Ahoj, koupili jsme letenky do Teheránu ohledně víza máte někdo zkušenosti? Na Ambasádě po nás chtějí ref. číslo které stojí 30e. Lze se podle diskuze obejít bez toho za pomoci airport viza na 14 dnů, které nám stačí, které přidělí při příletu za cca 60e. díky .

Irán

Založil ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

Lukáš Čuřík napsal(a):

Zdravím. V lednu se chystám studijně na měsíc do Íránu. Většinu času tak sice strávím v Teheránu, ale jeden z volných víkendů bych chtěl využít alespoň k návštěvě Isfahánu. Jaké máte zkušenosti s autobusovou dopravou v Íránu? Využíval někdy někdo online rezervační systémy viz. 1stQuest a tak podobně, popř. něco jiného, nebo se vyplatí to prostě nechat až na nádraží? Díky moc za odpovědi.

 

 

Souhlasím s tím, co už bylo řečeno. Autobusy jsou opravdu pohodlné, i když na čas většinou nejezdí. Jsou dvě kategorie spojů - standardní a VIP, i když žádný větší rozdíl jsem nezaznamenal a několikrát přijel VIP bus i na standardní spoj.

Jízdenky jsem většinou rezervoval na recepci hotelu/hostelu, případně kupováno na nádraží před odjezdem. Zrovna na té relaci Teherán - Isfahán jezdí dost spojů, takže bych se toho nebál.

 

0 Citovat

Uz to bude cca 5 rokov, za mna urcite VIP, bolo to drashie mozno o 3-5$, spustu miesta a obcerstvenie na palube, rezervovane vzdy den dopredu cez recepciu. 

0 Citovat

Ahoj v pátek jsme byli na velvyslanectví pro víza chtěli po nás  pas, pojištění a zaplacený poplatek za víza. 

0 Citovat

Ahoj,

letíme 17.-26.1.23, tak kdyby se někdo chtěl připojit na nějaký výlet nebo spolucestování, napište mi soukromou zprávu. :) Zatím mám hrubej itinerář a skládám k tomu dopravu a další. :) 

0 Citovat

Momentálně jsme v Yazdu budeme tedy slavit Silvestra.Po příletu do Teheránu po nás chtěli na letišti covid očkování, vízum a pas nic víc.Je to fakt krásná země a lidé jsou tady milí.

1 Citovat

Ahoj, píšu i soukromou zprávu. 

Jakým stylem kontrolují očko? Ještě se ke mně dostalo info přímo z Íránu, že znovu začali vyžadovat i pcr test při příletu. Tak jen pozor na to, kdo se chystáte.. 

0 Citovat

Zdravím, existují na autobusových nádražích úschovny zavazadel? (Yazd, Kašán). Chceme přijet ráno a odjed večer. Nebo stojí zato strávit zde delší dobu? Náš plán 2 dny Teherán, 2 dny Hormuz, 3 dny Shiraz  + Persepolis, 1den Yazd, 3 dny Isfahan, 1 den Kašán. Noční přejezdy, Teherán Hormuz letadlem

Díky za informace

0 Citovat

Jo tohle není v Íránu problém. I když tam není oficiální úschova tak vám to tam místní hlídač za nějaký bakšiš pohlídá.V Kashanu jsme to tak udělali. 

0 Citovat

Díky, a jak vidíte ten Yazd, stojí to za 2 dny pobytu? Nebo strávit 4 dny v Shirázu a okolí. Nějak mám pocit, že ten jih je zajímavější než Teherán a Isfahán

0 Citovat

Určitě se víc soustředit na Shiraz a Yazd na úkor Isfahanu. Isfahan je jenom o těch památkách na tom hlavním náměstí a okolí, kdežto ze Shirazu se dá jet na Persepolis a v kombinaci s hrobkama je to na celý den. Yazd měl rozhodně největší kouzlo ze všech měst, co jsme tam navštívili. Město uprostřed pouště, úplně jiná architektura a lidé. Jen v samotném městě je toho hodně co vidět, plus jen návštěva Towers of silence zabere s cestou pár hodin. Každopádně doporučuji návštěvu tak hodinu před před západem slunce. Z Yazdu určitě doporučuji při západu slunce i výlet do pouště za městem, kde jsou pak krásně vidět hvězdy. Je potřeba to usmlouvat s nějakým taxikarem, že vás tam hodí a tak 2 hodiny počká a zase hodí zpátky. 

Ten itinerář bych rozdělil na 2 dny v Shirazu a 2 dny v Yazdu. Myšleno jako 2 celé dny od rána do večera. 

Kashan je v pohodě na to dopoledne přijet a večer odjet, prespavat je tam zbytečné. Teherán záleží. Dá se tam vyjet lanovkou na hory za městem téměř do 4000 metrů nad mořem + krátký výstup na horu Tochal. Což je sám o sobě výlet na půl dne aspoň. Plus ty paláce, Bazaar atd...

Z toho Hormuzu se budete dostávat jak? Lodí a pak po zemi? Z Bandar Abbasu jezdí přímý noční vlak do Yazdu a i samotné město stojí za pár hodin návštěvy. Jinak obecně na ty větší vzdálenosti doporučuji spíš ty noční vlaky. Stojí to pár korun a ty spací kupé byly to nejluxusnější, co jsem kdy na kolejích viděl. Každý vagon má svého pruvodciho a na konci vlaku je super jídelní vůz kde připravují čerstvé jídlo a interiér jako v luxusní restauraci. Lze takto jet i Yazd - Isfahan nebo Shiraz - Isfahan. Mezi Yazdem a Shirazem se musí po silnici. V Shirazu se dají usmlouvat i taxikáři na cestu do Yazdu, ze zastavkama v Persepolis, na hrobkach a v Pasargadech. Takže i to se dá při nedostatku času.

0 Citovat

Z Teheran - Bandar let prilet 17.00, z Bandar - Hormuz trajekt posledni v 21.00, pak Hormuz dvě noci Hormuz - Bandar trajekt 15.00 Bandar - Shiraz noční bus nevim kdy a jak koupím snad se da na autobusovem nádraží nebo potkám cestovku

0