Čau lidi, chceme v lednu, únoru a březnu procestovat Laos, Kambodžu a Vietnam. Teď jsem se zarazil při hledání víz do jednotlivých zemí. Máte někdo zkušenost z trasou: Bangkok-(pěšky přes hranici)->Laos-(pěšky)-(pěšky)->Kambodža-(???)>Vietnam? Takže jak to udělat? První možnost mě napadla: 1. Z Bangkoku rovnou odletět do Hanoje(Saigonu) projet cely Vietnam a pak přejít pěšky do Kambodži(Laosu)? Ale pak tim pádem letět z Vietnamu zpět do Bangkoku, protože jinak bychom museli platit znovu víza do Kambodže nebo Laosu. Jel tady někdo takovou trasu a jak to udělal? Nebo dá se přejít pěšky do Vietnamu za jinou cenu? Jak to funguje?  .

VÍZA? Thajsko, Laos, Kambodža, Vietnam

Založil(a) ve fóru Víza, odletové taxy, upozornění

Čau lidi,

chceme v lednu, únoru a březnu procestovat Laos, Kambodžu a Vietnam. Teď jsem se zarazil při hledání víz do jednotlivých zemí. Máte někdo zkušenost z trasou: Bangkok-(pěšky přes hranici)->Laos-(pěšky)-(pěšky)->Kambodža-(???)>Vietnam? smiley

Zjistil jsem totiž, že při přesunu z Kambodže do Vietnamu se musí vyřizovat nějaká spěšl víza v Praze za 2500Kč, místo nějakých 33dolaru se schvalovacím dopisem a poplatkem na letišti. smiley

Takže jak to udělat? První možnost mě napadla: 1. Z Bangkoku rovnou odletět do Hanoje(Saigonu) projet cely Vietnam a pak přejít pěšky do Kambodži(Laosu)? smiley

nebo 2. Z Bangkoku jet do Laosu a pak přejít přes hraniční přechod Laos->Kambodža, z Kambodže se vrátit do Bangkoku a odtud letět do Vietnamu? smiley Ale pak tim pádem letět z Vietnamu zpět do Bangkoku, protože jinak bychom museli platit znovu víza do Kambodže nebo Laosu.

Jel tady někdo takovou trasu a jak to udělal? Nebo dá se přejít pěšky do Vietnamu za jinou cenu? Jak to funguje? smiley

0

Ahoj,
je to pravda - to preapproved visa které můžeš získat online a pak Ti ho vlepí do pasu až při příletu je možné získat a použít pouze pokud do Vietnamu přilétáš letecky do Hanoje, Danangu anebo Ho Či Minova Města.
Pokud se chceš vyhnout vízu na ambasádě (a ušetřit tím nějaké náklady na vízum do Vietnamu), napadají mě v podstatě 2 možnosti:

A) Naplánovat si trasu v pořadí, že Vietnam bude první, tj. přílet z Evropy do Vietnamu, poté např. Laos, poté Thajsko, poté Kambodža. Odlet zpět do Evropy z Kambodži. Případně začít Thajskem, a v dalším kroku využít do Vietnamu letecké spojení (z BKK do SGN jsou lety za rozumné peníze).

B) Stejné, jako varianta A) s tím, že je možné ještě v posledním kroku přidat přejezd z Kambodži do Vietnamu a odletět opět od tam (může vyjít cenově lépe kvůli letenkám). V takovém případě je potřeba si online vyřídit to vízum vícevstupové. Dostaneš ho při příletu při prvním vstupu a při dalších vstupech by už mělo být jedno, že to je po zemi (vízum už budeš mít normálně v pase). Vícevstupové vízum je ale dražší.

Nakonec však upozorňuji, že podobnou otázku budeš muset vyřešit i pro vstup do Laosu. Tam je také možné visa on arrival pouze při příletu letecky, jinak pouze předem přes ambasádu:

Visa
Visa required.

