Za tri mesiace letime na nejakých 17 dni do azie, konkretne mame v plane Kuala Lumpur - Singapur - Bali (asi). Minuly tyzden som obehol asi 7 lekarni v 2 mestach s tym, ze zhanam vakciny proti hepatitide A+B, alebo aspon A. Vo vsetkych rovnaka odpoved = na Slovensku dlhodobo vypredane, nedostupne. Na otazku o dostupnosti vraj dodavatel lekarni povedal, ze nevie kedy budu dostupne, ci to bude mesiac, dva... Skusal som aj ockovacie centrum, odpoved rovnaka, momentalne nedostupne, navyse tu bola cena cca 200 eur na osobu pri A+B (pretoze clovek plati za vstupne "vysetrenie", za kazdu vakcinu priplati oproti lekarni a tiez ockovanie ako take nieco stoji). Chceli sme s priatelkou aspon po 2 vakciny Twinrixu (A+B), alebo aspon jednu Havrixu (A), cize idealne tak 6 tyzdnov pred odletom aby prebehlo prve ockovanie, tzn za rovnako 6 tyzdnov odteraz. Takze take 2 otazky: 1. Riesil niekto nieco podobne teraz niekedy, alebo aj v minulosti? ake su este moznosti? Napadlo ma skusit za hranice, kedze CR aj AT nemam az tak daleko, avsak tam by bol zrejme problem s predpisom od lekara, tam to asi neakceptuju z iných krajin. Alebo by to slo aj bez predpisu? Tu na SR v jednej lekarni povedali ze by mi to dali aj bez predpisu... 2. Ako velmi zariskujeme, ak by sme sli nakoniec bez ockovania proti hepatitide, len so zackovanim proti brusnemu tyfusu a tetanu? Da sa pri zvysenom dodrziavani hygienických standardov nejak uspesne vyhnut Acku (hlavne na Bali) ak by clovek nejedol len v drahsich reastauraciach, ale napr aj v "ludovych vyvarovnach"? Vdaka .

Ockovanie JV Azia

Založil ve fóru Co se nevešlo

20 reakcí

Za tri mesiace letime na nejakých 17 dni do azie, konkretne mame v plane Kuala Lumpur - Singapur - Bali (asi). Minuly tyzden som obehol asi 7 lekarni v 2 mestach s tym, ze zhanam vakciny proti hepatitide A+B, alebo aspon A. Vo vsetkych rovnaka odpoved = na Slovensku dlhodobo vypredane, nedostupne. Na otazku o dostupnosti vraj dodavatel lekarni povedal, ze nevie kedy budu dostupne, ci to bude mesiac, dva... Skusal som aj ockovacie centrum, odpoved rovnaka, momentalne nedostupne, navyse tu bola cena cca 200 eur na osobu pri A+B (pretoze clovek plati za vstupne "vysetrenie", za kazdu vakcinu priplati oproti lekarni a tiez ockovanie ako take nieco stoji). Chceli sme s priatelkou aspon po 2 vakciny Twinrixu (A+B), alebo aspon jednu Havrixu (A), cize idealne tak 6 tyzdnov pred odletom aby prebehlo prve ockovanie, tzn za rovnako 6 tyzdnov odteraz.

Takze take 2 otazky:
1. Riesil niekto nieco podobne teraz niekedy, alebo aj v minulosti? ake su este moznosti? Napadlo ma skusit za hranice, kedze CR aj AT nemam az tak daleko, avsak tam by bol zrejme problem s predpisom od lekara, tam to asi neakceptuju z iných krajin. Alebo by to slo aj bez predpisu? Tu na SR v jednej lekarni povedali ze by mi to dali aj bez predpisu...

2. Ako velmi zariskujeme, ak by sme sli nakoniec bez ockovania proti hepatitide, len so zackovanim proti brusnemu tyfusu a tetanu? Da sa pri zvysenom dodrziavani hygienických standardov nejak uspesne vyhnut Acku (hlavne na Bali) ak by clovek nejedol len v drahsich reastauraciach, ale napr aj v "ludovych vyvarovnach"?

Vdaka

0

Co se týče prvního dotazu, tak pokud to nemáš daleko v ČR, tak je tady síť očkovacích center, myslím, že se to jmenuje Avenier nebo tak nějak a tam Ti to naočkujou na místě a nemusíš si nic shánět po lékárnách, pokud nebude problém s vakcínou obecně, myslím s její dostupností i jinde. Vzhledem k tomu, že si to platíš sám předpokládám, nebudeš chtít nic proplácet přes pojišťovnu, tak by neměl být ani problém v tomto. Tak je zkus kontaktovat.

