Zrovna se valím na hotelu v Aqabe tak jsem si řekl,že se podělím o zkušenost s tímto hraničním přechodem,který je zajímavý tím,že z Budapešti léta Ryanair do Ovdy za pár korun a pak je možné se přesunout právě do Jordánska a Petra a Wadi Rum nejsou tak daleko (za sebe ale doporučuji projet celé). Od 1.1.2016 není možné tímto přechodem přejít a dostat Jordánska visa on arrival.Je nutné mít víza dopředu přes zastupitelský úřad. Jsou dvě možnosti jak toto obejít - první pro individuální cestovatele nepříliš zajímavá možnost zaplatit si výlet s izraelskou cestovní agenturou. Druhá daleko zajímavější je Jordan Pass - kupuje se online a kombinuje v sobě vstupenku na všechny zajímavé jordansky památky a vizovy poplatek (do konce loňského roku platné víza zdarma v rámci Aseza taky zrušeny). A především pokud jej máte,dostanete na výše zmíněném přechodu visa on arrival. Pořád se objevovaly na různých diskuzích na tripadvisoru atd. různé info,takže mohu potvrdit,funguje to. Jen pozor musíte zůstat v Jordánsku aspoň 3 noci,aby jste nedoplaceli víza,ale vzhledem k tomu jak úžasná je to země,tak by byl hřích zde nezůstat déle. Vřele doporučuji a snad to bude aspoň někomu k užitku. .

Přechod Eilat/Aqaba

Založil ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

Bezpečné to je, výstupná taxa sa platí vždy, sú nejaké výnimky, ale tie sa bežných turistov netýkajú.

Časovo a finančne sa tento prechod nevypláca, lepšie je letieť priamo do Ammánu. Na cestu Aqaba - Eilat počítaj 3 - 4 hod. Okrem výstupnej taxi musíš ešte platiť za taxi z hranice do Aqaby.
0 Citovat

My jsme šli v listopadu ... z nového letiště busem na odbočku k přechodu, pak pěšky, průchod přes dvě celnice, pak taxi do Aqaby (15USD), půjčení auta v Aqabě ... a svobodáááá

Celkem tak 1,5h



Jan Pirič napsal(a):

Ahoj vsem, nevite, jestli je bezpecne jit proste z Eilatu do Aqaby pesky? 

Vystupni taxa se plati vzdy?

0 Citovat

Ahoj, zrušili mi zpáteční let z Aqaby do Budapešti (Wizzair - jak jinak) a hledám alternativu, jak se dostat zpět. Z Ammánu letět zpět nechci (časově to nevychází a nechci si vyřizovat jen kvůli odletu jordánské vízum).

Alternativa by byla letět z Eilatu.

Nemáte někdo zkušenosti z poslední doby, zda je otevřen v sobotu přechod z Aqaby do Eilatu (The Yitzhak Rabin Crossing), popř. jaké se platí poplatky při překročení hranice? Přiletíme do Aqaby a budeme tam 5 nocí. Podle info, co jsem se dočetla, mi vychází, že by se nic hradit při výstupu na jordánské straně (více než 3 noci v Jordánsku) ani při vstupu do Izraele nemělo.

Na internetu na různých (i oficiálních) stránkách i obou států jsou rozdílné informace ohledně otevírací doby přechodu (půjdeme pěšky). Někde píšou, že je přechod v pátek a v sobotu zavřený, někde naopak.

0 Citovat

https://www.iaa.gov.il/en/land-b...bin/about/

Myslim, ze toto by malo sediet. Isli sme teda uz pred par rokmi, ale 100% sme isli v sobotu podvecer.  Na vstupe do Izraela sa neplatilo nic,len bol vysluch kazdeho zvlast. Na vystupe s Jordanska sme ukazovali JP.  Nevztahuje sa vynimka s platenia viz, alebo JP iba na prilet aj odlet s Aqaby? V takom pripade by ste na vystupe doplacali vizum.

0 Citovat

Děkuji torpy 68 za odpověď. Tuhle stránku jsem našla takém, tak uvidíme. Zkoušela jsem psát i e-mail, ale žádná odpověď. Ohledně víza - vím, že když se letí do Aqaby a z Aqaby, není třeba vízum. Otázka je, zda při vstupu do Jordánska přes letiště Aqaba a výstupu z Jordánska přes hranice do Eilatu se nedoplácí nějaký extra poplatek, i když je člověk více než 3 noci v Jordánsku.  JP mít nebudeme.

0 Citovat

torpy68 napsal(a):

https://www.iaa.gov.il/en/land-b...bin/about/


Torpy, zkoušel jsme dle odkazu koupit výjezdní poplatek z Izraele, ale po zadání e-mailu to chce ověřovací kód, netušíš o co jde a jak pokračovat?
Děkuji

 

0 Citovat

Netusim. Vobec to neries, a zaplat na kase pred vystupom s Izraela. Dostanes blocek ktory potom ukazes na Izraelskej pasovke.

0 Citovat

 

callux napsal(a):

Otázka je, zda při vstupu do Jordánska přes letiště Aqaba a výstupu z Jordánska přes hranice do Eilatu se nedoplácí nějaký extra poplatek, i když je člověk více než 3 noci v Jordánsku.  JP mít nebudeme.

Daj potom vediet ako to dopadlo. Tiez som zvedavy do buducnosti. Podla mna budu chciet doplatit vizum, ale mozno sa mylim.

0 Citovat

Tak jsem nakonec nad tím poplatkem zvítězil i když na AJ verzi stránek je dost textu v hebrejštině, poplatek 109 NIS cca 700 Kč. A vstupní vízum do Jordánska jsem vyřešil JP, kde mám i vstup do Petry. 8.2.23 odlétám, pak dám vědět, jak to funguje nyní.

0 Citovat

To use the Army Body Fat Calculator , you will need to know your height and weight. You will also need to know the average of at least three measurements of your waist, hips, and neck. Once you have this information, you can input it into the calculator to determine your body fat percentage. 

https://mcalculators.com/fitness...calculator

0 Citovat

Ahoj, tak jsem dohledala na netu tuto ceduli - pěší přechod z Aqaby / do Eilat. Nad 3 noci by se neměl platit poplatek. Je to z cestopisu - viz foto, který se tímto přechodem zabývá. Našla jsem to ještě u jiného z roku 2022. 

Jdeme tam na konci března, pokud to někdo bude přecházet do té doby, dejte vědět, zda to stále platí. Děkuji.


screenshot-2023-02-06-11-24-14-229-com-android-chrome.jpg

0 Citovat

Takže aktuální informace z konce března 2023: přiletěli jsme do Aqaby, po 8 dnech přešli do Eilatu (pěší přechod Aqaba/Eilat - South Wadi Araba Crossing Border). Pokud jste v Jordánsku nad 4 noci, nic se neplatí (ani výstupní taxa 10 JOD), neměli jsme Jordan pass. Na izraelské straně čekají taxi, berou EUR, USD i JOD, za cca 12 Euro vás vezmou do města.

2