Visa Issuance:

Nationals of Czech Rep. can obtain a visa on arrival at Luang Prabang (LPQ), Pakse (PKZ) and Vientiane (VTE) for a maximum stay of 30 days. Passengers must:
- hold a confirmed hotel reservation in Lao People's Dem. Rep. and all documents required for their next destination; and
- hold 1 passport photo

Kambodža má možnost evisa - tam by to mělo být v pohodě, a Thajsko má bezvízový styk do 30 dní.

0 Citovat

Reaguji osobní zkušeností jen na víza do Laosu. Byli jsme v Laosu (sjížděli jsme Mekong) letos v lednu a přecházeli hranici pěšky z Chiang Khongu (TH) do Houay Xay (LA). Pro získání víza byly potřeba 2 ks foto, kopie pasu a 30 dolarů. O víkendu a po pracovní době celníků je přirážka 1 dolar, i když mám trochu pocit, že to není úplně oficiální. My jsme to ale neřešili (přecházeli jsme v sobotu), dolar navíc dali a úřednice byla velmi milá a úřadování trvalo několik minut.

0 Citovat

S tím Laosem, bych byl radši za těch 31dolarů, než letecky se přesouvat. Doufám, že to bude pořád aktuální. smiley

to Pavelp:

Teď je jen otázka, jestli nebude letenka EU-Vietnam-Kambodža-EU nebo EU-Vietnam-EU včetně dvouvstupového víza celkově dražší, než kdyby jsme přiletěli do BKK a jen koupili s AirAsia přelet do vietnamu s levnějšíma vízama. A nebo jestli to v obou případech nevyjde stejně, jako překročit hranici za 2500. smiley

Akorát, aby nebyli při překročení hranice pěšky víza jen na 15dní, to by nestačilo.

0 Citovat

Co se týče cen, to si musíte spočítat podle aktuálních cen letenek která varianta vyjde lépe... V závislosti na termínu to může vyjít tak i tak. Mimochodem z Bangkoku do Saigonu nebo Hanoje lowcost nelétá pouze Air Asia, koukněte určitě také na Vietjetair, může mít lepší cenu (navíc lítají z BKK, nikoliv DMK, takže po mezinárodním příletu není potřeba změna letiště v rámci města).

Co se týče online preapproved víza do Vietnamu ve srovnání s vízem přes ambasádu, tak po vlepení do pasu už nepoznáš žádný rozdíl. Tj. jsou na 1 nebo 3 měsíce, 1 vstupové, nebo vícevstupové. Liší se jen cenou (poplatek agentuře vs. poplatek ambasádě) a tím, kde Ti ho fyzicky vlepí do pasu.

Co se týče Laosu a pěšího vstupu, tak se omlouvám za mystifikaci. Vlastní zkušenost mám pouze s tím leteckým on-arrival a vycházel jsem z informací v TIMATICu, který uvádí pouze ten seznam letišť viz předchozí příspěvek. Pokud to funguje i po zemi, tak tím lépe pro vás...

0 Citovat

díky moc, propočítám to, a uvidím jaká varianta vyjde nejlíp. smiley

0 Citovat

Ahoj. Presne toto prave teraz riesim - hladam info o moznosti pozemneho prechodu Vietnam - Laos a formality okolo viza. Zatial som sa dozvedel, ze za 30USD na hranici, resp. 20$/do 3 dni cez Laos Embassy v Hanoi. A mas to na 30 dni, nie na 15 ako sa niekde pise a nie je problem to spravit na vietnamskej motorke iba s modrou kartou. Nevies/te nieco viac ?

Stranka Laoskej ambasady v Hanoi - http://www.laoembassyhanoi.org.vn/ - mi nejde nacitat.

Pre nas navsteva ambasady v Prahe/Viedni/Bratislave nie je mozna, pisem z centralneho Vietnamu. Ozaj, mesiac dozadu som riesil viza on arrival & pozyvaci dopis tak ak mas nejasnosti a riesis to tak sa pytaj.

