Zdravím, s kamarádkou jedeme na WaT a cca od 23.8-24.9. budeme cestovat. Snad minimálně ve 4 lidech. Chtěla bych vás poprosit o rady ohledně našeho zhruba rozvrženého itineráře. NYC - 3 dny (možná Washington +1 den) Florida - 5 dní Miami + 3 dny cruise lodí na Bahamy Zbytek západ (cca 20 dní) - LA+SD+SF+LV+okolí (NP) Dá se to časově pohodlně stíhat? Nechceme za každou cenu vidět všechno a rychle spěchat, ale na druhou stranu nechceme někde plýtvat dny tam, kde nic moc není. Upravili byste si dny jinak? Co byste vypustili/přidali? A to nejdůležitější - rozpočet na ten měsíc budeme mít zhruba +- 40 tisíc Kč/os. Je tato částka dostačující? 1) z NY na Floridu (Miami?) plánujeme letět, to samé odsud na západ (LA?) - z kterých a na které letiště je to obecně nejlevnější? Z LA pak letíme do Prahy. 2) bydlet plánujeme přes airbnb, couchsurfing nebo levné hostely, možná i karavan/auto? (víme, že to nejde všude) 3) plánujeme některé NP (GC, Seqouia NP, Yosemite, Zion). Obecně nám stačí místa navštívit a pár hodin (max půl dne) v nich pobýt, za kolik dní se dají tyto parky pohodlně bez časového presa navštívit? Dá se v jejich okolí spát v autě? Jak je to obecně se sprchami? 4) Určitě chceme navštívit i nějaký lunapark/aquapark - doporučíte nám nějaký, který stojí za to? Budu moc ráda za vaše tipy a rady, jestli je to časově a hlavně finančně ok, co udělat lépe atp. Pokud budete moct poradit i s dalšími otázkami, bylo by to skvělé  .

Itinerář a rozpočet na cestování v USA

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

9 reakcí

Zdravím,

s kamarádkou jedeme na WaT a cca od 23.8-24.9. budeme cestovat. Snad minimálně ve 4 lidech.
Chtěla bych vás poprosit o rady ohledně našeho zhruba rozvrženého itineráře.
NYC - 3 dny (možná Washington +1 den)
Florida - 5 dní Miami + 3 dny cruise lodí na Bahamy
Zbytek západ (cca 20 dní) - LA+SD+SF+LV+okolí (NP)
Dá se to časově pohodlně stíhat? Nechceme za každou cenu vidět všechno a rychle spěchat, ale na druhou stranu nechceme někde plýtvat dny tam, kde nic moc není. Upravili byste si dny jinak? Co byste vypustili/přidali?

A to nejdůležitější - rozpočet na ten měsíc budeme mít zhruba +- 40 tisíc Kč/os. Je tato částka dostačující?
1) z NY na Floridu (Miami?) plánujeme letět, to samé odsud na západ (LA?) - z kterých a na které letiště je to obecně nejlevnější? Z LA pak letíme do Prahy.
2) bydlet plánujeme přes airbnb, couchsurfing nebo levné hostely, možná i karavan/auto? (víme, že to nejde všude)
3) plánujeme některé NP (GC, Seqouia NP, Yosemite, Zion). Obecně nám stačí místa navštívit a pár hodin (max půl dne) v nich pobýt, za kolik dní se dají tyto parky pohodlně bez časového presa navštívit? Dá se v jejich okolí spát v autě? Jak je to obecně se sprchami?
4) Určitě chceme navštívit i nějaký lunapark/aquapark - doporučíte nám nějaký, který stojí za to? smiley
5) Na západě bysme si chtěli půjčit auto (plánujeme půjčení v LA, objet celé okolí a vrátit zase v LA) + pokud nás bude 5 a více, výjde levněji půjčení obytného auta s tím, že bysme tam spali a ušetřili na bydlení?
6) Nemáme představu, kolik za celý měsíc dáme cca za jídlo. Víme, že je tam dráž, ale budeme se snažit šetřit
8) Pokud je reálné zbytí peněz i na nákupy, bylo by to skvělé smiley

Budu moc ráda za vaše tipy a rady, jestli je to časově a hlavně finančně ok, co udělat lépe atp. Pokud budete moct poradit i s dalšími otázkami, bylo by to skvělé smiley Moc děkuji.

0

Dle mého skromného názoru je ten rozpočet zoufale malý na to co chcete stihnout a vidět a jak dlouho chcete cestovat.

Jen tak od boku:

Hrubé náklady na vnitrostátní přelety NYC/WAS-MIA-LAS/LAX-NYC 500USD/12500 Kč
Cruise 400 USD/10000 Kč
Ubytování á 100 USD/noc při 4 bydlících spolu 2800 USD /4 x 25 = 17,500 Kč

Jseš zhruba na 40,000 a nemáš v tom ani auto, ani benzín, natož vstupy a jídlo a nějakou rezervu.

