Ahoj, máme namířeno v prosinci na Srí Lanku. Očkovaní proti tyfusu (Typhim Vi) jsme od září 2012, takže v době pobytu to bude tři roky + tři měsíce. Přeočkování prý musí proběhnout po třech letech, ale konkrétní informace o účinnosti očkování se mi dohledat nepodařilo. Myslíte že vakcína ještě fungovat bude, nebo byste neriskovali a šli se přeočkovat? .

Tyfus - účinnost očkování po třech letech

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

22 reakcí

Ahoj,
máme namířeno v prosinci na Srí Lanku. Očkovaní proti tyfusu (Typhim Vi) jsme od září 2012, takže v době pobytu to bude tři roky + tři měsíce.
Přeočkování prý musí proběhnout po třech letech, ale konkrétní informace o účinnosti očkování se mi dohledat nepodařilo.
Myslíte že vakcína ještě fungovat bude, nebo byste neriskovali a šli se přeočkovat?

0

Já jsem na tom podobně, jakmile se hodím do kupy tak zajdu k doktorce.. Schválně se jí na tento dotaz zeptám.

0 Citovat

Nechte si zmerit protilatky...

0 Citovat

Já spíš zvažuji, jestli do toho vůbec jít, protože v očkovacím centru mi řekli, že prý je v ČR ročně zhruba 10 případů nakažení tyfem, což je strašně nízké číslo (otázkou samozřejmě zůstává, zda-li to není proto, že jsou téměř všichni cestovatelé do zemí, kde by výskyt mohl hrozit, proočkovaní). Mám známého imunologa a ten je třeba obecně dost proti očkování (vyjma žloutenky A a B a žluté zimnice tam, kde je to potřeba). Mohlo by prý existovat riziko pozdějšího rozvoje chorob jako je Alzheimer atp. Jasně, případná rizika musí každý posoudit sám, ale k opravdu relevantním informacím se dostává jen těžko.

0 Citovat

Jaké obecně doporučujete očkování při cestě na Sri Lanku? Jak jejich aplikace dlouho trvá/jak moc dopředu musí být naočkováno a kolik cca stojí? smiley díky za případné odpovědi.

0 Citovat

Žloutenka A B stojì cca 1600-1700 kč jedna dávka. Očkuje se druhou dávkou po měsìci od prvnì a třetì následně za pul roku,platnost na pořád.

0 Citovat

I žloutenka A stačí. Žloutenka B se přenáší pohlavním stykem nebo krví. Takže pokud tam nejedeš fetovat a sdílet stříkačky nebo za sexem, i to B je k prdu. Nehledě na to, že žloutenka A není specifikem rozvojových zemí, vyskytuje se hojně i v Evropě.

Břišní tyfus je tak trochu silnější průjem. Léčí se antibiotiky a trvá to zhruba dva dny. A nevěřím tomu, že to laik rozezná od průjmu způsobeného něčím jiným.

Čeho bych se já bál teď, je horečka dengue. V jv Asii je velmi rozšířená. Nevím, jak Srí Lanka. Nedá se očkovat, chce to dobrý repelent (nedávno tu byla dobrá diskuze na repelent). Těch případů je tu opravdu hodně. Smrtelné je to asi jako česká chřipka. Umírá se na to, ale jen ti zesláblí a jinak nemocní jedinci.

A hlavně zdravý selský rozum nejen při výběru restaurace. A kvalitní pojištění. A používat ho hlavně. Plno lidí raději čeká, "ono to přejde", místo toho, aby si zašli na vyšetření a dostali odpovídající péči. Nevím jak Srí Lanka, ale v JV Asii je péče na vysoké úrovni. Chce to hledat soukromá zdravotnická zařízení. V tomto by člověka měla nasměrovat pojišťovna (spíše ta jejich asistenční linka).

0 Citovat

Břišní tyfus se projeví obvykle za 1-3 týdny po expozici. Projevuje se vysokou horečkou, únavou, nechutenstvím, zimnicí, bolestmi hlavy a břicha. Dochází ke zvětšení jater a sleziny, na kůži se může objevit růžová vyrážka, bývá přítomna zácpa a méně často průjem. Vzácně mohou vzniknout i komplikace v podobě vnitřního krvácení a zánětu žlučníku.