Chceme sa presunut do Laosu v jan/2017, na motorkach zakupenych tu vo Vietname a preist na tom nejak az do Kambodze a ak vyda tak do Thajska. Caka ma asi hooodne googlenia ...

Akekolvek doplnujuce info je viac ako vitane ! vdaka.

0 Citovat

My přiletíme do BKK a pak přeletíme do Vietnamu a odtam pěšky do Kambodže a pak nakonec Laos. Zatím jsem je zjistil, že do Vietnamu stačí schvalovací dopis před odletem a na letišti zaplatit zbytek. Zatím jsem ještě další podrobnosti nezjištoval.

Ale zajímá mě, na kolik vyjde koupě motorek ve Vietnamu? Zní to jako dobrej plán, projet si to na motorkách.

0 Citovat

To je lux, to udělám. Ještě aby to ale vydrželo a nenechalo nás to někde v horách smiley

0 Citovat

No, a teraz nieco od pana z praxe smiley Je rec o klasike - Honde Win 110cc - na com tu jazdi polovica backpackerov. My sme tiez kupili dva kusky, od francuzskych cestovatelo bratu za 225USD/kus. Boli sympaticki, napomocni, mali sme to s xy vecami okolo, ale aj tak to nebol best_buy. Slubili sme si vecnu lasku, rady na dialku a odvtedy sme o nich presne podla predpokladu nepoculi.

Prvy den som si vsimol, ze to vlastne nieje Honda Japan, ale "Hunda Japa" - cinsky klon. Sme v krajine kde zozenies teplaky zn. Facebook tak ma to viac pobavilo ako prekvapilo.

Ist sa na tom da (tak 60), opravy stoja do 5USD ak to nedavas do garaze pri backpackerskom centre. Presli sme na tom zatial tak 1500km, co sa da tak davam dokopy svojpomocne - napr. elektrika bola v prdeli a po kazdom dazdi nic nefungovalo, starter, smerovky... motorky su to stare

Inak, v garazi ti to predaju v stave, aby si dosiel aspon za roh. Viac ich nezaujima. Beru to bez velkych reci od cestovatelov za 150-200USD, opravia uplne to najnutnejsie (casto do toho napchaju pouzite cinske diely), nastiekaju nadrz na cierno/modro/hnedo, nalepia cervenu hviezdu Vietcong-u a strelia za 380. Realna hodnota tej motorky je ale uplne inde, tak polovica.

Kazdy domaci kto aspon trocha nasetril tak jazdi na skutri Honda, alebo Yamaha. Kazdy vie, ze Win uz nie je vyhra smiley.

smiley jazdenie po Vietname je kapitola sama o sebe. My sme isli 8000km cez Indiu, presli sme v Indonezii Java / Bali / Lombok, pred tym Thajsko a Sri Lanka ale Vietnamci svojou blbou agresivitou zatial jednoznacne vedu. Obcas si vravim smiley ...


S trocha masochistickymi sklonmi si to isto uzijes smiley

0 Citovat

dík za tipy smiley Už jsme se rozhodli a chceme po přiletu (saigon) koupit taky dva stroje a projet celý Vietnam. Na severu bych motorky prodal buď cestovatelům a nebo když nikoho neseženeme, tak do garáže. A pak přejet pěšky do Laosu. smiley smiley

0 Citovat

... a preco to chcete predavat pred Laosom a cestovat peso? Podla mojich info sa da prejst cez hranicu Vietnam / Laos iba s "Blue card". Bud sa nachodis, alebo ta osupu miestni az na spodok financnej cibule. Preco si to nenechat a ked tak to strelit az v Laose ?

0 Citovat

Jako napadlo mě jet do Laosu, ale nevím jaká je poptávka po motorkách v Laosu. Aby se to tam dalo vůbec prodat. Víš o tom něco?

