Ahoj, rádi bychom příští rok poprvé navštívili USA a to konkrétně New York a Washington. Pomalu už sonduju informace a začínám si připravovat itinerář. Mám samozřejmě spoustu otázek na zkušenější cestovatele. První důležitá věc je délka pobytu. Protože je to kus cesty, tak si myslím, že nemá cenu zde jezdit na 4-5 dní, nejpřijde mi to relevantní vzhledem k ceně letenky. Vzhledem k celkovému odhadu nákladů bych se chtěl zdržet v rozmezí 10 - 12 dnů. A teď jak ty dny rozdělit. Přemýšlel jsem nad týdnem v New Yorku a zbytek 3 - 5 dní Washnigton. Co myslíte? Týden mi přijde optimální, člověk nemusí nikde spěchat a snad stihne vidět co nejvíc. Nebo má smysl např. 5 dní NY, 4 Washington a 2-3 dny ještě někde jinde na východním pobřeží? A kde? Další věc je termín. Jako ideál mi přijde květen - počasí už by mohlo být krásné, stromy rozkvetlé, navíc ještě není sezóna, takže letenky i ubytování by mohlo být levnější.. Ubytování - nechci trávit hodinu ve vlaku než se dostanu někam do centra. Tudíž bych rád něco prakticky v centru s dobrou dostupností. Ideálně někde, kde je možné i večer se projít atd. Co se týče New Yorku hodně se tady zmiňuje Manhattan, který je ovšem cenově asi nejvýš. Nějaký tip na další dobrou čtvrť s dobrou polohou pro prozkoumávání města? Zběžně jsem koukal na AirBnb a i na Manhattanu by se dalo najít ubytování v požadované cenové hladině. Co se týče Washingtonu, tak tam vůbec nevím - ještě jsem to nestudoval. Ubytování budeme řešit asi přes AirBnb. Cenově tak kolem 70-80 USD/noc. Jako strop bych viděl 100 USD za noc. Nejde nám o luxus, jen dobrá poloha, čisto a "relativní klid" Taky mě napadlo to trochu pojmout "jako zážitek" a zkusit si najít letenku např. s Dreamlinerem. Vím, že na této lince s ním létá LOT z Varšavy a sem tam se objeví i zajímavá cena, ještě někdo další? Nevím, jak třeba A380, na tu jsem zde snad ještě žádnou akční letenku do NY neviděl.  .

New York, Washington poprvé - kolik dní, další rady na cestu

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

Ahoj,

rádi bychom příští rok poprvé navštívili USA a to konkrétně New York a Washington. Pomalu už sonduju informace a začínám si připravovat itinerář. Mám samozřejmě spoustu otázek na zkušenější cestovatele.

První důležitá věc je délka pobytu. Protože je to kus cesty, tak si myslím, že nemá cenu zde jezdit na 4-5 dní, nejpřijde mi to relevantní vzhledem k ceně letenky. Vzhledem k celkovému odhadu nákladů bych se chtěl zdržet v rozmezí 10 - 12 dnů. A teď jak ty dny rozdělit. Přemýšlel jsem nad týdnem v New Yorku a zbytek 3 - 5 dní Washnigton.

Co myslíte? Týden mi přijde optimální, člověk nemusí nikde spěchat a snad stihne vidět co nejvíc. Nebo má smysl např. 5 dní NY, 4 Washington a 2-3 dny ještě někde jinde na východním pobřeží? A kde?

Další věc je termín. Jako ideál mi přijde květen - počasí už by mohlo být krásné, stromy rozkvetlé, navíc ještě není sezóna, takže letenky i ubytování by mohlo být levnější..

Ubytování - nechci trávit hodinu ve vlaku než se dostanu někam do centra. Tudíž bych rád něco prakticky v centru s dobrou dostupností. Ideálně někde, kde je možné i večer se projít atd. Co se týče New Yorku hodně se tady zmiňuje Manhattan, který je ovšem cenově asi nejvýš. Nějaký tip na další dobrou čtvrť s dobrou polohou pro prozkoumávání města? Zběžně jsem koukal na AirBnb a i na Manhattanu by se dalo najít ubytování v požadované cenové hladině. Co se týče Washingtonu, tak tam vůbec nevím - ještě jsem to nestudoval. Ubytování budeme řešit asi přes AirBnb. Cenově tak kolem 70-80 USD/noc. Jako strop bych viděl 100 USD za noc. Nejde nám o luxus, jen dobrá poloha, čisto a "relativní klid" smiley Pokud bude něco levnějšího, odpovídající kvality, tak jedině dobře. Samozřejmě se nebráním ani hotelu pokud v dané ceně lze nalézt něco zajímavého. Objevují se někde nějaké akce na hotely? Že bych začal sledovat nějaké weby.

