Ahoj, náhodou jsem narazil na Slevomatu na tzv. chladící ručník. Vzhledem k tomu, jak mi bylo horko v tropech by se hodil. Ale zatím se nemůžu dobrat výsledku, jestli je to jen marketing nebo to funguje. Hledám testy česky a anglicky. A nenašel jsem důvěryhodnou recenzi nebo popis fyzikálního principu (protože údajně nevyužívají žádnou chemickou reakci). Funguje to? Máte s tím nějakou zkušenost? Děkuji. .

Chladící ručníky - funguje to?

Založil ve fóru Co se nevešlo

18 reakcí

Ahoj, náhodou jsem narazil na Slevomatu na tzv. chladící ručník. Vzhledem k tomu, jak mi bylo horko v tropech by se hodil. Ale zatím se nemůžu dobrat výsledku, jestli je to jen marketing nebo to funguje. Hledám testy česky a anglicky. A nenašel jsem důvěryhodnou recenzi nebo popis fyzikálního principu (protože údajně nevyužívají žádnou chemickou reakci). Funguje to? Máte s tím nějakou zkušenost? Děkuji.

0

Veď recenzie nájdeš rovno v tej zľave. Akurát sa musíš prekúsať aj tými čo sú na iné predmety. Ja osobne si nemyslím, že to bude nejaký zázrak. Kombinácia bavlna + polyester bude asi chladiť vždy keď ju namočíš do vody smiley

A keď vidím reakcie tej pani na horšie hodnotenia, tak by som si ten uterák neobjednala už len z princípu. Tá ženská je úplne na facku. Nechápem ľudí čo chcú robiť business a pritom zákazníkov urážajú a odrbávajú (viď tie komentáre). Možno ten istý uterák zoženieš u Vietnamca za rovnakú cenu bez poštovného.

0 Citovat

dalsi klasicky ebay biznis v zlavomate... tuto to mas za 36 CZK aj s postovnym
http://www.ebay.com/itm/Gym-Sports-Endu ... ajTkQcsXaw

0 Citovat

Díky za odpovědi. Ano, na sledovat jsou "recenze", ale zákazníků. Mě by zajímala odborná recenze z nějakých novin nebo odborného serveru, kde popíšou fyzikální princip (asi jsem na hodině fyziky nedával pozor, tak mě nenapadá způsob, jak může fungovat tato endotermická reakce) a vezmou do ruky stopky, termokameru nebo aspoň digitální teploměr.

0 Citovat

Myslim, že to bys od toho chtěl asi trochu moc smiley na minulý léto jsem si koupil něco velice podobného a princip byl spíše takový, že se jednalo o hodně savou tkaninu, která se namočila a vydržela vlhká déle než obyč ručník.

0 Citovat

Presne, za euro to nebude Nasa approved

0 Citovat

Hej tonic, /aj ostatní/
Ty si geniálny hľadač, nemáš typ na batoh, kde hore dáš to málo čo potrebuješ a dole je termo izolovaná časť na cca 6 plechovkových pív.
Môj starý takýto batoh, trvalá súčasť môjho cestovania, podľahol svojmu veku a hľadám náhradu.
Asi hľadám zle, ale nič neviem nájsť už cca 2 roky.
Help, teplé pivo už nechem piť!

0 Citovat

taketo nieco?
http://www.ebay.com/itm/Mobicool-SAIL-1 ... SwqBJXWD4W

0 Citovat

Jeho netrápí zkušenost, ale jak to funguje smiley

Kapalina odvádí teplotu při vypařování, proto mokrý povrch bude chladnější, pokud na něj foukáš, než ten co je suchý.

0 Citovat

Hele, mě ta stovka netrápí, ale chtěl jsem vědět, jestli je to vážně funkční nebo jestli to "funguje" jako každý jiný ručník. Myslel jsem, že by zdejší cestovatelé o takovéto užitečné věcičce věděli. Zatím se mi zdá, že je to jen vyhypovaný scam (proto mě zajímá i ten princip, jak to funguje ve srovnání s normálním ručníkem - fyzikálně mě nic nenapadá). Jinak radši si to kilo připlatím za lepší pokoj na příští cestě, než si koupit normální ručník čínské kvality s nápisem "cooling" a marně to zkoušet. Ručníků mám doma dost.

0 Citovat

Trochu si v tých príspevkov odporuješ. Nezaujíma ťa skúsenosť ale fyzikálny princíp, ale hneď v prvom príspevku sa pýtaš: "Máte s tím nějakou zkušenost?" Tak asi keď ťa zaujíma fyzika tak napíš na nejaké fyzikálne fórum, nie? smiley

0 Citovat

Ahoj, jako dárek jsme dostali chladící čelenky od naší společnosti. 99% zaměstnanců to přestali nosit hned po vyzkoušení, zbytek do týdne. Všichni tvrdili, že to funguje!
Namoč si čepici a ušetříš kilo.


Sent from my iPhone using Tapatalk

0 Citovat

Ahoj. Fyzikální princip je úplně prostý. Funguje to na principu úbytku tepla, které se uvolní při vypařování vody do vzduchu. Při tomto ději se ručník ochladí na tzv. "teplotu vlhkého teploměru". Ta se dá určit z h-x diagramu. Nebo např. zde http://meteostanice.agrobiologie...ypocet.php . Takže funguje to tím líp čím je menší relativní vlhkost vzduchu. (Takže v tropickém pralese asi nic moc účinek :D). Tento princip funguje u jakékoliv tkaniny, ale zmiňovaný ručník má nejspíše dobré absorpční vlastnosti a zároveň dokáže vodu rychle a efektivně odpařovat, tedy i ochlazovat. Takže žádný zázrak, ale za těch 30 Kč se to dá. Taky jsem si 2 koupil.

0 Citovat

Děkuji za super příspěvek, který konečně uspokojil mou zvědavost. Teď už vím, že to není žádný zázrak, ale jen něco s velkou absorpcí vody.

0 Citovat

Zkus studenou sprchu a poté froté ručník - to je odzkoušený

0 Citovat

Potvrzuji slova Sibera. Letos v únoru jsem byl na Srí Lance a ručník měl s sebou. Bohužel tam nefungoval. Nicméně tady v ČR na něj v těchto vedrech nedám dopustit :-)

0 Citovat

Moc dobrou absorpci to nemá, ale díky použitému materiálu a jeho struktuře to velmi rychle schne (takže ten fyzikální princip sedí). 

Materiál je velmi tenký, takže je to skladné - nosím to v brašně se zrcadlovkou. A "kus hadru" se při cestování vždy hodí. Použil jsem to jako podložku pod foťák při focení z pařezu, sbíral jsem do toho ovoce, nespočetně krát jsem na tom někde seděl a kdyby jednou došlo k nejhoršímu tak zamáčknu slzu, použiji to a zahodím ;-) 

Za mě skvělý je to skvělá věc pro každého cestovatele. 

0 Citovat

Opět jsem to viděl na Slevomatu. Podíval se na alíka u Číňanů jsem objednal to samé po dolaru za kus včetně poštovného. Vzal jsem rovnou dva různé kusy. Přesně jak rsaf píše - hadr s sebou se vždycky hodí :D

0 Citovat

Ahoj, z mé zkušenosti žádný zázrak. Za mě určitě stačí běžný ručník. Mám je z běžného e-shopu http://lador.cz/53-rucniky . Myslím, že plně postačí. :-)

0
18 reakcí