Máme na prodej Annual Pass - vstupenku do národních parků po celých USA, platný do srpna 2017. Koupeno za 80 dolarů, prodáme za 40, tedy 1000 korun. .

Annual pass do národních parků USA

Založil ve fóru Slevové kupóny a vouchery

Lukas888: oni s tim diskriminacnim nastavenim pro cizince v tom USA nejsou sami..Jeste nedavno jsem si myslel, ze v EU se tyhle praktiky provozovat nesmi

https://forbes.cz/turisto-sahni-...o-cizince/

0 Citovat

Tak je tady možná řešení, jak si užít USA ještě za starých podmínek - kdo máte ESTU za původní cenu, roční vstup do národních parků ještě platný, možná jde i koupit online do konce roku za 80 USD (třeba i pro druhou osobu, aby se vyhnula té nejistotě, jak se bude přistupovat k tomu příplatku 100 USD pro ty, kdo nemají roční vstupenku) - to by vlastně na 2026 mohlo trochu návštěvnost zachránit. I já přemýšlím, jestli to ještě nevyužít, protože vše platné mám z letoška. Samozřejmě platit letenku, ubytování, auto a další náklady kvůli úspoře pár set dolarů není úplně logické, nejlevnější je tam nejet vůbec :-) Ale parky na západě jsem měl v plánu na 27/28, tak vlastně proč je nedat už 2026....(i s někým z rodiny, kdo tam ještě nebyl) některé z nich asi počtvrté/popáté, ale pořád to stojí za to. Ceny hotelů a aut možná ještě kvůli tomuhle klesnou. 

0 Citovat

Neobjevilo se náhodou nějaké přesnější info?

Přemýšlím  akorát nekoupím  li teď’ na příští rok za zatím 80$, zas nevím bude li to pak k ničemu, když budou doplatky 100$ a nebude li lepší koupit pro každou osobu za 80$ ale podle těch jejich textů  nic není jasné. 

0 Citovat

Pokud ma kazda osoba svuj pass, pak uz neplati tech +100 za kazdy vstup. Z toho vyplyva, ze kdyz pojedou 4 osoby, tak je ted lepsi koupit za 4x80 nez pak doplacet za druhou, treti a ctvrtou osobu pokazde +100 za kazdou osobu a kazdy vstup. Samozrejme to  plati za predpokladu, ze navstivis jeden z tech top 11 parku. Kdyz budes pozdeji kupovat za 250, tak porad staci navstivit aspon tri top parky a uz se Ti vyplati zaplatit 4x250 - nez 1x250 + 100 za kazdy vstup za tri osoby. Proste pri ctvrtem vstupu do top parku uz se te druhe, treti a ctvrte osobne vyplati  mit svuj pass za 250 - coz je teda obrovska cenova zmena proti 80 za auto a 4 osoby v nem. Teoreticky hrozi, ze by v parku mohli odmitat pustit na letosni pass za 80 pristi rok nerezidenta, protoze budou muset nejak pri vzejdu kontrolovat, kdo je nerezident a kdo ne (uz ted chteli temer vsude doklad, ale samozrejme jen od ridice, ted by to meli chtit po kazde osobe v aute) - ale myslim, ze neni duvod, aby letosni pass platny i pristi rok byl u nerezidenta zpochybnovan (do nejakeho data do konce mesice od mesice, kdy ho clovek koupil) 

0 Citovat

Praxe bude zajimava - jednak jak budou kontrolovat vsechny osoby (i v busu, bus museli nejak kontrolovat i ted, ve velkych autech s hodne lidmi atd.), pak jak budou urcovat, kdo je rezident a kdo ne (cetl jsem par diskuzi na americkych webech a dost Americanu si stezovalo, ze oni nejsou rezidenti - tam cekam v praxi zjednoduseni, ze kdo predlozi US pas, tak je pusten, kdo predlozi cizi a bude tvrdit, ze je rezident, bude muset asi predlozit us ridicak nebo nejakou socialni kartu.... a bude zajimave, jestli zvoli nejake automaty - podle znacky auta to delat nemuzou, treba i pri nocnich vjezdech, ta nema nic spolecneho s rezidentstvim a pokud by to mysleli vazne, tak by to znamenalo i zprisneni kontrol uvnitr parku (coz uz driv bylo v Kanade prisnejsi, ale v praxi se to asi moc nepozivalo, ale treba v Kanade bylo driv povinne mit ten listek za oknem auta, nevim, jak je to ted - ale ani z toho se nepozna, kdo je rezident a kdo ne a kolik lidi bylo v aute - doted to bylo jedno). 