Další věc jsou letenky. Jak sleduju tenhle web, tak nějaká megahit akce se dají pořídit od 6000 Kč, ovšem většinou asi v zimě, nevím jak květen. Ideální by byl odlet někde tady z okolí - Praha, Vídeň, Mnichov, Berlín. Co jsem zatím vypozoroval, tak z Prahy se dají pořídit přímé lety s přestupem v Londýně od nějakých 11000 Kč, podobná cena je pro nás v pohodě, ale určitě bychom rádi zrovna na téhle položce ušetřili. Problém je, že když se objeví letenka za cca 6000 Kč např. někde z Osla, tak výsledná cena je potom hodně podobná té z Prahy, když člověk připočítá náklady na to, aby se tam dostal i s kuframa. Na druhou stranu se to dá spojit s prohlídkou dané lokace, takže taky to má něco do sebe. Ve výsledku spíš čekám co se objeví. smiley

Taky mě napadlo to trochu pojmout "jako zážitek" a zkusit si najít letenku např. s Dreamlinerem. Vím, že na této lince s ním létá LOT z Varšavy a sem tam se objeví i zajímavá cena, ještě někdo další? Nevím, jak třeba A380, na tu jsem zde snad ještě žádnou akční letenku do NY neviděl. smiley

Poslední věc, která mě momentálně zajímá je přesun mezi NY a Washingtonem. Vím, že megabus se dá pořídit od 1 USD, ale přemýšlel jsem i o vlaku - je pohodlnější jak autobus, možná i rychlejší - nevím. Jak je to s cenou? Nabízí se i letecký přesun, ale opět nevím, jak se cenově pohybují tyto lety. Navíc podle mě výsledný čas bude hodně podobný jako vlak/bus, když člověk připočte čas strávený na letišti+přesun z letiště někam do centra.

Jakou variantu byste doporučili?

Díky moc za informace! smiley

0

treba trosku hladat vo fore:
viewtopic.php?f=28&t=1561

- 4-5 dni na NYC je OK, na Washington aspon 2 ak chce clovek aj muzeau pochodit (inak sa vsetko podstatne da stihnut za jeden den)
- ubytovanie NYC - hlavne aby bola blizko zastavka metra, potom uz je celkom jedno kde clovek byva (z Queens nam trvala cesta na juzny Manhattan 25 minut a tolko trvala cesta aj zo severneho Manhattanu)
- na letenku si pockaj, mozno sa objavi opat error s United Airlines za 170 euro smiley
- Megabus je OK, trva to 4 hodiny, vlak si najdi ceny na internete - amtrak.com a je to o dost drahsie
- sezona v NYC je stale ale ked sme boli v marci tak ceny ubytovania boli nizsie ako neskro v septembri. Ubytovanie rataj aj AirBnb minimalne 70-80 euro/noc vlastne studio, lacnejsie samozrejme ak shared.

0 Citovat

Ahoj,

i to ubytko se dá sehnat v NYC za rozumnou cenu, já jsem např. sehnal pokoj v hotelu právě v květnu na jihu Manhattanu za 100$/noc je to jenom otázka štěstí. Příště bych raději volil ubytování víc na sever, ale každý to máme jinak.

0 Citovat

Loni jsem byl v USA, program jsme měli podobný, letěli jsme Dreamlinerem z Varšavy (polský LOT). Já teda v tom dreamlineru žádný velký pokrok nezaznamenal, pořád je to dobytčák.
Pár dní jsme byli v NYC, potom jsme si na JFK půjčili auto, zajeli se podívat na Niagarské vodopády (zde určitě doporučuji přejít na kanadskou stranu, vízum dnes již není potřeba a výhled je mnohem lepší), odtamtud jsme pak jeli do Washingtonu (na 2 nebo 3 noci). Auto jsme vraceli na JFK před odletem domů.
Řízení po USA je určitě zajímavá zkušenost, dá se u toho vidět i venkov a v neposlední řadě je to určitě pohodlnější, než se tahat s kufrem do autobusu... Přespat se pak dá v typických amerických motelech (ve Washingtonu jsme měli motel do 500m od metra, takže po městě jsme autem nejezdili).

