Poté, co jsem platil letenku za 500€, v bankovnictví jsem zkontroloval, že se částka strhla a zjistil, že mi VISA od ČS naúčtovala 27,70 Kč/€ (když byl střed 27 Kč/€), hledám kartu pro zahraniční platby kartou s výhodnějším kurzem. Kvůli tomuto kurzovému rozdíly letenka přišla na víc o cca 600 Kč. Jedná se mi hlavně o eura, dolary, libry a na podzim thajské bahty. Máte nějaké tipy? Na výběry hotovosti jsem už v Japonsku úspěšně používal Maestro kartu od Equa bank s výběry za 9 Kč. .

Debetní karta s výhodnými kurzy

Založil ve fóru Co se nevešlo

Poté, co jsem platil letenku za 500€, v bankovnictví jsem zkontroloval, že se částka strhla a zjistil, že mi VISA od ČS naúčtovala 27,70 Kč/€ (když byl střed 27 Kč/€), hledám kartu pro zahraniční platby kartou s výhodnějším kurzem. Kvůli tomuto kurzovému rozdíly letenka přišla na víc o cca 600 Kč.

Jedná se mi hlavně o eura, dolary, libry a na podzim thajské bahty.

Máte nějaké tipy? Na výběry hotovosti jsem už v Japonsku úspěšně používal Maestro kartu od Equa bank s výběry za 9 Kč.

0

Většina českých bank účtuje kurz EUR o 2% horší než střed, lepší asi nenajdeš. ČS má 2,5% a mBank nejhorší ze všech. Tomuto kurzovému rozdílu by ses s korunovým účtem vyhnul snad jen tak, že bys používal vyhledávače letenek v Kč (ale i ty mají nějaký kurzový rozdíl). Ostatní měny mají navíc ke 2% přepočet na eura podle kurzu kartové společnosti, což je asi 0,5%. Tento přepočet přes eura využívá min. Zuno, ale asi i většina českých bank. Zuno má u účtu Plus výběry debetní kartou ze zahraničních bankomatů zdarma. Účet je zpoplatněný, ale při útratě kartou nad 3000 Kč měsíčně se ten měsíc nic neplatí. Jinak téměř žádné poplatky v běžné praxi nejsou.

0 Citovat

Výhodný kurz EURA, s pomerom 1:1 - FIO BANKA. Učty sú zdarma aj v mene euro. Karta je v mene euro. Platby sú v mene euro. Staci k nim zajst na pobocku a požiadať o vydanie platobnej karty k uctu v mene euro. Jeden výlet do Bratislavy, alebo ak sú ochotní vo Fio, lebo schopní sú, tak požiadať o otvorenie takého účtu v CR.

0 Citovat

a perlička - ked už budete v Bratislave, kupte si telefonnu kartu od mobilného operátora https://www.4ka.sk.
Potom voláte po CELEJ EU /platí aj pre v UK zatiaľ/ za sexi cenu 4centy / minúta.
https://www.4ka.sk/media/docs/Cennik_Moja_4ka.pdf
Volanie do všetkých sietí v Slovenskej republike a v rámci Európskej únie
(Medzinárodný Roaming – Zóna 1) 0,04 € / MIN


a dobíjate z účtu vo FIO.
https://www.4ka.sk/eshop/dobijanie-online

Dobrú dovolenku teda

0 Citovat

Fio banka na Slovensku ale nijak nepomůže tomu, kdo má příjem v Kč a výdaje i v jiných měnách než eura. Kurz má od středu 2,15% (stejně jako česká Fio, ale horší než třeba Zuno s 2%). Při převodu přes eura do jiné měny by se tento rozdíl zaplatil dokonce 2-krát. Účet v eurech s kartou je možné mít u Fio i v ČR.

0 Citovat

Odporucam precitat: viewtopic.php?f=10&t=4163 . Ta revolut karta je naozaj super, vrelo odporucam.

0 Citovat

" Fio banka na Slovensku ale nijak nepomůže tomu, kdo má příjem v Kč a výdaje i v jiných měnách než eura. "

Fio banka má účet zdarma, vydanie karty zdarma v mene Euro zdarma a 1 výber zdarma hocikde vo svete zdarma / v €-zone vlastne je to bez kurzového rizika /.
Ten kto ma príjem v CZK ale nemá účet v EURO, ide všetko cez menový kurz CZKEUR, takže vždy bude platiť.
Ten kto je smart, si nabije účet v EURO za výhodnejší kurz. Ale potrebuje účet v euro a doporučem kod banky, ktorý používa FIO v SR.

ps: neide o jednu letenku, ide o celý čas kúpených leteniek pokiaľ je účet zdarma a karta zdarma /aj 10 rokov .... /.
A kedže FIO bohatne zo zostatkov, z ktorých dáva investičný úver na trading na akcie / trading na margin /, ten účet zdarma je ich šikovný trik ako pekne zarábať. Ten úver je za 9% p.a. + pristavenie úveru x% k tomu.

