Chtěl jsem se optat, jestli už se někdo z vás stal obětí skimmingu, jak jste postupovali, tj. podání trestního oznámení na PČR, reklamace v bance apod. S jakým výsledkem byla věc (ne)vyřešena. Mně se to bohužel nevyhlo, při výběrech z bankomatů v Argentině byl zřejmě některý z nich vybaven skimmovacím zařízením, a tak mi včera na Jamajce vyluxovali 2x6000 Kč  .

Skimming platební karty

Založil ve fóru Co se nevešlo

Ono jde podle mě o to, že tam velkou roli hrají karetní firmy, kdyby bylo na českých bankách tak by to asi bylo jiný peklo.

0 Citovat

Podla mna s tym kopirovanim to az tak tragicke nebude aj ked negativnych skusenosti je tu dost, ja osobne platim kartami (4) vsetko co sa da a za 10 rokov som nemal jediny problem, je pravda ,ze som este nebol v chudobnejsej casti azii ci juznej ameriky kde ako citam je podvodov najviac, ale klop klop zatial nic smiley uvidime o 3 tyzdne ked sa vratim z filipin ci tu nebudem prosikat o rady ako postupovat smiley

0 Citovat

Hehe, abych prispel do tehle zajimave statistiky jsem se i prekonal a po mesici registroval smiley

Me obrali dvakrat. Poprve ceska sporitelna asi 10k, nejspis okopirovana karta pri vyberu z bankomatu. Po prvnim vyberu v Chicagu tu kartu zablokovali, po nasledne reklamaci byly penize do tydne zpet. Jednani s bankou perfektni.

Podruhe Airbank karta, bud zkopirovana pri vyberu z bankomatu, nebo pri platbe v jendom z hotelu v Thajsku (PhiPhi nebo na Lante). Po navratu jsme si boha nemohli vzpomenout za co jsme utratili asi 8k CZK a ze bysme to vubec v BKK vybirali, tak jsme nakonec podali reklamaci. Normalne jsme priznali, ze jsme v thajsku byli, zadny takovy vyber si nepamatujem, ze to nejspis neopravnene vybral nekdo jinej. Chlapek v bance na nas koukal dost podezrivave, jednoznacne si myslell, ze jsme si to vymysleli a snazime se vylakat nejaky penize. Pry se domluvi s thajskou bankou, vysetri to a daji vedet. Do tydne pak byly penize opet zpet.

Tyhle veci nas potkaly, ikdyz nejsme zadni naivove. Clovek pri vyberu z bankomatu koukne jestli tam neni neco divnyho, karty ma pri placeni vzdy na ocich a stejne jsme to nedokazali ohlidat. Holt to maji vychytany tak, ze si toho skimmovaciho smejdu ani nevsimnete.

Zacal jsem pouzivat nekolik osobnich uctu u airbank. Jeden hlavni, jeden na cesty(mastercard), kam si preposilam ze sporiciho uctu pouze potrebnou castku pro zaplaceni hotelu, nebo aktualni vyber z bankomatu. Na rezervace na bookingu mam VISA kartu od FIO, penize tam nenechavam. Obcas sebou beru AMEX jako pruserovou rezervu. Hotovost 20 - 50% planovanyho rozpoctu, dle toho kam jedem. Jj stal se ze me paranoik a prasky na to neberu smiley Casem se uvidi jestli nam to k necemu bude ..

0 Citovat

Ahojte, dneska jsem kontrolovala na svůj výpis účtu a bylo z něj provedeno 8 plateb během tří dnů v celkové hodnotě 24tis Kč bez mého vědomí. Platby byly provedeny přes internet za nákupy v různých zahraničních internetových obchodech. Byly tam transakce v librách, dolarech, z obchodu v LA, Bostnu atd. kartu tedy někdo zneužil. Ihned jsem volala do banky (mám KB), kartu mi zablokovali a zrušili a řekli ať si zajdu na nejbližší pobočku podat reklamaci. Na pobočku jsem zašla, reklamaci sepsala a paní mi řekla že reklamaci dá dál a že mám čekat. Bojím se, že ze svých peněz neuvidím už ani korunu. Nemáte někdo s něčím takovým zkušenost? Mám šanci, že mi peníze budou vráceny?
Děkuji, Kristýna.

0 Citovat

clovek si plati internet a este musi aj sam citat?! smiley

0 Citovat

Kristýno neboj, pokud nebyl použit PIN (což na eshopech nebude), tak banky vrací peníze klientům.

