Ahoj, otázka je jednoduchá, jaké jsou Vaše "pojistky" v případě, že cestujete na zapadlých místech v Asii? Mám teď před cestou s přítelkyní a nerad nechávám věci náhodě. Můj záložní plán: - CASH na přibližně polovinu cesty v EURech - platební karta VISA, kde je dostatek prostředků na ubytování i letenku do ČR - funkční telefon - notebook ->> otázkou je zda to k bezproblémovému návratu do ČR v případě krádeže či jiných problémů stačí? Představte si scénář, že se Vám ukradnou notebook, mobil i kartu. Ok, mě napadá jen prosba hotelu o volání do ČR (třeba umět telefonní čísla svých známých) s tím, že do konce pobytu jim to uhradíte. Svému kontaktu v ČR řeknete ať vám do města kde se nacházíte pošle peníze přes western union nebo american express. Možná to zní dementně, vím že existuje i volání na účet volaného, ale jelikož jsem to v životě nevyužil tak moc nevím co a jak  .

Bez peněz v cizině - záložní plán?

Založil ve fóru Co se nevešlo

Tak napr ja mam klasik kartu bez moznosti "bezkontaktného" nakupu, ktory je na SR nastaveny na limit 20eur za jednu platbu myslim (a ked presiahnes 60eur za platby dokopy, musis uz zadat aj pin). Cize ked stratim kartu, tak zneuzitie je teoreticky mozne len cez internet, co sa zase da nejake dohladat a da sa to potom reklamovat u banky, ktora by to mala uznat (bol taky pripad v mojom okoli a peniaze vratili). Ale samozrejme moze sa to vyvinut rozne

0 Citovat

hlavne mat ucet, napr, ako ma Zuno, kde mozno mat velky obnos penazi, ale "schovanych" na setriacom ucte. A ked treba zaplatit vacsiu ciastku, tak lahko sa prenesie cez appku/ibanking na standardny ucet. Takto aj po kradezi karty sa nemoze stat, ze by vam vybielili cely ucet.

0 Citovat

U bezkontaktní můžeš nakoupit i klidně vícekráte, než jenom za to pětikilčo. Jedna z mých dvou je bohužel bezkontaktní a při platbách do 500 Kč mě to pustí klidně několikrát po sobě (takže už občas uvažuju, že tu zalisovanou anténu přeruším smiley). Co se týče SMS potvrzení pro platby, tak co platím, ve většině případů plateb u mě 3 D secure není - třeba teď naposledy 4 ks letenek s Air Asia.

0 Citovat

Pokud se nepletu, tak při ztrátě karty vám banka (netuším, zda to je u všech bank, asi si to chce přečíst podmínky) peníze, které byly neoprávněně vybrány/utraceny předtím, než jste kartu stihli zablokovat, vrátí. Takže o ty peníze nepřijdete, maximálně vám to způsobí nepříjemnosti na cestách.

0 Citovat

Na základě této diskuze jsem se ptala ve své bance - UCB, a vydání emergency karty stojí 3000 kč (avšak nějaký den -třeba tři-by to taky trvalo, což se možná blbě plánuje, kv.přesunům) a nebo vám na účet do některé místní banky vaše peníze zašlou, což stojí 1000 kč (to mi připadá schůdnější).

0