0 Citovat

Jenom 1 výběr zdarma ve světě? Jako měsíčně? To by bylo zoufale nevýhodné, protože výběrů bývá při cestě více. Účet a kartu zdarma má více bank, ale jde o celkové poplatky. To by musel mít člověk účet v SR (na platby v eurech) i v ČR (na vše ostatní) a zajistit si občas nějaký mimobankovní převod s nižšími kurzovými rozdíly na Slovensko, ale čas tomu věnovaný se vyplatí asi jen tomu, kdo má velké výdaje v eurech.

0 Citovat

Už sa mi fakt nechce OPAKOVAT ako niekoho NAVIEST aby začal uvažovať.

FIO zdarma účet CZK, zdarma EUR, zdarma USD. Karta zdarma czk, eur, usd.
A ked ste šikovný máte aj super kurz czkeur. Tých 27 czk/eur brani CNB, ale prečo si nezískať výhodnejšie kurz.

a ked si to pošlete do krajiny s eurom /najlacnejšie FIO, kod banky: 8330 t.j. mena euro vaše POPLATKY za prevody sú 0 eur, pretože česká banka aj na účet v mene euro / skusenosť s CS/ vam naúčtuje poplatok, menove poplatky v eurozone 0 EUR, a karty si kľudne môžete požiadať na celú rodinu a mať ich pre seba - zase 0 eur poplatky.

0 Citovat

Tak hlavně že tu uvažujete vy. Nicméně jste vůbec nepochopil původní dotaz a opakujete tu něco, co původnímu tazateli nepomůže. On nechce provádět mezibankovní převody, ale chce platit kartou či vybírat z bankomatu, a to v různých měnách.
Když ČNB brání kurz 27, nikdo rozumný nebude prodávat eura třeba za 26. Je sice možné převést z korunového účtu na eurový účet místo za 27,60 - 27,70 třeba za 27,30, ale je tomu třeba věnovat čas, což ne každému stojí za to. Rozhodně to nejde jednoduchým převodem mezi bankami a je třeba spíše převádět větší částky. Převod korun z české pobočky Fio do slovenské na eura bude sice bez poplatku, ale bude zatížený kurzovým rozdílem 2,15%. Fio je výhodnější než CS, ale jsou i výhodnější banky.

0 Citovat

Když jsem chtěl u Fio kartu vedenou v Usd, byl jsem odmítnut. Je nějaká změna?

0 Citovat

Žádná změna: Z webu banky: Fio banka vydává platební karty k účtům v měně CZK a EUR.

Ten 1. výběr v měsíci zdarma má jen Fio banka na Slovensku, ale člověk si to může vyčerpat už doma a všechny další výběry při zahraniční cestě pak má zpoplatněné, a to za 1,20 EUR. Česká Fio banka chce za výběr z bankomatu v zahraničí nehorázných 0,50 % + 80 Kč, takže pro cestovatele je velmi nevýhodná. Zuno banka má u účtu Plus všechny výběry zdarma a navíc výhodnější kurz.

0 Citovat

Asi by šlo si založit EURový účet ve slovenské FIO bance (nebo najít někoho důvěryhodného, kdo tam účet má), na tento účet (zdarma) vložit hotovost a pak si tuto hotovost (zdarma) převést na EURový účet u stejné banky v CZ. Např. dnes má FIO kurz 27,736 a jistá směnárna v Ostravě (bude se dát najít i lepší kurz) má 27,40. Je otázka, jestl to stojí za tu námhau. Pokud umíte někde získat EUR za střední kurz (já tak třeba umím získat omezený objem PLN), je to samozřejmě ještě zajímavější...

0 Citovat

je to z lonska, ale jako nastrel asi dobry: http://www.mesec.cz/clanky/kurzy-plateb ... ich-karet/

0 Citovat

A není lepší používat kreditku s kurzy asociace Mastercard - třeba Unicredit a neřešit pikačoviny s převodama a zakládáním dalších účtů?

0 Citovat

Skoc do unicredit, udelej si obyc ucet, vybery ve svete zdarma bez poplatku, kurzy nadherne. Nevozim s sebou jiz vubec hotovost.