Odesláno z mého M351 pomocí Tapatalk

0 Citovat

Takže s tim prujmem nevim...

Odesláno z mého M351 pomocí Tapatalk

0 Citovat

Reálná zkušenost z Vietnamu (nikoliv moje) oproti informaci zkopírované z wikipedie, vyléčeno za 2 dny pomocí antibiotik. Postižený šel po 2 dnech silného průjmu k doktorovi. Byl to běloch, američan. Informace o tom, že se to často projevuje silnými průjmy, je od ošetřujícího doktora. Zde předpokládám, že asi bude znát místní poměry.
Při průjmech je velmi časté nechutenství, bolest břicha, únava, občas horečka. Takže vlastně mluvíme o tom samém. Až na tu zácpu no, ta jde s tím průjmem blbě dohromady.
Nikdy nic není černobílé.
Takže vlastně ano, je to silnější průjem vyléčitelný velmi snadno. Jen v ČR se z toho dělá nemoc na úrovni Eboly.

0 Citovat

Zdary, hele mám to stejně a v únoru letím. Volal jsem na očkovací centrum a v měsíc před odletem na to jdu... Není co řešit, pokud jíte na ulici tak je to zbytečný risk (i kdyby malý...). něco jiného je to u žluté zimnice, kde může být ta reakce organismu na očkování horší než samotná nemoc...

Nicméně u břišního tyfu ti očkování nic neudělá... Risk v tomto případě není zisk.

PS: radil jsem se o tom i se sestrou doktorkou...

0 Citovat

Aha tak změna smiley konzultoval jsem to se třemi průvodci co jedou několikrát do roku do několika zemí JV Asie a nikdo z nich mi to nedoporučil.

Takže na to kašlu smiley

0 Citovat

Ondro, takže tyfus nepodstoupíš a jdeš jen na žloutenku A a B?

Díky.
Tomáš

0 Citovat

Asi se necháme přeočkovat. Výskyt tyfu je na Sri Lance přece jen častější než třeba ve Vietnamu nebo Thajsku.
A vzhledem k tomu že se budeme stravovat převážně na ulici... Jen s tím alzheimrem mě to trochu vyděsilo smiley
Díky všem za reakce, kdybyste se dozvěděli něco nového, napište.

0 Citovat

Ono o ruznych ockovanich se rika ze zpusobuji ruzne veci, ale v nekterych pripadech se ukaze ze puvodni tvrzeni, na zaklade ktereho se o tom celou dobu spekuluje, bylo trosku vykonstruovane. smiley

0 Citovat

Jestli ti staci moje vysoce odborne vysvetleni: Prijdes do ockovaciho centra, pichnou ti do ruky kapku nejake latky, a podle reakce tela na ty latky (cca behem par hodin az dnu) se zjisti, jak ucinne jsou protilatky z posledniho ockovani a podle toho ti reknou jestli to chce jeste doockovat nebo jestli to staci jak to je smiley

0 Citovat

Doktorka v očkovacím centru se mi zdála rozumná, nic nám přímo nenutila, ale také tak barvitě popsala, co vše se může stát, že by ji člověk nejraději hned nastavil obě ramena se slovy: "Bodejte!" Když jsem o tom mluvila s imunologem, tak by mi nejraději kromě žloutenky vymluvil vše ostatní, je jasné, že vzhledem k oboru se mu dostávají do rukou jiné studie a na jiné klade důraz, než doktoři z očkovacích center. Nikdo z nás není schopen relevantně posoudit rizika, internet je plný zaručených odborníků a historek typu- znám kamaráda kamarádky, který ... Zkrátka a dobře, ačkoliv do Malajsie, Thajska a na Borneo odlítáme už v únoru, nejsem o nic moudřejší a rozhodnutější v tom, co si vlastně kromě té žloutenky nechám (nebo nenechám) píchnout, než třeba před měsícem, kdy jsem se tím začala zabývat. A to mě štve smiley

0 Citovat

Czechincalifornia:
Aha dík smiley

Na jiném fóru jsem dostal následující odkaz. Na tom webu jsem několikrát byl, ale stránka mi nějak unikla smiley
http://www.vakciny.net/ockovani_cizina/b_tyfus.html
Většina textu je dost odborná. Kdyby byla napsaná klingonsky, byl bych z toho moudrej úplně stejně.
Nicméně se tam píše, že po třech letech je ochráněná půlka očkovaných.
Takže jdeme na přeočkování.