0 Citovat

New York je úžasný město a je tam pořád co dělat. Z highlights doporučuju:
- Návštěvu FEDu (americká centrální banka) se zlatým trezorem - je to zadarmo, ale nutnost rezervovat dlouho dopředu http://www.newyorkfed.org/aboutthefed/visiting.html
- Muzikály na Broadwayi - lístky předem nebo v den představení na Times Square
- Aspoň půl den v Central Parku, nejlíp na kole, projet si všechna místa z filmů (Sám doma 2 atd.)
- Večerní TV shows - obdoba Krausových večerních show - opět existujou weby, kde dlouho dopředu lze zarezervovat účast
- Muzea - každý podle chuti
- Helicopter Tour - koupit levně na Grouponu

Jinak za mě nejlepší čas pro návštěvu New Yorku před Vánocema (začátek prosince) - Vánoční atmosféra v New Yorku je naprosto bezkonkurenční a zážitku z bruslení v Central Parku se máloco vyrovná smiley

Washington je taky perfektní, super doplněk New Yorku. Líbila se mi i Philadelphia, ale tam už je to hodně subjektivní, dokážu si představit, že pro někoho to město nebude extra atraktivní.

0 Citovat

Ahoj, nevíte někdo jak je to ve Státech s úschovnama zavazadel? Jsou běžně na nádražích? Díky.

0 Citovat

Sú oveľa menej bežné ako v Európe a na nádražích väčšinou len pre klientov Amtraku - klasické obsluhované, ako na Florenci. Vždy sa ale dá nájsť nejaká alternatíva, často ale mimo stanice a pomerne draho.

Taký luxus ako 24 hodín denne dostupné automatické skrinky za pár dolárov určite nečakaj.

0 Citovat

norbic napsal(a):

Ahoj, nevíte někdo jak je to ve Státech s úschovnama zavazadel? Jsou běžně na nádražích? Díky.

V hotelu by ti zavazadla měli bez problémů uschovat. Neměli jsme s tím problém ani ve Washingtonu ani v NY. Navíc je to zdarma :-)

0 Citovat

Me se uz parkrat stalo, ze po me za to v hotelu chteli nejaky "nominal fee", ale bylo to spise vyjimecne a nejvic jsem platil myslim 2 USD/kus. Meli to uvedeno normalne v ceniku v prehledu sluzeb a dostal jsem doklad, takze to asi nebyl vymysl recepniho, jak si privydelat.

0 Citovat

zdarec, nevím jestli jsem to napsal dobře, po týdnu v NY jedu ráno megabusem do DC a večer dál do Buffala. Budu mít asi 8 hodin v DC a potřebuju někam "zazdít" kufr. Dík.

0 Citovat

To už len Google pomôže - Tiburon lockers na Union station

0 Citovat

tonic napsal(a):

To už len Google pomôže - Tiburon lockers na Union station

jj ten jsem taky našel ;)

btw trochu mě zmátly ty tipy na hotely

0 Citovat

este je jedna moznost, nechat nestrazeny kufor niekde v okoli Bieleho domu, alebo Capitolu :D

postrazia ho jedna radost :D

0 Citovat

tonic napsal(a):

este je jedna moznost, nechat nestrazeny kufor niekde v okoli Bieleho domu, alebo Capitolu :D

postrazia ho jedna radost :D

opálenej moc nejsem, ale ti blázni by byli schopný ho odpálit na dálku :D

to by byla škoda těch nákupů v NY.....

0 Citovat

Pokud by někdo potřeboval SmarTrip card na dopravu po Washington D.C. má 4ks k dispozici. Samotná karta 2USD, zůstatek 0,0 nic. Pošlu poštou. Snad někomu pomohou.

0 Citovat

Je mi jasne, že zřejmě aspiruji na vlákno "dementi", ale snažím se si pomoct sám už nějaký týden a docházím opakovaně ke stejným (nic moc) výsledkům. V rozmezí únor až květen (oprimalne duben, prip. konec března) potřebuji cca na týden do washingtonu (ideálně z Prahy, kterou mám nejblíž) a ve srovnani s letenkami do NYC jsem pořád minimálně o polovinu výš. Zkouším různé kombinace, s přestupy, vč. přesunu vlakem/busem/autem do dalších letišť po ČR a okolí, stejně jako přesunu z NYC do Washingtonu (via Amtrak ci vnitrostátním letem, btw to je +- za stejno finančně i časově při zohlednění přesunu po městě). Letíme sice jen ve dvou, ale i tak už to vychází výš, než bych čekal, když Pha-NYC lze uz celkem v pohode do 10 tis. Kc/os., respektive jen s prirucnim méně. Fakt do washingtonu nic/nikdo rozumně (srovnatelne s NYC) neleta? Má případně smysl čekat, že by se objevila nějaká akce? Přece jen rozpětí několika měsíců je snad OK a limitem je pouze počet dnů dovolené, které do toho můžu dát (max 5-7) a tedy částečně finance, které nechci zbytečně vyhodit proto, že jsem zřejmě lama a nemůžu už druhý měsíc nic poradneho najít. Je možné, že jde o dopad cenove konkurence na letech do NYC, která na Wash prostě nedosáhne a nezbývá, než se s cenou cca 15-20 tis. Kč za osobu prostě smířit? Variantě tedy zkouším i Pha-Wash-NYC-Pha s tím, že bych v NYC zustal alespon den, když už tam budu, ale tam jsem byl shodou okolnosti v květnu t.r., teď musím primárně do wash... 😊 Predem diky za radu, pomoc či doporučení.

