Ahoj přátelé, Nesetkal jsem ses nikým, kdo by letěl do států stejně jako já. Můžete mi doporučit cokoli, abych zbytečně neměl problémy. Jsem pozvanej k přátelům do Států, mám dopis že nemusím nic platit je o mě postaráno. Chci jet na 3 měsíce. První cesta. Žádal jsem o b2 kvůli tomu, že chci do států jezdit častěji v budoucnu. Jsem student dálkově. Spoluvlastním firmu. Svobodnej. Bez dětí. A beru si 50K kapesné. Díky za poznámky .

Turistické vizum b2 do USA

Založil(a) ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

Ahoj přátelé,

Nesetkal jsem ses nikým, kdo by letěl do států stejně jako já. Můžete mi doporučit cokoli, abych zbytečně neměl problémy.

Jsem pozvanej k přátelům do Států, mám dopis že nemusím nic platit je o mě postaráno.
Chci jet na 3 měsíce. První cesta. Žádal jsem o b2 kvůli tomu, že chci do států jezdit častěji v budoucnu.

Jsem student dálkově. Spoluvlastním firmu. Svobodnej. Bez dětí. A beru si 50K kapesné.

Díky za poznámky

0

v tvojo pripade by som ani viza neriesil. Vsak ESTA plati 2 roky, 3 mesiace na vizitu vystaci, stoji 14 dolarov (namiesto 160 dolarov viz)a nemusis nic dokazovat. Tymi 700 USD na mesiac by si nikoho neohuril aj tak smiley
A teda pocas tych 2 rokoch platnosti mozes navstevovat USA kolko chces (90 dni max. jedna navsteva), ale nikde som sa nedocital, ze ci je nejake pravidlo, ze kolko spolu za rok sa da byt v USA. (ako napr. 180 dni pre Schengen)

0 Citovat

Nevím kdo ti poradil nebo na základě čeho jsi přišel na to, že když budeš jezdit do Států častěji tak že potřebuješ B2 víza. ESTA tě v počtu návštěv neomezuje.
Pokud jsi za ty víza skutečně už zaplatil, tak jsi nejspíš zbytečně vyhodil 160 USD oknem, protože víza ti tvoji pozici u imigračního ouředníka ve Státech nijak nezlepší a je třeba se připravit na zdlouhavé vyptávání, protože tvůj "profil"... cestuješ tam poprvé a hned na tři měsíce, nemáš dost peněz a jsi bez závazků v ČR... téměř jistě bude budit podezření že tam chceš zůstat a dělat načerno.

0 Citovat

ty jsi prostě strašák smiley

0 Citovat

tak ma trosku pravdu, ale ked si nedas do prirucnej batoziny monterky ako niekto kto to tu uz spominal, mohlo by to byt OK:)

0 Citovat

Ahoj, řeším následující problém:

Za měsíc letíme s manželkou do New Yorku. Manželka má stále platné turistické vízum, avšak na dívčí příjmení v pase, který je také na dívčí příjmení. Pas ji na úřadě po oznámení, že v něm má vízum, ponechali a nechtěli ho vrátit. Zároveň má i nový pas na nové příjmení. Letenky jsou kupované na nové příjmení. 

Máte někde zkušenost, že se takto dá bez problému letět? Usatraveldocs mají ve FAQ akorát takovou neurčitou odpověď, že doporučují požádat o nové vízum, ale nikde není napsáno, že by to vysloveně nebylo možné. Po dotazu na ambasádu v Praze, aby to upřesnili, tak jen udělali copy paste té samé odpovědi. Některé zahraniční ambasády například v Británii, vysloveně píšou, že to lze s překladem oddaciho listu. 

Položil jsem dotaz i přímo na CBP, ale zatím bez odpovědi. 

0 Citovat

myslim ze ESTA za 21 dolarov tento problem vyriesi najma ked nesedi meno s letenkou

1 Citovat

ESTA nelze kvůli návštěvě Íránu, jinak bych to neřešil :)

0 Citovat

Nové vízum na nové jméno?

0 Citovat

Pokud nejsou problém finance (a ambasáda má volný termíny) ... tak tu žádost vyplnit a udělat si nové.  Člověk bude mít klid, nebude nervozní, jestli ho při příletu neotočí, bo se úředník blbě vyspal....

0 Citovat

Tak blbě vyspaný uředník tě může otočit i s vízem :-)

1 Citovat

To je pravda .-D ale proc tu jeho "nasranost" jeste zvysovat tim, ze mu tam povezu pas s jinym jmenem a nejaky dalsi doklad o svatbe apod :-D

0 Citovat

U úředníka to podle všeho problém není a nemají s tím problém. Spíš mě trápí, že člověk na checkinu nebo gatu může mít svojí vlastní pravdu, což už jsem mnohokrát zažil a prostě si nenechá říct, že pro CBP je to takhle v pohodě i když to od nich budu mít v mailu písemně :) Koneckonců i očkovací certifikát je na staré jméno a takových lidí musí do USA létat hromada.

Tréninkově se na to v pátek na letišti v Praze u CSA Handling na checkinu zeptám, jak to vidí :)

Jinak starý pas je nadále platný a v podstatě pokud by nebylo na letence nové jméno, tak by nebyl vůbec žádný problém. Pro příště budu vědět, že mám letenky kupovat pořád na staré jméno a dokud nevyprší platnost toho pasu, kde je zároveň i to vízum, tak to bude v pohodě.

 

0 Citovat

Jinak starý pas je nadále platný...

