Přátelé včera v 1:05 jsem dorazil na letiště IKA a prošel procedurou získávání víza Podle mě je to jednoduché, koupíte pojištění za 20 USD, vystojite frontu kde dostanete formulář, vyplníte, podáte vyplněné do okýnka s pasem, frontu podruhé stát nemusíte, zkusil jsem nevyplnit kolonku number of your sponzor and adress in iran, pan úředník si ji vyžádal, nicméně troufám si tvrdit, že jakékoliv číslo začínající +98 by ho uspokojilo. Pak čekáte, do pasu vlepi vízum, pak mává pasem z okýnka, tím vás vyzývá k vyzvednutí, dostanete papírek s částkou, je to opravdu podle xichtu, já platil 50 eur, dva Češi vedle mě oba po 60 eur Zaplatíte hned vedle vlevo u okénka, ukážete úředníkovi potvrzení o zaplacení a máte vízum, obecně mi bylo místními řečeno že záleží na národností a Čechy berou úplně v pohodě Ještě je otazka to pojištění, možná to lze nějak ukecat že máte vlastní, ale za 20 USD mi to nestalo Takže vysledek úplně v pohodě není třeba utrácet za ref. Číslo ani za zvaci dopis Jinak právě trávím druhý den s mým hostitelem z CF a spokojenost Už jsem ho připravil na to že jsme měli cenovou akci na letenky a ze nás postupně dorazí vice Napíšu další poznatky Odesláno z mého HUAWEI P8max pomocí Tapatalk .

Írán Visa on arrival - aktuální informace z místa

Založil(a) ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

@kata4845: a co jsi prosím v té elektronické žádosti vyplnila v kolonce Place of Issue (The embassy or consulate at which you wish to either submit your documents or collect visa.)? Je tam jen pár ambasád a Praha mezi nimi není... Tak nevím, co tam dát, aby mě pak neposlali pro vízum někam jinam.

0 Citovat

a je ti to treba vyplnat? lebo to nie su e-visa, skor len nieco ako referencne/objednavacie dokumenty. Ked tam ides na tyzden-dva, tak urcite radsej on arrival to riesit.

0 Citovat

Je u toho hvězdička, tak asi ano, ale odeslat jsem to nezkoušel... (https://evisatraveller.mfa.ir/request/apply/en/)
Možná se to netýká toho, kam pak člověka pošlou na pohovor (někde psali, že na nejbližší ambasádu), ale nejsem si tím jistý...

0 Citovat

03/17 víza na letišti s dopisem 60€, bez dopisu 75€ (Němci za 50€, důvod mi uniká smiley ). Pojištění může být z ČR (musí tam být výslovně zmíněno, že je zahrnut Írán).

0 Citovat

A na tom letišti je vízum i na 30 dní?

0 Citovat

Zjišťoval jsem to už na velvyslanectví v Praze, a prý to moc nefunguje. Praha tam prý chvíli byla a už tam není a letiště také ne, takže se to pro nás nedá zatím využít.

0 Citovat

Máte někdo čerstvější zkušenosti s e-vízy? 

0 Citovat

Prilet 20.9. v noci s UIA. Vosli sme do kancelarie kde sa vydavaju viza. Nejaky chlapik to tam organizuje. Najprv nas poslal kupit si poistenie (14€ na 30 dni), potom zaplatit 75€ za viza. Vratili sme sa za nim a za cca 15 minut sme mali viza. Nechceli vidiet ziadne referencne cislo ani potvrdenie o ubytovani (ale do formulara sa vyplnuje iranska adresa). Slecna Ceska za nami tam napisala adresu nasho ubytovania a trosku dlhsie ju tam trapili. Co tam robi, kam sa chysta, ci naozaj ide na tu adresu, cI to je naozaj ona na tom pase. Mala vytlacenu mapku Iranu s bodmi kam chce ist a povedala ze sme si spolu rezervovali hostel, to im stacilo a pustili ju. Tolko najaktualnejsie info. 


Btw aktualny kurz rialu na trhu (nie oficialny) je cca 1€=160 000 irr. Vsetko okrem ubytka a zajazdov je tu prakticky zdarma.

0 Citovat

Ahoj,
možno blbá otázka, ale keď tu vo viacerých témach píšete o údajne výhodnejšom neoficálnom kurze, to by som predsa mohol zmeniť € niekde na bazáre za 1€=160 000irr a potom utekať do zmenárne/banky, kde to zmením spať na € za oficiálny kurz a zarobím štvornásobok, nie?;) Alebo je v niečom moja úvaha chybná?:)


0 Citovat

Ahoj,

odpisala som ti do spravy, ale tak napisem to aj sem. Teoreticky by si mohol, ale prakticky to nejde - na to aby ti v banke zmenili irr na eur/usd potrebujes potvrdenie, ze si tie irr ziskal tiez z banky - cize tym "zlym" kurzom.  ;)

0 Citovat

Není to "údajně" výhodnější neoficiální kurz, je to reálná hodnota riálu na volném trhu a ten kurz dostaneš v kterékoliv kamenné směnárně (na ulici měnit nedoporučuji nejen já), na rozdíl od bank, kde uměle nadhodnocují hodnotu riálu (např. v březnu 19 za 1 euro ve směnárně 142 000 - 150 000 IRR, v bance cca 47 000 IRR). Nikdy jsme v bance neměnil, ale mám zato, že tenhle Tebou vymyšlený perfektní byznis už nějaký jiný koumák dávno vymyslel a nějakým způsobem to mají pořešené - předpokládám, že pokud Ti peníze zpět vůbec vymění, tak jen omezené množství, s poplatekem, za daleko nevýhodnější kurz a velkým papírováním.

0 Citovat

Eremi, odpovedala som v prispevku nad tebou. Aby ti banka dala naspat eur/usd potrebujes doklad, ze si tie rialy menil v banke. :) Inak ich naspat nevezmu.

0 Citovat

urcite to maju osetrene, podobne sme chceli  vekslovat v Uzbekistane, oficialny kurz bol par rokov dozadu 1 euro za 1400 somov a na trznici 3000 somov.

0 Citovat

Andrea_Pernik napsal(a):

Eremi, odpovedala som v prispevku nad tebou. Aby ti banka dala naspat eur/usd potrebujes doklad, ze si tie rialy menil v banke. :) Inak ich naspat nevezmu.

JJ koukal jsem, já to napsal zároveň s Tebou a už se mi to nechtělo editovat :)
0