0 Citovat

Megabus/Boltbus NY-DC?

0 Citovat

Letos jsem to jela Megabusem když jsem tam byla protestovat proti imperialismu a globalizaci. Dala jsem NY - WA - NY a vyšlo to asi na 400 czk/os.

0 Citovat

Souhlas, leť do NYC a odtamtud Megabusem do WSH. Je to pohodová a zejména co do poměru cena/výkon nejlepší varianta.

0 Citovat

Přesně Megabus z NY a  pokud stihneš v předstihu koupit tak seženeš za 1$+2.5$ booking fee.

0 Citovat

A aj keby nevychytáš lístky u Megabusu za 1-5$ tak vždy sa bez problémov dostneš do 20$ za jednu cestu. Samozrejme tam jazdí veľa spoločností, okrem Megabus aj treba Greyhound býva celkom lacný. Cesta okolo 4 hodín sa dá vydržať, akurát v tých busoch často býva dosť brutálna zima tak si k sebe zober apsoň nejakú mikinu.

0 Citovat

Když tam musíš, tak na ceně nezáleží, ne?:-)

0 Citovat

Děkuji za reakce a bude to bus. Na ten duben ještě jízdní řád (nabídka jizdenek) neni, zatím do konce února (alespon megabus), ale predstavu o časech i cenách to dává, jdu do toho. A pro nuny, bohužel částečně pravda, jen si umím pro těch min 10-15 tis. Kč rozdílu pri pha-nyc-wash-nyc-pha vs pha-wash-pha asi najít lepší uplatnění, pokud mohu volit... 😊 Tech par hodin navíc, ktere snad zčásti stejně prospim, si třeba užiju za jinak vydany peníz třeba na broadway na fantomovi opery a dobré večeři, když už budu i v NYC... 😊 Moc díky všem.

0 Citovat

Já koupil před týdnem letenky Víden - Washington - New York za 11000/os včetně 23 kg zavazadla.

0 Citovat

Ahoj, přidám svoji zkušenost ze srpna 2017. Letěli jsme z PRG do JFK přímo s Deltou. V plánu bylo 5 nocí v NYC, což se smrsklo na 4, protože letadlo z PRG tenkrát mělo technickou poruchu a odletělo až druhý den. Vedlejším efektem za o den kratší výlet byla tučná kompenzace od Delty přesně podle pravidel EU v součtu téměř dvojnásobná než cena letenek. V NYC jsme spali v omšelém ale plně vyhovujícím hotelu Queens County Inn and Suites, kousek od minimálně dvou linek metra. Byla to jedna z nejlevnějších nabídek v době bookování. Ve městě jsme stihli památník 11. září, sochu svobody + Elis Island, procházku po High Line, Public Library + Bryant park, Central Park, Top of the Rock vyhlídku, Coney Island Beach, Brooklyn Bridge, Times Square, Trump Tower, B&H Electronics a řadu dalších věcí. Následoval přesun do Washingtonu vlakem z Penn Station. Cena jízdenek nebyla nejnižší, ale cesta byla příjemná. V DC jsme spali v hotelu RL myslím tři noci. Ve městě takový ten standard, tj. White House, Capitol a ten obrovský park s muzei okolo, zejména muzeum letectví a kosmonautiky stojí za to a pro znalce i muzeum holokaustu. Odlétalo ze z IAD s Air France na CDG v A380 a z Paříže s ČSA do Prahy s patrně běžným nedodáním kufrů a kočárku v Praze, bylo přivezeno ještě týž den večer k nám domů. Cena letenek byla něco málo přes 30 tisíc v konfiguraci 2x adult + 1x child 3 years + 1x infant 2 years na klíně + 23kg kufr + kočárek. Vzpomínám si matně, že tuto kombinaci za tuto cenu uměla přijatelně nacenit jen pouze Expedia a všichni ostatní chtěli o 15 tisíc víc. Náš pohyb po obou městech s dvěma malými dětmi a jedním kočárkem probíhal jen a pouze pěšky nebo hromadnou dopravou. Washington jsme pochodili kompletně pěšky s vyjímkou závěrečné cesty na letiště, která proběhla metrem a autobusem. Rozdíl mezi oběma městy je obrovský. Do Washingtonu jsme myslím dorazili v sobotu nebo neděli a ten klid v ulicích mi po tom mumraji v NYC přišel až podezřelý ...

0