1 Citovat

Hodně jsem pročítal Reddit, píšou tam i rangeři a tvrdí tam, že letošní Annual pass za 80 USD se bude nadále uznávat podle současných pravidel, tj. platnost pro celé auto, případně pro majitele + 3 dospělé osoby, kde se platí podle osob. Přirážka 100 USD do top parků se nebude u starého passu uplatňovat, stejně jako se nebude uplatňovat u nového passu za 250 USD. Koupil jsem tedy ještě letošní za 80 USD, platnost do 31.12.2026 a vyzkouším v březnu v Everglades.

Jinak s tou legitimací rezidentů to nebude tak jednoduché, jelikož řidičák může mít i nerezident (respektive může mít temporary resident, kdežto přirážka se má účtovat všem co nejsou permanent residenti). Takže už vidím, jak tam i Američanům budou říkat ukaž pas a nebo platíš jako nerezident 😀 Nehledě na kolony, které to udělá třeba v Yosemites, kde prakticky všichni směřující do valley jedou dvěma vjezdy. 

2 Citovat

vidim to podobne, rangeri si to nejspis zejmena prvni rok zjednodusi a asi to nebudou moc hrotit. Jen se obavam, ze ten jejich vyklad ohledne neaplikace priplatku u 250 je mylny, ale pokud to tak bude a tim by stacilo mit 250 na cele auto na 4 lidi, tak by to bylo jeste vcelku prijatelne (i tak je 250 z 80 velka zmena, ale tohle bych i chapal, ty parky jsou super, je to na cely rok, do vsech parku, dlouho se nezdrazovalo, atd.). V mem konkrenim priipade mame z letoska platny pass az do konce srpna 2026, ale problem je, ze jednomu diteti je 15 let a na jare mu bude 16 - a tak nebude uz mit vstup zdarma (pokud by aplikovali tu variantu, ze kazda osoba musi mit pass za 250, jinak +100 doplatek). A 15-letemu nejde koupit online pass (takze nelze ted do konce roku koupit) a az mu bude 16, tak uz to nebude za 80, ale za 250. Takze proto planujeme jeste "dojet" zbyle parky na jare pred jeho narozeninami, kdy by melo fungovat to, ze ja mam pass z letoska a on ma pred 16.narozeninami vstup zcela zdarma. Cast parků bude duben/kveten pod snehem, ale nekdy je to v tomhle obdobi dokonce zajimavejsi. Samozrejme vyuzijeme i ESTA, dojedu s nim zbyle parky (za tri roky treti okruh) a pak uz zamirime do jinych oblasti a parky zase par let vynechame. 

0 Citovat

Eveglades - pro ne bude asi dopad vyrazny. Nejak si neumim predstavit, ze nerezident zaplati 250 za jeden park nebo ten jejich vstup +100 priplatek za osobu. Aligatori jsou videt i mimo park a "american croco" nikdo moc neresi, stejne jako manatees - a i ti jsou mimo park, pripadne v SeaWorld :-) Mam tam par aligatorich mist mimo park a je to lepsi nez v parku. Nejhorsi je tohle rozhodnuti prave pro top parky, kde hrozi, ze lidi nezkombinuji vic parku dohromady - tam hrozi, ze tam proste nepojedou vubec. Dalsi opatreni je udajne vyrazne zkraceni povoleni jednorazove delky pobytu v USA pro Kanadany, uz tuhle zimu pry sposta Kanadanu kvuli tomu nejede na Floridu - problem s pronajmy domu, problem pro pujcovny, nizsi trzby na cele trase pro motely, benzinky, hodne jich jezdilo na celou zimu autem, atd. 