PS: Spaní v autě mimo kempy je v USA většinou nezákonné a policii postihováno a RV auta vycházejí na noc dráž než hotely: http://online-quote.usarvrentals.com/Se ... rue&dlt=15

0 Citovat

Díky za odpověď smiley
Těch 40 tis., je minimum, které si vyděláme po odečtení nákladů, pravděpodobně tam budou ještě nějaké přesčasy.
Do Washingtonu bychom jely jen pokud by se nám podařila akční jízdenka od Megabus (pár dolarů), proto je v závorce.
Letět plánujeme pouze 2x, zpáteční let máme z LA. Lety jsou teď za nějakých 150 USD, myslím, že pokud nevychytáme nějakou akci, tak při běžné ceně nedáme za jednosměrný let více jak 5 tis. Při nejhorším max. teda 10 000 tis.
Cruise bývá už za 200 USD na 3 noci, na 4 za 209. Ceny jsou takové teď a bývají i v létě.
Bydlení, chceme právě občas využít couchsurfing a přes airbnb to namátkou také nevychází draho.
Vím, že ten rozpočet není nic extra, při nejhorším ještě přidáme, ale pořád si myslím, že se to ještě dá. Budu ráda za další názory smiley

0 Citovat

Kdyby někoho zajímalo, kolik takové cestování může cca vyjít a jak to skutečně dopadlo, můžete si přečíst. Bohužel jsem si výdaje nepsala a už si to nepamatuji úplně přesně.

Měly jsme teda na cestování čistého cca 55 tis./os. = 2 300 (letenky do US a zpět nejsou zahrnuty, koupeny už na jaře za 15,5 K Krakow - NYC a LAX - PRG)

Cestovaly jsme 31 dní: 6 dní NYC, 3 dny Washington, 9 dní LA (= ve dvou) + 13 dní roadtrip po západě (= v 6 lidech) (Miami jsme vynechaly, nechaly jsme si to na příští léto a ani nebyl čas)
Jednosměrná letenka na západ stála z Washingtonu i s kufry 125 dolarů + cesta megabusem z NYC za dolar
Jídlo: cca 150 dolarů
Bydlení: ve městech Airbnb - NYC 100 dolaru, Wash 50, LA 200. Na roadtipu občas zadarmo v autě, občas motel a hotel. Př. Motel 6, pokoj pro 4 lidi v 6, na os. cca 8-10 dolaru. Hotel ve Vegas 6 dolaru/os. Kupovano vetsinou na posledni chvili. Cca za 31 dní 420
Vstupy: NYC Top of the Rock 30 + Universal studios LA 120 (bez front) + 30 týdenní jízdenka NYC a 25 na 10 dní v LA, + 13 za annual pass na parky v 6 lidech = 213 dolaru
Půjčení auta: 14 dní, Grand caravan v 6 lidech cca 1200 i s underage pojištěním + najeto cca 4 000 mil = benzín cca 60 dolarů = 250 dolarů

Na tom západě jsme dali okruh LA + SF + LV a přilehlé parky (Yosemite, DV, Sequoia, Bryce, Zion, GC..). Nákupy + vedlejší zábava cca 500 dolarů. A různé poplatky navíc jako parkování apod..Zbylo mi cca 500 dolarů smiley

