Zřejmě na svůj termín neseženu ubytování dole v kaňonu (Phantom Ranch) a nakonec tedy asi stihnu pouze jednodenní trek (South Kaibab nebo Bright Angel) a měl bych na ty, kteří něco šli pěšky dotazy: 1. Je třeba někde něco hlásit (vyřídit povolení apod.) nebo nemusím nic a stačí prostě vyrazit? Počítal bych tedy ráno vyjít a večer se vrátit s tím, že mi je jasné, že to za den až dolů a zpět nedám  .

Grand Canyon

Založil ve fóru Co se nevešlo

10 reakcí

Zřejmě na svůj termín neseženu ubytování dole v kaňonu (Phantom Ranch) a nakonec tedy asi stihnu pouze jednodenní trek (South Kaibab nebo Bright Angel) a měl bych na ty, kteří něco šli pěšky dotazy:
1. Je třeba někde něco hlásit (vyřídit povolení apod.) nebo nemusím nic a stačí prostě vyrazit? Počítal bych tedy ráno vyjít a večer se vrátit s tím, že mi je jasné, že to za den až dolů a zpět nedám smiley
2. Dole je taky Bright Angel Campground (po cestě u Bright Angel taky Indian Garden Campground), kde když bych chtěl zůstat na noc, je třeba už povolení vyřídit - kde konkrétně to vyřídím, za jak dlouho a co to obnáší? Plánoval bych kvůli případnému sestupu až dolů max jeden nocleh.
3. Jelikož jinak neplánuju spát venku, nepotáhnu sebou žádnou extra výbavu - jak jsou ty kempy vybaveny? Kdysi jsem v USA procházel jakýsi kemp a měli tam stany k pronájmu s jakousi výbavou na spaní k dispozici.
4. Budu tam zkraje května, kam až dolů se dá dojít (když to nebudu extra flákat) s tím, abych to do tmy stihnul nahoru? Po cestě je voda k dispozici?

Tady dávám mapku pro lepší orientaci, když by mi chtěl někdo dát info smiley

0

Byl jsem tam před pár lety také v květnu a je to tam docela top sezóna.
Jakékoliv ubytování určitě rezervovat dopředu - já to neudělal a už jsem tam nic nesehnal.
Za den dolu a nahoru se to nestihne a vodu musí mít každý vlastní - je tam na to všude upozornění.
Je to hodně fyzicky náročné a jestli máš jeden den, tak bych do toho nešel - pokud se budeš pohybovat jen po okraji, uvidíš toho mnohem více - je to něco jako rozhledna, čím jsi níže tím méně vidíš.

Na trek je ideální třeba Zion NP, kde máš na výběr spousty tras podle délky a obtížnosti, jsou zde různé nástupní a výstupní body mezi kterými je zajištěna doprava shuttle busem v ceně vstupu a nemusíš se tak vracet stejnou cestou zpět, nebo třeba Yosemity, ale tam bylo tolik lidí, že tam byly strašné zácpy.

0 Citovat

Nevšiml jsem si, že by to tam někdo nějak organizoval nebo kontroloval (možná je tam možnost nějaké dobrovolné registrace ve visitors centru), ale jinak jen ty cedule, že se to za den nestíhá a že je potřeba hodně vody. Asi tam mají své zkušenosti se zachraňováním turistů. A když jsem tam viděl ty rozměry, tak bych tomu i věřil.

Nejspolehlivější informace najdeš na stránkách parku a určitě ti odpoví na dotaz.