0 Citovat

Čerpal jsem zejména z tohoto vlákna:

https://www.reddit.com/r/travel/...are_button

Čili, kdo se chystáte příští rok do některého z těch top 11 parků, respektive i do jiných kde ta suma vstupů dá více než 80 USD za auto, tak kupte ten Anual pass ještě teď do konce tohoto roku a máte to platné na celý příští rok.

0 Citovat

Ano i za těch 80 USD jsem si Everglades hodně dlouho rozmýšlel. Za 235 (2 osoby v autě) nebo 250 je to úplný nesmysl a nedal bych to v žádném případě. Tahle ten pas za 80 USD platí i třeba do Canaveral National Seashore, kde se jinak platí 25 za auto nebo do Castillo de San Marcos kde se jinak platí 15 za hlavu, takže když pojedu i tam, tak jsem vlastně na ceně těch původních 35 jen čistě za Everglades. Případně kdo se plácne přes kapsu za letadlo nebo loď na Dry Tortugas tak mu to platí i tam na vstup. 

Těch 250 dává smysl jen na západě, když za 2 týdny těch parků otočíš aspoň 5. Jinak v tom seznamu s přirážkou je třeba i Acadia, což je ten stejný případ jako Everglades.

2 Citovat

Ještě severněji je pěkný Congaree NP a pak je tam na trase mezi NC a FL pár pěkných pevností, které jsou NM, ale ne vždy se platí vstup (a pokud ano, tak je v ceně ročního passu). Jasně, že Everglades je třeba vidět, jenže třeba já už jsem tam byl 3x (v jiných top parcích i 4x nebo víckrát), prostě za 80 USD to člověk neřešil a já mám dobrý pocit, když parky v USA postupně ukazuju různým lidem, zejména z rodiny.... no prostě za 250 nebo i s těmi příplatky už to nebude taková levná sranda - nakonec to ale podle mě bylo takhle výhodné i pro provozovatele (jak pro stát, tak pro všechny navázané okolo). Při těch nových cenách si každý rozmyslí jet tam potřetí, počtvrté, popáté.... nakonec pro mě to bude motivace se zase po čase znovu obrátit směr Asie / Afrika / Austrálie - snad ještě za starých podmínek zvládnu předtím počtvrté ten západní okruh :-) našel jsem i tak spoustu míst, kde jsem v té oblasti zatím nebyl. 

0 Citovat

Tak většina otázek je vyjasněna, už je to na oficiálních stránkách parků - takže dobrá zpráva je, že je to "jen" cca 3x zdražení, ale ten nový nerezidentský pass kryje i ty další tři osoby. Takže 250 USD dohromady za všechny. 

Tak to není ani 4x250 ani 1x250+100 na osobu za každý z top parků. 

Protože ale od ledna budou evidentně vydávat dva různé passy - rezidentský a nerezidenstký a mají i různé názvy (a asi i vzhled, barvu, atd.), tak je otázkou, jestli na starý pass koupený za 80 USD v roce 2025, který je stále ve 2026 platný, pustí nerezidenta do parku (i když te nerezident je jeho majitelem samozřejmě od koupě v roce 2025 a je i oficiálně registrovaný v jejich systému, což dělají hned při koupi i s cestovním pasem). To jsem zatím nikde nenašel. 

There is a new America the Beautiful Non-Resident Annual Pass that is available for purchase  for $250  beginning January 1, 2026. Nonresidents who have an America the Beautiful Non-Resident Annual Pass will not be charged the individual nonresident fee when entering one of the nonresident fee parks either privately or as part of a commercial group. The pass will also cover the nonresident fees for three additional adults in the pass holder’s party.

0 Citovat

Teď jsem zkoušel koupit ještě za starou cenu a v podmínkách před platbou už je uvedeno a nastaveno vše jen pro rezidenty. Navíc popisek v podmínkách už pas pojmenovává jako RESIDENT Annual Pass:

Each America the Beautiful Pass is issued to one person (the pass holder). The pass holder must be present with one of the following forms of photo identification each time the pass is used.
  • U.S. State- or Territory-Issued Driver's License or State ID
  • U.S. Passport (book or card)
  • Permanent Resident Card ("Green Card")
For locations that charge per vehicle , the Resident Annual Pass covers the entrance or standard amenity (day-use) fees for the pass holder and passengers in one non-commercial vehicle, or up to two motorcycles. For locations that charge per person , the Resident Annual Pass covers the entrance or standard amenity (day-use) fees for the pass holder plus 3 adults (16 and older), not to exceed 4 adults.   Takže je otázka, zda pak opravdu tento pas uznají, když musí tyto podmínky při koupi člověk odsouhlasit.
0 Citovat

Na stránkách https://store.usgs.gov/2025-annual-pass se to dá koupit stále normálně a nic o residentech tam napsáno nemají. 

