Zdravím. Pár dnů zpět jsem měl let z Pekingu do Bangkoku společnosti Air China. Původní čas odletu měl být 20:00. Když jsme však byli v letadle a už čekali na odlet, z ničeho nic jsme museli letadlo opustit a jít čekat do haly. Odlet byl odložen o 3 hodiny. Nikdo z Air China se k tomu nijak nevyjádřil. Rád bych se zeptal, zdali je z mé strany nárok na nějakou kompenzaci. Zkoušel jsem hledat na internetu, ale našel jsem jen Denied Boarding Regulation, které se vztahuje jen na Evropu. Máte někdo nějaké info ohledně Asie? Děkuji .

Kompenzace za zpožděný let?

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

mnooo, chápu, že shodnout se nemusíme, ale až na určitý tlak na společnosti, aby v přepravě nedělaly zmatky, tak pro pasažéry nic moc. Takže souhlas s Brumem, snad je to ten z AL, na jehož komentáře rád vzpomínám:-) Jen na okraj, jako bonbonek mi dnes poslali: "...Peníze naše společnost zasílá do 30 dnů....Pokud si přejete zaslání kompenzace do 2 pracovních dnů za poplatek 350 Kč + DPH...."

3 Citovat

Přitom se každej let byrokraticky registruje kdoví kde, stačilo by žádosti o kompenzace porovnávat s nějakým registrem eurocontrol nebo čeho. V případě sporu pohled do systému a hotovo. Automatika, bez vytáček, bez parazitů. Ale to asi nebylo úplně účelem, aby to fungovalo :-)

0 Citovat

@nickcarter

O co mi jde - není to tedy vlastně úplně k hovnu nařízení ? Komu to prospěje ? Kolik % (nebo promile) z cestujících je schopných si to vymoci samo ? Kolik promile ze všech takhle "postižených" má aspoň rámcovou představu na kterou instituci v letectví se obrátit, případně která agentura to bude vymáhat a jak to bude reálně probíhat a za jakou konečnou cenu ?

Myslím, že to úplně na h** nařízení není. Pokud se stane událost, která zakládá právo na kompenzaci, je celkem dost jednoduché si zjistit informace o tom, která instituce (říkáš tomu tak) kompenzaci řeší. Google - po přeskákání placených odkazů agentur, dá se celkem dobře rychle zorientovat. Vztah agentura -cestující je další věc a nemá s nařízením EU nic společného, to je čistě na každém, na koho se obrátí, když se rozhodne, že sám to nezvládne nebo ne? A kolik jim za to zaplatí a jak to probíhá v případě neúspěchu snad také ví předem ne?  Zatím jsem vymohla všechno (Lufthansa, Smartwings :D, nějací turci Tailwind - řešili jsme to tady, ani to nikdo pořádně neznal, wizz dokonce také). 

3 Citovat

Aj ja som dostal kompenzáciu za zrušený let Wizzairu v júli 2022. Z vymoženej čiastky 1.000 € mi pristálo na účte 395 €. Presne podľa zmluvy, ktorú som akceptoval s Claim Cloudom v prípade súdneho sporu.
Takže na prvý pohľad všetko v poriadku. Ale...
V žiadosti bola kompenzácia za 4 letenky + úhrada náhradných letov Austrianom - celkom 2.600 €. (leteli sme s 5 ročnými vnúčatami)
Po dvoch rokoch informačného vákua zo strany Claim Cloudu na moju mailovú otázku, či sa dačo pohlo, v júni tohto roku som obratom dostal dvojriadkovú odpoveď, že vymohli 1.000 €, ale nemajú údaje o mojom bankovom účte, takže mi nemôžu peniaze poslať. Že by to vymohli presne v deň zaslania môjho mailu? Na moju požiadavku, aby mi zaslali rozsudok, som dostal pomerne arogantné strohé vysvetlenie, že nič také mi nepošlú, lebo...paragrafy, ktorým bežný človek aj tak nerozumie. Ak chcem do spisu nahliadnuť, za určitú úhradu, mám prísť do Prahy.
Zostávajú teda pochybnosti. Bolo to skutočne na súde, alebo nie? Poslali by mi peniaze, keby som to čírou náhodou neurgoval? Koľko vlastne vymohli - naozaj len tých 1.000€ ? 
Nakoniec si človek povie, že môže byť rád, že dostal aspoň niečo, keď sa so mnou Wizzair odmietol baviť..
Obrátim sa na Claim Cloud ešte niekedy? Ak zlyhajú ostatné možnosti, asi áno. Nepáči sa mi však ich zahmlievanie a netransparentnosť.

