Andalusie - kdy navštívit?
Tak dnes jsem koupil online vstupenky do Katedrály a Alcazár v Seville a bylo to skoro na poslední chvíli. Aby to bylo v jeden den, tak už byly až na 3.11. Vracíme se 4.11. Díval jsem se i na Mezquita Cordoba, ale tam to vypadá v pohodě s lístkama. Je ještě potřeba někde v té oblasti pohlídat koupi vstupenek v předstihu?
Mezquitu stačí koupit den předem, případně až přímo ten den. Může se stát, že nějaké časové sloty budou vyprodané, ale vždy by někde mělo být místo. Zároveň si kup i vstup na tu zvonici tam. Chodí se jen po malých skupinkách, takže na místě už to bývá vyprodané. Jinde nic předem kupovat nepotřebuješ.
Díky - jinak - Jerez a Cadiz jsme dělali v jednom dni - to lze, ale bydleli jsme v Arcos dlF, což je o poznání blíže než Sevilla - díky tomu jsme měli více času - mě osobně se jako město Cadiz líbil více než Jerez, na čemž se podepsalo podvečerní slunce, vyhlídka z Torre Tavira a nejlepší bujabéza kterou jsem kdy jedl v jedné zastrčené hospůdce na okraji centra, kam jsme zabloudili. V Jerezu byla cílem návštěva představení jezdecké školy - to se jinde ve světě nevidí - a sklípek s sherry proto byl vybrán u Sandemana, který je hned vedle, takže při jednom parkování. Návštěva sklípku na hodinu, představení dvě... Doňana má vstupy zdarma, musí se zpravidla přes informační centra, v El Rocio se vyplatí být navečer, je lépe nasvícené i Doňana je zajímavější večer. Kolumbovy lodě vstupné nízké, na bezplatných parkovištích jsou samozvaní hlídači...někdo jim zaplatil, někdo je odehnal, dal jsem euro abych předešel ulomenýmu zrcátku. Zajímavý je i plac okolo památníku mořeplavcům a v přilehlým klášteře jsou artefakty z kolumbovy výpravy. Itallica u Sevilly... je tam a lze navštívit, ale jel bych tam jen zabít nudu a to mám antiku rád. Bolonia ve spojení s blízkou dunou, plážemi a Tarifou mě bavila více. Doly Rio Tinto jsme nenavštívili, je to na celý den - přiliš rozlehlé, byli jsme se jen podívat na okrovou řeku při cestě za šunkou..nejlepší se vypravit do Jabugo a nejlépe do Cinco Jotas - věnovali se nám i když jsme byli jen dva. V Cordobě se dá vstupenka do mezquity (i jinam) koupit jak u obslužného okénka, tak v automatu u kterýho je to rychlejší. Už od otvíračky je tam hodně lidí a to jsme byli v únoru. A k jídlu - Rabo de toro a polévku Salmorejo...to je stejná povinnost jako mezquita.
No já budu mít bohužel větší časový pres, takže jsem to vymyslel tak, že
2 dny Sevilla na pohodu,
1 den Córdoba, cestou zpět Medina Azahara, Castillo Almodovar a Carmona
1 den Jerez de la Frontera, Cádiz, Arcos de la Frontera
a poslední den Niebla, Huelva, Muelle de las Carabelas, La Rábida, Palos de la Frontera, Moguer a El Rocio. Cestou zpět na letiště Málaga ještě Osuna. Nic lepšího asi nevymyslím.
Nějaké bližší info k tomu NP Doňana? Co je tam zajímavého, z které strany do něj, kam zajít...? Díky.
Zajímavého...El Rocio....moc pěkný, je tam jedno z iček, odtud se dá jet terénním autobusem na organizovanou výpravu do dun a mokřadů v hlavní části parku jinak nepřístupné. V závislosti na období a počtu sezónního ptactva to může být dobrý i nic moc. Samozřejmě ne zdarma. Pak je to už v několika centrech zdarma a spíše pro ptákomilce a broukaře...park dost trpí vysycháním díky farmám na jahody apod, kde hloubí načerno studny pro zvýšení výnosů abychom my mohli mít jahody v zimě v akci. Návštěva parku je spíše únikem do přírody. Must see bych to až na El Rocio neoznačil. Večer nebo zítra dodám více, teď jen v rychlosti.
Informační centra s několika upravenými stezkami a pozorovatelnami - ptáci, hmyzáci občas volně koně a lesní zvěř. V El Acebuche mají rysy v části přístupné jen s průvodcem na vyžádání v centru. Lze si patrně objednat i výlet do dun a mokřadů.
velké parkoviště lze využít pro pěší výlet do dun a ke koupání na pláži
piknikové místo s upravenou stezkou na vrchol duny a k pláži - kytičky a hmyzáci
tramin napsal(a):No já budu mít bohužel větší časový pres, takže jsem to vymyslel tak, že
2 dny Sevilla na pohodu,
1 den Córdoba, cestou zpět Medina Azahara, Castillo Almodovar a Carmona
1 den Jerez de la Frontera, Cádiz, Arcos de la Frontera
a poslední den Niebla, Huelva, Muelle de las Carabelas, La Rábida, Palos de la Frontera, Moguer a El Rocio. Cestou zpět na letiště Málaga ještě Osuna. Nic lepšího asi nevymyslím.
Brzy vstávat, pozdě spát a moc se nikde nezdržovat....počítej tak že - Medina Azahara - popsal jsme u fotek - Infocentrum - krátká prohlídka, chytit autobus k ruinám, prohlídka ruin a autobus zpátky na parkoviště - alespoň dvě hodiny času - Almodovar - u hradu sice několik míst k parkování je, ale pokud budou plný, musíš auto nechat dole a jít pěšky - nic hroznýho, ale půlhodiny tam a zpět to zabere plus chvilku vyhlídky, plus prohlídka (vyhodnotil jsem, že všechno vidět nemusím, hrady jsou většinou působivé zvenčí). Carmona je cestou, ale tak dvě hoďky tam taky můžeš strávit. Třeba by se do Carmony dalo zajet odpoledne po prohlídce Sevilly-Kdybych škrtal tak Almodovar jako první. Poslední den je taky dost nacpanej asi bych se rozhodl buď Niebla nebo Huelva..tehdy jsem škrtl Huelvu.
Jasně, bude to fičák, ale my jsme už takhle zvyklí. Zpět nám to letí 15:55, takže když vyrazíme v klidu po snídani, tak Carmona by neměmla být problém. Almodavar jsem počítal jen kouknout zvenčí po cestě a Huelvu teda vynechám, dík.
Ještě dotaz k místní dopravě v Seville. Od hotelu na kraji města musím jet asi s přestupem ( Vértice Sevilla Aljarafe). Dají se koupit nějaké lístky třeba na 1 hodinu v automatu?