0 Citovat

Tak to ty podmínky museli změnit až teď někdy. Kupoval jsem to 13.12. a nic takového tam nebylo. Kupoval jsem na recreation.gov

1 Citovat

Kupoval jsem to včera 22.12.25 a žádné rozděleni nebylo. 

0 Citovat

Koupil jsem a nakonec na tom voucheru jsou ještě ty původní podmínky, tedy rozdílné od těch, které se musí potvrdit při nákupu. Kupováno na nps.gov

0 Citovat

Tak porad pri te koupi 2025 za 80 USD na nps.gov pisou: Anyone may purchase ..... takze kdyz to ted na konci roku umoznuji koupit, tak hodne smeruje k tomu, ze by opravdu takovy pass mel platit az do konce roku 2026 i pro nerezidenta a kryt i jeho max. dalsi tri spolucestujici nerezidenty (protoze je koupeny v prosinci 2025). Tedy doufejme, ale ukaze to az praxe, at tam nekdo s passem 2025 realne pojede. Od 2026 v popisech situace uz ten vyraz "Anyone may purchase" pouzivaji u nerezidentskeho (i u vykladu potrebnych dokumentu u rezidentu, takze to berou tak, ze i American, kdyz nedolozi ty doklady, tak si proste musi koupit nerezidenstsky). To ze staci US-ridicak je vcelku ocekavane, i kdyz to nema s rezidenstvim asi nic spolecneho :-) V praxi si porad nedovedu predstavit, jak budou kontrolovat vsechny osoby v autě, asi to bude spíš namátkové a prostě otázka / odpověď a kontrola dokladu jen u řidiče (vypadá to, že důležitější je to pro ně v okamžiku nákupu). 

0 Citovat

[citace="pischkot"]

Koupil jsem a nakonec na tom voucheru jsou ještě ty původní podmínky, tedy rozdílné od těch, které se musí potvrdit při nákupu. Kupováno na nps.gov

[/citace

koupils plastovou nebo digitalni?

0 Citovat

Kupoval jsem elektronický. U plastového je navíc poplatek 7,50 a dá se poslat jen na adresu v USA.

0 Citovat

fronhof napsal(a):

[citace="pischkot"]

[/citace

koupils plastovou nebo digitalni?

ted koukam, ze je treba….tak to by mohl byt problem…

Each America the Beautiful Pass is issued to one person (the pass holder). The pass holder must be present with one of the following forms of photo identification each time the pass is used.
  • U.S. State- or Territory-Issued Driver's License or State ID
  • U.S. Passport (book or card)
  • Permanent Resident Card ("Green Card")
0 Citovat

To mě právě odradilo to koupit...

0 Citovat

mabumbe.com/people/national-parks-annual-pass-sees-new-fees-and-rules-in-2026/

Vytah z článku (snad to někde bude i oficiálně): 

The national parks annual pass remains valid for 12 months from the date of purchase, and passes bought in 2025 or earlier continue to operate under their original terms until expiration. 

1 Citovat

Ja som kupil ten digitalny na vianoce a 30.12. som s nim siel do Everglades, rano asi 20 aut fronta na brane, islo to plynulo, len pohladom skontroloval pass a podal mapku. Formalita.

Po novom roku som sa este motal po Floride aj po Everglades ale uz ma nikto nikde nekontroloval.

1 Citovat

Pass koupeny v 2025 plati jak driv. Stejny dojem jak prispevek nade mnou. Naskenovala QR z mobilu, predala mapku a hotovo. Zadne ID, zadne zkoumani rezidentury. 

20260203-130748.jpg

2