Uvítám zkušenosti od někoho, kdo to už vyřizoval  .

Dva, současně platné pasy

Založil ve fóru Co se nevešlo

9 reakcí

Uvítám zkušenosti od někoho, kdo to už vyřizoval smiley
Budu si chtít vyřídit druhý pas. Jaký je nejlepší postup, abych nemusel na magistrátu zbytečně diskutovat s úředníkem proč to chci atd.?

0

Mám dva pasy a vůbec to není věda je dostat. Řekni, že hodně cestuješ a většina arabských zemí tě nevpustí, když budeš mít v pase izraelské razítko a proto chceš mít pasy dva. Tím diskuze na úřadě skončila.

0 Citovat

O tomto vím, ale nemám zatím v současném pasu to razítko státu Izrael, proto se ptám, ať vím, čím spolehlivě odbýt úředníka smiley
(tak snad nebude chtít současný pas vidět a studovat)

0 Citovat

Budeš posílat pas na ambasádu, protože ti budou vyřizovat vízum. Zároveň ale potřebuješ vycestovat s pasem.

0 Citovat

Díky smiley

0 Citovat

Mám taky dva. Řekl jsem, že potřebuju zažádat o vízum, které platí dýl než můj aktuální pas. Na nic se neptali, ani v tom původním nelistovali, rovnou mi ho dali zpátky a už se šlo fotit..

0 Citovat

Mně to taky prošlo nějak moc hladce - pouze jsem přišla s tím, že potřebuji pas s biometrickými údaji kvůli ESTA do USA, nikdo se po starém, stále platícím pasu nesháněl a rovnou mi vystavili tento druhý smiley Trochu mě tíží svědomí, jestli pak jeho "ztrátu", až propadne, nemám jít někam nahlásit, ale kvůli těm razítkům to vždycky odsunu někam hodně do pozadí smiley

0 Citovat

Tak to já ted vyřizoval po x letech pas nový, paní si našla, že jeden pas mám (dělal jsem ho v devíti, ted mi bude třicet pět). A že je stále platný a proto ho mám najít a odevzdat. Jinak bububu, hrozí pokuta za přestupek, atd.
Jsem ho po třech stěhováních ani neměl snahu hledat, u výdeje pasů byla jiná buchta, s tou jsme jen sepsali papír o ztrátě a bylo.

Just si udělám druhý pas a pak si je s Vašima argumentama vychutnám smiley

0 Citovat

Pořídit si druhý pas je jedna z nejvhytřejších věcí, které může cestovatel udělat.

Jak už bylo řečeno, kdokoli může mít více pasů (klidně i tři nebo více), v menších městech / úřadech můžou mít úředníci blbé otázky, ale spolehlivě je jde vyfakovat argumentem víza/ambasády, máte na více pasů ze zákona nárok.

Já mám dva pasy z několika důvodů:
1) Pokud jedu do nějaké destinace, kde je vyšší pouliční kriminalita (typicky třeba Brazílie), tak si jeden pas nechávám doma a v případě problémů by mi ho poslali příbuzní Fedexem. Pokud totiž ztratíte pas a česká (nebo jiná eurounijní) ambasáda vám vystaví nový, musíte tuším do 24-48 hodin opustit navštívenou zemi. Naopak na pas poslaný Fedexem z ČR si klidně 2-3 dny někde počkám. Předpokládám, že se pas stejně jako hotovost posílat nesmí, ale lze vložit do knihy, časopisu, atd. a nedeklarovat to.

2) Do zemí, které považuju za bezpečné / neproblematické, vozím oba pasy a každý mám na jiném místě - jeden zpravidla u sebe, druhý v hotelu/bytě/trezoru (pokud je k dispozici).

3) Často jezdím na Ukrajinu, kde je oficiálně jako v mnoha jiných zemích maximální doba pobytu během 12 měsíců 180 dní. Fakticky ale tolerují pobyt neomezený, jen se musí člověk každých 90 dní otočit na hranici. Nicméně existuje možnost šikany např. na vnitrozemských celních postech (takový sovětský zvyk, který na Ukrajině bohužel zůstal) kvůli razítkům, nemají sice počítač, kde jsou vstupy do země evidovány, ale mohou právě kontrolovat razítka, data vstupu a buzerovat / vyžadovat úplatek (ještě jsem se s tím osobně nesetkal, ale možné je vše). Pasy tedy střídám na přeskáčku při vstupu na Ukrajinu, takže nemám v jednom pasu tolik razítek a hlavně jsou tam několika měsíční rozestupy v datech vstupu/výstupu.

0 Citovat

Kdyz jsem si vyrizovala druhy pas pro ESTA, tak me pani taky strasila, jestli neodevzdam ten puvodni, ze budu platit pokutu. Slibila jsem ji, ze se po nem podivam. Pak jsem ji s litosti oznamila, ze jsem ho nenasla (kdo by chtel vracet krasne orazitkovany pas!!), a tak jsem musela zaplatit tu strasnou pokutu ve vysi 50 Kc! smiley

0
9 reakcí