6 Citovat

S vymáháním kompenzací dle 261/2004 mám několik zkušeností, zatím všechny úspěšné. Jen jednou jsem musela využít agenturu, jelikož easyJet odmítal plnit. I tak se spor táhl pět let a došlo to až do exekuce. S Wizzair mi pomohl český ÚCL a ECC, Air France jsem řešila sama a odškodnění bylo přiznáno týden od odeslání žádosti. Mimo 261/2004 jsem řešila zrušený let Lufthansy z důvodu stávky odborů, uhradili všechny vzniklé náklady, ale předcházelo tomu asi 15 emailů. 
Nyní řeším zpoždění EgypAir, zatím bez úspěchu, ale ještě to nevzdávám.

Souhlasím s @nickcarter, že si s nařízením 261/2004 mnoho aerolinek nedělá těžkou hlavu a snaží se všemožně ze své povinnosti vykroutit. Cestující pak s vymožením svých práv ztrácí mnoho času a často i peněz. 

0 Citovat

Mıchal napsal(a):

Návrh jde do EP. Europoslanci jsou volení zástupci a jako takoví mají veřejně dostupné e-maily a je možné jim i napsat a dělat opačný lobbing.

- předseda EP - president@ep.europa.eu

- předsedkyně výboru pro dopravu: elissavet.vozemberg-vrionidi@europarl.europa.eu  

ChatGPT vytvoří formální nesouhlas za pár vteřin. Pořád se ustupuje hlasitým menšinám. I kdyby jen každý desátý čtenář CL poslal mail, budeme hned hlasitou menšinou.

No poslal jsem jeden (před měsícem) taky, ale EP se nezajímá co chce občan, ani automat neodpoví :D

0 Citovat

Opravdu si ještě někdo myslí, že kdokoli v jakymkoli governmentu to dělá pro lidi, a bude mu odepisovat na emaily? 🤡

0 Citovat

To jsem si ani nemyslel. Akorát, když je zasype několik desítek tisíc mailů na jedno téma, začnou si myslet, že to ohrožuje jejich preference a třeba vyjdou hlasité menšině vstříc...

2 Citovat

Ahoj, jen pro info k mému story... Airhelp to vyřídili kladně a přišly mi už i peníze :)

0 Citovat

Pěkný den přeji,

má smysl pokoušet se o odškodnění dle 261/2004 za zpoždění letu, kde prvotní příčinou pravděpodobně bylo nepříznivé počasí, které se ale během dne zcela zklidnilo, přesto ale cestující na cílové letiště dorazili o 34 hodin později? Letadlo, které mělo cestující přepravit za Skiathosu do Vídně bylo při cestě z Vídně kvůli počasí nejprve přesměrováno do Athén, ale na Skiathosu nepřistálo ani později, kdy již ostatní letadla zde přistávala i odlétala. Letadlo bylo využito pro jiné trasy a cestující zůstali na letišti dlouhých 34 hodin. Ryanair poskytl na letišti občerstvení a snad proplatí náklady na ubytování, které si cestující museli zajistit sami.

1 Citovat

Zkusit to můžeš, ale smysl to nemá. Prvotní příčina tady byla počasí .... 

1 Citovat

Pokud máš cestovní pojištění, tak to můžeš zkusit tam. Třeba něco dostaneš.

0 Citovat

Lord Pitzbudka napsal(a):

Zkusit to můžeš, ale smysl to nemá. Prvotní příčina tady byla počasí .... 

Prvotní příčina byla jiná, ale společnost musí vynaložit vše, aby zpoždění minimalizovala, takže je zde o co se opřít.

0 Citovat

Já teď řeším zrušený let DL do JFK a zatím všechny strany, jak DL tak KL odpovídají, reagují a registrují žádost. Sami ale zmiňují, že na vyřízení mají 30 dní ale vzhledem k počtu žádostí se vyřízení může zpozdit. Podle mne uspěju s žádostí o kompenzaci přímo o přepravce. Ale kdo ví

0 Citovat

Michal Jakubík napsal(a):

Prvotní příčina byla jiná, ale společnost musí vynaložit vše, aby zpoždění minimalizovala, takže je zde o co se opřít.

prvotní příčina byla počasí. 

společnost sice musí vynaložit vše, ale tento pojem není nijak podrobně specifikován - a jeho výklad (krom už existujících rozhodnutí, která např. řešila, že pokud má letadlo zpoždění kvůli počasí ráno, tak jestli může či nemůže aerolinka svádět rozstřelený leťák a přenášená zpoždění další dva dny) závisí na konkrétním soudu, pokud to tam tazatel (či agoška) dotáhne.  

