Írán - víza

Založil Honza9 před 2 lety ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění
2 odpovědí

Ahoj,

chtel bych se zeptat na otazky, ktera za chvili bude trapit vice lidi. Jak je to s vizy do Iranu a to s vizy pro pobyt do 14ti dnů. Vsude na netu jsou informace, ktere jsou pomerne zmatene a jdou trochu proti sobe a aby to nebylo malo, kazdy taky rika neco jineho.

Situace je takovato:
Jedeme do Iranu na 14 dni (budeme tam 13dni) a puvodne jsme si chteli vzit visa on arrival za 60E na letisti v Teheranu a to pry by melo jit bez referancniho cisla turisticke agentury. Kamarad byl na velvyslanectvi, kde pani rikala, ze i tak potrebujeme referencni cislo, ktere stoji cca. 1000, abychom mohli dostat viza na letisti. Dalsi moznosti je pry za 50E pozadat o vizum tady v Praze, ale s tim ze od od cloveka potrebuji nejaky dokumenty a opet referencni cislo.

Pote jsme nasli tuto stranku: http://prague.mfa.ir/index.aspx?fkeyid= ... geid=32032 , ktera nabizi spoustu zmatenych informaci, ktere tam motaji jeste vice veci.

Napr:
The visa applicants must fulfill the following conditions:

Foreign countries’ citizens, who wish to visit only the free-trade zones within the Islamic Republic of Iran (Kish, Gheshm, Chabahar, etc.), may apply and receive visa after their arrival at the airport – for the period of 14 days. Should they wish to travel to other parts of the country, they may apply for the appropriate visa at the local office of the Ministry of Foreign Affairs.

pak:

Tourist visa

All persons applying for the tourist visa – persons who wish to visit tourist attractions and sightseeing, or persons who travel to visit the holy places in Islamic Republic of Iran – may apply for the visa in two ways:

Through a licensed travel agent
By personally bringing or by mailing the application documents to the Islamic Republic of Iran Embassy – the Visa Department – in Prague.

a aby toho nebylo malo:

Airport Visa

Before taking the trip make sure with the Embassy on validity of current conditions


The application for Airport Visa may be filled out electronically through the internet website of Ministry of Foreign Affairs
If the Czech citizen received visa in the past, his Airport Visa Application be handled with priority.
The Airport Visa are being issued at the airports "Imam Khomeini," "Mehrabad", "Kish", "Gheshm", "Bushehr", "Shiraz", "Tabriz", "Mashhad" and "Chabahar".
The validity of applicant’s passport has to be at least extra 6 months
Airport Visa fee is 50 €.
Holders of the diplomatic and service passports, and the accredited journalists and reporters, do not need this type of visa.
Visa issuance procedure may be fastened in case of cooperation with travel agents.
Applicants not fulfilling the above stated conditions hold full responsibility for the rejection of their visa application and will be asked to return to their starting destination at their own costs.

Moje otazky zni:
1) Potrebuji referencni cislo (nechce se mi ho moc platit) na letisti v Teheranu, abych dostal vizum a nebo mi staci vyplnit prihlasku na jejich strankach ministerstva zahranici (kterou jsem nikde nenasel)?

2) Letel jste nekdo do Iranu a ziskal jste vizum on arrival bez referencniho cisla?

3) Kde ziskat referencni cislo? Mate nekdo nejak dobre zkusenosti?

Je to trochu zmateny prispevek, ale moc nevim, jak se na to nejak nezmatene zeptat.

Predem diky za odpovedi.

Honza

Dekuji za odpovedi.

Letime s flyPegasus, tak nevim, jak na tom jsou.

Shrnuti, ktery mi z toho vyplyva, je takovy, ze oficialne zadne referencni cislo neni potreba, akorat to nikdo moc nevi. I kdyz oficialni stranky nic nerikaji o potrebe viza, tak jsem nenasel prispevek nikde na netu (krom jednoho na tripadvisoru) o nekom, ktery by tam doletel bez ref. cisla a dostal vizum pouze na zaklade potrebnych papiru na miste.

Asi budu srab a do toho ref. cisla pujdu, i kdyz to vypada, ze jsou vsude domluveny (i pani na velvyslanectví) a takhle si prihravaji penize. Minimalne to bude trochu vetsi jistota.

Přihlášení a registrace