Jinak nejsem doktor, ale co jsem si tak zjišťoval od lékařů v rodině a okolí, když jsem to taky řešil, tak jsem pochopil, že nezbytností je břišní tyfus, hepa je dobré mít, A se můžeš stoprocentně vyhnout jen tím, že budeš jíst tepelně upravené nebo balené věci a dodržovat hygienu rukou, což v případě street food úplně nejde, takže riziko zde vždycky bude.

0 Citovat

V ČR je teď žloutenka typu A na vzestupu- http://www.zdravotnickydenik.cz/2015/10 ... akazenych/
Nakazit se lze bohužel velmi lehce. Taky jsme to teď řešili, protože za měsíc letíme do JV Asie a dvě dávky už naštěstí máme za sebou (třetí až za půl roku).

0 Citovat

A boli ste v ockovacom centre alebo ste nakupili vakciny v lekarni, tzn ze su u vas dostupne?

Lebo ako radil eremi ist do CR do ockovacieho centra by sice bola moznost, ale ked si zoberiem ze najblizsie je v brne (avenier), tak by to chcelo 2 dni dovolenky pre mna aj priatelku, 2x absolvovat trasu BA-Brno a za kazdu vakcinu Twinrixu + aplikovanie dat pri sucasnom kurze 64 eur (v SR lekarni je bezna cena 46,50).

0 Citovat

Byli jsme v očkovacím centru. V pátek jdeme na tyfus, tak se zkusím zeptat, jak je to momentálně s dostupností.

0 Citovat

Psal jsi, že to nemáš do ČR až tak daleko, tak z toho jsem vycházel. Osobně to mám postaveno tak, že zdraví mám vždycky na 1.místě a tím, že hodně cestuju, tak když se něco podělá v cizině o to větší paráda to je, takže na tom nešetřím. Pokud to stavíš tak, jestli se naočkovat nebo ne kvůli penězům, tak s ohledem na část světa, kam jedeš a s tím, že jako 90% cestovatelů se tam budeš stravovat hlavně na ulici, tak bych vůbec neváhal a na žloutenku se naočkoval. Jo, je to otrava, brát si kvůli tomu dovolenou, jezdit do Brna, ale potom, kdyby ses měl otravovat se žloutenkou, tak si myslím, že se to vyplatí smiley

0 Citovat

Otazka nie je ci sa ockovat alebo nie kvôli peniazom. Ale pokial si mozem vybrat medzi kupou 4 vakcin v lekarni niekde hned za hranicou v CR (ak by to slo bez predpisu/so slovenskym predpisom, neviem ako to mate u vas) alebo medzi tym postupom ktorym som vypisal predtým s tym Brnom, rozhodne si vyberam tu moznost s lekarnou. Takze som rad za akekolvek info o dostupnosti za hranicami smiley

0 Citovat

Tak zkus zavolat do nějaké lékarně na hranicích, ne?

0 Citovat

Uz som pisal hromadny mail do par lekarni v breclav-u, tak uvidíme, ak sa nikto neozve do vecera, tak to zajtra skusim obvolat. Tu na fore som sa ale pytal hlavne pre realne, osobne skusenosti niekoho kto riesil nieco podobne. Vela krat vam napr povedia nieco ine cez telefon/mail ako potom na mieste, ale tak to chapem.

0 Citovat

Však ok, jen bych řek, že málokdo si kupuje vakcíny v lékarně a aplikuje si je sám a pokud mám jít koupit vakcínu a s ní pak za praktickým lékařem, tak to jdu radši do očkovacího centra, kde nemusím nic řešit a ještě tam nesedím a nečekám a jsem za pár minut venku.

0 Citovat

hmm, uz to bude mozno trochu offtopic, ale preco by som mal uprednostnit navstevu ockovacieho centra kde necham za tri vakciny cca 200eur/osoba, pred kupou vakciny v lekarni a navstevou praktického lekara (kde sa mozes tiez dohodnut na termine a case ockovania) kde ma to bude stat nejakých 140eur/osoba? v tom centre nemas ziadnu pridanu hodnotu, pokial sa bavime len o aplikovani vakciny

0 Citovat

Pro mě časová úspora (nemusím běhat po lékárnách a shánět vakcínu, pak jít k obvoďákovi si ji nechat aplikovat, kdy tam mám daleko větší šanci, že narazím na důchodce, který si bude chtít povídat, co zrušili poplatky, tak tam zase takových je) a nevím, kde jsi přišel na 200 euro za vakcínu, když koukám, že na jejich stránkách stojí 1690,- Kč + něco za aplikaci, což ale zaplatíš i u praktika a tu "konzultaci" to je kravina, ale stojí 300 a když se tam necháš naočkovat, tak to neplatíš. Ale jak říkáš, to už je off topic smiley
Edit: možná jsem to blbě pochopil, co jsi psal, ale nepočítal bych s tím, že v ČR koupíš vakcínu v lékarně za 46 euro, cena bude skoro stejná jako v tom centru, respektive byla, když jsem to řešíl