Je potřeba si uvědomit, že kompenzace náleží v tomto případě při zpoždění 3+ hodiny (či zrušení). a vzhledem k situaci a počasí by ryanair při jakékoli snaze zpoždění pod 3 hodiny nestáhl (viditelnost, déšt, mokrá dráha, a pak i pravděpodobně i nejspíš omezená kapacita vzdušného prostoru) - jinými slovy, pokud ty tři hodiny /či zrušení/ lze odůvodnit počasím (což v tomto případě lze), tak chování a přístup aerolinky poté (čili např. jestli zpoždění bylo nakonec 8 nebo 20 hodin) už nehraje roli (v tomto případě, posuzovaní tohohle se opět liší, pokud cestující byl přebookovan na jiny let, a tent let měl opět zpoždění z relevantního důvodu - atd atd). 

v tomto případě je šance na 250 euro kompenzaci nulová. kdo chce, může nesouhlasit, může protestovat, ale to je tak všechno. samozřejmě, nikomu nic nebrání si cvičně ten request dát, ale... :)

zajímalo by mě, jakou tajnou super radou hanka disponuje, že ji posílá SZ, a nepodělí se.

PS: to co píšu, se omezuje na získání 250 éček za zpoždění/zrušení. nevztahuje se na případné vymáhání nákladů za ubytko apod.

0 Citovat

Řešil jsem kdysi podobný problém. Odlet z Bratislavy do Atén. V Bratislavě mlha, ale jiná letadla, včetně ostatních letadel Ryanairu normálně přistávala. Jediné naše letadlo divertovalo do Vídně a posléze i odtamtud odletělo zpět do Atén. Nás pak vzal jiný stroj z bratislavské báze, které se vrátilo tuším z Dublinu, ale tím pádem celkové zpoždění na příletu přes 4 hodiny. 

Ryanair kompenzaci odmítl z důvodu nepřízně počasí a vymahači posléze taky s tím, že by se to muselo soudit na Slovensku jako místě, kde vzniklo zpoždění a nebo v Irsku jakožto sídle aerolinky, takže od toho dávají ruce pryč. Dál už jsem to pak neřešil.

1 Citovat

jen poznámka pod čarou - to, že "jiná letadla přistávala", či "letadla startovala" je častý, ale mylný argument, který je vlastně celkem nerelevantní. a to může být i v situaci, kdy 3 letadla stejné společnosti přistanou, a jedno nikoli (mimochodem, toto nebyl zrovna případ toho skiathosu - i tady v inkriminovaný den na skiathosu byl minimálně jeden let jiné společnosti, než RYR, který nepřistál, a divertoval).

důvodů, proč k tomu dochází, je víc .. 

+ jednotlivé aerolinky mají vlastní minima, či vlastní požadavky na stav dráhy, či různou kombinaci požadavků v závislosti na tom, v jakém počasí se sedá

+ jednotlivá letadla (zejména v závislosti na velikosti) mají jiné limity bočního větru (to v případě, kdy hodně fouká a občas někdo nepřistane)

+ pokud se budeme bavit o CAT III přiblíženích (mlha, nízká oblčanost, špatná viditelnost), tak tady je potřebná certifikace letadla i posádky (tu některé společnosti mít mohou, některé ne)

+ i v případě, že letadlo i posádka má certifikaci na CAT III, tak může být jiný důvod, proč v danou chvíli CAT III certifikaci nesplňuje (vymelovaná nějaká součást vybavení apod.)

.. a nakonec - zejména pokud je počasí na hraně minim (vítr, oblačnost, viditelnost, apod.), je to finálně rozhodnutí posádky, zda se nakonec přistane, nebo ne (i když formálně minima a další předpoklady splněny jsou)

a i když nějaký z těchto důvodů nastane, a letadlo je nuceno divertovat, stále se jedná o událost spojenou s počasím.

5 Citovat

Ano pravděpodobně důvod byl, že posádka neměla certifikaci na Cat III a nebo s tím měl problém daný stroj.

Nicméně Ryanair z mých zkušeností nikdy nedělal problémy s proplacením nákladů vzniklých z duty of care. Bez ohledu na to, jestli jsem dostal nebo nedostal nějaký voucher na občerstvení od handlingu, tak vždy proplatil i účet za normální jídlo z nějaké restaurace na letišti nebo i mimo něj, nákup v supermarketu (s výjimkou piva, což je pochopitelné), případně i hotel a dopravu k němu a zpět na letiště. Čili pokud máte z toho Skiathosu účty na jakékoliv náklady, které vznikly po čase původního odletu, tak s tím určitě problémy nebudou. 

S kompenzací už to bývá horší i v situacích, kdy na ni nárok objektivně je. To se pak už cukají.

1 Citovat

Ahoj. Máte zkušenost s vymáháním kompenzace na Slovensku. Řeší to Dopravný urad, nebo Slovenská obchodní inspekce. Ma smysl jim to dávat.

