Chystáme se s přítelem v srpnu do Norska. Máme vyhrazených 14-20 dní. Původně jsme chtěli dojet až na Nordkapp, poslední dobou zvažujeme, zda máme vůbec šanci stihnout někam za 14 dní dojet. Má někdo zkušenosti s tím, kam se dá za takovou dobu dojet? Nehodláme celé dny prosedět v autě Díky .

Norsko autem

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

8 reakcí

Chystáme se s přítelem v srpnu do Norska. Máme vyhrazených 14-20 dní. Původně jsme chtěli dojet až na Nordkapp, poslední dobou zvažujeme, zda máme vůbec šanci stihnout někam za 14 dní dojet. Má někdo zkušenosti s tím, kam se dá za takovou dobu dojet? Nehodláme celé dny prosedět v autě smiley Pokud má kdokoliv nějakou radu ohledně cesty autem, uvítáme smiley Díky

0

Ahoj, stihnout se to dá, ale pro řidiče je to celkem náročné. Lepší je se střídat. Já to takto loni absolvoval s tímto zájezdem v minivanu:
http://www.ck-hory.cz/norsko-a-finsko/
Rychlejší a levnější by bylo jet 1 směr přes Švédsko, ale některé dny budou opravdu prosezené v autě. Pokud netrváte na Nordkappu, bude příjemnější a budete mít víc času na výlety, pokud pojedete jen kratší okruh např:
http://www.ck-hory.cz/severni-norsko-a-svedsko/

0 Citovat

Ahoj, já byl v Norsku v 07/2014 na 18 dní. Jeli jsme ČB - Sassnitz - Trelleborg - Göteborg - Stockholm - Sundsvall - Östersund - Trondheim - Trolstigen - pak pár treků (Galdhoppingen, Bessegen, Trolltunga) - Bergen - Stavanger (Preikestolen) - Kristiansand - Aarhus - Hamburg - Berlin - ČB. Dohromady 7000 km. Bylo to tak akorát, Vynechal bych asi Göteborg, Hamburg a Berlin a zůstal o dva dny dýl v Jotunheimenu. Na Nordkapp to časově asi jde, ale bude to honička. V Norsku limit 80 km/h, ve Švédsku nahoře bez dálnice 90 km/h. Spousu kamer na měření rychlosti jak v SE tak i NO, takže pozor a nohu z plynu. Vůbec to neubíhá při delším přesunu....

0 Citovat

Jihozápadní Norsko je autem opravdu pomalejší, ale průjezd jihem Oslo - Lillehammer a dál, střední a severní Norsko (kromě Lofot) je celkem rychlé, i když ten limit 80 km/h tam většinou je (byť neuvedený). Pokuta by byla vysoká, ale na pevné radary upozorňuje s předstihem značka a policajty jsem teď za týden za 1250 km na jihozápadě viděl jen 2x a jednou tedy opravdu měřili, kde nebyli vidět, ale to bylo před Bergenem mezi tunely na 70 km/h. Je málo pravděpodobné, že by měřili v odlehlých oblastech na běžné silnici bez snížené rychlosti. V zimě jsem po zbytcích sněhu na severu jezdil 1. den 70 km/h, ale když jsem viděl, jak ostatní jezdí 100 km/h včetně kamionu, který nás stovkou i předjel, tak jsem pak jezdil taky tak (pneumatiky tam mají v zimě hřeby).

0 Citovat

My jsme jeli vloni taky na 16 dní, trasa Dánsko, Hirtshals - trajektem do Kristiansandu a pak nahoru na Stavanger, Bergen, Flam, Alesund a nejsevernější navšívené místo byla Atlantická cesta. Původně jsme chtěli vidět katedrálu v Trondheimu, ale před odjezdem nám jeden Nor poradil, že to nemá smysl jezdit až tam, že kromě katedrály tam toho moc není a že stačí se podívat na katedrálu na obrázku:D Týden jsme to jeli nahoru, udělali i dva delší výšlapy (Preikestolen a Kjerag) a navštívili spoustu krásných míst. Druhý týden už jsme směřovali směrem ČR. Jotunheimen (bohužel na přechod Bessegenu bylo špatné počasí), Lillehammer, Oslo, Goteborg, Malmo a Kodaň. Za mě Západní Norsko rozhodně vyhrálo. Za každým rohem krásná příroda. Když už jsme si po pár dnech mysleli, že už nás nic nepřekvapí, tak norská příroda nás udivovala pořád. Po Norsku jsme se přesouvali max. 3 - 4 hod/denně. Nechtěli jsme to všechno strávit v autě, ale i něco vidět. Samozřejmě, pokud má někdo sen jet na Nordkapp, tak si myslím, že se to dá stihnout, pokud se pojede přímo po dálnici nahoru a nebude se nikde moc zastavovat. Jeli jsme v podstatě po dálnici z Dombasu do Osla a pro mě to byla ta "nejnudnější část" z Norska, i když i tak je to pěkné. Ovšem na dálnici jsme byli nadšení, že můžeme jet 90Km!! Jízda po západním Norsku je průměrně 60km/h a to je hodně ubíjející. I když to vypadá na mapě, že je to kousek, tak touto rychlostí vše trvalo věčnost. Tak pak na dálnici 90 nebo nedejbože 100km byl luxus. Takže na to pozor.

