0 Citovat

Na konci února jsem letel s emirates z dubaje do prahy - na letisti nas vybrali ještě s sesti dalšími ze není pro nas místo - jestli pry nam nevadi letet druhy den - daji 5 hv. hotel s plnou penzi do do druhého dne - a neomezenou letenku kamkoli letaji emirates - plati jeden rok - na kompenzaci v penezich pry není nárok - ze to je pry jen v evrope - ja jsem to bral jak zážitek - hotel luxus jidlo luxus - manželka byla hotova ze po skoro mesici cest se nedostane domu - pro me letenka od emirates luxus - manželka byla zhnusena ze opet bude muset nekam cestovat - radeji by za kompenzaci brala kabelku - pan který odmítl letet druhy den byl nasmerovan na let do benatek s 20 minutovym prestupem - zavazadla dodají později -kompenzaci v podobe neomezene letenky také obrdrzel - za mne v pohode - jen nevim kam z darma letet - jedina věc mne udivuje proc vybrali lidi kteří byli dlouho v zahranici a daleko - ja cestoval z australie ostani ze zelandu - v dubaji jsme měli par dni pauzu - jsme cleni skywards - proc nevybrali nekoho jiného -pro mne je to ale velke PLUS

0 Citovat

Se zajmem jsem i precetl zkusenosti s kompenzaci , zajimave kdyz jde o druhou nejlepsi nizkonakladovou leteckou spolecnost na svete za lonsky rok , v Evrope prvni , ja mam jen jednu dotazenou zkusenost jak jinak nez s Ryanairem , Mam sice tri, ale 2x jsem do niceho nesel , uplne poprve mel bus v Londyne dojezd na Standsted kvuli ucpane dalnici az za 3 hodiny , na odlet me uz nepustili i kdyz jeste na tabuli letadlo neodletelo , letel jsem dalsim za nejaky obnos , uz nevim kolik.ale moc to tehdy nebylo . pro uplatneni reklamece vyzadovali potvrzeni autobusove spolecnosti , ktere jsem si hned jeste v Londyne , letel jsem pak Dublin ,vyzvedl , ale nakonec jsem korespondenci vzdal , druhy pripad byl , kdyz vybuchla na Islandu sopka , ne ted naposledy , ale jeste drive , a uviznul jsem ve Frankfurtu , letenku jsem tehdy dostal zdarma , na nasledny let ,nocleh jsem neuplatnoval , protoze za povetrnostni vlivy bych asi stejne zaplaceno nedostal Ovsem treti pripad se mi hodne vyplatil slo o let s Pardubic do Londyna a nasledny let do Corku , uz jsem o tom tady psal , tak se nebudu opakovat , jen napisu , ze v prvni chvili taky na me prisli s hotelem , vedel jsem ale, ze je dalsi let do Corku vecer , po kratke diskuzi nekam volali a bylo nam receno , leteli jsme s zenou , ze pokud se do letadla vlezeme , ze muzeme letet .,museli jsme cekat ,nastupovali jsme posledni , ale nakonec leteli a kompenzace prisla po mesici , podotykam jen , ze slo o dve samostatne kupovane letenky tedy 4 letenky Pardubice -Standsted a Standsted -Cork Takze pokud by se me nekde stala takova vec , tak rad prijmu hotel a 600 euro , ve dvou tedy 1200 euro a uzijeme si to , domnivam se , ze v takovych pripadech se pak let s nizkonakladovkou vyplati vic, nez let s klasicku leteckou spolecnosti i v nasem pripade jsme za 4 letenky dali asi 2500 Kc vcetne priority a vyberu sedadla a vyinkasovali 12500 Kc ,sice bez priority a sedel kazdy jinde, ale do Corku jsme se dosali misto v 18 hodin v 22 vecer ten samy den , parkovne platilo az do rana ( mel jsem tam auto ) tak zadne dalsi naklady nebyly Bohuzel 90% letu s Ryanairem je na cas -))

0 Citovat

A pointa?

0