Caute, vzhladom na dost kriticky pocet priatelkinej dovolenky (5,5 dna do konca roka) sme museli letnu dovolenku striktne planovat na obdobie 25.8.-3.9.2017. Na Slovensku mame v tomto tyzdni 2 sviatky, takze pri pouziti 3 dovolenkových dni ma clovek 9 dni volna. Z viacerých destinacii sme po tyzdni hladania roznych kombinacii leteniek nakoniec zvolili Portugalsko a kupili letenky Praha - Lisabon v termine 26.8.-4.9. (prilet do Prahy v pondelok o 6.00, co s trochou stastia znamena, ze sme uz doobeda v Bratislave v praci) za nejakých 380eur / 2 osoby. Suma je na destinaciu relativne vysoka, ale vzhladom na okolnosti prijatelna. Kedze Portugalsko bolo v hre uz minuly rok, nieco som si uz zistoval, ale predsa len par otázok, ak by mal niekto skusenosti z poslednej doby. - prve dve noci chceme byt v Lisabone. Mate niekto konkretny tip na ubytko v cenovej relacii do 50eur za izbu / noc? - nasledne presun na 6 dni do oblasti Algarve a tu su dve moznosti: Lisabon – Faro vlakom, nasledne vo Fare pozicat auto a pobehat cele pobrezie (bez nutnosti vyuzit dialnicu)  alebo Pozicat auto uz v Lisabone a ist rovno dole. Ak niekto mate skusenosti z poslednej doby s tymi ich dialnicami a hlavne mytnym systemom, tak viete mi povedat, ci je to nejak zlozite sa v tom na mieste zorientovat alebo ci je to napr zle / dobre znacene? Mali by tam byt nejake dva druhy platenych ciest a tym padom aj 2 druhy platenia, bud hotovost / karta alebo nutnost mat mytne zariadene v aute ktore automaticky riesi platbu (tu sa potom treba vraj dohodnut so spolocnostou od ktorej je auto, ako sa to bude riesit) - v spojitosti s tym, nejake negativne skusenosti s nejakou spolocnostou s autami, ktorej odporucate sa vyhnut? Alebo naopak nejaku doporucit - vzhladom na to ze Algarve je celkom vybookovane, neostava uz taky vyber ubytka a tak rozmyslame, ci bude lepsie booknot nieco rovno na tych 5-6 noci v „centralnej casti“ pobrezia a stade podnikat vylety na zapad a vychod, alebo skusit booknot po 2 noci nejak na trase. Kazdopadne, nejaky tip-y na ubytko v tejto oblasti? Diky  .

Portugalsko_Lisabon - Algarve

Založil ve fóru Co se nevešlo

Caute, vzhladom na dost kriticky pocet priatelkinej dovolenky (5,5 dna do konca roka) sme museli letnu dovolenku striktne planovat na obdobie 25.8.-3.9.2017. Na Slovensku mame v tomto tyzdni 2 sviatky, takze pri pouziti 3 dovolenkových dni ma clovek 9 dni volna. Z viacerých destinacii sme po tyzdni hladania roznych kombinacii leteniek nakoniec zvolili Portugalsko a kupili letenky Praha - Lisabon v termine 26.8.-4.9. (prilet do Prahy v pondelok o 6.00, co s trochou stastia znamena, ze sme uz doobeda v Bratislave v praci) za nejakých 380eur / 2 osoby. Suma je na destinaciu relativne vysoka, ale vzhladom na okolnosti prijatelna. Kedze Portugalsko bolo v hre uz minuly rok, nieco som si uz zistoval, ale predsa len par otázok, ak by mal niekto skusenosti z poslednej doby.

- prve dve noci chceme byt v Lisabone. Mate niekto konkretny tip na ubytko v cenovej relacii do 50eur za izbu / noc?

- nasledne presun na 6 dni do oblasti Algarve a tu su dve moznosti:

Lisabon – Faro vlakom, nasledne vo Fare pozicat auto a pobehat cele pobrezie (bez nutnosti vyuzit dialnicu)

 alebo

Pozicat auto uz v Lisabone a ist rovno dole. Ak niekto mate skusenosti z poslednej doby s tymi ich dialnicami a hlavne mytnym systemom, tak viete mi povedat, ci je to nejak zlozite sa v tom na mieste zorientovat alebo ci je to napr zle / dobre znacene? Mali by tam byt nejake dva druhy platenych ciest a tym padom aj 2 druhy platenia, bud hotovost / karta alebo nutnost mat mytne zariadene v aute ktore automaticky riesi platbu (tu sa potom treba vraj dohodnut so spolocnostou od ktorej je auto, ako sa to bude riesit)