0 Citovat

Expobank
Devizy
Země Měna Jedn. Nákup Prodej
EU EUR 1 26.597 27.683
https://www.expobank.cz/kurzovni-listek/

Za vedení účtu Expo Active nemusíte platit vůbec nic, pokud vaše souhrnné vklady u Expobank budou minimálně 250 000 Kč a měsíční kreditní obrat bude minimálně 40 000 Kč, nebo budete mít u Expobank souhrnné vklady ve výši 500 000 Kč. V případě nesplnění podmínek je vedení účtu zpoplatněno v daném měsíci částkou 149 Kč.
https://www.expobank.cz/domu/osobni-ban ... ezny-ucet/

0 Citovat

Nemôžeme mať všetko zdarma, ale zaplatiť 149x12 = 1788 czk/rok je asi trochu veľa.
VIdím, že o tom triku ako to mať extrémne lacno, neviete.
Nevadí, poviem ho každému, ale aby som tu nebol za hlupáka, kde banky zarábajú na konverzii, vydavatelia kariet zarábajú na nevýhodných kurzoch, predajcovia leteniek zarábajú, Pelikan.sk/cz/de/at si učtuje ku každej letenke/1ks/ min. 20€ bez mihnutia oka, uznate,že to nemôže byť zdarma. Ale mám rád, cestujlevne, tak myslím, že 400 cz je veľa, aj 300 je veľa, 200 je tiež asi veľa pre niekoho. Ale 150 Kč bude fair price. Kto má záujem o info, ako mať výhodnejšií kurz ako vám naúčtuje banka, keď budete kupovať letenky v eurách, alebo platiť v eurách, kľudne napíšte. Mail - obchodovanie@gmail.com. A samozrejme, riešenie je simple, t.j. od stola si vybavíte.

0 Citovat

ja som mal napr. mBank a hoci majú nevýhodné kurzy, je výber v zahraničí nad 2500 Kč bez poplatku, takže sa to vyrovná s ostatnými bankami zhruba. Každopádne myslím, že výber akoukoľvek kartou pri rozumnej čiastke (tj nie malej, kde by poplatok mohol spraviť nárast kurzu) je výhodnejší ako premieňať hotovosť doma či na mieste.

Nakoniec som si však na cesty do zahraničia zriadil equabank - vyšlo mi to ako najlepší pomer medzi poplatokm za výber, kurzami a sporiacim účtom.

0 Citovat

Vím, že se bavíte o kartách a někteří už cash neberete jako prostředek směny smiley Ale v lehce nadprůměrné směnárně v Praze/Brně není problém směnit eura za 27,1 , bez ohledu na výši částky. Stačí si jen trochu naplánovat, kolik utratíte a nevybírat si každej večer prachy na pivo, nechápu, co je to za zvyk smiley

0 Citovat

fakt dobry platit kartou - tou neplatim ani doma
http://ekonomika.idnes.cz/libra-spadla- ... nomika_fih

0 Citovat

Jasně, vy nakupujete za hotové i letenky přes zahraniční weby (k tomu směřoval původní dotaz). O každodenním vybírání tu nikdo nepsal.
Jinak některé směnárny v Praze s kurzem cca 0,5% nad střed se vyplatí použít a já to tak dělám, ale jen u kratších cest nebo na začátek delší, protože nechci tahat s sebou při delších cestách velkou hotovost, což je riskantní. Také je třeba najít v zahraničí směnárnu s dobrým kurzem, pokud jde o jiné měny. Takové směnárny bývají většinou jen chudších zemích, ale ne ve všech.

0 Citovat

Ještě k tomu článku na idnes, jehož odkaz byl uveden jako důkaz nevýhodnosti karet. Problém byl s tím, že kurz se u VISA karet počítá z předchozího dne a klient se divil, že v pátek měl pořád starý kurz. Přitom si mohl na webu najít kurz, jakým platí. U jiného klienta, který platil v neděli to je způsobené vysokou přirážkou mBank. Platil už výrazně méně, než by platil v pátek. O 1 den opožděné počítání kurzu může být i výhoda, pokud daná měna posiluje (koupím to ještě za nižší kurz).

0 Citovat

TO: Mandarinka.
Čo narobím, realita je ilúzia spôsobená nedostatkom alkoholu. A za ten vždy musím platiť.

Ale aby zase ma mohol Mandarinka poslať k čertu:
Výhodný kurz sa dá získať na eurovú platobnú kartu aj v inej banke ako FIO.

0 Citovat

treba se nekomu bude hodit aktualni test: http://www.mesec.cz/clanky/kurzy-plateb ... niku-test/ a http://www.mesec.cz/clanky/kurzy-plateb ... matu-test/

0