Výhodou je, že v Norsku je dlouho světlo, takže člověk toho více stihne.

0 Citovat

čau, v Norsku jsem byl autem 2x. Na úplný sever to trvá 3 dny. Pak můžete zvolnit cestou zpátky. Napsal jsem o tom i nějaké ty zážitky z cest.
http://www.topdestinace.cz/cestopisy/
classic

p.s. Trondheim je krásnej a rozhodně ne kvůli katedrále, ta za návštěvu nestojí. Jinak ta pravá příroda začíná až cca 100 km severně od Trondheimu.

0 Citovat

Já mám Norsko procestované na severu i na jihu a s názorem, že pravá příroda začíná za Trondheimem samozřejmě nesouhlasím. Možná to bylo myšleno tak, že je na severu méně obyvatel a turistů, ale to neplatí u Lofot, Tromso a Nordkappu. Je fakt, že těžko by se na jihu stalo, že by člověk na značeném, dobře přístupném a schůdném treku poblíž hlavní silnice nepotkal v červenci 48 h. ani 1 člověka, což se mi v NP Saltfjellet-Svartisen stalo hned 2x během 1 treku. Na jihu je více silnic, přehrad a elektráren, to ano, ale doporučuju navštívit sever i jih. Fjordy jsou na jihu hezčí než na severu včetně unikátních skalních vyhlídek, na jihu je i víc vodopádů (a vyšších) a pořád je tam mnohem víc přírody než ve většině evropských zemí.

0 Citovat

Ty národní parky tvoří na jihu významnou část území a rozloha Krkonoš je několikanásobně menší než u většiny norských, takže bych je moc nepřirovnával:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_n ... _of_Norway
Pole jsem teď na trase 1250 km jihozápadem (Bergen, Trolltunga, Kjerag, Gaustatoppen, Bergen) snad ani neviděl, jen sem tam nějakou louku. Lesy jsou tam snad příroda (ne plantáže jako u nás včetně Krkonoš). Příroda ve fjordech ani moc upravit nejde, jak jsou strmé. Skalní stěny a vodopády tam jsou stále a těžko se někde ve světě najde v tomto k jihu Norska konkurence.

Na severu chata jednou za 200 km? Kde prosím tě? V tom NP, kde jsem nepotkával ani v hlavní sezóně lidi, bylo chat pro turisty spousta. Podél pobřeží tam je domů taky dost, třeba i na takovém ostrově Senja daleko na severu jsou původně rybářské osady v téměř každém zálivu a stále se tam bydlí. Podél hlavní silnice jsou městečka se supermarkety každých pár desítek km. Až teprve v okolí Alty už je osídlení řidší. Provoz včetně kamiónů není úplně malý ani v zimě. Za severskou přírodou méně zasaženou civilizací je třeba jet např. do severozápadní Kanady do Yukon Territory.

0 Citovat

Pro mě bylo jihozápadní Norsko jeden velký národní park, to jsem na tom obdivovala nejvíc. Nebylo to jako ve většině evropských zemích, že všude je rovinka, pole a louky a když dojedete do nějakého Národního parku, tak je to tam teda pěkný a vyjímečný, ale v Norsku si velký louky vůbec nepamatuju, příroda tam byla divotvorná všude. Možná až pak podél tý dálnice směrem na Oslo bylo víc rovno a nějaký to zemědělství.

Na sever se snad taky někdy podíváme, ale asi spíš už letecky.

0
8 reakcí