Kompenzace za zpožděný let?
Lord Pitzbudka je místní rozhněvaný muž, co kope za aerolinky, ale dost často mívá pravdu.
Základní pravidlo je, že aerolinka nechce vyplatit kompenzaci a vymýšlí si, proč ji nevyplatí. Klidně pošle výmluvu nebo lež. Cestující má omezené způsoby, jak se dovědět pravdivý důvod.
Jako následující krok fakt napiš aerolince, že děkuješ za zprávu, ale musíš ji rozporovat, že toto není správný důvod, že přiletěli pozdě, protože nebyli včas připraveni k odletu a ztracení slotu jen důsledek. 18 minut minimální zpoždění a nevynaložili maximální možné úsilí, abyste stihli svůj návazný let. Nečekal na vás nikdo z personálu, letadlo nepočkalo, ale rovnou předpokládali, že let nestihnete.
Agentura nemá žádnou magickou moc. Pouze vás obere o část kompenzace.
Kolik jste měli vůbec času na přestup?
No odpověd je easy :) myslím si že bez šance, ale když to dáš agošce, nic tím nezkazíš. tebe to nic stát nebude, a občas se stanou nečekané věci. Nejhorší, co se stane je, že ti hned na začátku řeknou, že se tím zabývat nebudou.
mě jednou (asi omylem? :-d nebo pro hezký oči) lufthansa přiznala kompenzaci (kterou jsem jim poslal jen takl ze setrvačnosti, "co kdyby") za zrušený let (a rebooking o den později), kde to bylo celkem prokazatelně počasím, a kdyby se odvolali na počasí, tak bych to dál nehrotil a nechal to být.
Ten čas na přestup byl skutečně malý, 45 minut (plánovaný přílet 20:35, odlet 21:20, boarding 21:05), což osobně jsem si říkal už při nákupu letenek, že ve FRA to je docela nesmysl stihnout, ale bylo to na jedné letence za 5k, tak jsem to ani neřešil. Hotel nám vyřešili okamžitě bez problému, takže to nebyl až tak velkej problém pro nás.
Ale jinak jsem si říkal, že i kdyby to letadlo přistálo na čas, tak by to byl fakt boj to stihnout, jelikož odlet byl z A64 a dostat se jen k Lufthansa service desku, který byl na cestě k A64, nám trvalo cca 15 minut možná déle. (Ale čekám, že možná kdybychom stíhali, tak by tam byl třeba urychlený transport, to je jen cucání s prstu tedy.)
Nám teď cestou ze SF foukalo tak, že jsme v Londýně byli za necelých 9 hodin. Samozřejmě nebyla žádná volná gata a tak jsme čekali na ploše skoro půl hodiny. BA 380 na svém domácím letišti. Prostě někdy jsou ty okolnosti takové, že není šance je ovlivnit. A jinak by mě tedy zajímalo, kolik byl čas na přestup, když jste odlítali se zpožděním 18 minut, což je prd.
Filip _9 napsal(a):Ten čas na přestup byl skutečně malý, 45 minut (plánovaný přílet 20:35, odlet 21:20, boarding 21:05), což osobně jsem si říkal už při nákupu letenek, že ve FRA to je docela nesmysl stihnout, ale bylo to na jedné letence za 5k, tak jsem to ani neřešil. Hotel nám vyřešili okamžitě bez problému, takže to nebyl až tak velkej problém pro nás.
Ale jinak jsem si říkal, že i kdyby to letadlo přistálo na čas, tak by to byl fakt boj to stihnout, jelikož odlet byl z A64 a dostat se jen k Lufthansa service desku, který byl na cestě k A64, nám trvalo cca 15 minut možná déle. (Ale čekám, že možná kdybychom stíhali, tak by tam byl třeba urychlený transport, to je jen cucání s prstu tedy.)
Ono kdyz to vyjde “na cas”, tak tech 45 minut se da i ve Frankfurtu s prstem v nose :) jen tady neni moc prostor na chybu a zpozdeni a deset minut na priletu uz znamena velke riziko.
Filipe, dostal jsem úplně stejnou výmluvu od Austrian. Dal jsem to agentuře, ta to nechtěla. Potom to spolucestující zkusil přes rakouské spotřebitelské centrum a peníze Austrian poslali během asi týdne.
Na tohle by se aerolinky mohly vymluvit skoro pokazde, protoze temer na kazdem letu probiha nejaka komunikace s dispecery a tezko zpetne dohledavat, kdo chtel kudy letet a kdo to naopak komu naridil, jak je radili nad letistem a ke gatum .... soucasne ani situace aerolinek neni jednoducha, ale nikdo je nenuti prodavat navazne lety s prestuem 45 minut, museji s tim rizikem pak pocitat. To je jako kdyby se zpozdil autobus a pak mela spolecnost vymluvu, ze semafory jsou statni a oni nemaji moznost ovlivnit, ze nekde z toho byla dopravni zacpa nebo moc casto cervena. Cestujiciho to nezajima, ma byt v cilove stanici vcas, pokud to neni nejaky uplny extrem jako prave prokazatelne pocasi nebo nehoda apod. (i proto me prekvapilo, jak se ted s tim zpozdenim vlaku kvuli ukradenym kabelum nikdo z dopravcu zatim neohanel vyssi moci, protoze teda zrovna ukradene kabely ovlivnit fakt sanci nemaji a je to dost vyjimecna udalost - a presto se pry chystaji platit kompenzace - oni teda vydelavaji pravdepodobne hodne jinde pres "dotovane" slevy a bude pro ne jeste lip. Tak dej pak vedet, jak to dopadlo, protoze me prijde, ze logicky to na komplenzaci je a ze takove zpozdeni neni vyssi moc, ale logika v tomhle vzdy neplati.