- v spojitosti s tym, nejake negativne skusenosti s nejakou spolocnostou s autami, ktorej odporucate sa vyhnut? Alebo naopak nejaku doporucit

- vzhladom na to ze Algarve je celkom vybookovane, neostava uz taky vyber ubytka a tak rozmyslame, ci bude lepsie booknot nieco rovno na tych 5-6 noci v „centralnej casti“ pobrezia a stade podnikat vylety na zapad a vychod, alebo skusit booknot po 2 noci nejak na trase. Kazdopadne, nejaky tip-y na ubytko v tejto oblasti?

Diky

0

Před více než 10 lety jsem byl v Portugalsku bez auta. Cestování vlakem a MHD byl horor a ještě ke všemu docela drahý. Před 3 roky naposledy autem. Mají tam dva druhy mýta - elektronické na nově postavených dálnicích - jsou bez mýtných bran a je potřeba se zaregistrovat do systému. To by mělo u auta z půjčovny odpadnout. Jak ten systém pořádně funguje nevěděli ani v ÚAMK. Koupili jsme jednu kartu a odeslali jako SMS kód. Nepřišla nám jediná SMSka o stavu nebo u vyčerpání (a nejspíš jsme to projeli). Domů nedorazil ani dopis. Bylo to ale ještě před propojením dopravních registrů v EU. Na starých dříve postavených dálnicích jsou mýtné brány, kde se dá platit i hotově (ale zejména u Lisabonu se tam kvůli tomu tvoří hodně dlouhé kolony). Jedna z těch starší dálnic je i z Lisabonu na Faro (myslím A1). Ale na jihu podél Algarve ta dálnice je jen na elektronické mýto. K tomu ten její stav nebyl příliš dobrý. Objíždět ji je taky dobrá masovina, protože těch 100, 150 km pobřeží je prakticky jedna souvisle zastavěná plocha plná kruhových objezdů. Změní se to až blízko západního konce Algarve, kde na pobřeží přibývá skal a kvůli tomu i ubývá hotelových komplexů a golfových hřišť.

0 Citovat

Vlak (rychle Pendolino) Lisabon - Algarve (Portimao,Lagos) ked sa kupi v predstihu, tak 8,5 €. V algarve by som si pozical skuter za 20 €/den. Z Portimaa to mas 55 km na zapad a 65 km na vychod do Fara. To by som dal aj na biku, ale ta horucava :D Vyhoda skutru je, ze zaparkujes teoreticky hocikde kde ta napadne. Mozes sa motat celym pobrezim okreskami skoro zadarmo. V PT sa da na 125ku s vodicakom typu B, netreba ziadne A. Mne osobne Faro zaujimave neprislo, Portimao s Lagosom je uz ina kava a teda spravil by som si zakladnu na 6 dni tam a odtial podnikal vylety.

0 Citovat

Z Algarve doporučuji Ponta da Piedade. Dá se tam krásně koupat a plavat, v okolí nádherné skály a písčité pláže. Chce to ale dávat si pozor na náhodně se vyskytující šutry pod vodou. Taky se tam dá svézt loďkou. Dále můžu doporučit navštívit mys Cabo do Sao Jorge. Dřív se věřilo, že tam končívá Evropa i samotný svět. Jinak jak píše voughne, tak tam města na jihu moc nemají cenu. Faro bych vynechal úplně, a mezi Lagosem a Portimao jsou nejzajímavější ty skály kolem Ponta da Piedade.

0 Citovat

Cabo do Sao Vicente :-)

Podobný výlet jsem dělal v roce 2015 a mýto mě za týden pobytu vyšlo v průměru nějakých 12 EUR/den, v autě byla krabička, čas od času pípla a po vrácení mi to půjčovna rovnou vyúčtovala. Zkoušel jsem podle výpisu na dokladu o platbě rozklíčovat, kolik to vlastně kde stálo, ale nezvládl jsem to. Mají to dobře vymyšlené :-) Nicméně za tu úsporu času to myslím stojí, když jsme zkoušeli jet mimo dálnici, bylo to dost šílené (všude jednosměrky, kruháče a zákazy) a 30 km jsme jeli skoro dvě hodiny. Ale všechny silnice jsou krásně opravené za evropské peníze.

Kromě Cabo do Sao Vicente a Sagres se mi hodně líbilo v Carvoeiro. Ale mám trošku obavy, že ty krásné prázdné pláže mezi útesy, co jsem tam tak obdivoval, budou v srpnu narvané lidmi (my tam byli v květnu). Souhlasím, že Faro je tak maximálně na den, dva, pak bych asi bych taky doporučil spíše přejíždět z místa na místo.