0 Citovat

Zdravím, taky mohu poskytnout vlastní zkušenost, tentokrát z pohledu studentského samotářského cestování. Většinou jsem využíval Megabusu, začínal jsem v severním Michiganu a jel s ním až do New Yorku. Jeho cena je v akci za dolar, mě to celkem stálo kolem 30USD tuším, protože spoje ne vždy navazovaly, jednou to byla i jiná společnost a nebyla zrovna žádná sale. Na cestách jsem si dělal známé za chodu a americká vstřícnost mi dokázala někdy zajistit i přespání zdarma, půjčení auta nebo jídlo a pití. Cesta po západním pobřeží Michiganu byla levná, není tam nikde moc co platit za vstupy a tak jen řešíte ubytování, dopravu, jídlo a pití. V Chicagu jsem byl tři dny, ubytování trošku na punk v autě, které jsem si půjčil na dva dny, ale dalo se to zmáknout (na hlídaném parkovišti) a vyšlo to se vstupy, jídlem, nákupy, autem, dohromady na nějakých 350USD. Do NY jsem dorazil bez ubytování, cca ve dvě odpoledne. Docela jsem si tím naběhl, hotely v centru startují na 120USD za noc takhle narychlo, pokud netrefíte na něco úplně neobsazeného, ale při troše pátrání jsem našel ve Flushing YMCA Guest Rooms a i když neměli volno, po malém talkingu s paní na recepci najednou volné místo bylo (chci tím řict, že se s tím vždy dá něco dělat, když se člověk snaží) a ubytovala mě na celý týden za 50USD / noc. Takže celkem otázka, jestli dost nebo málo, ale řekl bych na NY z těch komerčních ubytování levnějši varianta - odpovídalo to ovšem úrovni, dostal jsem prostě malou ložnici s postelí, klimoškou, ledničkou, telkou a klíč ke společným sprchám. Hodně jsem chodil, ale nebránil jsem se ani taxíkům, metru, chodil na různé stand-up comedy, navštívil Statue of Liberty, Zero Ground, Central Park i Zoo, různé bary, restaurace... Bylo toho dost. Takže vstupy, permice na metro, jídlo, atd. - za New York zhruba 600 USD, z toho teda 350 USD bylo ubytování. Klíčem byli přátelé, se kterými jsem se seznámil na Hunter College, hned vedle Central Parku. Chvíli jsem tam seděl ve vestibulu a přisedla si ke mě místní studentka, dali jsme se do řeči a co všechno dokáže takový Newyorčan-student obstarat (lístky na akce zdarma, jídlo za dolar, ...), až jsem si někdy říkal, jestli je to legální smiley - Celkem jsem tedy cestoval plus mínus 21 dní, dvakrát si půjčil auto, přespával u "přátel", týden v "hotelu" v NY a utratil jsem sám okolo 1500 USD, na naše do 40.000Kč. Ale byl to takový hodně dobrodružný styl cestování, občas jsem ani nevěděl, kde budu další den skládat kosti smiley , nebál jsem se lidí zeptat a hodně se nachodil. Upřímně, byla to skvělá zkušenost, ale znovu už jen s větší rezervou (měl jsem finanční rezervu jen 500 USD a kdyby se něco posr* .., byl bych nahranej...) .

Plus letenky Z a DO USA, ty jsem nezahrnoval. Čistě jen co jsem nechal za velkou louží. smiley

Tak třeba někomu tento náhled také pomůže smiley

0 Citovat

Ahoj cestovatelé, pro ty co se chystají do New Yorku jsem sepsala 10 míst, která tu můžete navštívit zadarmo. http://fijalka.cz/10-mist-ktere-muzes-v ... t-zadarmo/

0 Citovat

Náš rozpočet z okružní jízdy západu USA:

letenky - 17.500,- viz. akce http://cestujlevne.com/mega-levne-letenky-seattlu-z-vidne-8-662-kc/
jízdné do Vidně a z Mnichova - 2000,-
půjčení auta - 10.000,-
pohoné hmoty - 8.000,-
spaní motely - 12.000,-
různé vstupy - 4.000,-
ostatní (jídlo, vlastní útrata, oblečení atd.) - 14.500

Suma sumárum - 68.000,- Je to cena ve dvou lidech, takže 34 na hlavu. Projeli jsme trasu ze Seattlu do LA, LV + místní národní parky, přes Monument Valley do Yellowstonu, poté až do Vancouveru a zpět Seattle. Cca 6- ti hodinové stopy v Charlotu a Dallasu jsme využily k výletům do města.

Má-li někdo zájem vidět co lze stihnout za 15 dní, potěší mě, když shlédne mé video smiley
https://www.youtube.com/watch?v=UUo_1ho27GE

0 Citovat

Paradni cena za takovej trip !

0 Citovat

jeli jsem takový okruh na jaře, 30 nabouchaných dní ve 3 za 171k, se zachováním veškerého pohodlí. Seattle, SF, Sacramento, Death Valley, Vegas, Grand canyon, Yellowstone a spoustu národních parků a zajímavých míst, měst a muzeí cestou cestou (z nihž byl rozhodne super Evergreen Aviation and Space museum- pro fanoušky letectví must a pak samozřejmě návštěva továrny Boeing (Everett - hned u Seattlu) - top!).
kompletní tripreport a všechny tipy na cestu, můžete pročíst tady
http://www.topdestinace.cz/narodni-park ... kou-louzi/
i když pojedete kratší tůru, řekl bych že vám to může dobře posloužit pro inspiraci

0 Citovat

@classic hezkej cestopis, sice spani v Super8 a hostelech podle me neni "zachovani veskereho pohodli" smiley ale jinak sem si skvele pocetl, po cestopisu od CzechInCalifornia asi nejobsahlejsi West Coast cestopis ktery jsem cetl, rozhodne si me nadchnul pro ty technicka muzea..

@colomany - dal jsem to skoro do pulky - sice chapu ze tocit selfie tyckou dokola a mavat ted hodne frci, ale je potreba to obcas prolozit necim zajimavejsim smiley - a ty titulky bych soupnul na konec, trochu to zabilo zacatek smiley na youtube je spousta skvelech videi - mrkni na nejaky zajimavy techniky pro inspiraci smiley

0
9 reakcí