0 Citovat

Asi před 4 lety byla odcizena data, včetně hesel, z Visa/Mastercard ve Státech. Aniž bych svoji debetní kartu vůbec dával z rukou, někdo na Floridě mi z účtu vybral asi 20 tisíc, naštěstí jsem na tom účtu víc neměl. Upozornila mě na to až Raifka kvůli podezřelým transakcím a kartu zablokovala. Podal jsem žádost o vrácení peněz a přestože oficiálně jsem měl čekat až 90 dní, do týdne byly peníze zpátky na účtu.

0 Citovat

vzdy som mal pocit ze tie zelene "bubliny" na bankomate su zarukou ochrany...
https://www.youtube.com/watch?v=B7YYEnMO99I

0 Citovat

Nie su, treba pozriet, ci nahodou nie je dvojita, ako v tomto pripade. Na tom bankomate je este kamera na snimanie PIN kodu, ktoru si typek nevsimol.



edit: tak citam nieco o tomto type bankomatu a ma detekciu, ci nahodou nieco nezakryva kryt na kartu, takze je dost mozne, ze uz bol nejaky technik na ceste "opravit" to.

0 Citovat

Ahoj, jsem v Makedonii a nekde mi nejspis zkopirovali kartu a odeslo mi 2500kc. Kartu mam od airbank, bloknul jsem ji pres net a poslal mail na info linku airbanky. Je treba udelat jeste neco? Nechci volat za 30kc/min do CR na infolinku. Diky!

0 Citovat

Uz se nase tema dostalo i do novin: http://e-svet.e15.cz/internet/rezervova ... ni-1315386. Dokonce s referenci na CL smiley

0 Citovat

Ako som uz pisal niekde vyssie, co sa tyka platieb tak som trochu paranoik. No dobre, mozno trochu viac. smiley Teraz som v Radzastane, v casti Indie skadial vraj prisli nasi qypsies a obcas tu mam z toho husinu na prdeli. To som nevidel zatial nikde - tuto nieco skimmovat v ATM nieje vobec problem. Obcas tam sice maju nejakeho spiaceho cloveka v uniforme akoze ostraha, no casto byva kryt ATM-ka zhodeny dole, trcia z toho kable a o sukromnej zone a odstupe nechyrovat - Indovia na to maju svoj vlastny nazor. Reciprocne, ani oni sa so svojim PIN-om neschovavaju, casto je tak vyber z bankomatu "spolocenska udalost". V Mombaji to bolo este ako-tak, ale tuto je to cisty punk. Tu by slo na ATM prilepit cokolvek, kludne aj mensi traktor a preslo by to ... Ide ma z toho jeb**t a cakam den D, ale nepomozem si. Vzdy teda aspon vyberam max a mam na oddelene ucty sporenie-bezny, nech im to nerobim lahsie.

Neviem, ci by nebolo chytre si tu kartu zablokovat uz teraz dopredu, skor ako sa nieco stane smiley

0 Citovat

S těmi Indy a nerespektování nějaké privátní zóny máš pravdu, dost mně to vadilo. Nejen u bankomatu, v obchodech ale peklo je třeba ve výtahu. Zpočátku jsem myslel, že mi dají elpíčko:-) I když to byly třeba ženské.

0 Citovat

Vo vytahu, vo vlaku, v obchode, vsade! Najhorsi su v tomto ludia z velkych miest ako Mumbaj, Delhi, Kalkata, tam asi dost citaju knizku "Asertivne do zivota" smiley . Pytal som sa na to miestnych a bolo mi povedane, ze sa tu slusnost casto berie za istu formu slabosti. Takze - silni jedinci nikdy na ATM necakaju! smiley

Je na to aj nejaka studia ako vnimaju rozne narody osobny priestor a intimnu zonu a je dokazane, ze vacsie narody maju podstatne kratsie osobne zony. V Indii to zaokruhlili na 0.0mm , no postav sa tak k niekomu napriklad v Norsku a obvini ta z obtazovania.

0 Citovat

Hele, s tymto sa s Vami musim podelit. Toto je ATM v meste Bundi, Indicky Rajastan. Vedla bankomatu boli otvorene dvere, tak som nazrel...A za nimi uplne novy vesmir.
Niekto byva v byte, niekto pod mostom a tuto Rawandra byva za bankomatom. smiley A potom nebud paranoik, ked sa deju taketo veci...

0 Citovat

cista dystopia... namet na knihu

0 Citovat

Myslím, že bezpečnost vlastního bankomatu to příliš nesnižuje... Asi všechny "zazděné" bankomaty se obsluhují (plní...) ze zadní strany a jen málokde je na to samostatná místnost. Zvláště pak mimo Evropu kde jsou různé menší "soukromé" bankomaty poměrně obvyklé (u nás provozují většinu bankomatů velké banky na dobře zvolených místech, v Asii nebo i USA je běžné, že je bankomat třeba uvnitř malého obchůdku nebo před malou hospůdkou...)

0