0 Citovat

Niečo som si čítal, ale vieš ako je to tu. Nejde to zaručiť a stal sa so mňa "silne veriaci". smiley

Ak by som to aj musel v Laose hodiť z mostu tak mi to za tú slobodu stojí. Za 200USD si samostatný, nemusíš platiť žiadne ďalšie približovania, len za pár korún tankuješ. Myslím, že aj keď by bolo najhoršie tak až tak veľa nestratíš. Technicky to vraj len s tou modrou kartou nie je problém.

Kedy letíš? Ak to bude pred <13/1/2017 tak dám vedieť ako sme dopadli smiley. A už máš pozývací dopis ?

0 Citovat

13.1. odlítáme do BKK a pak se budem přesouvat do Vietnamu, takže to bude akorat, když vy pojedete do Laosu. Ještě nemám pozývací dopis. Asi ho budu zajištovat až příští měsíc někdy. smiley

0 Citovat

Pozor, od 31.12.2016 plati pro cechy i slovaky, ze je upraven pocet povolenych vstupu do Thajska pres pozemni prechod na 2 vstupy behem kalendarniho roku. Kdo chce vicekrate, musi bud vyridit vizum nebo priletet na mezinarodni letiste.

0 Citovat

sakryš, naštěstí mi to vyjde přesně na ty dva vstupy. Díkec smiley smiley

0 Citovat

Hlasim, ze prechod z Vietnamu do Kambodze cez prechod pri Pleiku viza na mesiac za $35 (na tabuli turisticke 30, +5$ vsimne). Isli sme na vietnamskej motorke Honda Japan (vlastne cinska mrdka Hunda Japa smiley ) iba z blue card, ale nikoho to nezaujimalo...

chceme na tom az do Thajska, tak uvidime smiley drzte palce

0 Citovat

ADO: kdy budete prodávat motorky? Jsme od 14. v Bangkoku a pak se budem presouvat Kambodža, Vietnam a dál. A budeme chtít koupit nejpozdeji ve Vietnamu nějaky stroje.

0 Citovat

Dobré odpoledne, prosím o radu, odlétáme 23.12.2017 z Prahy přes Šanghaj do Siem Reapu a já jsem zjistila, že kamarádce končí pas 18. 7. 2018. Minimální platnost 6 měsíců jen tak tak splňuje, ale raději se ptám na vaše zkušenosti, popř. rady. Nový pas nebo je to v pohodě ? Děkuji

0 Citovat

Záleží kedy odchádzate naspäť a či pôjdete aj do iných krajín (Thajsko / Vietnam..). Ak máte posledné prekročenie hraníc (na vstupe) do 18.1.2018, tak by to malo byť vpohode. Dôležitá je platnosť pasu pri vstupe do krajiny, pri výstupe je to už jedno.

Ale pre kľudné cestovanie nabudúce vždy skontrolovať pas ešte pred kúpou letenky (alebo tesne po nej). Je to predsalen trochu risk cestovať s pasom pred koncom platnosti. Môže sa stať nejaká nečakaná situácia, bude musieť zostať v krajine viac ako 30 dní = nutnosť predĺžiť víza = neplatný pas = slušný prúser.

0 Citovat

jen Kambodža a přilétáme 24. 12. 2017 a odlétáme zpět 14. 1. 2018. Děkuji

0 Citovat

Do Kambodži podle TIMATICu stačí platnost pasu 6 měsíců od data vstupu. Datum odjezdu je irelevantní (tedy musí být před koncem platnosti pasu :-)). Vaše situace by měla být v pořádku.

0 Citovat

Docela se mi ulevilo ....v tom případě vízum elektronické nebo raději na místě s frontou ? Děkuji

0 Citovat

Visa on arrival sú síce lacnejšie (36USD vs 30USD) ale potrebuješ si doniesť vlastnú pasovú fotku a vystáť frontu, takže by som bral určite e-visa.

0