Vlakem ani autobusem jsem nejel, letěl jsem přímo do Fara.

0 Citovat

Čau,

máte někdo osobní zkušenost s počasím/teplotou moře v první půlce října? :) A stojí za návštěvu Porto nebo je lepší věnovat čas místo Porta okolí Lisabonu (Sintra atd.) a poslední dotaz máte někdo zkušenosti se spaním v přírodě (oblast Algarve)? :)

0 Citovat

Diky za postrehy.

Co ste pisali o zlych cestách mimo dialnice (kopecky a inutihar), to ste mysleli aj napr cestu N125 ktora sa taha v podstate od zapadu na vychod Algarve? Lebo rozmyslame stale nad ty vlakom z LIsabonu do Fara, kde by sme zobrali auto a sli smer Lagos kde by sme niekde v okoli zobrali ubytko a za tych cca 5 dni pobehali tu cast pobrezia na zapad od Fara

voughne: mas aj nejaky link kde sa tie listky daju kupit za nejaku taku lepsiu cenu? ja som to v rychlosti pozeral, tak dostupne su 30 dni pred cestou a ked som len tak zbezne vyhladal na koniec juna (cervna) tie co su uz dostupne, tak tam bola trasa Lisabon - Faro za 20e+ jednosmerka za osobu

Inak nemate prehlad ci a ako funguje airbnb v portugalsku? lebo booking je celkom slusne vypratany a najst neico rozumne je relativne zlozite. Tak zvazujem aj ine moznosti

0 Citovat

cp.pt nechaj si vyhladat spojenie, v kolonke "Special offer 1st/2nd" - (rozumej vcasny nakup, pocet miest za taku cenu je limitovany), klikni na tie sipky a nacita ti cenu. Ja tam vidim Lisabon Entrecampos - Faro za 11 €, ale iba na IC ... Pendolino ktore je rychlejsie o 30 minut stoji 18 €. Tusim sa to kupuje na obciansky.

0 Citovat

Diky moc, pozeram to a zda sa teda ze sa daju kupit listky nie 30, ale az 60 dni dopredu a vtedy to ukazuje pohode ceny, nasiel som par za tych 11eur jeden smer / osoba (aj ked teda po preklikani sa dalej to vyhodi cenu 26,50 za spiatocny pre jedneho, tak neviem co je este v tom).

0 Citovat

Skus to kupit jednotlivo alebo este mas naklikane nejake ine sluzby, ci listky v kosiku? Neviem, ale mne to svojho casu vyhodilo 8,5 € jednym smerom a na konci to aj tolko stalo. Naspet som uz letel Ryanom do Porta, takze neviem ako sa to sprava obojsmerne. Anglicka stranka mi blba, tak som to kupoval cez prekladac po portugalsky :) Entrecampos je bez prestupov a teda najlacnejsi.

EDIT: problem solved. V 3 kroku vyber na konci cenu Promocao

0 Citovat

Možná jsem to napsal špatně. My jsme bydleli ve Faru (což už bych z "logistických" důvodů znovu neudělal) a proto pro mě byla klíčová úspora jízdního času. Faro-Sagres po dálnici tam a zpět je skoro o dvě hodiny rychlejší než po N125, což platí i pro další destinace, byť třeba ne už tak výrazně. Pokud ale budete postupně přejíždět z místa na místo, tak by vás to na N125 nemělo moc omezovat.

Nejvíc času pak zabralo projíždění těch městeček a vesnic, kde jsme chtěli něco vidět. Což byla samá jednosměrka, kruháč, omezení a podobně, jak jsem psal nejen já výše. V sezoně se k tomu asi přidá i problém s parkováním.

0 Citovat

Myslim ze lepsi cena sla sehnat letem do Porta a pak se teprve presunout do Lisabonu , nebo pripadne let do Fara , ale uz je koupeno , takze k dotazu vlakem jsme jeli opacne s Fara a nebylo to spatne ani drahe .asi by i slo prelet do Porta a z Porta do Fara , jinak bych pujcil auto ve Faru a sjel cele pobrezi , u Fara stoji za navstevu ostruvek na ktery se jezdi lodi hned vedle pristaviste je i kemp s chatkama jinak pisecne duny jedna z mala nudistickych plazi v Portugalsku ubytovani jde i v sezonu sehnat v Albuferii v Lisabonu bych doporucil kousek od centra nebo i primo v centru pres booking.com