Nejsem si jistý, jak přesně to je, ale pasy po úřední změně jména nechávají v systému platné nějakou dobu (tuším 6 měsíců říkali?), a pak je v systému nastaví jako neplatné, i když datum expirace pasu bylo původně později (prostě podobně jako při nahlášené ztrátě nebo krádeži).

Je to neověřená informace, ale pokud byste někdo zvažovali letět na starý pas, raději si to zjistěte.

0 Citovat

https://www.mzv.cz/jnp/cz/zahran...zmene.mobi

0 Citovat

To je sice pěkná informace, ale ne moc užitečná. Většina zemí požaduje na vstupu platnost pasu 6 měsíců, a 3 měsíce od svatby to většinou nepokryjí.

0 Citovat

Zrovna USA 6-ti měsíční platnost pasu nevyžaduje. 

0 Citovat

No jenže manželka má slovenský pas a tam nejspíše žádnou takovou podmínku uplynutí platnosti nemají. Alespoň jsem nic takového nenašel. Při ověření na webu ministerstva vnitra to ukazuje oba pasy jako platné, zároveň od svatby uplynulo více jak půl roku. V databázi ztracených a kladených pasů tak není. Zároveň i ten nový pas ji vydali jen s platností 5 let, jelikož to brali jako 2. platný pas a v tomto případě se 2. pas vydává na jen na 5 let. 

V pátek letíme do Varny, tak vyzkoušíme jestli se starým pasem projde branama.

0 Citovat

Matej15,

riesila som podobnu vec kvoli ceste do Jordanska, telefonovala som na asi 6roznych policajnych zborov, kde mi skoro vsetci povedali, ze na matrike mi po sobasi pas zneplatnia (zeby boli databazy tak prepojene? hm..). Zmena priezviska manzelky je dovod na neplatny pas. Podla toho co pises sa informacie nie uplne prelinaju. Kazdopadne by som to neriskovala, pre klud v dusi, isla po vizum. Obzvlast ak sa jedna o USA.

0 Citovat

floodland napsal(a):

To je sice pěkná informace, ale ne moc užitečná. Většina zemí požaduje na vstupu platnost pasu 6 měsíců, a 3 měsíce od svatby to většinou nepokryjí.

Informace o tom, že pasu končí platnost 3 měsíce od změny příjmení, samozřejmě užitečná je, například pro někoho, kdo by si naivně myslel, že na takový pas může dál cestovat až do konce jeho původní platnosti, třeba několik let. A přesně právě i z důvodu, že země vyžadují šestiměsíční platnost pasu.

Jinak když si tady chce někdo nechat radit v takovéhle věci, tak by aspoň mohl hned v úvodním dotazu napsat tu dosti podstatnou informaci, že se jedná o slovenský pas a ne český.

3 Citovat

To jestli je pas slovenský nebo mongolský, platný nebo neplatný nehraje roli. Dotaz byl na prokázání se novým platným pasem s platným příjmením a k tomu doložení víza ve starém pasu.

On totiž případ platného víza v neplatném pase je zcela běžný a všude popsaný, že toto lze. CBP officer pak jen dá razítko do nového pasu, že vízum je v jiném pasu. V našem případě zde je navíc faktor, že se liší příjmení mezi novým pasem a starým pasem včetně víza v něm.

Ohledně rozdílného jména se vesměs objevuje variace na tuto odpověď. Nikde nezmiňují, že by to nebylo možné, proto mě zajímalo jestli už si tím někdo prošel:

I changed my name. Is my U.S. visa with my old name still valid?

If your name has legally changed through marriage, divorce, or a court ordered name change, you will need to obtain a new passport.  Once you have a new passport, the Department of State recommends that you apply for a new U.S. visa to make it easier for you to travel to and from the United States.

 

Některé US ambasády mají na webu variaci na toto:

FAQ 4) Is my visa still valid if my name has changed?

If your name has changed since the visa was issued, we recommend that you carry a copy of the document showing the name change.

 

Z čehož my vyplývá, že toto legálně lze. CBP s tím problém nemá, ale může s tím mít problém blbec u odbavení letu, proto doporučují nové vízum.

1 Citovat

Tak já myslím, že hlavní problém tady je v té letence. Pokud by byla na staré jméno, tak nemusíme nic řešit. 

0 Citovat

Matej15,

Z čehož my vyplývá, že toto legálně lze. CBP s tím problém nemá, ale může s tím mít problém blbec u odbavení letu, proto doporučují nové vízum.

Tak si si odpovedal, vybavte si nove vizum a mate klud. Ak by tu na fore aj mal niekto podobnu skusenost, neznamena to, ze vy budete mat rovnaky priebeh. Nikto ti tu nezaruci, ze manzelku pustia bez problemov.

3 Citovat

matej15 napsal(a):

To jestli je pas slovenský nebo mongolský, platný nebo neplatný nehraje roli.

Jenže ty jsi dřív napsal i toto: "Pro příště budu vědět, že mám letenky kupovat pořád na staré jméno a dokud nevyprší platnost toho pasu, kde je zároveň i to vízum, tak to bude v pohodě." A to by u českého pasu nešlo. Takže bych doporučil tuto diskuzi ukončit, protože k jasnému závěru prostě dojít nemůže.

3 Citovat

Jen bych doplnil, že aktuální čekací doba na interview na ambasádě v Praze je 56 dní, takže to se stejně do odletu nestíhá. To jestli se v tomto případě dá aplikovat standardní obnovení víza bez pohovoru není úplně jasné, jelikož je to podmíněno tím, že se nezměnily osobní údaje.

0