Jedná se o let Pegasus, odlet z Bratislavy. Let dva dny před odletem posunutý o více jak 5 hodin. Nebyla dána možnost zrušení, ani změny letu (trasy). Pegasus se vymlouvá na vyšší moc. I tak si myslím, že pokud nám nedal možnosti (zrušení, rebooking) je nárok na kompenzaci. Je to tak?

0 Citovat

Nárok na kompenzaci se řídí pravidly EU261/2004. Dopravce nedodržel povinnosti, pokud nenabídl zrušení nebo rebooking, ale toto vám nedává automatické právo na odškodnění, pokud zrušení bylo kvůli vyšší moci. Dopravci se na ní velmi často vymlouvají, proto je výzva zjistit od úřadů opravdový důvod zrušení. Za nenabídnutí zrušení nebo rebookingu jim hrozí maximálně pokuta.

0 Citovat

tuna napsal(a):

Ahoj. Máte zkušenost s vymáháním kompenzace na Slovensku. Řeší to Dopravný urad, nebo Slovenská obchodní inspekce. Ma smysl jim to dávat.

Jedná se o let Pegasus, odlet z Bratislavy. Let dva dny před odletem posunutý o více jak 5 hodin. Nebyla dána možnost zrušení, ani změny letu (trasy). Pegasus se vymlouvá na vyšší moc. I tak si myslím, že pokud nám nedal možnosti (zrušení, rebooking) je nárok na kompenzaci. Je to tak?

Není. Kompenzace řeší ne to, ze vam nedali moznost rebook apod, ale skody pausalne zpusobene zpozdenim/zrusenim.  Jsou ti dve oddelene nadoby.

Vysší moc dva dny před odletem je docela zvlastni, v podstate jedina, ktera pripada v uvahu je nejaka planovana stavka ne-aerolinkoveho personalu.

Vybodnete se na reseni pres statni urady - ony samy nic nevymahaji. Jedine, tak vam mohou zprostredkovat podrobnejsi info o tom, proc byl let zrusen.

Jedna se o turky, teste to rovnou pres turecky urad a vykaslete se na EU regulaci. funguji docela  rychle a aerolinky to pak celkem rychle plni.  hledejte SHy passenger rights

0 Citovat

Ahoj, 

letěli jsme v sobotu

SPC (4Y311) - FRA (LH1402) - PRG

4Y311 (https://www.flightaware.com/live...GCLA/EDDF) z La Palmy měl zpoždění 18 minut, kvůli čemuž jsme nestihli navazující let a přebookovali nás na nedělní ranní let. 

Žádal jsem o kompenzaci přes Discover Airlines formulář a bylo mi to zamítnuto z důvodu: 

Due to a directive issued by air traffic control, the flight unfortunately experienced a delay. Such directives are beyond the control of Discover Airlines, as the management of air traffic in the affected airspace falls under governmental authority. According to the Passenger Rights Regulation (EC) 261/2004, such situations are considered extraordinary circumstances, which exempt airlines from paying compensation in this case. We sincerely regret the inconvenience caused and thank you for your understanding. 

Jsem schopen ze svý strany zjistit, jestli to není jen výmluva? Než bych to zkusil dále přes agenturu? Něco jako APF v Rakousku? 

Děkuji za případnou radu.

0 Citovat

Záleží na tom, zda bylo letadlo připraveno v čas k odletu a kvůli tomu nepřišli o slot. Dále lze argumentovat, že neudělali maximum pro to, abyste stihli svůj návazný let. U brány na vás někdo čekal? Počkal na vás let při zpoždění jen 18 minut? Klidně jako návaznou odpověď bez dalšího zkoumání příčiny. Tahle je pro hejly, aby se s ní spokojili a už je neotravovali.

0 Citovat

Pokud těch 18 minut dostali opravdu kvůli zpoždění ze strany ATC (což je klidně reálné, je sezona a kapacity jsou naplněné), tak to, jestli na ně někde někdo čekal, nebude nikoho zajímat a nikdo nebude řešit.

Stejně tak nebude nikdo řešit, jestli na ně návazný let čekal, nebo nečekal - to se v dopravním letectví neočekává, a není to okolnost, která by hrála roli.

0 Citovat

Zprávu, že jsme byli přebookování na jiný let, jsme dostali již při čekání v autobusu ve FRA (v 21:05), takže na nás ani nikdo nečekal u gatu. 

Pilot se zmiňoval v SPC, že čekáme, až se uvolní dráha na odlet. Ale teda přišlo mi taky, že jsme dost dlouho čekali ve FRA, než jsme se dostali s letadlem ke gatu a pak dlouho čekali v autobuse, ale těžko říct, jestli tohle dokážu nějak argumentovat. 

Lord Pitzbudka takže ty si myslíš, že máme spíš smolík? Max přes nějakou agenturu, jestli se s tím bude chtít zabývat? 

0