0 Citovat

No co sa tyka letenky, tak na tie nase specificke datumy bola toto pre nas najlepsia moznost. Letiet rovno do Fara vychadzalo mozno par eur menej, ale horsie datumy, resp. casy a s wizzom, cize bez batoziny. Pricom tu s TAPom mame tych 8+2kg co je uz v pohode. Dalo sa to nakombinovat s TAPom aj tak, ze jeden smer bol z / do Porta, akurat to bolo drahsie a slo to tak ci tak cez Lisabon. Nuz a tiez z casoveho hladiska sme sa rozhodli to nehrotit, mame v podstate 8 dni, co by bolo na dve vacsie mesta a x km pobrezia asi zbytocna nahanacka.

Inak predbezne som bookol dve prve noci v Lisabone v podstate v centre, nasledne zoberieme vlak do Fara, kde poziciame auto a ideme na 5 noci na booknute ubytko medzi Lagos a Portimao, odkial budeme riesit popri pobrezi vylety. Tych nejakych 30-40km pobrezia na oba smery by sme za tych 4-5 dni mohli obehnut si myslim. Problem teda asi bude hlavne to parkovanie a zrejme tak celkovo vsade vela ludi (aj ked predpokladam ze to nebude taka masovka ako napr chorvatsko, opravte ma ak sa mylim :) )

0 Citovat

Chorvatsko je docela dobré přirovnání, protože pro Brity je Portugalsko něco jako Chorvatsko pro Čechy, takže jich tam bude opravdu hodně. Ale zase to má výhodu, že se dá skoro všude domluvit anglicky i s místníma.

0 Citovat

Az takto? Pozeral som ze v auguste maju aj portugalci nejak viac volno, su to prázdniny v cele europe atd, ale tak trosku som dufal ze tym ze je to na prechode august/september a ze 1. je uz piatok, ze to nebude az taky masaker. Citam akurát ze ten zapad okolo Lagosu a dalej smer Sagres by nemal byt az tak plny ako napr okolie Albufeiry, tak uvidíme

0 Citovat

Ahoj,

Na Algarve máme 3 dny a chtěl bych se zeptat, jestli mi doporučíte kde se ubytovat? Přiletíme do Fara ale hned pojedem pryč. Určitě chci stihnout Sagres a tak přemýšlím mezi Lagos, Portimao a Albufeira. Kromě Sagres bychom byli raději byli v klidnější oblasti. I když začátkem října už nečekám návaly lidí. Auto si půjčovat nebudeme.

Díky za tipy.

0 Citovat

No ja som bookol ubytko na 5 noci teraz od 28.8. do 2.9. v Amoreire, co je vlastne hned vedla Portimao, nakolko mi bola odporucana prave tato oblast od viacerých. Ale bookoval som to ked bola nejaka 90% obsadenost v danej oblasti, takze nebolo z coho vyberat, cize skor take vychodisko z nudze ak by sme sa bavili o konkrétnom ubytku. V rijnu uz bude dostupnost omnoho lepsia aj ceny nizsie, takze myslim ze nebude problem vybrat dobry pomer cena / kvalita. Teraz neviem dat konkretny tip, ale o take dva tyzdne mozno budem vediet aspon zhodnotit oblast, pripadne aj ubytko ak na nieco zaujimave natrafime (chceme prejst cele pobrezie na zapad od portiamo az po cabo de san vicente a na vychod tiez par km).

0 Citovat

OK, díky za info. No já předběžně booknu Lagos a budu zjišťovat dál.

Máš pravdu, že ten říjen je podstatně levnější, to mi vůbec nevadí :)

Jestli pak napíšeš nějaké dojmy tak budu jen rád.

0 Citovat

Ahoj, začátkem října budeme 4 dny v Algarve a booknuli jsme taky Lagos, přišlo mi to nejlepší :)

0 Citovat

Kilecko napsal(a):

No ja som bookol ubytko na 5 noci teraz od 28.8. do 2.9. v Amoreire, co je vlastne hned vedla Portimao, nakolko mi bola odporucana prave tato oblast od viacerých. Ale bookoval som to ked bola nejaka 90% obsadenost v danej oblasti, takze nebolo z coho vyberat, cize skor take vychodisko z nudze ak by sme sa bavili o konkrétnom ubytku. V rijnu uz bude dostupnost omnoho lepsia aj ceny nizsie, takze myslim ze nebude problem vybrat dobry pomer cena / kvalita. Teraz neviem dat konkretny tip, ale o take dva tyzdne mozno budem vediet aspon zhodnotit oblast, pripadne aj ubytko ak na nieco zaujimave natrafime (chceme prejst cele pobrezie na zapad od portiamo az po cabo de san vicente a na vychod tiez par km).