0 Citovat

Dva roky zpátky jsme tam s kamarádem strávili 3 měsíce. Když někdo říká, že se nedá jít za den k řece a zpět, neví o čem mluví smiley Dá se to. Dokonce i bez lepší kondice a v červenci/srpnu, kdy je tam opravdu teplo. Jen tě budou bolet nohy smiley

ad 1) Jednodenní trek se hlásit nemusí. Bright Angel je pěknej, ale je nuda ho jít dvakrát. Takže za mě dolů South Kaibab a nahoru po Bright Angel. Když začneš brzo, tak se to v pohodě do večera dá - vlastní zkušenost.
ad 2) Vyřídíš to v Backcountry information center na počkání. Stačí zaplatit pár dolarů za permit. Přijdeš tam, řekneš, kde a kdy chceš stanovat. Když budeš mít štěstí, budou mít volno.
ad 3) Nevím, žádných stanů k pronájmu v Indian Garden Campground jsem si nevšiml. Zkusím to zjistit.
ad 4) http://www.sunrise-and-sunset.com/en/su ... e/2016/may den je dostatečně dlouhej. Vody tam teče dost dole smiley na Bright Angel Trail je pitná voda https://www.nps.gov/grca/planyourvisit/ ... _Trail.pdf

0 Citovat

@Born2Win:
Díky za super info, když říkáš, že se to dá stíhat, tak začínám hodně vážně uvažovat, že to tak udělám smiley (Kaibab dolů a Bright Angel nahoru) Nemám problém celý den jít, navíc když tedy budu nalehko jen s nějakým jídlem a vodou (kterou tedy jak potvrzuješ můžu doplnit na Bright Angel smiley). Měl jsem hlavně obavu, aby mě vůbec pustili takto dolů, protože když už se do toho treku dám, nahoru už dojdu třeba za tmy - když se ale není třeba nikde na toto dovolovat, tak těch cca 12 km dolů, dalších 2,4 km dole a potom 12,8 km nahoru (celý okruh cca 27 km - sedí?) bych měl stíhat.
Je mi jasné, že turisti jsou různí a je třeba je řádně upozornit, ale když píšeš, že to jde, asi jsi mě přesvědčil. Co se týče výškových i vzdálenostních metrů, šel jsem během dne už i více, tak snad to klapne. A jako bonus by bylo, že se nemusím tedy starat o nocleh a případně o kemp s placenou povolenkou smiley
P.S.
Taky mě ještě zarazila tato věta (angličtinu mám základní) - znamená to, že potřebuju "permit" pro ten jednodenní "hiking"? Psal jsi, že jednodenní se hlásit nemusí - tak snad to tak je, níže je zase ale napsáno, že "day hiking" ne - viz:
Do I Need a Permit?
Grand Canyon National Park requires

permits for all overnight backcountry
camping including:
hiking
• horseback riding
cross-country ski trips
• off-river hikes by rivertrip members
• camping at rim sites other than
developed campgrounds
Day hiking, day horseback riding, river
trips, mule trips, and overnight stays in
dormitories or cabins at Phantom Ranch
do not need a backcountry permit.
https://www.nps.gov/grca/learn/news/upl ... r-grca.pdf

0 Citovat

Povolení POTŘEBUJEŠ pro všechny pobyty přes noc.... "all overnight stay" .......
Povolení NEPOTŘEBUJEŠ, pokud jde o DENNÍ výlet (pěšky, na koni, po řece.... je fuk), nebo pokud zůstaneš přes noc v ubytovacím zařízení a chatkách Phantom Ranch

0 Citovat

Jasně díky, taky to tak chápu...jen aby někdo neprudil, když dolezu nahoru třeba o půlnoci smiley