Tak druhý pokus neúspěšný. Moc mi k tomu nenapsali:
“ We understand your frustration with our decision. However, it was made after carefully considering the legal situation. Therefore, we kindly request your understanding that we choose to uphold our decision and consider the case closed. You may, of course, have your concern examined by a neutral mediator. The certified conciliation body for public passenger transport (Schlichtungsstelle Reise & Verkehr e.V.) is responsible for this. It is recognized by Discover Airlines as well as many other transport companies.”
Takže zkusím napsat ještě na ten Schlichtungsstelle Reise & Verkehr a případně to asi nechám být. Čekám, že pokud mi napíši, že nemám nárok, tak nemá smysl to řešit dál přes agenturu.
Edit: Jeste jedna zajímavost, bavili jsme se tam s Němci, kterým uletěl spoj do Brém a ty teda říkali, že známým to uletělo za poslední dva týdny dvakrát rovněž. (Jakože dvě dalším skupinám dva lety v posledních dvou týdnech)
Jako já bych stejný let vzal klidně znovu, pokud by ten čas na přestup byl 45 minut na cestě zpět a druhý den bych nemusel být nutně v práci. Jak jsem říkal zařízení hotelu a ostatních věcí bylo naštěstí v pohodě a rychle vyřízeny.
Tak vypadá to, ze Filip_9 z toho nedělá vědu, což je fajn a pokud mu nevadilo si to protáhnout do neděle, tak jedna noc zdarma v letištním hotelu třeba se snídaní může být docela zajímavé protažení zážitku. Ale asi nic nebrání tomu to vymahačům zkusit dat, treba to prijmou.
Co je to Schlichtungsstelle? To jsou vymahači nebo něco jiného? Mám podobný případ z února a německá obdoba ÚCL mě už 7 měsíců ignoruje.
Ala napsal(a):Co je to Schlichtungsstelle? To jsou vymahači nebo něco jiného? Mám podobný případ z února a německá obdoba ÚCL mě už 7 měsíců ignoruje.
Schlichtungsstelle je smírčí orgán pro mimosoudní řešení sporů.
Tak dávám update, po emailu se smírčím orgánem, Discovery Airlines nabízí 824€ (viz email od "Schlichtungsstelle Reise & Verkehr"). Těch 24€ je proplacení večeře.
Takže to stálo za to řešit dál. Otázka je, jestli to zkoušet ještě dál. Podle kalkulačky je La Palma 3595 km, tedy >3500km, ačkoliv těsně tak přeci. Samozřejmě by to teoreticky potom mohlo dopadnou pro mě hůř a musel bych to z nich páčit daleko složitěj a mohl bych nakonec mít kulový. Na druhou stranu, jelikož se snaží dohodnout, tak nejspíš počítají s tím, že by jinak museli zaplatit celých 1200€.
"With conciliation request of 10.11.2025, you submitted a claim against Discover Airlines (EW Discover GmbH).
Discover Airlines (EW Discover GmbH) offers the following: 824,43 EUR payment.
It explains: “Es wird die Kompensation nach EU261 iHv 400 EUR pro Person, sowie die Verpflegungskosten übernommen.“
Although we have not yet assessed the case and possible claims, we would like to give you the opportunity to consider whether this offer would be acceptable for you. Please note that we can neither answer (legal) questions regarding the offered amount nor support you in your decision.
You can choose between the two options:
1. Acceptance of the offer: If you accept the company's offer, the case will be settled on the basis of this offer. As a result, all mutual claims subject to this conciliation procedure will be settled, and the conciliation procedure will be concluded without legal review (§ 9 (4) SRUV Rules of Procedure).
2. Rejection of the offer: If you reject the company´s offer, the company is no longer legally bound by it. Instead, we will undertake an independent legal examination which is free of charge for you – however, this will still take some time. We will then inform you of our legal assessment in the form of a conciliation recommendation. The result of the assessment might be higher or lower than the offer. An agreement based on our conciliation recommendation will only be reached if both you and the company accept the final recommendation. If our conciliation recommendation is rejected, the conciliation process would have failed and we would not be able to support you any further. For further information on the conciliation process please visit: ...
Please inform us
by 08.12.2025
if you accept or reject the above-mentioned offer.
For a secure, smooth and fast transmission of your response, please click ...
Yours sincerely,
Gina Springefeld
Legal Assistant"
To teda gratuluju! Díky za tohle připomenutí, tak jsem se dokopala to sepsat potřetí a podala jsem to tam taky, tak budu informovat jak to dopadne.
19.10 plánovaný let z OUL do LHR
17.10 email ze hledají dobrovolníky náhrada 180 euro plus nějaké Avios tak jsem odmítl
18.10 ráno email ze je let změněn cca 3hod později přílet, ještě dopoledne přišla kompenzace 600 euro
jelikož se jednalo o 2 letenky tak 2x 600