0 Citovat

Pridana hodnota je hlavne to, ze v ockovacom centre ti vystavia aj medzinarodny ockovaci preukaz, ktory v niektorych krajinach vyzaduju. Tento ti obvodny lekar nevyda. Osobnu skusenost mam tuto zimu (cina, thajsko, malajzia) - ockovat sme sa dali v Martine : Klinika infektológie a cestovnej medicíny - da sa objednat telefonicky. Necakali sme ani minutu. Prisli sme na objednany cas, vakcina bola na mieste dostupna a zatial za dve davky zltacka A+B a jedna tyfus sme dali 112 € na osobu. Este pojdeme na jednu davku zltacka A+B. Ceny ako v lekarni za vakciny.

0 Citovat

Ten ockovaci preukaz berem, to sa moze hodit v buducnosti.

Kazdopadne diky za info o Martine aj s cenou, vychadza to lepsie nez to Brno. V pripade ze nic ine neporiesim tak asi pôjdeme do toho.

0 Citovat

Stačí Havrix. Na co očkovat B, riziko zanedbatelné pro běžnou turistiku, pokud nehodláte chodit do drogových barů a navazovat náhodné známosti

0 Citovat

Letí na 17 dní. Jaká je pravděpodobnost, že skončí v nemocnici a tam je někdo nakazí žloutenkou B, aby kvůli tomu teď šíleli s vakcínou? A co se týká A, je samozřejmě méně nebezpečná a navíc se případně poserou až doma, inkubační doba je minimálně 14 dní, ale riziko je mnohem vyšší. Ani doma bych s ní marodit nechtěl.

0 Citovat

Kilecko: nenechaj si to pre seba a napis potom, ako si to konkretne poriesil / ci si bol v tom Martine, alebo inde. Vdaka.

0 Citovat

Inak este som trosku cital info o tom twinrixe a pokial je na tom niekto ako my, ze nestihame komplet 3 vakcinovu schemu do odchodu a absolvujeme len 2, tak je dobre vediet, ze vytvorenie protilatok nezafunguje u kazdeho (to ani pri 3vakcinach, ale tam sa to uz pohybuje v 0,X% od 100%). Takze davajte na seba v zahranici pozor tak ci tak smiley

0 Citovat

Přítomnost protilátek se zjišťuje když tak, cca 6 týdnů po dokončeném očkování, kdy je hladina protilátek nejvyšší, s postupem času potom zase klesá. Za několik let může klesnout až na skoro nedetekovatelnou mez, chráněný by jsi ale měl i tak být. Asi Ti to po letech jen tak neudělají a pokud ano, tak za peníze na pracovišti (laboratoři), kde umí i ty malé hodnoty správně zjistit - něco v tom smyslu mi bylo kdysi řečeno. Jinak Twinrix říkají, že je na doživotí, ale je to jen odhad, bezpečných je údajně těch 10-15 let.
Co se týče toho, když člověk nestihne třetí dávku do nějaké doby (je to ale v řádu měsíců), musí se asi začít od začátku.
Ještě informace - Česká republika je poměrově na počet obyvatel údajně více promořena hepatitidou, než třeba Thajsko smiley

0 Citovat

Ado: No ak ta to velmi zaujima, tak si precitaj studie, je ich celkom dost na nete. Zhrnutie je ale cca take, ze po spravnej scheme ockovania twinrixom by si mal byt dostatocne chraneny (ak sa protilatky vytvorili), po dobu +-20 rokov proti Acku a +-15 rokov proti Bcku. Potom protilatky prudko klesaju, ale aj tak mozu chranit este dostatocne. Ale je to total individualne. Inak pises ze si sa ockoval 20 rokov dozadu, tak tam sa mi zda ze sa este riesila aj nejaka boostovacia davka, ktora mala predlzovat ucinnost. Ta uz sa teraz nedava, lebo trosku vraj zmenili zlozenie vakcin. Najlepsi by bolo keby si obe zltacky prekonal, potom sa uz bat nemusis, si imunny do konca zivota smiley inak u Acka sa to mohlo stat a ani o tom nevies, u Bcka uz skor nie

0 Citovat

Mám info od bratra, který je lékař, protože jsem se očkoval už před víc než 10 lety a chtěl jsem vědět co a jak - v době kdy jsem se očkoval, tak mi bylo řečeno, že B doživotně, A po 10 letech přeočkovat. Bylo mi řečeno, že podle nejnovějších info oboje doživotně (samozřejmě je individuální) a už ani po zdravotnících nechtějí přeočkování ani na A, takže by to tak snad mělo být.

0
20 reakcí