0 Citovat

Stihnout se to dá. "Proběhli" jsme to asi za 11 hodin (bez stanování). Pokud si správně pamatuju, bylo to skoro 20 mil. Jak píšou v tom oficiálním dokumentu - voda je od konce dubna/začátku května na Bright Angel Campground, Indian Garden Campground, Three-Mile Resthouse a Mile-and-a-Half Resthouse. Dřív jen Bright Angel Campground a Indian Garden, což je IMHO i tak dostačující, pokud nabereš 2+ litrů do zásoby. Jestli voda je nebo není na resthousech, se zeptáš, až tam budeš a podle toho se zařídíš.
Stoupat za tmy je přeci jen nic moc. K večeru rangeři zastavovali lidi a ptali se jich, kam jdou, jak se cítí, jestli něco nepotřebují. Ale neviděl jsem, že by někomu nedovolili pokračovat nahoru/dolů.
ZA MĚ doporučuju tu noc dole strávit. Z Indian Garden Campground je to kousek (tuším 1,5 míle) na Plateau point, kde je taky pěknej výhled. Když jsme šli do GC stanovat, tak jsme to udělali tak: ráno kolem 6 jsme vyrazili South Kaibabem dolů se stanem, hromadou jídla a pití. Někdy před polednem jsme se "koupali" v Colorado river, pohodička v krásně čistým Bright Angel creek. Pak jsme šli do Indian Garden Campground, kde jsme rozbalili stan, trošku jsme si odpočinuli a na západ slunce jsme šli na Plateau point. Asi v 20:30 jsme šli spát, ráno jsme vstali brzo a za hoďku a půl jsme to vyběhli nahoru.
Pozor na počasí. Když bude špatná předpověď, tak bych tak dlouhej výlet neplánoval. Nechtěl bych se brodit těmi potoky vody, co tečou dolů...

0 Citovat

@Born2Win :
Díky za info a hlavně za to, že díky informaci od Tebe jsem už rozhodnutý to zajít celé. Jediné, co mě tedy může zastavit je počasí a případný nesouhlas přítelkyně, která v poslední době už toho nenachodí tolik co já...ještě má ale do dubna čas něco "našlapat" a dohnat to, motiv tady je smiley
Bohužel sebou nebudu mít stan atd., takže venku asi nikde nocovat nebudu (i když časově bych to stíhal a určitě by to stálo za to). Proto jsem se taky ptal na tu možnost "vyrentování" stanu/spacáku na místě. Před těmi 20-ti lety jsem nocoval v půlce dubna jednu noc venku, nahoře před vjezdem do parku a byla tenkrát v noci dost velká zima a já toho teď sebou moc nepotáhnu...ale třeba se to ještě vše změní.
Vyrazím hned ráno a návrat bude při západu slunce (v případě O.K. počasí), škoda jen, že se dole nebude čas moc na chvíli jen tak povalovat.
Díky moc za cenné rady.

0 Citovat

Na stan jsem napsal dotaz příteli v GC, dělal průvodce a pokud jej Trump ještě nedeportoval do Mexika, tak by měl stále poblíž pracovat smiley jak a jestli odepíše, tak ti dám vědět.
Nahoře je solidní zima a rozdíl teplot den-noc i přes léto, zatímco dole v kaňonu je přes noc o dost tepleji smiley
Uvidíš podle času. Myslím, že se dá najít hodinka na oddych na dně u řeky. Stoupání na Bright Angel patří mezi to jednodušší, cesta je relativně pěkná. Akorát od řeky po Indian Garden to bylo "nekonečné".

0 Citovat

Chtel bych jen potvrdit bezproblemovy sestup do kanonu (Kaybab), poflakovani se dole u reky a nasledny pohodovy vystup nahoru (Bright Angel). Na sestup dolu jsem vyrazil ve 4.40 rano, napity a spotreboval jsem nasledne cca 0,5 l vody (zbytecne jsem tahal 2l PET), dole je voda a po ceste nahoru min. na 2 mistech (100% v Indian Garden). Pristr bych dole nesl max litr ve 2 l lahvi, nahoru bych samozrejme bral hned ty litry 2. Trek i s poflakovanim se (foceni atd.) nam s pritelkyni zabral cca 11 hodin, Endomondo mi napocitalo cca 32 km...takze do toho, stoji to za to ;-)
P.S. Toto nove forum je docela opruz (pisu to z ubytka na tabletu)

0
10 reakcí