Mandarinka:
Přijde mi že na očkovacích centrech jim jde hlavně o to prodat co nejvíc vakcín. Kvalitní informace tam člověk nedostane.
Říká se, že žloutenka A a Tyfus je cestovatelský základ

0 Citovat

czechincalifornia: máš asi na mysli tuberu, protilátky proti tyfu se takhle neměří, pokud vím.
Pod pojmem tyfus se skrývá několik onemonění s různými původci, očkování chrání před nejnepříjemnějším z nich, tzv. břišnímu tyfu. Průběh je typicky naprosto příšerný průjem s horečkami, kamarád 3 roky po očkování ho chytil v Indii a na Bulovce proležel několik týdnů, pravda měl komplikovaný průběh, mladší lidé se po léčbě vzpamatují typicky do týdne. Každé očkování má svá pro i proti (byť by tím proti měla být jen cena), osobně např. nemám japonskou encefalitidu, ale tyfus jsem viděl z 1. ruky (absolvoval jsem stáž v indonéské nemocnici) a teď si ho nechám přeočkovávat á 2 roky. Druhá důležitá věc je poctivá prevence (mytí rukou, pití bezpečné vody atd). Žloutenka je nutnost, o ní nemá cenu přemýšlet (B lze např. snadno chytit v nemocnici)

0 Citovat

Jak jsem psal, o ockovani nic nevim, jen jsem se o tom s nekym bavil a rikal ze takto mu merili protilatky, a pamatuju si to jen proto ze na to pouzil jedno prirovnani me blizke smiley Jinak co si nechaval delat nevim, vim jen ze to taky bylo ockovani v souvislosti cestovanim smiley

0 Citovat

V současnosti jsou k dispozici dva druhy očkovacích látek. Jedna se užívá ve formě kapslí, které se podávají celkem čtyři, ve schématu 0–2–4–6 dnů. V případě potřeby je možné provést přeočkování po pěti letech, a to opět čtyřmi kapslemi.

Druhý typ vakcíny se aplikuje injekcí do svalu. Tu je nutno provést minimálně dva týdny před odjezdem a je možné ji opakovat každé dva roky. Tato vakcína je v současnosti doporučována, protože zvyšuje imunitu vůči vzniku onemocnění na přibližně tři roky.

0 Citovat

Ochrana je cca 80% a omlouvam se,protilatky zde zmerit nejdou,lze :viz https://www.ockovacicentrum.cz/cz/cenik-sluzeb

0 Citovat

Žloutenku A + B mám.

Ano, břišní tyfus očkovat nebudu. Jsem na jídlo a pití dost opatrný a i když jím na ulici tak vždy okouknu hygienu v prostorách kde mi to jídlo dělají a jací lidé to dělají a jak to dělají... Vodu kupuji balenou.

+ ušetřím peníze za očkování
+ nemusím se tam táhnout na očkování
+ očkování nemá 100% ochranu
+ průvodci co tam cestují mnohokrát do roku mi řekli že se také neočkují
+ Langkawi znám a vím kde je případně nemocnice a jak to tam funguje
+ břišní tyfus propuká více než týden po nákaze (a já jedu na 2 týdny), takže v případě nákazy bych to dost pravděpodobně léčil doma což je také plusový bod
+ očkování jsem podstoupil nějak koncem roku 2011, takže je možná stále účinné
= na očkování nejdu

A na straně mínus je prostě riziko, že budu mít smůlu a stejně to chytnu, ale tak větší pravděpodobnost je že se tam zabiju na motorce protože jezdím jako blázen, takže asi tak smiley smiley

0
22 reakcí