Ahoj, nějaké postřehy a rady z cesty? :)

0 Citovat

Ahoj, no pozeram tvoj post z kvetna a k tomu velmi neporadim, nakolko sme neboli v Porte, v Sintre a ani sme nespali v prirode v Algarve :)

Ale k Algarve ako takemu:

- boli sme vo Fare, Portimao, Lagos, Sagres a par dalsich mensich mesteciek, resp dedin... krasnym by som nenazval ani jedno, ale celkom pohode bol Lagos a Sagres (okolie, Cabo de Sao Vicente pri zapade slnka)

- plazi sme obehali tak asi do 15, mne sa najviac pacili tie "divoke" na zapadnom pobrezi kusok od Vila do Bispo (Praia do Castelejo a hned vedla Praia da Cordoama, ak chcete skusit surfovat, pripadne ste zaciatocnici, idealne podmienky), potom rovno pod Amoreirou kde sme byvali Praia dos Tres Irmaos a este mala "dvojplaz" Praia de Albandeira kusok od preplnenej znamej Benagil, resp. Marinha. Ale inak ako plaze velmi pekne, naozaj kazda mala nieco do seba. Sice na tom juznom pobrezi vsade vela ludi (ale zase nie az tak ako v chorvatsku :)), avsak nic tragicke. Myslim ze v rijnu to bude uplna pohoda

- okrem plazi ako takých odporucam Benagil Caves, resp. aj dalsie v okoli. Bacha ale na to ze ked to zoberete ako boat trip, nedovolia vam v tej jaskyni vystupit (resp. cital som ze sa da dohodnut, samozrejme za este dalsi priplatok), co mi pride take trochu odveci. Da sa na okolitých plazach pozicat napr kajak, ale cena ma trosku odrovnala. Hodina a 20 minut pre 1 osobu 25e, pre dve osoby automaticky x2, cize 50e. My sme to vyriesili pozicanim paddleboardu za 10e na pol dna na ubytku a bolo vybavene. Da sa tam samozrejme aj doplavat, nie je to daleko z plaze, pripadne ako poistku zobrat nafukovacku napr ak si niekto neveri uplne. Ak nechcete byt v jaskyni s dalsimi 50 ludmi, treba ist rano. My sme sli o 9tej a bolo nas tam tak 8, cize idealne este skor

- inak mali sme pozicane auto, od centaura pobocka Faro, celkom bezproblemove. Dialnicu sme neriesili, ale bolo to uplne pohode, prekvapivo neboli zapchy ani nic takze napr cesta Faro - Portimao po N125 trvala 1:10 oproti cca 50 minut po dialnici (podla udaju z Google maps v tom case). Problem mohol byt s parkovanim na niektorých tych známych plazach a v mestach, ale my mali sme celkom stastie a vzdy sme zaparkovali rovno kde sme chceli. Parkovanie sa neplatilo snad nikde pri tych plazach, len pri jednej este v Alvore prisiel stary panko a ze 1,50e na den, takze to je ok

- cenovo co sa tyka stravy atd to bolo vsetko normal, okolo 10e za jedlo v takej beznej restike. Inak z jedla, resp kuchyne ako takej trosku sklamanie, ryby a tieto veci boli sice ok, ale skor taky priemer, nic vynimocne. Drahsie bolo akurát pivko, to bolo okolo 2,50-3e za velke (resp. pintu). Super vsak bolo vino, to sme si celkom dopriali

- snad uplne vsetci vedia po anglicky a ti ludia su tam (az na vynimky) uplne ochotni a mili, takze clovek aj pokeca popri tom ako mu poradia

- celkovo hodnotim kladne, myslim ze mimo sezonu tie poloprazdne plaze budu mat este vacsie caro

0 Citovat

Nakonec Porto vynecháváme a v Algarve místo spaní v přírodě máme hotel, takže se nám tvoje postřehy velmi hodí, díky za report! :)

0 Citovat

Taky moc díky za postřehy. Už se zase těším :)...

0 Citovat

Zvažuji Algarve začátkem července. Mám trochu obavy z teploty Atlantiku. Byl někdo v tomto období? Mám v záloze ještě Mallorku. Díky za info.

0 Citovat

Byli jsme tam na konci srpna a voda v okolí Lagosu byla opravdu dost ledová, na jiných místech o něco málo teplejší.

0